HABERLER>TARIM
14 Ekim 2021 Perşembe - 13:42

KÖY-KOOP İzmir Başkanı Soyer’den ‘Tarım OSB’ çıkışı: Üreticilere, kooperatife niye yer yok?

KÖY-KOOP İzmir Birliği Başkanı Neptün Soyer, Tarım Organize Sanayi Bölgelerinde küçük üreticinin birlik bazında bile temsil edilmediğini belirtirken, “Binlerce üreticiyi temsil ediyoruz. Tarım OSB oluşumlarında küçük üreticinin de temsil edilmesi gerekir” dedi.

KÖY-KOOP İzmir Başkanı Soyer’den ‘Tarım OSB’ çıkışı: Üreticilere, kooperatife niye yer yok?

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – KÖY-KOOP İzmir Birliği Başkanı Neptün Soyer, Tarım Organize Sanayi Bölgelerinin kuruluşlarında küçük üreticinin temsil edilmemesine tepki gösterdi. Tarım OSB’lerinin küçük üreticinin içinde olmadığı, ama küçük üreticinin yaşadığı yerlerde kurulduğuna işaret eden Soyer, önemli açıklamalarda bulundu.

HERKES VAR, BİZ NEDEN YOKUZ?
Küçük üreticinin, o toprağı sahibi, üreten olduğuna vurgu yapan KÖY-KOOP İzmir Birliği Başkanı Neptün Soyer, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Küçük üreticinin, öngörülen koşullarda, o sanayi bölgelerinde yer alması mümkün değil. Bergama, Kınık ve Dikili Tarım OSB’ler için iki yıl önce hasbelkader toplantıya çağırdılar. Kalabalık bir toplantıydı, sonra bir daha çağırdılar ve bir daha çağırmadılar. Baktık ki yönetim kurulları, danışma kurulları oluşturulmuş, Odaların başkanları, Vali, Kaymakam, belediye başkanı olmalı, İl Tarım Müdürü olmalı ancak TOBB varken biz nasıl yokuz? Ticaret Odası, Sanayi Odası, Ege İhracatçılar Birliği, yapılacak ihracat çalışmaları için olmalı tabii ki ama biz niye yokuz? Küçük üretici niye yok? O köyün, o toprağın sahibi nasıl olmaz? Hem İzmir Ticaret Odası, hem de o ilçenin odası çağrılıyor da biz niye çağrılmıyoruz? Kooperatiflerin üst birliğiyiz biz. Bakanlık birlikleri neden kurduruyor? Hollanda’da mesela temsiliyet birliktedir. Kooperatiflerin tüm gücünü büyüten, o gücü temsil eden, o bir tane birliktir. Bir toplantı oluyor, herkesler var, biz yokuz. Tarım Bakanı geliyor, biz yine yokuz.”

YER TESPİTİNDE DE YANLIŞ YAPIYORLAR
Tarım Organize Sanayi Bölgelerinin yapılacağı yerleri belirlerken, doğru karar verilmediği iddiasında bulunan Birlik Başkanı Neptün Soyer, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bergama örneğini gösterebilirim. Bana desinler ki, şöyle bir Tarım Organize Sanayi Bölgesi yaptık, o yöredeki üreticiyi kalkındırdık, o bölgeye böyle bir fayda sağladık. Ben haksız çıkmak isterim.  Tarım OSB’lerin hepsi, verimli topraklar üzerine kuruluyor, diyemeyiz tabii ki. Anadolu’nun her tarafı bereketlidir. Sonuçta bunlar bir yere yapılacak. Ben de sonuçta istemezükçü değilim bu konuda. Daha kıraç, toprağı daha verimsiz yerler yok mu, var elbette. Oralara yapın. Şu anda Bergama’da kurulacak OSB’nin alanı, meralık alan. Mera vasfını kaybetmiş diyorlar. Köylünündü, İl Özel İdaresi’ne geçti, diyorlar. Köyleri kapattınız. Köyleri kapatırken, bunları İl Özel İdaresi’ne siz geçirdiniz. Köylünün malı orası.”

DİKİLİ OSB’DEKİ TERMALİN KAPASİTESİ NE KADAR SÜRDÜRÜLEBİLİR?
Oluşumun içinde, küçük üreticinin temsiliyetini sağlayan birliğin de olması gerektiğine vurgu yapan Başkan Neptün Soyer, “Binlerce üreticinin temsiliyetini sağlıyoruz” dedi ve ekledi:

“İzmir, önemli bir tarım kentidir. İzmir olarak tarımın gelişmesi adına yoğun çaba içerisindeyiz. Bölgemizin üreticileri gençleşmeye de başladı. Köye dönüş hızlandı. Bundan daha güzel bir şey olabilir mi? Ben bu yapının içinde biz de olalım değil, bu yapıların nasıl hayat bulacağı ile ilgili toplantıların sağlıklı olabilmesi için yer kararı, ürün kararı gibi pek çok şey için küçük üretici temsiliyetinin olması gerektiğini söylüyorum. Oradaki aile işletmelerinin de temsil edilmesi gerekiyordu.  Ben bu durumda Bergama Tarım Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulması işine biz küçük üreticiler girebilir miyiz? Yanlış diyorum ve karşı taraftayım. Dikili’deki Tarım Organize Sanayi Bölgesi’nde termal suyla seralar var mesela. Bizler orada yer alamayız. Bir kere o bölgedeki termal suyun sürdürülebilirliği açısından kapasitesi, rezervi nedir?”

 
Karşıyaka'da emsal artışına vize!
 
İzmir'e 5 yeni mezarlık geliyor!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Vatandaş 14 Ekim 2021 Perşembe 18:52

Sayın SOYER,köy koop uzun yıllar üreticinin yanında olmuştur,kurucular arasında genel başkan Nedim TARHAN,Tuncer ERGÜLER,dönemin iktidarına rağmen ülke genelinde tüm çiftçilere hesaplı traktör,ziraat alet ve makineleri,temin etmek,verimi yüksek tohumluk,ayrca el sanatları ile ilgili halıcılık gibi gelir getiren işleri gece gündüz demeden başardılar,ama şimdi herşey var nedense geçmişte yapılanların yanında şimdi ki işler daha kolay olsa gerek özellikle büyük şehir belediye başkanı eşi olarak daha halka yönelik çalışmaları yapmak gerekir...

Yorumu oyla      3      3  
günaydın 14 Ekim 2021 Perşembe 16:14

Yahu Neptün hanım, iktidarın çiftçinin yanında olmadığını şimdi öğrenmiş değilsiniz! O zaman neden yani öğrenmiş, iktidar köylü, üretici düşmanı olduğunu yeni göstermiş gibi davranıyorsunuz? Bu herifler, çalışana, emeğiyle geçinene, üretene düşman, zenginden yana, doğrudan bunu söyleyin, kafa karıştırmayın!

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de 50 Milyon TL kırsal kalkınma yatırımına %50 hibe desteği
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme ...
Hobi olarak başlamıştı... Artık ihracat yapıyor!
Aksaray'da orman mühendisi arkadaşının tavsiyesi üzerine Hasandağı eteklerine ...
İzmir tarımında eğitim seferberliği
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, Kız Kardeşim Projesi kapsamında başlatılan ...
 
Kuru incir ihracatı 72 bin tonu aştı
Türkiye, tüm semavi dinlerde kutsal meyve olarak kabul edilen, noel sofralarının ...
'GDO’suz Türk Pamuğu' projesi başladı
İzmir Ticaret Borsası ve Ulusal Pamuk Konseyi’nin girişimiyle başlatılan ...
Küresel gıda fiyatları 10 yılın zirvesinde
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda fiyatlarının ...
 
Tüm zamanların ihracat rekoru
Tarım sektörü, eylülde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23.8 artışla ...
Biyoteknoloji ile tahıl ürünlerinin çeşitleri artıyor
Türkiye'de biyoteknolojik yöntemlerle geliştirilen tahıl ürünlerinin çeşitleri ...
Seradan markete zam yolculuğu: Yüzde 176'lık artış!
Zincir marketlerde fahiş fiyat denetimleri sürüyor. Antalya'da serada ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva