HABERLER>EKONOMİ
19 Kasım 2015 Perşembe - 20:08

Maliye göktaşlarını satanların peşine düştü

Bingöl Maliye Müdürlüğü ekipleri, göktaşlarının düştüğü merkez Sarıçiçek Köyü’nde yaptığı incelemeden sonra, göktaşları satışının vergiye tabi tutulacağını açıkladı. Bu duruma tepki gösteren köylüler, "Göktaşı, gökten gelmiştir, vergiye tabi tutulamaz" dedi. Öte yandan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter hesabı üzerinden bir anket yaparak, göktaşı satışıyla ilgili köylülerden vergi alınsın mı alınmasın mı diye sordu.

Maliye göktaşlarını satanların peşine düştü

Bingöl’ün merkez Sarıçiçek Köyü’ne 2 Eylül tarihinde düşen göktaşı parçalarını toplayıp satan köylüler ciddi gelirler elde etti. Köylülerden Mehmet Nezir Ergün, Göktaşı parçalarının gramına 15 ile 60 dolar fiyat verildiğini belirtti. bu taşları önce değersbiz zannettiklerini belirten Ergün, "Bu taşın asıl değerini İstanbul Üniversitesi’nden bir akademisyenin tespiti ile öğrendik. Bu taşların gramı 60 dolara kadar satıldı. Ruslar 15 dolardan 60 dolara kadar satın aldılar. Almanlar da taş için buraya geldi.
 
Geçen hafta sadece 200 bin dolar döviz bıraktı. İnşallah bu taştan herkes bulur. Gariban insanlar hep arıyor. Onların daha ihtiyacı var. İnternet üzerinden de müşteri arıyorlar. Amerikalı yetkililer ve koleksiyoncular bile takip ediyor. Danimarka’da bile irtibatlı olduğumuz insanlar var. İnşallah burası turistlerle dolacak. Çevre illerden kamyonlarla insanların geliyor ve alanda taş arıyorlar. Şu ana kadar en yüksek 1470 gram taş bulduk. Taşların ağırlığı 1 gram ile 1.5 kilo arasında değişiyor. Taşın değerli olduğunu anladıktan sonra, alıcıları da çoğaldı" diye konuştu.
 
MALİYE DENETİMDE
Bingöl’de köylülerin göktaşlarını satarak para kazandıkları açıklamasının ardından maliye köylülerin peşine düştü. Maliye Müdürlüğü ekipleri, bugün gittikleri köyde köylülere satılan göktaşlarının vergiye tabi tutulacağını bildirip, incelemelerde bulundu. Göktaşının, maliye kanunlarına göre vergiye tabii tutulacağını öğrenen köylüler, göktaşının doğal bir zenginlik olmadığını uzaydan geldiğini belirterek, vergiye tabii tutulmaması gerektiğini savundu.

Göktaşının doğal zenginlik olmadığını ve uzaydan geldiğini belirten Sarıçiçek Köyü sakinlerinden Rıdvan Ergün, "Göktaşı ile ilgili Maliye’den geldiler. Devlete aittir dediler. Biz taşı yer altından çıkarmadık. Gökten, Allah tarafından gönderildi. Bildiğimiz kadarıyla vergisi olmaması lazım. Yer altından çıkan zengin madenlerden vergi alınması lazım. Bildiğim kadarıyla da vergi veren yok. Elimde 40 gramlık bir taş var. 21 bin liradan sonra vergi verileceğini haberini duyduk. Vergiye tabi tutulacak kadar taş da yok elimizde" dedi.

"TİCARİ ŞİRKET KURMADIK"
Ticari faaliyet olarak 21 bin liranın üzerinde taş alım-satımının vergiye tabi tutulacağı bilgisini aldıklarını ifade eden İsmail Ergün de, sattığı taşlarla araba aldığını ve herhangi bir fatura bulunmadığı için bireysel bir faaliyet yaptığını anlatarak, "Bu sabah, maliye köye geldi. Yağan göktaşlarının vergisi olup, vergi alınması için araştırmaya gelmişler. Köylüler taş topladı, tamam. Köylü ticaret yapmadı. Köylüler ancak borçlarını ödedi. Bunun da vergisi kesilmemesi lazım. Gökten gelen bir taş sonuçta. Bunun vergiye dönüşmemesi için elimizden geleni yapacağız. Araba aldım, ancak kardeşimden borç alarak aldım. Çoğu borç. Bugün vergi alacaklarını söylüyorlar, neyin vergisi alınacak? Biz de bilmiyoruz. Biz bu taşların vergiye tabii tutulacağını düşünmüyoruz. Şirket kurmadık, eleman tutup taş toplamadık. Birkaç parça taş topladık. Onun da vergiye tabi tutulacağını düşünmüyoruz" diye konuştu.
 
MEHMET ŞİMŞEK'TEN ANKET: VERGİ ALINSIN MI ALINMASIN MI?
Öte yandan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter hesabı üzerinden bir anket yaparak, "Göktaşı satışına vergi tartışması. Bingöl Sarıçiçek Köyü'nde göktaşları satışı vergiye tabi mi? Ne düşünüyorsunuz?" diye sordu.
 

 
Lice'de 9 mahallede sokağa çıkma yasağı
 
Dışişleri Bakanlığı'ndan 'Şarm El Şeyh' uyarısı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Küçük ve büyükbaşlar Altın Çan için İzmir'de yarışacak!
11-14 Şubat 2016 tarihinde 11. kez kapılarını açacak olan Agroexpo Eurasia ...
'İzmir'in gelini'ne büyük onur!
ABD’de kimsesiz çocuklara ve evsizlere kurumsal yardım yapan Türk iş kadını ...
Suriyelilere ‘balık değil olta verilirken’ izinler durduruldu!
İzmir’in Torbalı İlçesi'nde yılda 8 milyon metre deri imal eden Ege Suni ...
 
Zeytinyağı ihracatında sert düşüş!
Zeytinyağı ihracatı bir önceki sezona göre yüzde 33 azalarak, 66 milyon 251 bin dolar gerçekleşti.
Aliağa’da dev ihalede süre uzatıldı
Aliağa Kombine Çevrim ve Gaz Türbinleri Santrali özelleştirme ihalesinde son teklif tarihi uzatıldı.
Alsancak Limanı’nda özelleştirme isyanı: Emekçiler rahatsız!
İzmir Alsancak Limanı yeni imar planıyla 2016’da özelleştirilmeye hazırlanıyor. ...
 
Kritik karar sonrası dolarda son durum!
Dün piyasa kapanışında 2.87 civarında işlem gören dolar/TL bu sabah 2,86'nın altında güne başladı.
EBSO 2015 Çevre Ödül Yarışması heyecanı sanayicileri sardı
Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın geleneksel yıllık Çevre Ödül Yarışması ile ...
İzmir’de çocuk bakacak 650 kadın aranıyor!
Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Sosyal ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva