HABERLER>GÜNCEL
16 Mayıs 2022 Pazartesi - 09:20

Madenciler, sanal kaza ortamında eğitilecek

Nurettin Çarmıklı Madencilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) ortaklığında hazırlanan projeyle madenciler, iş yeri güvenlik tedbirleri konularında sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) teknolojileriyle eğitilecek. Madenlerde olası kazalar ile sonrasında yapılacak çalışmalar, sanal madenler ve kaza ortamlarının içine girilerek, çalışanlara yaşatılacak.

Madenciler, sanal kaza ortamında eğitilecek

Türkiye'nin ilk madencilik lisesi olan İvrindi ilçesindeki Nurettin Çarmıklı Madencilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ortaklığıyla hazırlanan, 'Madencilikte Kurtarma Eğitiminin Standardizasyonu Dijitalleşmesi' konulu proje, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından fonlandı. Portekiz'den Porto Üniversitesi, İtalya'dan Salerno Üniversitesi ve Polonya'dan AGH Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nin de proje ortağı olarak görev aldığı çalışma, madenlerde yaşanacak olası kazalardaki arama kurtarma çalışmaları eğitimlerinin VR ve AR teknolojilerinin kullanılarak yapılmasını sağlayacak. Lisedeki öğrencilerle başlanacak eğitimlerden Türkiye'deki tüm maden işletmelerinin de yararlanmasına olanak sağlanacak.

Prof. Dr. Şahbaz, projedeki ana hedeflerini; risk analizi yapma ve riskli analiz yöntemlerini bu süreçlere entegre etme, madencilikte arama kurtarmanın nasıl yapılacağıyla ilgili detaylı modül ortaya çıkarma ve maden arama kurtarmacılar için öncesi ve sonrasında mental sağlıklarına yönelik rehber geliştirme olarak açıkladı. Arama- kurtarma görevlilerinin; pilotların aldığı eğitim gibi uçuş öncesi simülatör aracılığıyla eğitilmesi gerektiğini kaydeden Şahbaz, şunları söyledi:

"Yani arama kurtarmacıları da aslında bir kaza olmadan eğitmelisiniz. Bunu gerçekleştirmek çok kolay değil. Burada VR ve AR teknolojileri devreye girecek. Onları gerçek bir kaza ortamındaymış gibi bir alana sokmuş olacağız. Onların herhangi bir güvenlik problemi olmadan pratiğe yakın bir şekilde de eğitimlerini sağlayacağız. Proje, standartlaştırılmış ve dijital araçlarla güçlendirilmiş bir eğitim programı geliştirmeyi hedefliyor. Projemiz, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından eğitim alanında K2 başlığında fonlandı. Günümüzün konuları arasında yer alan metaverse ve dijital araçlar çok önemli. Proje dijital araçlarla zenginleştirilmiş bir standart eğitim programı içeriyor derken, kurumlarımızı aslında biraz da bu süreçlere katmayı planlıyoruz. Böylelikle artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik teknolojilerini liseden başlayarak, eğitim camiasına kazandırmaya çalışıyoruz. Maden alanında bu metaverse teknolojilerinin kullanıldığı ya da dijital araçların kullanıldığı ilk laboratuvar da kurulmuş olacak."

'DİJİTALLEŞMEDE YERİMİZİ ALIYORUZ'
Gelişen ve dijitalleşen çağda yerlerini almak istediklerini dile getiren Nurettin Çarmıklı Madencilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ali Uslu ise "Yaklaşık 30 ay sürecek projemiz, madencilik arama kurtarma eğitiminin standartlaşması ve dijitalleşmesini hedefliyor. Günümüzün gelişen teknolojisinde dijitalleşmede biz de yerimizi almak zorundayız. Tehlikeli iş sağlığı güvenliği yönünden, tehlike yaratan unsurları biz dijitalleştirip, öğrencilerimize önce uygulama olarak kuracağımız VR stüdyosunda eğitimini verip, başlarına gelecek herhangi bir tehlikeli kazada yapacakları hareketlerine kadar planlayıp, eğiteceğiz" diye konuştu. 

Projenin tanıtımına İvrindi Kaymakamı Mevlana Kürkcü, Maden Tetkik ve Arama Kuzeybatı Anadolu Bölge Müdürlüğü (MTA) Balıkesir Bölge Müdür Yardımcısı Özgür Özgüç, İvrindi İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yücel katıldı. (DHA)

 
Ödemişliler bahar sevincini şenlikle yaşadı
 
Tarihi Birgi'de satranç heyecanı yaşandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
HSK sözleşmeli personel alacak!
Hakimler ve Savcılar Kuruluna 15 sözleşmeli büro personeli, 5 sözleşmeli ...
6 ilde FETÖ operasyonu: 11 gözaltı kararı
Ankara merkezli 6 ilde FETÖ'nün kurum sınavlarına hazırlık çalışma evlerinin ...
Uzman çavuşu öldürmüştü... Cinayet zanlısı tutuklandı!
İzmir'in Çeşme ilçesinde, Muzaffer T., tartıştığı Uzman Çavuş Alper Akkaş'ı ...
 
İki otomobilin altında can vermişti... Soruşturma sil baştan!
İzmir’de geçtiğimiz 26 Şubat’ta yolun karşısına geçmek istediği sırada ...
İsveç, Türkiye'ye heyet gönderecek
İsveç hükümeti, NATO üyeliğini görüşmek için diplomatlardan oluşan bir ...
Erdoğan, Cezayirli mevkidaşı ile görüşecek
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, liderlerle görüşme trafiğini sürdürüyor. ...
 
Kız öğrenci yurdunda korkutan yangın!
Tunceli'de kız öğrencilerin kaldığı yurdun ikinci katında yangın çıktı. ...
5 çocuk annesiydi! Bıçaklayıp yaktılar!
Şırnak'ın Silopi ilçesindeki şehir çöplüğünde bir kadına ait cansız beden ...
İzmir'in haftalık hava durumu: Hangi ilçelerde yağmur var?
İzmir'de hafta ortasına kadar sıcaklıklar yer yer 30 derece kadar çıkarken, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva