HABERLER>EKONOMİ
21 Eylül 2022 Çarşamba - 16:53

Kredi kartı ile internetten alışveriş yapanlar dikkat!

Avukat Sedef Selçuk internetten alışveriş yapanları uyararak 'cayma hakkı' ile ilgili, “Tüketicinin cayma hakkını kullanması durumunda, satıcı veya sağlayıcı cayma bildiriminin kendisine ulaştığı tarihten itibaren yedi gün içinde almış olduğu bedeli ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belgeyi, tüketiciye hiçbir masraf yüklemeksizin iade etmekle yükümlüdür. Tüketici, tahsil edemediği bedeli icra takibine konu ederek yasal faizi ile birlikte iade alabilir, uğradığı başkaca zarar var ise bunları da takibe konu edebilecektir.” diye konuştu.

Kredi kartı ile internetten alışveriş yapanlar dikkat!

Koronavirüs pandemisi ile birlikte tüm dünyada sosyal yaşamdan iş hayatına, tüketim alışkanlıklarından alışveriş kültürüne kadar pek çok değişlik oldu. İnsanlar uzun süre evlere kapanırken, uzaktan çalışma modeli birçok sektörde uygulanmaya başladı. Bu süreçte dışarı çıkarak alışveriş yapmak istemeyenler, ihtiyaçlarını internet üzerinden sipariş vererek giderdi.

İnternet alışverişine geçmiş yıllarda mesafeli olarak yaklaşanlar da ‘zorunluluk’ haline gelmesi ile online platformlardan ürün satın almaya başladı. Ancak giderek normalleşen ve hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelen web siteleri üzerinden yapılan alışveriş bazı güvenlik endişelerini beraberinde getirdi.

Kredi kartı ya da banka kartı kullanılarak yapılan alışverişler için çoğunlukla internet sitelerine kayıt yaptırmak gerekiyor. Kayıt için kimlik numarasından, doğum tarihine kadar pek çok kişisel bilgi isteniyor. Site üyelik işlemlerinin tamamlanmasının ardından alışveriş süreci başlıyor. Son aşamada kredi kartı veya banka kartı bilgileri isteniyor. Bu bilgiler girilerek limitler dahilinde internet üzerinden kolaylıkla alışveriş yapılabiliyor. Peki internetten alışveriş yapmak gerçekten güvenli mi?

ŞİFRE ONAYI GELMEDEN BİLGİLERİNİZİ PAYLAŞMAYIN
Sıklıkla aynı internet siteleri üzerinden alışveriş yapan kişiler, alışveriş sürecini daha kısa ve kolay hale getirmek için kart bilgilerini siteye kaydediyor. Sermaye Piyasası Uzmanı ve Bilirkişi Avukat Sedef Selçuk kredi ve banka kartını internet sitelerine kaydedenler için uyarılarda bulunarak, “Kredi kartı ile online alışveriş yapmak, web sitenin bankaya yönlendirme uygulaması eşliğinde kart bilgileri paylaşılırsa bu alışveriş güvenli olabilir. Ancak bankanızdan şifre onayı gelmeden paylaşılan bilgiler risk taşımaktadır.” diye konuştu.

SÖZLEŞMEYİ MUTLAKA OKUYUN
Online platformlar üzerinden alışveriş yapanların sayısı her geçen gün artarken artık Instagram ve Whatsapp gibi uygulamalar, giyimden gıdaya pek çok ürünü satın almak için kullanılıyor. Alışveriş yapılan web sitesinin güvenli ve resmi olması gerektiğine vurgu yapan Av. Selçuk, “Kişisel verileri koruma kanunu gereğince resmi web sitelerinde bilgileriniz korunmakta, ancak alışveriş yaptığınız web sitesinin güvenli olduğundan emin olmanız gerekiyor. Resmi Gazete’de yayınlanan “Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile birlikte artık akıllı saat, telefon, tablet ve bilgisayar gibi teknolojik ürünler iade edilemeyecek, bu gibi durumları size dijital onaya sunulan mesafeli satış sözleşmesinde bulabilirsiniz. E ticaret başlığı altında online alışveriş yapanlara bu sözleşmeyi okumayı ihmal etmemelerini öneririm.” ifadelerini kullandı.

Tüketiciler internetten alışveriş yaparken de cayma hakkına sahip. Ancak zaman zaman tüketicilerin cayma hakkını kullanamadığına şahit oluyoruz. İnternetten alışverişe mesafeli yaklaşan pek çok kişi de bu durum ile karşılaşmak istemediği için web siteleri üzerinden ürün satın almıyor.

BAZI ÜRÜNLERDE CAYMA HAKKI BULUNMUYOR
Mesafeli sözleşmelere yönelik oluşturulan yasalara göre yapılan satış sonucunda tüketicinin on dört gün içinde ürünü iade etme ve bedelinin tamamını alma hakkının bulunduğunun altını çizen Avukat Sedef Selçuk, “Tüketici, sözleşmenin kurulduğu tarihten itibaren on dört gün içinde, herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde satıcıya noterlikler aracılığıyla yöneltilmesi yeterlidir. Alıcının isteği veya açıkça kişisel ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan ve geri gönderilmeye müsait olmayan, iç giyim alt parçaları, mayo ve bikini altları, makyaj malzemeleri, tek kullanımlık ürünler, çabuk bozulma tehlikesi olan veya son kullanma tarihi geçme ihtimali olan ürünlerde cayma hakkı kullanılamaz. Resmi gazetede yayınlanan yeni düzenlemeye göre artık dijital bazı ürünlerde de cayma hakkı kullanılamayacak.” Dedi.

FAİZİ İLE BİRLİKTE İADE TALEP EDİLEBİLİR
Cayma hakkını kullanırken ekonomik olarak zarara uğrayan tüketicinin bu zararının karşılandığına dikkat çeken Avukat Selçuk “Tüketicinin cayma hakkını kullanması durumunda, satıcı veya sağlayıcı cayma bildiriminin kendisine ulaştığı tarihten itibaren yedi gün içinde almış olduğu bedeli ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belgeyi, tüketiciye hiçbir masraf yüklemeksizin iade etmekle yükümlüdür. Tüketici, tahsil edemediği bedeli icra takibine konu ederek yasal faizi ile birlikte iade alabilir, uğradığı başkaca zarar var ise bunları da takibe konu edebilecektir.” diye konuştu.

14 GÜNÜ GEÇME
Cayma hakkının kullanılması durumunda tüketici malı on gün içinde satıcının belirtmiş olduğu kargo firması ile ücretsiz olarak iade etmesi ve satıcının da on dört gün içinde bedel iadesini yapması gerektiğini açıklayan Sedef Selçuk, “Tüketici, cayma süresi içinde malı, işleyişine, teknik özelliklerine ve kullanım talimatlarına uygun bir şekilde kullandığı takdirde meydana gelen değişiklik ve bozulmalardan sorumlu değildir. Satıcının bedel iadesi süresine ilişkin olarak yedi ve on dört gün öngörülmüş, on dört gün son belirlenen süredir.” İfadelerini kullandı

e-DEVLET ÜZERİNDEN ŞİKAYETTE BULUNABİLİRSİNİZ
Tüketicinin cayma hakkının bulunduğu ürünlerde yetkili firma tarafından iade işlemli onaylansa da ödeme kısmında aksamalar olabiliyor. Bu durum tüketicinin finansal olarak sıkıntı yaşamasına yol açabiliyor. Peki böyle bir durum ile karşılaşan kişiler nasıl bir yol izlemeli? Sermaye Piyasası Uzmanı ve Bilirkişi Avukat Sedef Selçuk şöyle açıklıyor;

6052 sayılı Tüketicinin Korunması hakkındaki kanunda, mağaza-firmadan görerek satın alınan ürünlere cayma hakkı tanınmamıştır. Kanuna göre mağazaların satmış oldukları ürünleri sebepsiz yere iade alma zorunlulukları yoktur. Cayma hakkını kullanmak istemeniz halinde satıcı bu talebi red ederse bunun için öncelikle e-devlet (turkiye.gov.tr) şifrenizle giriş yapmanız gerekiyor. Ardından tüketici hakem heyetine faturanızın bilgileri ve yukarıda sözünü ettiğim maddelerle bir şikayet oluşturabilirsiniz.

TÜKETİCİ SUÇ DUYURUSUNDA BULUNABİLİR
İnternet siteleri üzerinden alışveriş yapanlar gelen yanlış ürünler nedeniyle zaman zaman haberlere konu oluyor. Av. Selçuk yanlış ürün gönderimi ve ‘ayıplı mal’ satışı ile ilgili tüketicilerle şu bilgileri paylaştı;

Tüketiciye bilinçli ya da yanlışlıkla farklı bir ürün gönderilmesi arasında büyük farklar mevcuttur. Sipariş edilen bir üründen çok daha farklı bir ürün gönderiliyor ise satıcının amacına göre bu durumda da vatandaşlar, Tüketici Hakem Heyeti'nde hakkını arayarak, Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunabilirler. 

YAZILI OLARAK BİLDİRİLMESİ GEREKİYOR
Ayıplı mal, tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan maldır. Ayıplı mal, esasen sözleşmeye aykırı teslim edilen maldır. Tüketici bu durumda Satılanı iade etmeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme, satılanı iade etmeyip ayıp oranında satış bedelinde indirim talep etme, aşırı bir masrafı gerektirmemek koşuluyla malın ücretsiz tamirini isteme haklarına sahiptir. Bu seçimlik haklarından bir tanesini seçip bu durumu satıcıya yazılı olarak bildirmelidir. (VATAN GAZETESİ)

 
Yangın söndürme helikopteri düştü! Hayatını kaybedenlerin isimleri belli oldu
 
Muğla'da FETÖ zanlıları tutuklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Bilgin açıkladı: Asgari ücrete zam geliyor!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin asgari ücretle ilgili konuştu. ...
Hazır giyimden 8 ayda rekor ihracat!
Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü, yılın 8 ayında 14 milyar 248 milyon ...
Borç raporu: İzmir zirvede!
Ekonomik kriz karşısında çözümü kredilerde ve kredi kartlarında bulan ...
 
Aydın’da JES tahribatı… Ölüye bile rahat yok!
Aydın’da yaşamı olumsuz etkileyen Jeotermal Enerji Santralleri ile ilgili ...
İzmirli kasaplardan uyarı: 1 kilo kıyma Ocak’ta 200 TL!
Artan maliyetlerle baş edemeyen besiciler, süt veren inekleri bile kesime ...
Dolar güçlenecek... Gözler kritik faiz kararında!
Para piyasaları ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarını yıl sonu itibariyle ...
 
Bakan Dönmez: Üretim artışı hedefimiz var
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin kömür rezervleri ...
Başkan Hisarcıklıoğlu'ndan İzmir mesajları: Fiyatlar speküle edilemeyecek
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ...
THY'den avantajlı bilet kampanyası
Türk Hava Yolları (THY) yolcuları İstanbul'dan Balkanlar ve Güney Avrupa'da ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva