HABERLER>GÜNCEL
2 Temmuz 2022 Cumartesi - 19:58

Madımak Oteli'nde hayatını kaybedenler anıldı

Sivas'ta, 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'ndeki katliamda yaşamını yitirenler anıldı. Eski Madımak Oteli'ni ziyaret eden Vali Yılmaz Şimşek, "Sivas gibi Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Anadolu'nun birlik, beraberlik, hoşgörü diyarı bir ilde böyle acı bir olayın olması hepimiz için üzüntü verici. Hepimizi derinden yaralayan bir olay. Aslında bu üzüntü sadece Sivaslıların değil, ülkemizin üzüntüsüdür" dedi.

Madımak Oteli nde hayatını kaybedenler anıldı

Sivas'ta, 2 Temmuz 1993 tarihinde, Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri’ne gelenlerin konakladığı Madımak Oteli'nin ateşe verilmesiyle; 33 aydın, 2 otel görevlisi ile olaylara karışan 2 kişi olmak üzere toplam 37 kişi öldü. Olayların 29'uncu yılında anma etkinlikleri gerçekleştirildi. Kentteki ilk anma programı, valilik tarafından yapıldı. Vali Yılmaz Şimşek, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Alevi Vakıfları Federasyonu Genel Başkanı Haydar Baki Doğan, Ticaret Sanayi Odası Başkanı Mustafa Eken, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hakan Demirgil, Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu ile çeşitli kurum ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşan heyet, Valilik binasından Sivas Bilim ve Kültür Merkezi'ne dönüştürülen eski Madımak Oteli’ne yürüdü. Heyet, bina içinde 2 Temmuz 1993'te yaşamını yitirenlerin isimlerinin yer aldığı anı köşesine karanfil bıraktı.

'BİZE DÜŞEN BİRLİK VE BERABERLİĞİ PEKİŞTİRMEKTİR'

Burada açıklama yapan Vali Yılmaz Şimşek, acı olayın 29'üncü yılında bir araya geldiklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Burada hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle anıyoruz ve onlara dualarımızı gönderiyoruz. Hepsine Allah'tan rahmet diliyorum. Sivas gibi Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Anadolu'nun birlik, beraberlik, hoşgörü diyarı bir ilde böyle acı bir olayın olması hepimiz için üzüntü verici. Hepimizi derinden yaralayan bir olay. Aslında bu üzüntü sadece Sivaslıların değil, ülkemizin üzüntüsüdür. Tüm insanlığın acısıdır. Şüphesiz ki bu olayda en çok mağdur olan olayda hayatını kaybeden vatandaşlarımız ve onların aileleridir. Ancak bir o kadar da mağdur olan Sivaslılardır, tüm Sivas şehridir. Sivas yüzyıllardır barışın, hoşgörünün, sevginin yeşerdiği bir topraktır. Nitekim buradan Aşık Veysel, Pir Sultan Abdal bu topraklarda sesini duyurmuştur. Bizlere de hep barışı, hoşgörüyü, sevgiyi öğütlemiştir. Öğretilerinde de hep bunu vurgulamıştır. Bize düşen ise bundan sonra bu olaydan ders çıkartıp, aramızdaki birlik ve beraberliği pekiştirmek, sevgi ve hoşgörü tohumlarını tekrar yeşertmektir. Çocuklarımıza, torunlarımıza, bizden sonraki nesillere de sevgi dolu, barış dolu, hoşgörü dolu yarınlar bırakmaktır, bir dünya bırakmaktır. Bütün çaba ve çalışmalarımız da bu yöndedir. Olayda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza tekrar Allah'tan rahmet diliyorum."

'SİVAS'A YAPIŞTIRILMAK İSTENEN BU LEKE TUTMAYACAKTIR'

Alevi Vakıfları Federasyonu Genel Başkanı Baki Doğan ise, "Aradan 29 yıl geçmiş. 29 yıl önce yaşanan bu acı halen bizim yüreğimizde. Hiç sönmedi. Bu acıyı dün yaşanmış gibi hissediyoruz. Burada hayatını kaybeden tüm canlarımıza Hak'tan rahmet diliyorum ve kederli ailelerine sabırlar diliyorum. Sivas'ı biz 2 Temmuz olarak anmak istemiyoruz. Sivas'ı kadim bir Anadolu şehri olarak, uygarlıkların baş kenti, Cumhuriyetin temellerinin atıldığı bir şehir, 4 Eylül 1919 Sivas olarak hatırlamak istiyoruz. Sivas'a yapıştırılmak istenen bu leke tutmamıştır, tutmayacaktır. Bu anlamda Sivas'ta Alevi’siyle, Sünni’siyle, Kürt’üyle, Türk’üyle, Çerkez’iyle herkesin Sivas'a atılmak istenen bu kara lekeyi kaldırıp, birlik, beraberlik, kardeşlik doğrultusunda bu çalışmaları yapmamız gerekiyor. Sadece Sivas'a 2 Temmuz'da gelip, burada anmayı yapıp giden insanlardan değil, diğer günlerde de burada olup, belediye başkanımızla, valimizle, bu topluma burada nasıl birliği, beraberliği, kardeşliği sağlarız diye projeler yapmak düşüncesindeyiz" ifadelerini kullandı.

GÖSTERİCİLERİN İSMİ ÇIKARILDI

Bilim ve Kültür Merkezi'nde olayın ardından oluşturulan anı köşesinde, hayatını kaybeden aydın ve otel çalışanlarının yanında göstericilerden Ahmet Alan ve Hakan Türkgil'in de isminin yazılması uzun süre tepkilere neden olmuştu. Gelen tepki ve talepler doğrultusunda bu yıl bu isimlerin anı köşesinden çıkarıldığı görüldü. (Hürriyet)

 
Sözcü Kalın, ABD'li senatörle görüştü
 
'Yan bakma' kavgası: 2 ölü, 1 yaralı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Defalarca vurdu... Anneden engelli kızına kan donduran şiddet!
İzmir'in Karabağlar ilçesinde karşı evdeki komşuları tarafından çekilen ...
İzmir'de çatı yangını hasara neden oldu
İzmir’in Ödemiş ilçesinde bir evin çatısında çıkan yangın hasara yol açtı.
Tatilcilere üzücü haber: Çeşme'de çadır ve karavan yasağı!
İzmir'in turistik ilçesi Çeşme'de kamusal alanlarda, plajlarda, park- ...
 
Şehir Hatları Vapuru iskeleye çarptı
İstanbul Karaköy'de Şehir Hatları Vapuru iskeleye çarptı. Teknik arıza ...
81 ilde hızlı şarj istasyonu devreye alınacak
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Türkiye'nin otomobili piyasaya ...
AVM'lere ilgi salgın öncesini aratmıyor
Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Yönetim Kurulu Başkanı ...
 
Bostanlı'da yeşil kabus!
İzmir'in Karşıyaka ilçesindeki Bostanlı kıyılarındaki bazı noktalar halk ...
Bayram'da köprü ve otoyollar ücretsiz olacak
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Adil Karaismailoğlu, Kurban Bayramı'nda köprü ...
Satın aldığı otomobili başına bela oldu!
İzmir'de yaşayan Hüseyin Çakatay (33), Antalya'dan 190 bin TL'ye satın ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva