HABERLER>POLİTİKA
7 Şubat 2021 Pazar - 19:51

Maliye Bakanlığı’ndan Kılıçdaroğlu’na yanıt: Argümanlar gerçeği yansıtmıyor!

Hazine ve Maliye Bakanlığından yapılan açıklamada, "Sayın Kılıçdaroğlu’nun devletin hazinesini karalamak için kullandığı argümanların hiçbirinin gerçeği yansıtmadığını özellikle vurgulamak istiyoruz" ifadesi kullanıldı.

Maliye Bakanlığı’ndan Kılıçdaroğlu’na yanıt: Argümanlar gerçeği yansıtmıyor!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Çiğli Tramvayı temel atma töreninde yaptığı açıklamalara yönelik, Hazineyi karalamak için kullandığı argümanların hiçbirinin gerçeği yansıtmadığını belirterek, "CHP Genel Başkanı’nın, Hazinenin tahvil ihracı ile uluslararası finansman kuruluşlarından proje kredisi sağlanması arasındaki ayrımı bilmediği görülmektedir. Herhangi bir belediyemizin uluslararası tahvil piyasalarında Hazinemizden daha düşük maliyetle borçlanması söz konusu değildir." ifadesini kullandı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Kılıçdaroğlu'nun İzmir’deki konuşmasında, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ödediği faizin yarısı kadar faizle İzmir Büyükşehir Belediyesi borçlanabiliyor. Hazinenin en son aldığı borç dolayısıyla ödedikleri faiz yüzde 5-6 civarında. Ama İzmir Büyükşehir Belediyesi 1 milyar 70 milyon avroluk borçlanmayı yüzde 3 ile yaptı." diyerek kurumu itham eden iddialarda bulunduğu belirtildi.

"Devleti ve devletin saygın kurumlarını itibarsızlaştırmaya dönük bu açıklamayı öncelikle esefle kınıyoruz." değerlendirmesinin yer aldığı açıklamada, "Üstelik Sayın Kılıçdaroğlu’nun devletin hazinesini karalamak için kullandığı argümanların hiçbirinin gerçeği yansıtmadığını özellikle vurgulamak istiyoruz." ifadesine yer verildi.

Kılıçdaroğlu'nun, Hazinenin tahvil ihracı ile uluslararası finansman kuruluşlarından proje kredisi sağlanması arasındaki ayrımı bilmediğinin görüldüğü belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"1- Öncelikle Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bu ülkede yaşayan herkesin devletidir. İzmir Büyükşehir Belediyesi de bu devletin bir kurumudur.

2- Çok taraflı kalkınma bankalarından yapılan özel amaçlı proje finansmanı kredilerinin koşulları ile bütçe finansmanı amacıyla yapılan hazine tahvil ihraçlarının getirilerinin karşılaştırılması doğru değildir.

3- Belediyeler yurt dışından finansman sağlamadan önce Bakanlığımız iznini talep etmektedir. İlgili talebe istinaden, Strateji ve Bütçe Başkanlığının (SBB) uygun görüşüne müteakiben belediyenin mali koşullarının uygun olması durumunda izin verilmektedir.

4- Sayın Kılıçdaroğlu’nun bahsettiği Buca Metro Projesi için sağlanması düşünülen 1 milyar 70 milyon avro finansman ile ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi de Bakanlığımızdan 27.08.2019 tarihinde dış finansman izni talebinde bulunmuş ve 08.11.2019 tarihinde dış finansman izni verilmiştir. Ancak belediye, finansmana ilişkin işlemleri bir yıl içerisinde tamamlayamadığından izin süresi bitmiş ve bu defa 22.01.2021 tarihinde ilgili iznin süresinin uzatılması için tekrar başvuruda bulunmuştur.

5- Belediyenin izin süresi uzatım başvurusu alınmış olup mevzuat uyarınca işlemleri sürmektedir. Yani belediye, ilgili finansmanı süresi içinde sağlayamadığından henüz onay verilmiş veya İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından borçlanması yapılmış bir kredi söz konusu değildir.

6- Bununla birlikte, 2020 yılı içerisinde Türkiye Cumhuriyeti adına borçlu sıfatı ile uluslararası finansman kuruluşlarından sağladığımız altyapı yatırımlarına ve sağlık sektörüne yönelik finansmanın koşullarına baktığımızda ise Sayın Kılıçdaroğlu’nun iddia ettiğinden çok daha uygun koşullu olarak finansman sağlandığı (Euribor*+0,65 ila Euribor*+1,1 arasında) görülmektedir."

???????"Sonuç olarak herhangi bir belediyemizin uluslararası tahvil piyasalarında Hazinemizden daha düşük maliyetle borçlanması söz konusu değildir." ifadesine yer verilen açıklamada, "CHP Genel Başkanı tarafından yapılan yanlış bilgilendirmeyi aziz milletimizin takdirine bırakıyoruz." değerlendirilmesinde bulunuldu.

 
Biden'dan İran'a: Yaptırımlar devam edecek
 
Salgında günün bilançosu... 112 can kaybı, 6 bin 670 yeni vaka
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
8 Şubat 2021 Pazartesi 10:23

Hazine??? Hani şu tam takır, kuru bakı olan mı? En son Berat bey ekmekle dibini sıyırıyordu hani...

Yorumu oyla      3      3  
Tayyar ÖNDER 7 Şubat 2021 Pazar 23:12

Biraz Araştırırsanız Görürsünüz...Dünya'nın Her Yerinde Raylı Sistem Kuruluşları İçin Alınan Kredilerin Faizi 0,50/0,75 Bandındadır... Bunun Üstündeki Bir Faiz Oranı Söz Konusuysa Bilin Birilerinin Bu Parayı Cebellez Ettiğidir..

Yorumu oyla      2      3  
kılıçdaroğlu doğru sölüyor 7 Şubat 2021 Pazar 22:32

2014 fitch rating raporunda izmir belediyesi AA+ olarak açıklanmış google da var kılıçdaroğlu doğru sölüyor

Yorumu oyla      3      3  
Vatandaş 7 Şubat 2021 Pazar 20:20

Kılıçdaroğlu neyi biliyor ki? Bildiği ve başarılı olduğu koltuğunu korumak bunda çok başarılı...

Yorumu oyla      5      9  
İzmirli 7 Şubat 2021 Pazar 20:00

Halbuki yurtdışı derecelendirme kuruluşlarının kredi notları açıkça kılıçdaroğlunun söylediklerini doğruluyor. Hazine'nin aldığı borçların ayrıntısını ve faizini biz bilmiyoruz ama izmir belediyesi açıklıyor. Hazine ve maliye bakanlığının açıklamasını destekleyen somut kanıtlar olmadan inanmak zor.

Yorumu oyla      10      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İnce'den basın toplantısı: İstifa mı geliyor?
CHP’de ‘Memleket Hareketi’ adı altında muhalefet hareketi başlatan Muharrem ...
CHP'li Polat Manduz kalp krizi geçirdi!
CHP Karabağlar eski İlçe Başkanı Polat Manduz kalp krizi geçirdi
DEVA Partisi’nden Kemeraltı çıkarması
Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) İzmir İl Başkanı Seda Kaya Ösen, pandeminin ...
 
CHP'li o isimden flaş disiplin yorumu: Yapacakları en doğru şey beni ihraç etmek
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Yönetimi tarafından 'kesin ihraç istemi' ...
CHP'li Bakan: Döviz kuru çiftçileri teğet geçiyor!
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, düşen döviz kuruna rağmen hayvan yemi ...
AK Parti'den Kılıçdaroğlu'nun 'kahvecilere destek' çıkışına yanıt!
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun İzmir ziyareti ...
 
Sel mağdurlarına müjde: Nakit para yardımı başlıyor
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Çiğli Tramvayı’nın ...
Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan’a ‘Konak’ sorusu: Kahvecilere yardıma neden karşı çıktınız?
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Konak Belediye Meclisi’nde kahvehane ...
AK Partili Dağ’dan ‘açılış’ eleştirisi: Davet etselerdi katılırdık!
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Av. Hamza Dağ Büyükşehir ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva