HABERLER>SAĞLIK
14 Eylül 2021 Salı - 11:41

Kuru incirdeki tehlike!

Lezzeti yanında saymakla bitmeyen faydalarıyla da herkes tarafından sevilen incir, kurutularak her mevsim tüketilebilir hâle getiriliyor. Ancak kuru incir satın alırken ve tüketirken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Eğer bu noktalara dikkat edilmezse sağlığımızı ciddi anlamda tehdit edebiliyor. Gıda Mühendisi Tuğba Parıltı, kuru incirdeki tehlikeleri ve kaliteli incirin sahip olması gereken özellikleri açıkladı. İ

Kuru incirdeki tehlike!

İncir sadece tatlı ve lezzetli değil, vitamin, mineral ve lifle dolu bir meyvedir. İncil'de incirin iyileştirici özelliğinden söz edilir. Tarih boyunca bu ağacın sadece meyvesi değil, kabuğu, yaprakları, kökleri ve reçinesi ilaç olarak kullanılmıştır. İncir ağacının ilk kalıntıları M.Ö. 5 bin yıllarında neolitik kazı alanlarında keşfedilmiştir. 

Batı Asya'ya veya Mısır'a özgü olduğu düşünülen incir, Orta Doğu ve Avrupa’da çok erken dönemlerde yetiştirilmiş, M.S. 1500'lerin ortalarında İngiltere ve Çin'e kadar ulaşmıştır. Dünyanın bazı bölgelerinde egzotik bir meyve olarak görülen incir, olgunlaştığında tatlı ve sulu olur. Kırmızı, sarı, mor renkli, yeşil çizgili farklı lezzetlere sahip incirler bulunur. İncirin en olgun ve tatlı olduğu dönem, Ağustos ile eylül ayları arasıdır. Güneşin etkisiyle bu dönemde iyice tatlanan, ballanan bu meyveleri biraz yumuşakken tüketmek, en doğrusudur. Sert incir, henüz tatlanmamış ve olgunlaşmamış incir demektir. 

İNCİRİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR 

İncir kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur. Yüksek lif oranı sayesinde sindirim sistemini destekler, kabızlığı giderir. Kalp sağlığını korumada potansiyel pek çok faydası vardır. Bağırsaklarımızdaki yararlı bakterilerin faaliyetleri için iyi bir besindir, bu yönüyle prebiyotik görevi görür.

KABIZLIĞI GİDERİR 

Hayvanlar üzerinde yapılan bazı çalışmalarda sindirim sistemine olumlu etkileri görülmüş; kabızlığı azalttığı, ülseratif kolit gibi rahatsızlıkların etkilerini hafiflettiği kanıtlanmıştır.
İnsanlar üzerinde yapılan pek çok çalışmada da incir tüketiminin huzursuz bağırsak sendromu hastalığının semptomlarında azalma gösterdiği tespit edilmiştir. 

KURU İNCİR ÜRETİMİNDEKİ RİSKLER NELERDİR? 

Kuru incirin bahçeden tüketime kadar geçirmiş olduğu işlem basamakları sırasıyla ilekleme, olgunlaşma, hasat, kurutma, sınıflandırma, fumigasyon, olası aflatoksinli incir ayıklama, yıkama, şekil verme, ambalajlama ve depolama olarak özetlenebilir.
İncir üretimi sırasında yeterli tedbirler alınmazsa kuru incirde renk kararması, ekşime, çatlama, böceklenme, küflenme ve mikotoksin oluşumu ve diğer mikrobiyolojik bozulmalar meydana gelebilir. 

Son üründe yani kuru incirde rastlanan aflatoksin sorununun en önemli sebebi olarak ilekleme aşamasının doğru yapılıp yapılmadığı gösterilir. Benzer şekilde doğru hasat uygulaması ve işleme öncesi depolama süreçleri de aflatoksin bulaşmasında kritik noktalardır.

Kuru incirlerde en sık karşılaşılan kalite problemi, bir mikotoksin olan aflatoksinin üründe bulunması olarak ön plana çıkmaktadır. Mikotoksinler, pek çok işlenmiş veya işlenmemiş gıdada bulunabilen, funguslar tarafından üretilen ve insan sağlığını tehdit eden toksik metabolitlerdir.

YÜKSEK ŞEKER İÇERİĞİ KÜFE NEDEN OLUYOR 

Kurutulmuş meyvelerin sahip oldukları yüksek şeker içeriği, hasat yöntemleri ve uygun olmayan şartlarda kurutulmaları veya depolanmaları aşamalarında küf gelişimine ve dolayısıyla aflatoksin kontaminasyonuna maruz kalma potansiyelleri oldukça yüksektir. Bu riskleri engellemek amacıyla ilekleme, hasat, kurutma, depolama, paketleme gibi tüm aşamalarda gerekli tedbirler alınmalı ve aflatoksin, okratoksin A gibi tehlikeler önlenmelidir.

Bu tehlikelerin önlenmesi, incirin dezenfekte edilmesi ve kararan inciri beyazlatmak amacıyla geçmişte incire hidrojen peroksit uygulaması söz konusu olabilmekteydi. Lakin günümüzde sağlığa zararlı olduğu için bu uygulama yasak. Ancak bazı üreticiler incirdeki siyahlaşmayı gidermek, inciri beyazlatmak, albenisini artırmak amacıyla yasal olmayan bu uygulamayı hala yapabiliyor. Maddi değeri düşük olan esmer renkli incirleri beyazlatıp daha kaliteliymiş gibi gösterme çabası içerisinde oluyorlar.

İncirin yapısında bol miktarda katalaz enzimi vardır. Doğal yapısında bulunan katalaz, meyvenin hemen kabuğunun altına yerleşmiştir ve insan sağlığına zararı olmadığı gibi bazı faydaları da vardır. Hidrojen peroksit kuru incire uygulandığında ise katalaz enzimi tarafından kolaylıkla parçalanıp su ve oksijene dönüşür.

Ancak hidrojen peroksidin parçalanıp yok olması zararlı olmadığı anlamına gelmez, aksine yok olurken geride çok miktarda kanser yapıcı madde bırakır. Bu sebeple merdivenaltı üretimlerden kuru incir satın alınmamalı, şüpheli bir durumla karşılaşıldığında Alo 174 hattı ile Tarım ve Orman Bakanlığı’na şikayette bulunulmalı.

'KALİTELİ İNCİRİN RENGİ SARIMTIRAK KAHVERENGİDİR' 

Kaliteli ve hile uygulanmamış kuru incirin rengi sarımtırak kahverengidir. Depolama sırasında hafif esmerleşebilir. Bembeyaz kuru incirlerdense rengi hafif kahverengileşmiş, esmerleşmiş doğal kuru incirlerin tercih edilmesi hidrojen peroksit tehlikesinin önüne geçmede yardımcı olabilir.

Hafif kahverengileşmeden öteye giden siyahlaşma, küflenme, böceklenme, ekşime olan incirler de mikrobiyolojik kontaminasyon, mikotoksin özellikle de aflatoksin riski taşıdığından tüketilmemeli. (Milliyet)

 
İzmir'in organik atıkları ekonomiye kazandırılıyor
 
DDK'dan 'THK' raporu: Toplam borç 2 milyar!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
BionTech CEO'su Şahin'den 3'üncü doz çağrısı
BionTech CEO'su Prof. Dr. Uğur Şahin, şimdiye kadar iki doz aşı olan yetişkinlere ...
Son 24 saatte 231 can kaybı 24 bin 613 yeni vaka
Türkiye'de son 24 saatte 319 bin 110 Kovid-19 testi yapıldı, 24 bin 613 ...
'Saç ekim merkezlerinin yarısı doktorsuz' iddiası
Türk Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Dr. Servet Terziler, 28 yaşındaki ...
 
Sonbaharda alerji belirtileri neden artar?
Sonbaharın gelmesiyle birlikte hava sıcaklıkları hissedilir derecede düştü. ...
'İki virüs aynı anda vücutta bulunabilir'
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim ...
BioNTech CEO'sundan çarpıcı açıklama!
BioNTech şirketinin Üst Yöneticisi ve kurucu ortağı Prof. Dr. Şahin, gelecekte, ...
 
Koronavirüsün semptomları yine değişti!
Koronavirüsün semptomları yine değişti!
Pfizer'dan aşı itirafı: İlk etapta reddettik
İlaç devi Pfizer yetkililerinin, corona virüs pandemisinin kısa sürede ...
Salgında günün bilançosu: 243 vefat, 21 bin 352 yeni vaka!
Sağlık Bakanlığı yeni koronavirüs tablosunu açıkladı. Türkiye'de son 24 ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva