HABERLER>EKONOMİ
2 Ocak 2012 Pazartesi - 10:52

Lokantaların kötü kokusuna çözüm geliyor

Konut ve işyerlerinin iç içe geçtiği metropollerde yaşanan 'kötü koku' çilesini bitirecek yönetmelik devreye girdi. Fabrika, lokanta ve pastane gibi işletmelerin yaydığı kokuyla ilgili şikâyetleri işleme alacak denetimler başladı.

Lokantaların kötü kokusuna çözüm geliyor

İSTANBUL - İstanbul'da devlet memuru B.K., evinin altındaki pastaneden gelen rahatsız edici koku üzerine büyükşehir belediyesine bağlı Beyaz Masa'ya başvurdu. Yaklaşık 8 ay süren yazışmalardan sonra 'koku analiziyle ilgili düzenleme olmadığı için herhangi bir işlem yapılamıyor' cevabını aldı. B.K. gibi binlerce kişinin 'kötü koku çilesi' Ocak 2012 itibariyle yürürlüğe giren yönetmelikle son buluyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın uygulamaya koyduğu düzenlemeyle artık vatandaştan gelen şikâyet doğrultusunda koku analizi yapılacak. Aralarında fabrika gibi büyük tesislerin yanı sıra pastane, lokanta, restoran gibi işletmelerin de bulunduğu binlerce merkezde inceleme gerçekleştirilecek. Yasal sınırı aşan yerler uyarılacak. Düzenleme yapmayan işletmelere faaliyet durdurma ve para cezası verilecek. Gerekli ölçüm ve analizler, bakanlıkça uygun bulunan özel veya kamu kurum kuruluşları tarafından yapılacak. Kokunun kaynağından alınan numuneler, laboratuar ortamında standart burunlara sahip 'panalistler' tarafından değerlendirilecek. Bakanlıktan şu ana kadar bir merkez denetimler için ruhsat aldı. Birçok başvuru da değerlendiriliyor.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hayata geçirdiği 'Kokuya Sebep Olan Emisyonların Kontrolü Yönetmeliği' ile ilk kez koku analizleri yasal bir mevzuata bağlanmış oldu. Zaman gazetesinin haberine göre, vatandaş artık kendisini rahatsız eden kokuları illerdeki çevre müdürlüklerine şikâyet edebilecek. Şikâyet üzerine ilgili işyerine gidecek olan bakanlık yetkilileri, ilk aşamada husumet ihtimaline karşı bir ön denetim yapacak. 'Koku' sorunu tespit edilirse bu sefer ikinci aşamaya geçilecek. Bu sefer bakanlık tarafından yetkilendirilecek özel merkezler, numuneler alıp laboratuar ortamında inceleme yapacak. Çıkan sonuca göre cezai yaptırım uygulanacak. Tüm incelemelerin masrafı, şikâyet edilen işletmeden tahsil edilecek.
 
İNCELEMEYİ 'UZMAN BURUNLAR' YAPACAK
Kokunun kaynağından çıkan gazlar, 'olfaktometrik yöntem' ile tayin edilecek. Bu yöntem, kokulu gazın kontrollü olarak belli konsantrasyonlarda insan burnuna sunulması ve bu kokunun insanın koku alma duyusu üzerinde oluşturduğu etkinin ölçülmesi yöntemi olarak tanımlanıyor. Numuneler, 'olfaktometre' isimli cihazda 'standart burun'a sahip oldukları kanıtlanmış 'panelistler' tarafından denetlenecek. Koku hissedildiği an düğmelere basılacak ve bilgisayar incelemeyi sonuçlandıracak. Bakanlıktan şu ana kadar denetimleri gerçekleştirmek için bir merkez yetki aldı. Başvurular devam ediyor. Bunlardan biri olan Ege Test Laboratuarları yetkilisi Muhammed Aydoğdu, "Bakanlık, ölçüm yetkisi konusunda başvuru yapılması için bilgilendirme gönderdi. 1 Ocak itibarıyla denetimler başlayacak. Biz de koku analizleri konusunda yetki belgesi almak için gerekli çalışmaları başlattık." dedi.
 
EN AZ ÜÇ KERE NUMUNE ALINACAK
Koku ölçümlerinde, dış ortamdaki koku seviyesi esas alınacak. Burada yapılacak incelemeler sonunda hesaplanan 'kokulu saat yüzdesi'ne dikkat edilecek. Kokulu saat yüzdesi, yerleşim alanlarında yüzde 15'i, sanayi bölgelerinde yüzde 20'yi aşmıyorsa, dış ortamdaki koku sınırının sağlandığı kabul edilecek. Güzel kokularda ise bu sınırlar iki kat olarak hesaplanacak. İşletmenin bacasından belirli sürelerde alınan en az üç numune denetime dâhil edilecek.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İhracat 2011'de cumhuiyet tarihinin rekorunu kırdı
İhracat 2011'de yüzde 18.2 artışla 134.6 milyar dolara çıkarak cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı.
Orkide yeni yıla dev yatırımlarla giriyor
Temelleri, merhum işadamı Akif Küçükbay tarafından atılan “Orkide Yağları”, ...
Yatırım yapana büyük vergi indirimi geliyor!
Hükümet, 6 sektörde 50 milyon liranın üzerinde yatırım yapanlara yüzde ...
 
İşte Özgener'in EXPO'da 2012 stratejisi!
İzmir Yürütme Kurulu Başkanlığına getirilen Mahmut Özgener, EXPO 2020 ...
Zorlu'dan alkışlanacak proje
Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Manisa OSB'deki ...
Bakan'dan emeklilere yeni yıl müjdesi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 2 milyon 743 bin SSK emeklisinin ...
 
2012'de çok kazandıracak meslekler
Sosyal medya, internet pazarlama, ağ pazarlama uzmanlıkları, mobil uygulama ...
Karadelik 3.7 milyar lira fazla verdi
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, IMF tarafından yıllarca karadelik olarak ...
Doğalgaza yeni yılda ‘tarife zammı’
EPDK, 2012-2016 yılları için konut ve ısınma amaçlı doğal gaz kullanan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bu adam yine mi başkan seçilecek?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva