HABERLER>SAĞLIK
3 Nisan 2021 Cumartesi - 08:53

Korona aşısı öncesi ve sonrası 'alkol' uyarısı!

BioNTech-Pfizer aşısı ile Sinovac aşısı ülke genelinde uygulanmaya devam ederken, uzmanlardan aşı öncesinde ve sonrasında alkol alınmaması konusunda uyarılar geldi. Aşı öncesi ve sonrası alkol tüketiminin süresine ilişkin bir fikir birliği yokken, uzmanlar, alınan alkolün aşının yan etkileriyle karışabileceğini ve aşının koruyuculuğunu etkileyebileceğini savundu

Korona aşısı öncesi ve sonrası  alkol  uyarısı!

Koronavirüsle mücadele kapsamında geliştirilen BioNTech-Pfizer aşısı ile Sinovac aşısı ülke genelinde uygulanmaya devam ediyor. Aşı uygulaması devam ederken, uzmanlardan koronavirüs aşısı öncesi ve sonrasında alkol tüketilmemesi uyarısı geldi.

Uzmanlar, aşının koruyuculuk düzeyi açısından aşı yaptırmadan 3 gün önce ve aşı yaptırdıktan 10 gün sonrasına kadar alkol tüketilmemesi gerektiğini vurguluyor. İngiltere'deki uzmanlar da, insanlara Covid-19 aşısı öncesinde ve sonrasında alkol içmekten kaçınmalarını tavsiye etti.

"AŞI İŞE YARAMAZ"
Manchester Üniversitesi'nden İmmünolog Sheena Cruickshank, "Aşıya iyi bir yanıt almak için bağışıklık sisteminizin en üst düzeyde çalışması gerekir, bu nedenle aşılanmadan bir gece önce veya aşılandıktan kısa bir süre sonra içiyorsanız, bunun bir faydası olmayacaktır" açıklamasında bulundu.

"ALKOL AŞININ ETKİNLİĞİNİ AZALTABİLİR"
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Willke Topcu, "Aşı yaptırmadan 3 gün öncesinden aşı yaptırdıktan 10 gün sonrasına kadar alkol tüketilmemesi gerekiyor. Aşı yapıldığında vücudun bağışıklık sistemi hücreleri devreye giriyor ve o virüse karşı bağışıklık sağlayan maddeler üretiliyor. İşte bu hücreler, kanda alkol olduğunda olay yerine gidemiyor. Alkol, bağışıklık sistemi hücrelerinin göçünü bozuyor. Dolayısıyla alkol aşının etkinliğini azaltabilir"

"3 GÜN BOYUNCA ALKOLDEN UZAK DURUN"
Rusya'dan bir sağlık yetkilisi ise Sputnik V aşısını yaptıranlara iki ay boyunca alkolden uzak durmaları gerektiğini söyledi. Bununla birlikte, Sputnik V aşısının geliştiricisi Mikrobiyolog Dr. Alexander Gintsburg, daha sonra bu tavsiyenin çok aşırı olduğunu söyledi. Resmi Sputnik V hesabından tweet atan Dr. Gintsburg, her enjeksiyondan sonra üç gün boyunca alkolden uzak durulmasını tavsiye etti. Gintsburg, bu kılavuzun tüm aşılar için geçerli olduğunu ekledi.

ABD'de, üç Covid-19 aşısından herhangi birinden önce veya sonra alkol içme konusunda resmi bir hükümet tavsiyesi olmamasına rağmen Moderna, Pfizer-BioNTech ve Johnson & Johnson aşıları üzerine yapılan araştırmalarda katılımcılardan alkolden kaçınmalarının istenmediği ve deney sonuçlarında da alkol içtikten sonra sorunları olan kişilerden bahsedilmediği belirtildi. Pfizer, Moderna ve Johnson & Johnson aşıları için FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi)'in de aşılama kılavuzunda alkole herhangi bir atıfta bulunmadığı vurgulandı; alkolün Covid-19 aşısının etkinliğini etkilediğine veya istenmeyen sağlık etkilerine neden olduğuna dair kanıt bulunmamakla birlikte, doktorlar, aşı yapıldıktan hemen sonra alkol alınmaması tavsiyesinde bulundu.

New York Üniversitesi Langone Health'den Dr. Tania Elliott, aşının ağrı, kas ağrısı, halsizlik yan etkilerinin olabileceğini belirterek, "Alkolün yan etkileriyle birlikte kendinizi daha kötü hissetmenize neden olma riski taşıyor" dedi.

"42-72 SAAT BOYUNCA ALKOL ALIMINDAN KAÇINILMALI"
Bulaşıcı Hastalıklar Uzmanı Dr. Jagadeesh Reddy de aynı fikirde olduğunu belirterek, "Bununla ilgili herhangi bir veri bulunmamakla birlikte, aşılamadan sonraki ilk 48-72 saat boyunca alkol alımından kaçınılması veya azaltılması tavsiye edilir" diye konuştu.

Dr. Tania Elliott, "Aşı sonrası vücudunuza iyileşmesi için zaman tanıyın, dinlenmeye ve sıvı almaya odaklanın. Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC)'nin tavsiye ettiği kurallara uymayı unutmayın. Erkekler için iki ve kadınlar için bir içecek olmalı. Alkol tüketimi, Covid-19 aşısına verilen yanıtı etkilemeyecek olsa da, aşırı alkol tüketimi bir dizi başka sağlık nedeni için kötüdür" dedi. (Habertürk)

 
Turizmde yabancı çalışan tartışması!
 
İYİ Partili Çıray’dan, Başkan İduğ’a ziyaret
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sonuçlar olumsuz çıkarsa tüm turşular imha edilecek
Sosyal medyada paylaşılan ve tepkilere neden olan turşu kazanında yarı ...
Salgında ağır bilanço! 179 vefat, 42 bin 308 yeni vaka
Sağlık Bakanlığı 2 Nisan 2021 günlük corona virüs tablosunu açıkladı.
İl Sağlık Müdürlüğü iddiaları yalanladı: 'Yataklar tam dolu değildi'
İzmir Sağlık Müdürlüğü "yatak bulunmaması nedeniyle bir hastanın yaşamını ...
 
Vali Köşger açıkladı: İşte İzmir'de uygulanan aşı sayısı!
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir'deki koronavirüse karşı aşılanma ...
Mavi balonlar otizme farkındalık için uçtu
2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü kapsamında Moris Bencuya Otistik ...
İzmir'de BioNTech aşılarının ilk dozları uygulanmaya başlandı
İzmir'de yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı toplumsal bağışıklığın ...
 
Tabip Odası Başkanı Dr. Çamlı: İzmir'de günlük vaka sayısı 1000'i geçti!
Kasım-Aralık dönemindeki pikten sonra alınan tedbirlerle İzmir'de günlük ...
BioNTech aşılarının ilk dozu uygulanmaya başlandı
Kovid-19'a karşı toplumsal bağışıklığın sağlanabilmesi için sürdürülen ...
Covid-19 geçirmiş kişiler tek doz aşı olabilir
ABD’de yapılan ve Nature Medicine dergisinde yayınlanan hakemli araştırmaya ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva