HABERLER>SAĞLIK
18 Eylül 2020 Cuma - 08:29

Korona’ya İzmir aşısı: Prof. Dr. Gürüz tarih verdi!

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Aşı Bilimi Derneği Başkanı Prof. Gürüz, "Aşıda preklinik araştırma aşamasındayız. 2021 Mart'nda aşıyı bulma ihtimalimiz çok yüksek" dedi.

Korona’ya İzmir aşısı: Prof. Dr. Gürüz tarih verdi!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ -  Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Aşı Bilimi Derneği Başkanı Prof. Dr. Yüksel Gürüz, Covid 19 aşısıyla ilgili çalışmaları değerlendirdi. Tarihte tifo aşısının 58, tetanos aşısının 40 yıllık uğraş sonucu bulunduğuna dikkat çeken Prof. Gürüz, Covid 19 aşısını bulmak için çok uzun süre beklenmeyeceğini, 2021 Mart'ı sonrasında ortaya çıkacağını müjdeledi. Prof. Gürüz, "Bugün sahip olduğumuz bilgi, teknolojik birikim, üretimde kullanılan cihazlar, laboratuvar altyapısı ve modern bioteknoloji, süreyi kısalttı. Şu anda preklinik araştırma aşamasındayız. 9 aşı, Dünya Sağlık Örgütü'nün listesinde bir adım önde duruyor. Mart 2021'den önce, güvenilir bir aşı adayının kullanıma girmesini zor bir olasılık olarak görüyorum.Hedefimiz, 2021 Mart ayında aşıyı bulmayı hedefliyoruz" dedi.

 TÜM İNSANLARA GÜVENLE YAPILABİLECEK BİR AŞI OLACAK
Dünya Sağlık Örgütü'nün, 2021 yılı sonuna kadar 2 milyar doz aşının üretilmesi ve doz başına 3 dolarlık bir fiyatın oluşmasını planladığını anlatan Prof. Gürüz, Ege Üniversitesi'ndeki aşı çalışmalarını şöyle özetledi:

"Rektörümüz Prof. Necdet Budak, ilgi ve desteğini eksik etmiyor. Gün gün gelişmeleri takip ediyor, sık sık resmi raporlar alıyor. TÜBİTAK Başkanı Prof. Hasan Mandal, Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank da yoğun ilgileriyle aşıyı bulma çabasındaki biz bilim insanlarını onurlandırıyor. 2021 Mart'ında aşı adayımızın hazır olması için yoğun çalışıyoruz. Projemiz, devlet tarafından çok büyük bir bütçeyle destekleniyor. Projenin yazılması, Sağlık ve Sanayi bakanları ile Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde koordine edilen süreç, iki aydan kısa sürede tamamlandı. Bakanlarımıza ve Cumhurbaşkanımıza, bize olan güvenlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Bizim projemizde üreteceğimiz DNA aşı modeli, 2 yaş üzeri tüm insanlara güvenle yapılabilecek bir aşı olacak."

TÜRKİYE EKONOMİSİNE ÇOK BÜYÜK KATKI KOYACAK
Çeşitli ülkelerden gelen "Aşıyı bulduk" açıklamalarını değerlendiren Prof. Dr. Yüksel Gürüz, bu konuda şunları söyledi:

"Evet, pek çok araştırma grubunun adaşı adayı olduğunu biliyoruz. Çoğu, klinik aşama olan Faz I ve Faz II düzeyinde. Çok az kısmı Faz III düzeyinde. Türkiye'de, bizimle beraber 8 üniversite ve bir merkez, aşı adaylarını geliştirmeye çalışıyoruz. Aşı adaylarını hazırlamak ayrı bir süreç, aşının güvenlik testlerini geçip ruhsatlandırılması, kullanıma girmesi, ayrı bir süreçtir. Şunu söylemek isterim ki, Covid 19 aşısını biz bulacağız. Bir virüs, 1 milyondan fazla insanın ölümüne yol açtı. Dünya ekonomisine aktarılan 12 trilyon lirayı buhar etti. Bu virüsü yok edecek bir aşıyı bulmak, ülkemize büyük prestij kazandıracaktır. 7-8 milyon insana 2 doz aşı uygulanacağını varsayarsak, ekonomimize sağlayacağı katkıyı, varın siz tahmin edin."

TÜRKİYE'DE DE GÖNÜLLÜLER ÜZERİNDE UYGULANACAK
Dünyada Covid 19 gibi bu yıl ortaya çıkan ve ileride çıkabilecek pek çok hastalık için ne yazık ki halihazırda etkin aşı olmadığının altını çizen Prof. Gürüz, geçtiğimiz yıllardaki ölümcül hastalıkların çoğunun aşılarla yok edildiğini hatırlattı. Prof. Gürüz, Türkiye'de aşı üretiminin 1997'de sona ermesiyle tüm aşı ihtiyacının ithalatla sağlandığını sözlerine ekledi. Prof. Dr. Yüksel Gürüz, Çin, Brezilya, Endonezya ve Bangladeş'in de aralarında bulunduğu çok sayıda ülkede 10 bin kişiye uygulanan, Türkiye'de de insanlar üzerinde test edilmesine başlanan aşının güvenirliğinin ne düzeyde olduğu yönündeki soruya şu yanıtı verdi:

"Faz III çalışmaları, on binlerce gönüllü insan üzerinde, genellikle farklı ülkelerde, yetkili kurumların denetiminde yapılır. Aşının Faz III evresine geçmesi için, önceki tüm evrelerde ciddi sağlık sorunu yaratmamış olması şarttır. Faz III'teki uygulama, aynı anda birkaç ülkede, eşzamanlı olarak gerçekleştirilir. Dolayısıyla bu aşamada bazı ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşma riski vardır."

 
Aleyna Çakır'ın ölümünde şüpheli olan Ümit Can'ın annesi intihar etti
 
Kuzey Irak'tan acı haber: 2 şehit
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Merve Bozer 18 Eylül 2020 Cuma 16:07

Ah bu denenlerin ciddiyetine bir inanabilsek.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vakaların yüzde 14'ü sağlık çalışanlarından çıktı
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, ...
Salgında günün bilançosu: 66 vefat, 1648 yeni vaka!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 17 Eylül 2020 günlük corona virüs tablosunu açıkladı.
Bakan Koca açıkladı: İzmir'de vaka sayısı düşecek!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs salgınıyla mücadelede İzmir, ...
 
Mide asidi önleyici ilaç kullananlar için Covid-19 uyarısı
Corona virüse bağlı olarak gelişen Covid-19 hastalığına yakalanma riskini ...
Tabip Odası ‘yönetemiyorsunuz, tükeniyoruz’ dedi: İzmir’de her gün 400-500 pozitif vaka!
İzmir'deki günlük vaka oranının 400-500 olduğunu belirten İzmir Tabip ...
Yoğun bakımdan çıkınca ilk soru: Neden herkes maskeli?
Türkiye'de corona virüse ilk yakalanan hastalardan, 73 yaşındaki Oğuz ...
 
Koronavirüs ve alerji nasıl ayırt edilir?
Okul dönemi başlıyor ancak aileler, çocuklarının koronavirüse yakalanma ...
Umudunu kaybetmedi, kanseri yendi!
Muğla'da yaşayan Serdal Tan (28), askere gitmeden önce yapılan sağlık ...
Mehmet KARABEL yazdı... Hepimizin umut aşısı!
Mehmet KARABEL yazdı... Hepimizin umut aşısı!
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva