HABERLER>ENERJİ
16 Mart 2022 Çarşamba - 11:33

LNG, kısa vadede çözüm oluşturmuyor!

Ukrayna-Rusya savaşı Avrupa'nın doğal gazda arz güvenliğini ana gündem maddelerinden biri haline getirdi. Sıvılaştırılmış doğal gaz alternatifi ön plana çıkıyor ancak bu birçok nedenden dolayı pahalı ve kusurlu bir alternatif olarak nitelendiriliyor.

LNG, kısa vadede çözüm oluşturmuyor!

Geçen yıl dünyada toplam 380 milyon tonluk sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ticareti gerçekleşti. Bunun yaklaşık 80 milyon tonluk kısmı Avrupa tarafından satın alınıyor.

Avrupa maksimum kapasiteyle tüm terminallerini kullansa dahi 145 milyon ton LNG alabilecek bir altyapısı bulunuyor. Bu da yaklaşık 65-70 milyon tonluk yedek kapasite olduğu anlamına geliyor. Bu nedenle maksimum kapasitede LNG ithalatı bile Rus boru gazının yalnızca yarısını karşılayabilecek seviyede kalıyor.

Almanya'nın herhangi bir LNG terminali bulunmuyor
Ayrıca, Avrupa ülkelerinin boru hattı güzergahlarını yeniden yapılandırması ve gazı kıyıdaki ithalat terminallerinden kıtanın iç kesimlerindeki talep merkezlerine taşımak için ara bağlantılar kurması gerekiyor.

Avrupa'da LNG'yi sisteme sunmak için en yüksek kapasiteye sahip ülkeler sırasıyla İspanya, Birleşik Krallık, Fransa ve Türkiye olarak dikkati çekiyor.

Herhangi bir LNG terminali olmayan Almanya da Rus doğal gazına bağımlılığı azaltmak için iki LNG terminali inşa ederek 2 yıl içinde faaliyete geçirmeyi planlıyor. Alman hükümetinin planlarına göre, terminaller Brunsbüttel ve Wilhelmshaven kentlerinde inşa edilecek.

AB'nin ithalat bağımlılığı
AB ülkelerinin yıllık doğal gaz ihtiyacı, toplam 340-350 milyar metreküp arasında değişiyor. Geçen yıl AB ülkeleri, Rusya'dan boru hattıyla günde ortalama 380 milyon metreküp, yıllık ise yaklaşık 140 milyar metreküp gaz ithal etti.

Rusya'dan ithal edilen toplam 155 milyar metreküp, 2021'de AB'nin gaz ithalatının yaklaşık yüzde 45'ini ve toplam gaz tüketiminin yaklaşık yüzde 40'ını oluşturdu.

Bunu yüzde 23'le Norveç, yüzde 12'yle Cezayir, yüzde 6'yla ABD ve yüzde 5'le Katar izledi. Bunun yanı sıra LNG şeklinde yaklaşık 15 milyar metreküp teslimat yapıldı.

Rusya Avrupa'ya iki ayrı şekilde doğal gaz gönderiyor
Rusya Avrupa'ya Kuzey Akım, Yamal ve Kardeşlik gibi ana boru hatlarıyla doğal gaz gönderiyor. Söz konusu gaz bölgesel depolardan Avrupa'daki ülkelere dağıtılıyor.

Rusya, Avrupa'ya iki ayrı şekilde doğal gaz gönderiyor. Genellikle ve yaygın olarak süresi 10 ile 25 yıl arasında değişen uzun vadeli kontratlar ile tek seferlik gaz alım anlaşmaları yapılıyor.

Rusya'nın Avrupa'ya boru hattı gazı ihracatı rakamı, 2021 itibarıyla küresel LNG ticareti miktarıyla karşılaştırıldığında yaklaşık üçte birine denk geliyor.

LNG çözüm mü?
Avrupa, tüm Rus boru hattı gazını LNG ile ikame edecek olsa, yaklaşık 275 milyar metreküp doğal gaz ithal etmesi gerekiyor. Bu da küresel LNG ticaretinin yarısından fazla bir miktar. Avrupa'nın ayrıca Rus LNG'sinin de yerini dolduracak alternatif kaynaklar bulması gerekiyor.

Rusya'dan gelen boru gazının yerinin yenilenebilir enerji kaynaklarıyla doldurulması için de 370 gigavatlık rüzgar santralinin Avrupa'da kurulması gerekiyor. Avrupa 2015 ile 2020 arasında yıllık 14 gigavatlık rüzgar enerji kapasitesi oluşturdu.

Avrupa'nın nükleere yönelmesi durumunda da Rus gazının yerini doldurabilmesi için şu andaki kurulu nükleer güç olan 115 gigavat kadar kurulum yapması gerekiyor.

LNG, Rus boru gazı için bir ikame olsa da pahalı ve kusurlu bir alternatif olarak nitelendiriliyor.

AB, daha fazla LNG almak istese de teslim edildikten sonra sıvılaştırılmış gazın tekrar gazlaştırılması gerekiyor. Bunlar da ek maliyetler oluşturuyor.

Küresel LNG ticaretinde alıcı ve satıcı arasında sabit vadeli doğal gaz sözleşmeleri sağlanması da kolay bir süreç değil. AB'nin tamamen LNG'ye yönelmesi dalgalanma eğiliminde olan fiyatlar ve talebin arz karşısında artması nedeniyle fiyat şokuna da sebep olabilir.

Yeni bir doğal gaz kuyusu haftalar içinde üretime alınabilse de, doğal gazı sıvılaştırmak için yeni bir tesis veya LNG almak için bir ithalat terminali inşa etmek, gerekli izinleri, arazi sözleşmelerini ve milyarlarca dolarlık finansmanı elde etmek birkaç yıl alıyor.

Gerekli, özel tankerleri inşa etmek de zaman ve büyük bir mali yatırım gerektiriyor.

Dolayısıyla yakın gelecek için dünya, halihazırdaki LNG altyapılarıyla sınırlanmış bir durumda bulunuyor. Uluslararası Gaz Birliği'ne göre, dünyanın dört bir yanına dağılmış yaklaşık 50 LNG tesisi ve 150 ithalat terminali bulunuyor. Kargoları taşıyabilecek gemi sayısının da 650 olduğu tahmin ediliyor.

Tüm bu veriler göz önüne alındığında Rus gazına bağımlı Avrupa kıtasının alternatif olarak değerlendirdiği LNG, kısa vadede hayata hızla geçirilecek bir kaynak görüntüsü sergilemiyor. (DHA)

 
Narlıdere’de kadın, siyaset ve edebiyat konuşuldu
 
Kanser olduğu düşünülmüştü... Bakın ne çıktı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Benzin ve motorinde indirime gidildi
Benzinde litre başına 176 kuruş, motorinde 93 kuruş indirim yapıldı.
Akaryakıt sektörü bugün toplanıyor!
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, artan ...
Brent petrolün varil fiyatı 97 dolar seviyesinde
Brent petrolün varil fiyatı, arz endişelerinin yerini talep endişelerine ...
 
Motorin ve benzin fiyatında indirim bekleniyor
16 Mart 2022'den itibaren geçerli olmak üzere benzin fiyatlarında 1 lira ...
Avrupa'da doğal gaz fiyatlarında düşüş
Avrupa'da doğal gazın megavatsaat fiyatı, yüzde 12 azalarak 115 euroya düştü.
Petrol fiyatlarında son durum!
Brent petrol kaç dolar? Brent petrol fiyatı en son ne kadar oldu? Uluslararsaı ...
 
Avrupa Rus gazına alternatif arayışında
Küresel enerji piyasasında sular durulmuyor. Rusya'ya yaptırımlar enerji ...
Petrol fiyatlarında düşüş sürüyor
Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle sert yükselen petrol fiyatları hızlı yükselişe ara verdi.
Türkiye'ye gelecek 8 LNG kargosu yola çıktı
Türkiye'nin sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) terminallerine mart boyunca ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
5 Haziran Dünya Yeşil Yıkama Günü!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmir, Bodrum'a kucak açmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Alevi köylerine cami yapmak…
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yeryüzü kaosa sürüklenirken
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva