HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
15 Nisan 2021 Perşembe - 10:39

Kuşların göçü İzmir'den izlenecek

Türkiye’nin en önemli sulak alan ekosistemleri arasındaki Gediz Deltası’nda, ilkbahar kuş göçü izleme çalışmaları Doğa Derneği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklığıyla başladı. Çalışmalar kuş araştırmaları konusunda uzmanlaşmak isteyen gönüllülerin de katılımına açık.

Kuşların göçü İzmir den izlenecek

Gediz Deltası’nda, Doğa Derneği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ortaklığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) ve DKMP İzmir Şube Müdürlüğü’nün gözetimi ve katkılarıyla yürütülen ilkbahar kuş göçü izleme çalışmaları başladı. Program sayesinde Gediz Deltası’nda bahar dönemindeki kuş göçü hareketliliğinin izlenmesi ve deltadaki kuş popülasyonunun kayıt altına alınması hedefleniyor.

Bir ay sürecek
Tüm Akdeniz Havzası’ndaki en büyük sulak alan ekosistemlerinden biri olan İzmir’in Gediz Deltası, her göç döneminde yüzlerce kuş türünün gözlemlenebildiği, özellikle su kuşları açısından oldukça önemli bir doğal alan olma özelliği taşıyor. Türkiye’deki 312 Önemli Doğa Alanı’ndan birisi olan Gediz Deltası’nda 2021 Nisan ayında başlayan ve bir ay sürecek olan Kuş Göçü İzleme Programı’yla, deltadaki kuş göçü hareketliliği kayıt altına alınırken, programa katılan gönüllüler Gediz Deltası’nı tanıma şansı bulacak ve kuş uzmanlarından deltadaki kuş türlerini öğrenecek. Göç çalışmasını takiben üreyen kuşlar araştırması başlatılacak.

Gönüllülerle birlikte haftada 5 gün izleme çalışması
Nisan ayı boyunca İzmir’in Gediz Deltası’ndaki kuş göçü izleme çalışmalarına katılan gönüllüler, Gediz Deltası’ndaki yaşama tanıklık ederken aynı zamanda koruma çalışmalarına katkı sağlayacak. 2002 yılından bu yana Gediz Deltası’nın korunması için çalışmalar yürüten Doğa Derneği’nin kuş uzmanlarının yürüttüğü Kuş Göçü İzleme Programı, haftada dört gün Gediz Deltası’nda uygulamalı, bir gün de Seferihisar Doğa Okulu’nda teorik paylaşımlı olacak şekilde, haftalık periyotlar halinde gerçekleşecek ve çalışmalara her hafta iki gönüllü katılım sağlayabilecek.
Çalışmalara katılmak isteyen gönüllülerin kusizleme.gedizdeltasi.org adresi üzerinden gönüllülük formunu doldurmaları gerekiyor. Başvurular arasında konuyla ilgili uzmanlaşmak isteyenlere ve çalışmaya bir haftadan uzun süre katılabilecek olanlara öncelik verilecek.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girmeye hazırlanıyor
Gediz Deltası, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı resmi başvuruyla, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girmeye hazırlanıyor. Deltada başlatılan Kuş Göçü İzleme Programı hem deltanın tanınması hem de dünya mirası özellikleri gösteren benzersiz doğasının araştırılması için önem taşıyor. Uzmanlar, nüfusu dört buçuk milyonu aşan İzmir şehrinin içerisinde yer alan Gediz Deltası’nın UNESCO Dünya Doğa Mirası olarak tescillenmesinin, deltanın gelecek nesillere aktarılması açısından çok kıymetli olduğunun altını çiziyor.

Gediz Deltası bir yaşam okulu
Gediz Deltası’nda yürütülecek Kuş Göçü İzleme Programı hakkında açıklama yapan Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dicle Tuba Kılıç, “Kurulduğumuz günden bugüne korunması için çalıştığımız Gediz Deltası’nda kuş izleme araştırmalarımıza ilkbahar göç döneminde de devam ediyoruz. Akdeniz Havzası’ndaki en önemli sulak alan ekosistemlerinden biri olan Gediz Deltası, biz kuş ve doğa gözlemcileri için bir yaşam okulu. Deltada bulunduğumuz her an kuşlar, biyoçeşitlilik ve habitat arasındaki ilişkiyi de gözlemleme şansı yakalıyoruz. Bu amaçla, bu değerli tecrübeyi gönüllülerimizle de paylaşacak bir alan yaratarak bir gönüllülük programı başlatıyoruz. Kuşlara ve doğaya gönül veren herkesi İzmir’in Gediz Deltası’na bekliyoruz” dedi.

 
Belediye'den o alan için 'kat karşılığı' ihale kararı
 
Karakayalı hobi bahçeleri için konuştu: Burası muz cumhuriyeti değil!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Belediye'den o alan için 'kat karşılığı' ihale kararı
Narlıdere Belediyesi, bünyesinde bulunan 2 bin metrekarelik taşınmaz için, ...
Balçova'dan Türkiye'ye örnek hizmet
Türkiye’de yaşanabilir ilk 30 ilçe arasında yer alan Balçova ilçesinin ...
Bayraklı'da 23 Nisan coşkusu başladı
Bayraklı Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı pandemi ...
 
Karaburun’da tapu işlemleri artık çok kolay
Karaburun Belediye Başkanlığı ve Karaburun Tapu Müdürlüğü arasında imzalanan ...
Bornova'da hayat kolaylaştıran imza
Bornova Belediyesi, vatandaşların teknolojiden yararlanarak kamudaki işlerini ...
Konak’ta dayanışma birlikte büyüyor
Konak Belediyesi, ramazan ayında ihtiyaç sahibi ailelere sıcak yemek, ...
 
Trafo tartışmasında yeni perde... Soyer'den 'takas' önerisi
İzmir depreminden sonra Bayraklı’da yaşanan trafo tartışmasına yönelik ...
Büyükşehir meclisinde Karaburun tartışması!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'ne Karaburun Belediye Başkanı İlkay ...
Buca Belediyesi iftarda yolda kalanların yanında
Buca Belediyesi, ramazan ayı boyunca, görevleri nedeniyle çalışırken ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva