HABERLER>TARIM
9 Eylül 2022 Cuma - 12:08

Koridordan 2,5 milyon ton tahıl geçti!

Tahıl koridorundan bugüne kadar 105 gemi geçti, taşınan tahıl miktarı 2 milyon 500 bin tona yaklaştı. Ukrayna limanlarından ayrılan tahıl ve gıda maddesi yüklü gemilerden 39'unun varış noktalarına intikali tamamlanırken 66 geminin seyri devam ediyor.

Koridordan 2,5 milyon ton tahıl geçti!

Türkiye'nin yoğun diplomatik gayretleri sonucu temmuz ayında Birleşmiş Milletler (BM) ile koordineli olarak İstanbul’da tahıl ürünlerinin güvenli transferi için kurulan "Müşterek Koordinasyon Merkezi" faaliyetlerini sürdürüyor.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın ilgili taraflarla yaptığı görüşmeler ve Müşterek Koordinasyon Merkezi’nin yoğun çalışmaları sonucunda tahıl yüklü ilk geminin 1 Ağustos'ta Odessa Limanı'ndan hareket etmesinin ardından tahıl sevkiyatı devam ediyor.

İlk gemi Razoni
Anlaşma kapsamında Ukrayna limanlarından ayrılan ilk gemi olma özelliğini taşıyan "Razoni" isimli Sierra Leone bayraklı kuru yük gemisi, taşıdığı 26 bin ton mısır ile Lübnan'ın Tripoli Limanı'na doğru hareket etti.

İlk geminin hareketinden dört gün sonra Panama bayraklı Navistar İrlanda, Malta bayraklı Rojen İtalya ve Türk gemisi Polarnet Kocaeli'ye hareket etti. Üç gemi yaklaşık 60 bin ton tahıl ile Odessa ve Çernomorsk limanlarından ayrıldı.

Tahıl koridoru dünyaya nefes aldırdı
Bunların ardından Mustafa Necati, Star Helena, Glory, Riva Wind, Sacura, Arizona, Ocean Lion, Rahmi Yağcı, Sormovskiy 121 seyrine başlarken 13 Ağustos itibarıyla ayrılan gemilerin sayısı 17'ye ulaştı. Söz konusu gemilerden büyük bölümü Tekirdağ, İskenderun ve İzmir gibi Türkiye'deki limanlara ulaştı.

İlk geminin ayrılmasının ardından iki hafta içinde Ukrayna limanlarından çıkan gemi sayısı 25'e ulaşırken taşınan tahıl miktarı 800 bin tonu geçti.

Ukrayna limanlarına giden gemiler
Dünya genelinde gıda krizi yaşanmasının önüne geçmek için yapılan çalışmalar sonucunda varılan mutabakat sadece Ukrayna limanlarındaki gemilerin ayrılmasını değil, aynı zamanda İstanbul'da kontrolü yapılan gemilerin Ukrayna limanlarına giderek tahıl sevkiyatı yapmasını da kapsıyordu.

Bu kapsamda İstanbul Boğazı'ndan kontrolü yapılarak Ukrayna'ya giden ilk gemi Barbados bayraklı Fulmar S oldu. Gemi, 12 bin ton mısırı Çernomorsk Limanı'ndan alarak İzmir'e ulaştırdı.

Bununla birlikte 80 gemi daha Ukrayna limanlarına giderek tahıl yüklenmesinin ardından seyre başladı. Bunlardan büyük bölümünün intikali tamamlanırken bazı gemilerin ise seyirleri devam ediyor.

39 geminin intikali tamamlandı
Ukrayna limanlarından dün itibarıyla ayrılan gemi sayısı 105'e ulaşırken
sevkiyatı gerçekleştirilen buğday, mısır, arpa gibi tahıl ürünlerinin miktarı 2 milyon 500 bin tona yaklaştı. Ukrayna limanlarından tahıl yükü ile ayrılan gemilerden 39'unun belirlenen limanlara intikali tamamlandı.

Söz konusu gemilerden 21'i Türkiye'deki limanlara, Mısır ve İtalya limanlarına 4'er, Romanya'daki limanlara ise 3 gemi gitti. Diğer gemiler de İrlanda, İngiltere, Cibuti, Hollanda, Yunanistan, İsrail ve İspanya'daki limanlara bağlandı.

Varılan mutabakat kapsamında Ukrayna limanlarından ayrılan gemiler, Müşterek Koordinasyon Merkezi tarafından takip edilirken kontrolleri de İstanbul'da gerçekleştiriliyor.

"Çalışmaların gıda krizini önleyeceğini umuyoruz" 
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, konuya ilişkin son açıklamasında, "Müşterek Koordinasyon Merkezi yoluyla yürütülen çalışmaların, uzmanların tahmin ettiği gibi tahıl fiyatlarını düşüreceğini ve bir gıda krizini önleyeceğini umuyoruz. Ayrıca bu çalışmaların enerji gibi diğer alanlarda yapılabilecek iş birliklerine örnek arz edebileceğine inanıyoruz" sözlerini kullanmıştı. (TRT Haber, AA)

 
Erdoğan: Anlayacakları dilden konuşuyoruz
 
Kerem Alışık İspanya’da manşetlerde
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan Putin'e hak verdi... Tahıllar zenginlere gidiyor!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Biz istiyoruz ki Rusya'dan da tahıl ...
Domates ihracatı izne bağlandı
Domates, İhracı Kayda Bağlı Mallar Listesi'ne eklendi. İhracat için Ticaret ...
Gıda krizi şekil değiştiriyor: Daha kötüsü olabilir!
Bu yıl lojistik kaygıların tetiklediği gıda krizi 2023’te üretimdeki düşüş ...
 
Bakan Kirişci: Ürün yokluğu çekmiyoruz
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Dünya, şu anda sadece ve sadece ...
'Tahıl Koridoru' ile 984 bin ton yük taşındı!
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Ukrayna çıkışlı tahıl ...
AK Partili Dağ'dan 'tarım' mesajı: Maliyetler de gelirler de arttı
İzmir'in Ödemiş ilçesinde, Tarım ve Orman Bakanlığının Kırsal Kalkınma ...
 
Türkiye ile Sudan ortak tarım şirketi kuracak
Türkiye Unitrak Dış Ticaret ve Yatırım AŞ ile Sudan El-Cezire Tarım Projesi ...
TÜBİTAK'tan teknolojik tarım projelere destek!
Tarımsal üretimin verim ve kalitesinin artırılması amacıyla gıda, tarım ...
Tarım arazilerine düzenleme: Üretimi sürdüren varis, toprağı kullanmaya devam edecek!
Tarım ve Orman Bakanlığı, ekim alanlarında üretimin artırılması için yeni ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva