HABERLER>POLİTİKA
10 Temmuz 2019 Çarşamba - 09:33

Kozak Yaylası'na enstitüye meclisten veto!

CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, TBMM Genel Kurulu’nda ‘Çam Fıstığı Araştırma ve Koruma Enstitüsü Kurulması Hakkında’verdiği kanun teklifi üzerine bir konuşma yaptı. Kanun teklifi AK Parti ve MHP oyları ile reddedilen Polat durumu sert sözlerle eleştirdi. Polat “Maalesef AKP ağacın,doğanın değil, doların yeşilini seviyor” dedi.

Kozak Yaylası na enstitüye meclisten veto!

CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, TBMM Genel Kurulu’nda ‘Çam Fıstığı Araştırma ve Koruma Enstitüsü Kurulması Hakkında’verdiği kanun teklifi üzerine bir konuşma yaptı. Kanun teklifi AK Parti ve MHP oyları ile reddedilen Polat, hükümeti sert sözlerle eleştirdi. 

Polat ‘Türkiye, dünyada çam fıstığında 195 bin hektar alan ile İspanya’dan sonra ikinci sırada yer almaktadır. Ülkemizde çam fıstığı üretiminin yüzde 80’i, dünya üretiminin ise yüzde 10’u İzmir’in Bergama İlçesi’ndeki Kozak Yaylası’nda gerçekleşmektedir. Kozak Yaylası’nda yaklaşık 10 bin kişi geçimini çam fıstığı üretiminden karşılamaktadır.Kozak Yaylası’nda 10 yıl önce yılda 1000-1200 ton civarında olan çam fıstığı üretimi yapılıyorken bugün 150-200 ton seviyesine kadar gerilemiştir. Yaşanan bu düşüklüğün çam fıstığı ağaçlarındaki hastalıktan kaynaklandığı ifade edilmektedir.Helenistik Çağ’dan beri Kozak Yaylası çamfıstığının ekolojik yetişme alanıdır ve burası Türkiye’nin çamfıstığı deposu konumunda bulunmaktadır. Sorunun çözülememesi nedeniyle bir zamanlar ihracatı yapılan Kozak Yaylası’nın ünlü çam fıstığının yerini, maalesef Pakistan’dan ithal edilen ürünler almaya başlamıştır.Yerli üretici hak ettiği desteği devletten görememektedir. Bir tarım ülkesi olan Türkiye, Pakistan'dan ithal çam fıstığı alır hale gelmiştir.” diye ifade etti.

“AKP AĞACIN DOĞANIN DEĞİL, DOLARIN YEŞİLİNİ SEVİYOR!”
Polat “Kanun teklifinin yanı sıra bu konu hakkında soru önergesi ve araştırma önergesi de verdim. Çam fıstığı ağaçlarında yaşanan verimsizlik sorununun nedenlerinin araştırılması ve bu çerçevede oluşturulması gereken politikaların ve alınması gereken önlemlerin belirlenmesi ve üreticilerinin desteklenmesi amacıyla bir araştırma ve koruma enstitüsü kurulmasını teklif ettim.Ancak AKP ve MHP oyları ile reddedildi. Üretimin artırılarak ülkemizin çam fıstığında bir dünya markası olmasını mı istemiyorsunuz? Nedir üretici ile derdiniz? Kozak Yaylası’nda yaklaşık 10 bin kişi geçimini bu yolla sağlamaktadır. AKP istihdam yaratmadığı gibi ağaçtan ve topraktan kazanç sağlamaya çalışan üreticiye de engel oluyor. Bölge de aynı zamanda altın madeni de işletiliyor.Dikili ve Bergama İlçeleri arasında kalan Çukuralan’da işletilen altın madeni bölgenin en büyük tehdididir.  Geçen yıl tüm uyarılarımıza rağmen altın madeni üçüncü kez kapasite artırarak Kozak Yaylası’nın başlangıcı sayılan Kapıkaya Köyü yakınlarına gelmiştir. Bölge halkı sağlıklarını kaybetme riski ile karşı karşıya iken bir de gözü gibi baktıkları ağaçlarını kaybediyorlar. Altın madeni eliyle yeşilin ve doğanın yok olmasına göz yumuluyor. Maalesef AKP ağacın değil, doların yeşilini seviyor.” dedi. 

"ÇİFTÇİMİZİN VE ÜRETİCİLERİMİZİN HER ZAMAN MECLİS'TEKİ SESİ OLACAĞIM"
Polat "Seçim bölgem olan İzmir'de Kozak Yaylası'nda köylülere bir söz verdim. Alın teri ile gece gündüz çalışan, emek veren üreten çiftçilerimizin ve köylülerimizin her zaman yanında olacağım. Onların sorunlarını Meclis'te gündeme getirmeye devam edeceğim, onların Meclis'te ki sesi olacağım. Kanun teklifimiz kabul edilmedi ancak mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz." dedi.

 
Devrim Erbil’in 60’ncı sanat yılı İzmir’de kutlandı
 
Çiğli'de yaz kursları başladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TBMM Genel Kurulu'nda gerginlik!
TBMM Genel Kurulunda, AK Parti'nin, çalışma takvimine ilişkin grup önerisinin ...
Erdoğan'dan Babacan'a: Parçalamaya hakkınız yok!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, parti kurma hazırlığı içinde olduğu ...
AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan kaza geçirdi
Eskişehir'de aynı yöne giden kamyona çarpan otomobilde bulunan Özkan ile ...
 
Hamile kadının aracına saldırıya ilişkin açıklama
Adalet Bakanı Gül, Pendik'te yaşanan olayla ilgili "Bir hanımefendinin ...
Yönetimini kurtaran Başkan Yıldırım: ‘CHP’de seçimle gelen seçimle gider’ kültürünü oturtmalıyız!
Karşıyaka İlçe Başkanı Yıldırım yedekten gelen 6 yöneticisiyle birlikte ...
Kılıçdaroğlu'ndan Merkez Bankası eleştirisi
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında konuştu. Merkez ...
 
AİHM'den Selahattin Demirtaş kararı
AİHM, cezaevinde bulunan HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Demirtaş'a terör ...
10 milletvekili hakkında dokunulmazlık dosyası
Dokunulmazlıklarının kaldırılması istenen 10 milletvekili hakkında düzenlenen ...
AK Parti-CHP buluşmasının tarihi belli oldu!
23 Haziran’da gerçekleşen İstanbul seçimleri nedeniyle ertelenen CHP- ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva