HABERLER>SAĞLIK
21 Ağustos 2020 Cuma - 13:44

Korkulan oluyor: İzmir’de 1 günde 312 pozitif vaka!

Vakaların artması, hekimlerin yoğun biçimde emekliliklerini istemesi üzerine basın açıklaması yapan İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, "Günlük vakanın 40'lara kadar indiği İzmir, şimdi risk altında. Aldığımız duyumlara göre dün İzmir’de 312 kişinin koronavirüs testinin pozitif çıktığı saptandı. Şu an İzmir’de 3000’e yakın COVİD-19 hastası var " dedi

Korkulan oluyor: İzmir’de 1 günde 312 pozitif vaka!

Muhittin AKBEL/EGEDESONSÖZ- İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, Genel Sekreter Dr. Nuri Seha Yüksel, Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Süleyman Kaynak ve Merkez Konsey üyesi Dr. Mübetcel İlhan ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, İzmir'deki vaka artışındaki anormal artışa dikkat çekti. Bir ara günde 40 vakaya düşen İzmir'deki tablonun, dün itibariyle 312 olduğuna vurgu yapan Başkan Çamlı, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının yaşadığı zorlukları ve sıkıntıları da dile getirdi.

TÜKENMİŞLİĞİN FARKINA VARIN
Hekimlere çok fazla yoğunlukta virüs yükü bindirildiğini, bu nedenle pek çok hekimin emeklilik başvurusunda bulunduğunu hatırlatan Başkan Çamlı, "Meslektaşlarımız görevlerine devam etsin istiyoruz. Sağlık Bakanlığı ve devlet büyüklerini de yasaklama, kısıtlama, cezalandırma yöntemine gitmeden, hekimlerdeki bu sıkışmışlığın ve tükenmişliğin farkına varmaya çağırıyoruz" dedi.

3 BİNE YAKIN KORONAVİRÜS HASTASI VAR
Aldıkları duyumlara göre 20 Ağustos'ta (dün) 312 kişinin test pozitifliği saptandığını belirten Başkan Çamlı, "Bir ara 40 vakaya kadar düşmüştük ve umutlanmıştık. Fakat yanlış uygulamalar yüzünden bu noktaya geldik. 3 bine yakın koronavirüs hastası var İzmir'de... 250 kadarı hastanede yatıyor. 2800 kişi evde izleniyor. Biz bu süreçte aktif olmak istiyoruz. Fakat Tabip Odası, İl Pandemi Kurulu'na alınmadı.  Böylesine ciddi bir dönemde Sağlık Bakanlığı, hekimlerimizin emeklerini değersizleştirmemeli. Emeklilik için başvuran hekimler, sadece İzmir'de değil, tüm ülke genelinde artmıştır. Bir zafer hikayesi anlatılırken, diğer yandan pandemi yükselişe geçti. Böyle bir durumda hekimlerimizin haklarını en iyi şekilde ödeyelim" çağrısında bulundu.

Pandeminin, başlangıç noktasına, daha vahim bir şekilde dönebileceği endişesi içinde olduklarını belirten Oda Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, basın açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

HEKİMLERİMİZ BOĞUCU BİR ORTAMA SÜRÜKLENDİ
" Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının görevi hastaları tedavi etmek toplumu ise hastalıklardan korumaktır. Toplumu ve sağlık sistemini esastan etkileyen COVID-19 gibi yoğun ve riskli dönemlerde hastalıkla mücadele etmek, bedeli ne olursa olsun bizlerin kamusal, mesleki ve hepsinden önemlisi etik sorumluluğumuzdur.

 Hekimlik mesleğine adım attığımız ilk andan itibaren bırakmadığımız mesleki ve toplumsal sorumluluk bilinci, üzerimizden çıkarmadığımız beyaz önlüğümüz gibi varlık sebebimizi oluşturur.

 Ancak olağan sağlık hizmetleri dönemindeki performans baskısı, gerekli olmayan sağlık hizmeti tüketimi ve hekim emeği üzerinden yaratılmaya çalışılan “hasta-müşteri memnuniyeti”, SABİM -CİMER şikayet hatları ve yönetici baskılarının üzerine şimdi de çığ gibi büyüyen vaka sayıları ile pandeminin “virüs yükü” bindirilmiştir.

 İzmir Tabip Odası olarak COVID-19 pandemisinin zayıflatılamadığı ve yaygınlaşma eğiliminin arttığı bu dönemde öncelikli ve ısrarlı talebimiz; hekimlerin ve sağlık çalışanlarının içinde bulunduğu boğucu ortamın görülmesi ve artık nefes alamayacak hale gelip tükendiklerinin farkına varılmasıdır."

ALKIŞLARIN YERİNİ, HÜZÜN ALDI
"COVID-19 pandemisi ile mücadele her şeyin normal, olağan kabul edildiği ve Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere ülkeyi yönetenlerin hekimleri ve sağlık çalışanlarını görmezden geldiği bir anlayışla sürdürülemez. Hekimler için alkışların yerini uzun süredir hüzün almıştır. Hemen her gün onlarca meslektaşımızın hastalık haberini alıyoruz, birileri televizyonlardan, twetter mesajlarından başarı hikayeleri anlatırken bizler ölüyoruz!

 Koşulların pandemiye uygun olarak iyileştirilmediği; eşitlik, adalet anlayışından uzak görevlendirmelerle mağduriyetlerin yaratıldığı; hekimlerin yakın geleceğe dair kaygılarının arttığı bu günlerde, sesini duyuramayan, umudunu yitiren hekimlerin emeklilik ya da istifa sayısındaki artış ciddiye alınmalı ve önemsenmelidir. Kötü yönetim ve her şeyi ben bilirim anlayışının ürünü olan bu tabloların sorumluluğu Sağlık Bakanlığı’ndadır. Aylardır özveriyle çalışan hekimleri emeklilik ya da istifa noktasına getiren, yöneticilerin beceriksiz ve empatiden yoksun, çözüm üretmeyen dayatmaları ve vurdumduymazlıklarıdır.

İzmir Tabip Odası meslektaşlarımızı görevlerinden uzaklaşmamaya, Sağlık Bakanlığı’nı ve ülkeyi yönetenleri ise yasaklama, kısıtlama ya da cezalandırmayı aklına bile getirmeden hekimlerdeki bu sıkışmışlığın ve tükenmişliğin farkına varmaya davet ediyoruz."

HEKİMLERİMİZ GELECEK KAYGISI YAŞIYOR
"Pandemiye karşı en ön saflarında mücadeleyi yürüten bizler, güven veren, geleceğe dair kaygıları azaltan, her hekimi ve sağlık çalışanını değerli gören, çalışma ortamının, çalışma koşullarının iyileştirilmesini, kişisel koruyucu donanımların eksiksiz ve zamanında temin edilmesini, maddi ve manevi desteği sözlerde, vaatlerde değil fiilen, hemen ve sürekliliği sağlayarak gösteren bir sağlık yönetimi istiyoruz.

 Öncelikle bilinmelidir ki, her dönemde ama özellikle COVID-19 pandemisi döneminde sağlık hizmeti için sunulan emeğin maddi karşılığı yoktur. Evde çocuğunu bırakarak ya da hastalığı anne babasına bulaştırma endişesini her gün taşıyarak günlerce COVID-19 polikliniklerinde hasta bakmanın maddi bedeli ölçülemez!

COVID-19 pandemisi sürecinin toplumsal ayağını yönetemeyen, toplumda günlük hayata yansıyan bir pandemi bilinci oluşturamayan, “başarı öyküsü” yaratma çabasından kaynaklı gerçekler yerine sanal rakam ve beklentiler ile pandemide kontrolü kaybettiği anlaşılan yöneticilerin, hastanelerin salgınla kuşatıldığı bu günlerde, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının sesine, haykırışına kulak vermelerini istiyoruz. Hekimler ve sağlık çalışanlarında manevi olarak yaşanmakta olan çöküş ve tükenmişliğin, düşük temel maaşlar, komik rakamlardaki performans ödemeleri ile iç içe geçerek pandemi sürecinde yaratabileceği moralsizlik ve zaaflar konusunda yetkilileri uyarıyoruz."

DÖNER SERMAYE, TAVANDAN ÖDENMELİDİR
"Bütün çalışanların ekonomik kriz ve pandemi dikkate alınarak maaşlarında artış yapılması talebiyle beraber, ama öncelikle hekimlerin ve sağlık çalışanlarının performans dahil hiçbir ön koşul ve sınırlamaya tabi kılınmadan, emekliliğe yansıyan, örgütümüzün talepleri doğrultusunda temel maaş alabilmelerinin sağlanmasını; bu gerçekleşinceye kadar mevcut döner sermaye ödemelerinin salgın bitinceye kadar tavandan ödenmesini, Aile Sağlığı Merkezi ve İlçe Sağlık Müdürlüklerinde çalışan hekimlere de yansıtılmasını istiyoruz.

Biz hekimler ve sağlık çalışanları bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da işimizi severek ve onurla yapmaya devam edeceğiz. Ülkemizin yaşadığı onlarca olağandışı durumda mesleğimizin doğasında yer alan fedakarlığı ve özveriyi yerine getirmeyi başarmış bir mesleğin mensuplarıyız. Bu doğrultuda öneri ve taleplerimizin dikkate alınmasını umuyor, hekimlerde ve sağlık çalışanlarında biriken ve patlama noktasına gelen kaygı ve tepkileri ülkeyi yönetenlerin dikkatine sunuyoruz.

 İzmir Tabip Odası olarak pandeminin ilk günlerinde yaptığımız uyarıyı bir kez daha tekrarlıyoruz: Hekimleri ve sağlık çalışanlarını korumayı başaramaz, maddi ve manevi desteği sağlayamazsanız, toplumu hiç koruyamazsınız."

 
Altınordu'dan Beşiktaş'a feda!
 
İzmir'deki cam kırığı vahşetinde yeni detaylar!
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
bucalı 22 Ağustos 2020 Cumartesi 12:36

Tabib odası yetkilileri kurallara uymayanları söylemlerinizde söylemeyip başka yerlerden lafı uzatıp muhalefet gibi konuşmalarınızı devam ettirmeye devam edin..iyi güzel çalışmalardan söz etmeyin..

Yorumu oyla      2      3  
filiz kardelen 21 Ağustos 2020 Cuma 17:23

lutfen insiyatifi ele alın ve bizi bilgilendirin...ev ev sokak sokak

Yorumu oyla      2      3  
BİR YAŞAYAN 21 Ağustos 2020 Cuma 14:56

Bir biçimde yolum Çiğli Devlet Hastahanesinin acil servisine düştü. Bundan 2-3 gün önce. Acilde kovit şüpheli ve normal hastalar bir arada kabul ediliyordu.Doktorlar inanılmaz çaba harcıyor ama bir o kadarda yorgun ve tedirgindi. Çok ama çok yoğun bir hasta trafiği vardı. Manzara hiç de iç açıcı değildi. Salgının hangi boyutta olduğunu açıkçası anlamadım ama, her gün akşam söylenen boyutun dışında olduğu belliydi... İşi ciddiye almak ve bireysel olarak üzerimize düşeni yapmak artık her zamandan özellikle Mart ayından dahada önemli hale geldiğini görmemiz gerekir. Allah yardımcımız olsun...

Yorumu oyla      3      3  
altan koralttan 21 Ağustos 2020 Cuma 14:49

sen onu vekil atilla sertel'e söyle başkan..adam kahvelerde oyun serbest olsun diyor...

Yorumu oyla      3      7  
Zeynep Ekim 21 Ağustos 2020 Cuma 14:32

İzmir tabibi odası ilçe ilçe yazsin pozitif vakaları

Yorumu oyla      3      3  
Mehmet79 21 Ağustos 2020 Cuma 14:30

Hangi duyumlara göre?

Yorumu oyla      2      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmirli hemşirelerden vatandaşlara sitem: Artan vakalar bizi zorlamaya başladı!
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede ön saflarda yer ...
İzmir'de 'zatürre aşısı' krizi: 2 bin hastaya 60 tane!
Sağlık Bakanlığı, 65 yaş üstü vatandaşlara "Aile hekimine git, ücretsiz ...
Eczane sahibi koronavirüsten hayatını kaybetti
Türk Eczacıları Birliği, Van'ın İpekyolu ilçesinde faaliyette bulunan ...
 
İzmirli eczacıların korona karnesi pekiyi!
İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, eczacı ve eczane çalışanlarından ...
Bakan Selçuk'tan SMA hastalarına müjde!
Bakan Zehra Zümrüt Selçuk: "SMA hastalarımızın SUT'a tabi ilaçlarını daha ...
Pandemi hastanesinde görevli doktor: Kaybettiğim genç bir hastam 'ölmek istemiyorum' diyerek yatağını parçaladı
Diyarbakır'da pandemi hastanesine dönüştürülen Gazi Yaşargil Eğitim ve ...
 
İki sendikadan İl Sağlık Müdürü'ne teşekkür
Türk Sağlık-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Barış Koçak, Türk Sağlık-Sen ...
Maskesiz fotoğrafa eleştiriler üç hocayı üzdü!
Koronavirüs pandemisi sürecindeki açıklamalarıyla dikkat çeken Prof. Dr. ...
DSÖ'den dünyaya grip aşısı olma çağrısı
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), sonbaharda yeni tip corona virüsle (Covid-19) ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva