HABERLER>EKONOMİ
9 Haziran 2021 Çarşamba - 08:53

Maden kurbanı mı oluyor? Aşıklar Şelalesi'nin gözyaşları!

Dikili de yer alan Çukuralan Altın Madeninin 3'ncü kapasite artırımı talebine verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu'na itiraz eden çevreci Avukat Arif Ali Cangı, "Çukuralan'da şimdiye kadar yer seçimi yönünden iptal kararları verilmişti. Orada hayata geçirilecek olan altın madenciliği kapasite artırımı talebi Nebiler Şelalesi'ni (Aşıklar Şelalesi) etkileyebileceği, bölgedeki barajlara su kaynaklarını etkileyebileceği ve bölgenin topografyası yer altı ve yer altı su kaynaklarını etkileyeceği yönünde ciddi bilimsel veriler mevcut" diye konuştu.

Maden kurbanı mı oluyor? Aşıklar Şelalesi nin gözyaşları!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'in Dikili ilçesi sınırlarında içerisinde yer alan Çukuralan’da, Koza Altın İşletmeleri A.Ş tarafından yapılması planlanan “Çukuralan Altın Madeni İşletmesi 3. Kapasite Artırımı” projesi için verilen ‘ÇED olumlu’ kararı daha önce köylülerin ve çevrecilerin verdiği hukuki mücadele sonucu iki kez iptal edilmişti.

Mahkemenin iptal kararı sonrası yaklaşık 129 milyon 721 bin 500 TL sermaye yatırım bedeli olan projesi için firma tarafından yeniden ÇED süreci başlatılmıştı. Projeyi inceleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise firmanın ÇED raporuna 'onay' verdiğini duyurmuştu

Bakanlığın onay vermesi sonrası, 3. Kapasite Artırımı projesi ile Çukuralan Altın Madeni İşletmesi’nin192 ha’lık mevcut ÇED alanına yaklaşık 132 ha’lık yeni bir alan ilave edilmesi ve proje ÇED alanının toplam 324 ha’ya çıkarılmasının planlandığı detaylarına yer verilmişti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ÇED Olumlu Raporu verilmesinin ardından kararı gazetemize değerlendiren çevreci Avukat Arif Ali Cangı, 'ÇED olumlu' raporlarını sert bir dille eleştirdi.

MADDE ANAYASA'NIN ÜZERİNDE BİR UYGULAMAYA SAHİP
Çevre ve Orman eski Bakanı Veysel Eroğlu döneminde yayımlanan yazı sonrası ÇED kararlarında yaşanan sorunlara dikkat çeken çevreci Avukat Arif Ali Cangı, "2009/7 sayılı genelge ile ikinci kez ÇED olumlu kararı verilmiş. Yani üçüncü kapasite artırımı ÇED olumlu kararı iptal edilmişti, iptal kararını etkisiz Hale getirilmesi için 2009/7 sayılı genelge 2009 yılında Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun imzasını taşıyan 2 sayfalık bir yazı. Ancak bu haliyle mahkemenin vermiş olduğu iptal ve yürütme durma kararlarını etkisiz hale getiren, ÇED sürecini etkisiz hale getiren bir yazı. Çünkü bu yazı ile birlikte Halkın Katılım Toplantıları olmadan doğrudan doğruya değerlendirme komisyonu tarafından kapalı kapılar arkasında Bakanlık salonlarında değerlendirip ÇED Olumlu Raporu veriliyor. Bu sayede hukuki kazanımlar, toplumsal kazanımların hepsi ortadan kaldırılıp başa döndürülüyor. Yani bu tam anlamıyla ucube bir genelge. Çünkü Anayasa'nın  kurallarının üstüne çıkan bir genelge. Anayasa, kanun , yönetmelik, genelge gibi hiyerarşide en son sırada yer alan, hukuki mevzuatı içermesi gereken genelge Anayasa'nın üzerinde bir uygulama içeriyor" dedi.

AŞIKLAR ŞELALESİ RİSK ALTINDA
Altın madeninin kapasite artırımının gerçekleşmesi halinde hem barajları besleyen sularda sorunların yaşanabileceğini hem de bölge için önemli bir yere sahip olan ve hikayesi ile bir çok yerli ve yabancı turisti çeken Aşıklar Şelalesi'nin de etkileyebileceğini belirten Cangı, Aşıklar Şelalesi için ise korkutan uyarıda bulundu. Cangı, "Çukuralan da şimdiye kadar yer seçimi yönünden iptal kararları verilmişti. Orada hayata geçirilecek olan altın madenciliği kapasite artırımı talebi Nebiler Şelalesi'ni (Aşıklar Şelalesi) etkileyebileceği, bölgedeki barajlara su kaynaklarını etkileyebileceği ve bölgenin topografyası yer altı ve yeraltı su kaynaklarını etkileyeceği yönünde  ciddi bilimsel veriler mevcut. Coğrafya değişmediği sürece, aynı yerde yeniden raporla bunun yapılması mümkün değil. Yani raporlar değiştirilecek bir şey değil. Ancak buna rağmen bu süreci işlettiler ve şu anda 2009/7 sayılı genelgenin uygulanması sırasında bizlerin ' bu genelge burada uygulanamaz' yönündeki itirazımızın reddi davasını yürüttük. AYM'de bu dosya mevcut ve bu konuyu tartışıyoruz" diye konuştu.

ÇED RAPORLARINDA PARAYI VEREN ŞİRKET LEHİNE KARAR VERİLİYOR
ÇED olumlu raporlarının verildiği kurumlara dikkat çeken Cangı, "Bu aslında ÇED süreçlerinin ne kadar aşındırıldığının somut göstergesi. Artık ÇED raporları düzenlemiş olan kurumların talep eden kuruma ÇED olumsuz rapor verme ihtimali neredeyse yok gibi. Bunun birkaç nedeni var. Birincisi siyasi iktidarın çevreyi olumsuz etkileyecek yatırımlarda tercihini yatırımlar üzerinden kullanması. Diğer yandan ÇED raporlarını düzenleyen şirketlerin ücretleri proje sahibi şirketleri tarafından ödeniyor. Hiçbir şirket ÇED olumsuz raporu alacağı bir yere para vermek istemez. Dolayısıyla parasını aldığı proje sahibi şirketin, lehine bir rapor sunacaktır. Bu da çoğunlukla kopyala yapıştır ve gerekli inceleme yapılmadan, olumsuz etkiler dikkate alınmadan raporlar düzenleniyor. Bu raporların  en önemli denetimi halkın katılım toplantılarıdır, ancak bu da önemsenmiyor ve toplantı yapılmasa bile ÇED Olumlu kararı veriliyor" ifadelerini kullandı.

YARGI ÇEVREYİ KİRLETEN KARARLARI DESTEKLİYOR
ÇED süreçlerinde yargının verdiği kararın da doğaya zarar verilmesi konusunda etkili olduğuna dikkat çeken Cangı, "Yargılamalarda da ne yazık ki çevreyi koruyan kararlar çıkmıyor, aksin çevreyi kirleten kararları destekleyen kararlar çıkıyor. Bu şekilde adalete erişim imkanı da ortadan kalkıyor. Bu gidişat vahim bir gidişat. Kapasite artırımında örneğin kapasitesi 2 kat artıyorsa, kirlilik kapasitesi 5 kat 10 kat artıyor. Var olan işletmenin zaten oluşturduğu kirlilik var, kapasite artırımı ile bu kirlilik çok daha fazla artıyor. Bu nedenle bu işler kağıt üzerinde yapılan işler değil" dedi.

 
Hayvan koruma kanunu hazır!
 
Bitcoin'den en çok kazanan ülkeler: Türkiye'de listede!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Paşa 9 Haziran 2021 Çarşamba 17:32

Yahu kardeşim dünyayı yediniz doymadınız şimdi doğayı mı talan edeceksiniz. siz zengin olacaksınız biz beton kemireceğiz öyle mi?? ya siz ne doymak bilmez yaratıklarsınız yeter ya bi düşün milletin yakasından.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de Milli Park'a komşu taş ocağı!
İzmir'in Kemalpaşa ilçesi sınırları içerisinde yer alan Spil Dağı Milli ...
Borç yapılandırma resmen başladı!
TBMM Genel Kurulunda kabul edilen, milyonlarca vatandaşı ilgilendiren ...
Büyükşehir-sendika uzlaştı, işçiler kazan kaldırdı: Yüzde 46’lık zamma da sandığa da ret!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu ...
 
İzmirli balığa küsmedi… Fiyat da talep de arttı!
Avlanma yasağı nedeniyle hem az hem de çok pahalı olan balığın tüketimi, ...
Bitcoin'de sert düşüş!
Kripto para piyasaları son 24 saatte yüzde 10 düşüş gösterdi. Piyasaların ...
Hafta sonlarına yer yok... İzmir'de nikah salonları kapalı gişe!
1 Haziran'dan itibaren düğün ve nikah törenlerinin serbest bırakılmasıyla ...
 
İzmir'deki tartışmalı madene Bakanlık vizesi!
İzmir'in Dikili ilçesi sınırlarında içerisinde yer alan Çukuralan’da, ...
BTK'dan 'sesli mesaj' kararı: Ücretsiz olacak
BTK, sesli mesaj hizmetine ilişkin bilgilendirmelerin ücretsiz olmasına karar verdi.
Kemeraltı canlanıyor
İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, yeni normalleşmenin ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva