HABERLER>GÜNCEL
17 Ekim 2020 Cumartesi - 13:43

Kültürpark'ta seçim gerilimi... İzmir Barosu'ndan protesto!

Konak İlçe Seçim Kurulu’nun İzmir Barosu seçimlerinin yapılamayacağı kararını sert bir dille eleştiren İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, "Hukukun çivisi çıktı. Bugün avukatlık ile ilgili genel kurulu seçimlere tanımayanlar, yarın genel ve yerel seçimleri hükümlerini tanıyamayacaklar" ifadelerini kullandı.

Kültürpark ta seçim gerilimi... İzmir Barosu ndan protesto!

EGEDESONSÖZ- İçişleri Bakanlığı'nın 2 Ekim tarihli genelgesiyle 'Baro seçimleri, TBB genel kurulu, sivil toplum kuruluşları, meslek kuruluşları, birlik ve kooperatifler tarafından düzenlenecek etkinliklerin 1 Aralık'a kadar yasaklanmasına' karar verilmişti.

17-18 Ekim tarihlerinde Genel Kurullarını yapacaklarını açıklayan İzmir Barosu’nun seçimleri ise iptal olmuştu. Bakanlık tarafından verilen karar sonrası ise İzmir Barosu Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu başkan aday Mustafa Çetin, İzmir 1'nci İdare Mahkemesine başvurmuş ve İçişleri Bakanlığının verdiği kararı durdurma kararı aldırtmıştı. Çetin'in yürütmeyi durdurma kararını paylaşması sonrası, Konak İlçe Seçim Kurulu ise mahkemenin verdiği kararı kabul etmediğini açıklamıştı.

ÇEVİK KUVVET ÖNLEM ALDI
Alınan karar sonrası ise İzmir Barosu, Genel Kurullarını gerçekleştireceği İzmir Kültürpark 3 Nolu Hol'de bir araya geldi. Konak İlçe Seçim Kurulu'nun İzmir 1. İdare Mahkemesince seçimler yapılabilir kararını reddetmesi sonrası, Genel Kurul'un yapılacağı alanda basın açıklaması düzenleyen İzmir Barosu, Seçim Kurulu'nun aldığı kararı eleştirdi. Alanda çok sayıda çevik kuvvet polisinin olduğu görüldü.

Mevcut İzmir Barosu Başkanı ve Çağdaş Avukatlar Grubu adayı Özkan Yücel, Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu Adayı Mustafa Çetin ve Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Avukat Deniz Yücel'in katılımı ile gerçekleştirilen açıklamada, hükümet ve iktidar partisine sert eleştiriler yükseldi.

İzmir Baro Başkanı Yücel, seçme seçilmenin önüne siyasi iktidar tarafından setler konulduğunu ifade ederken, Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu adayı Çetin ise yeni Genel Kurul için Kasım ayını işaret etti.

SİYASİ İKTİDAR TARAFINDAN SEÇME VE SEÇİLMENİN ÖNÜNE SETLER KONUYOR
Açık havada genel kurulu yaparak Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiklerinin altını çizen mevcut İzmir Barosu Başkanı ve Çağdaş Avukatlar Grubu adayı Özkan Yücel, Cumhuriyetin ve demokrasinin değerlerine dokunulmasına asla izin vermeyeceklerini söyledi. Yücel "Türkiye’de bir ilki gerçekleştiriyoruz. Açık havada genel kurulunu yapan ilk baro onurunu yaşıyoruz. Genel kurul yapamazsınız, çoğunluğu sağlayamazsınız dediler. Ama İzmir Barosu şu meydanları doldurmuş durumda. Hukukun çivisi çıktı. Bugün avukatlık ile ilgili genel kurulu seçimlere tanımayanlar, yarın genel ve yerel seçimleri hükümlerini tanıyamayacaklar. Baskıların alabildiğince olduğu günleri yaşıyoruz. Soma’dan Ankara’ya yürüyenlerin tutuklandığını duyduk. Yazıklar olsun size! Uzun süredir, totaliter ve faşizmin ayak sesleri geliyor. Seçme ve seçilmenin önüne siyasi iktidar tarafından setler konuluyor. Bu kararları verilmesi için hakimlerin hakimlik mesleğini hatırlatarak, ‘biz bu kararı tanımıyoruz’ dedik. Ve bu kararı tanımayan ilk baro olduk. Laik ve Cumhuriyet temeller bağlı olarak bu mücadeleye devam edeceğimize, aslı boyun eğmeyeceğimize buradan yeniden dile getirmek istiyoruz. Asla yalnız yürümeyeceğiz, asla yalnız yürümeyeceğimizin farkındayız. Ankara’daki o küçük tek adam dedi ki, ‘sizin illerde desteğiniz’ yok dedi. Biz de ‘sandık koyun da kimin kaybettiğini görelim’ dedik. Biz sandık diyoruz, siz sandığı kaçırıyorsunuz. Cumhuriyetin ve demokrasinin değerlerini dokunulmasına asla izin vermeyeceğiz. Bedel ödeteceksiniz burayız. Hepinize burada olduğunuz için çok teşekkür ediyorum.” 

ÇETİN: GENEL KURUL KONUŞMASI YAPMAK İSTERDİM
Yücel'in ardından mikrofonu alan Cumhuriyetçi Grup adayı Mustafa Çetin, İzmir Baro başkanlığı seçimleri için Kasım ayını işaret etti. Çetin  “Genel Kurul konuşmasını yapmayı isterdim ama yapamıyoruz. Zor günlerden geçiyoruz... Pandemi, ekonomik kriz, barolarının bölünmesi ve genel kurulun ertelenmesi… Maalesef zor günlerden geçiyor. 2 Ekim’de yayınlanan genelge ile genel kurulların ertelendiğini söyledi. Acil toplantı yaptık. Hukuksuzluğa karşı mücadele vermemiz gerektiğini söyledik. Daha sonra iptal davası açtık. Oy birliğiyle yürütme kararı aldık. Bu kararı baroya bildirdik. Davada taraf olduğum için ilçe seçim kurulana başvuru yaptık... İlçe Seçim Kurulu kabul etti, 17-18 Ekim’de değil, tekrar yeni bir süreç başlatmasınız dediler. İlçe seçim kuruluna sandıklarla kesin karar veril. İl seçim kurulu talebimizi kabul etti ama sürecin yeterli olmayacağını söyledi. Biz bu davayı açarken birçok arkadaşımız bizimle dalga geçti, ‘hukuktan ne bekliyorsunuz diye. Biz çözemesek bile tarihe not düşeriz dedik. Biz genel kurulumuzu her halükarda yapacağız. Süreci pazartesi günü yeniden başlatıp Kasım ayı içerisinde seçim çalışmalarımıza sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

DENİZ YÜCEL: ASLA TESLİM OLMAYACAĞIZ
Kültürpark 3 Nolu Hol'e İzmir Barosu'na desteğe gelen İzmir İl Başkanı Avukat Deniz Yücel ise seçimlerin ertelenmesi kararını eleştirdi. Yücel “İdare mahkemesinin verdiği yürütmenin durdurma kararı bu ülkede hala hukuka, yasalar ve vicdanlarına göre arar veren hakimler olduğunu bize gösterdi. Ancak yine hakimlerden, hukukçulardan, müteşekkil ilçe seçim kurulunun bu kararın uygulanmasını engelleyecek şekilde, genel kurulun yapılmasını engelleyecek  bir karar da var. Açıkçası gerek Çağdaş Avukatlar Grubu'nu gerekse Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu'nun adaylarının mensuplarının burada birlikte bu mücadeleye sahip çıkması bizim için çok değerli. Baroları etkisizleştirme, bölmeye ve parçalamaya çalışan anlayış geçmişte Ergenekon, Balyoz ve askeri casusluk gibi kumpas davalarıyla bu ülkenin aydınlarını, hukukçularını ve askerlerini Silivri zindanlarına gönderen anlayışla aynıdır. Dolayısıyla bu anlayışa asla teslim olmayacağız. Her mahkeme kararının altına bir gerekçe oluşturulabilir. Ancak hukukta normlar hiyerarşisi vardır… Yasalar tüzüklerin, yönetmeliklerin ve genelgelerin üzerindedir. Uygulanması gereken yasadır. Yasa hükümlerine göre de bu gün ve yarın genel kurulun yapılması gerekiyordu. Prosedürü baştan işleteceksiniz demek özellikle hukukçuların aklıyla alay etmektir. Bugün baro seçimlerini yaptırmayan anlayış yarın aynısını genel ve yerel seçimde yapamaya kalkabilir. O yüzden bugün burada hukukçuların verdiği mücadele çok değerlidir. Gelecekte böyle bir anlayışla karşılaşırsak bugün burada verilen mücadele bizim mücadelemize de güç vermiştir, asla teslim olmayacağız" dedi.

 
Akhisarspor ve Menemenspor'un kritik randevusu
 
Ödemiş'te orman yangını kontrol altına alındı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'İstek şarkı' kavgası! 5 kişi bıçakla yaralandı
Adana'da bir restoranda, 'Sana daha çok şarkı çalındı' iddiasıyla müşteri ...
İzmir'de zehir operasyonlarında iki gözaltı!
İzmir'in Ödemiş ve Tire ilçelerinde düzenlenen sahte içki operasyonlarında 2 kişi yakalandı.
İzmir’in kuzeyi için kırmızı alarm!
Meteoroloji’den yapılan açıklamaya göre, İzmir’in kuzey ilçelerinde kuvvetli ...
 
Buca'da parkta kavga: Dövdüler... Bıçakladılar!
Buca ilçesinde, Cengiz Yavuz (55) parkta tartıştığı kişiler tarafından ...
İzmir'de bir ilçe diken üstündeydi: Laboratuvar hatası çıktı!
İzmir'in Urla ilçesinde emniyet personeline yapılan COVID-19 testlerinde ...
Risk artıyor... Uzun sakal ve bıyığı olanlar dikkat!
Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim ...
 
İzmir'de ölüme yolculuk: 'Ters yön' sonu oldu...
İzmir'in Gaziemir ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü Fatih ...
İzmir'deki 'rütbeli' operasyonuna 46 tutuklama!
İzmir merkezli 25 ilde FETÖ/PDY'nin Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki (TSK) ...
İzmir'de sahte içki kabusu sürüyor: 1 günde 2 vefat!
İzmir'de, yaklaşık bir hafta önce sahte içtikten sonra fenalaşan Ali Gedik ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva