HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
15 Ocak 2022 Cumartesi - 09:12

Konut satışı rekora doymuyor

Güvenli yatırım arayışı ve ‘fiyatlar daha da artar’ endişesi konut satışlarına yukarı yönlü ivme kazandırdı. 2021’in son ayında 226 bin 503 konut satışıyla yılın zirvesi görüldü. Bu seviye aynı zamanda, hem tarihin en yüksek ikinci aylık satışı, hem de tüm zamanların en iyi aralık ayı satışı... Pandeminin zorluklarına rağmen 1 milyon 492 bin kişi ev sahibi olurken, yıllık bazda ‘ikinci zirve’ görüldü. Yabancıya satışta da hem aylık hem de yıllık rekor kırıldı.

Konut satışı rekora doymuyor

Konut satışları rekora doymuyor. Pandemi etkisi ile yılın ilk yarısında dip yapan, ikinci yarıda ise toparlanmaya başlayan konut satışları, son ayda beklentilerin de üzerinde arttı. Aralıkta konut satışı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 113.7 artarak 226 bin 503 oldu. Böylece ‘yılın en yüksek satışı’, ‘tüm zamanların en iyi aralık satışı’ ve ‘tarihin en yüksek 2’inci aylık satışı’ yapıldı. Kurdaki hareketlilik nedeniyle güvenli yatırım arayışı ve konut fiyatları daha da artar endişesi rekoru getiren önemli faktörler oldu.

TÜM ZAMANLARIN İKİNCİ ZİRVESİ
Yıl içinde kamu bankalarının kredi faizini düşürmesi, Döviz, Altın, vadeli mevduat gibi yatırım araçlarından gayrimenkule dönüş olması sayesinde ilk aylarındaki kayıplar telafi edildi. Konut satışları 2021 yılında bir önceki yıla göre sadece yüzde 0.5 azalarak 1 milyon 491 bin 856 oldu. Yıllık bazda tüm zamanların en iyi ikinci zirvesi görüldü. En yüksek yıllık Satış 2020 yılında yapılmış ve 1 milyon 499 bin rakamı aşılmıştı.

KREDİLİ SATIŞIN PAYI 19.7’DE KALDI
2021’de banka kredili konut satışı 294 bin 530 olurken, toplam konut satışları içinde kredili satışların payı yüzde 19.7’de kaldı. Buna karşın 1 milyon 197 bin 326 konut peşin ve senet gibi diğer satış yöntemleriyle satıldı. Bu da alternatif yatırım araçlarından gayrimenkul sektörüne ciddi bir kaynak aktarımı olduğunu gösteriyor. Öte yandan geçen yıl sıfır konut satışı 461 bin 523 olarak gerçekleşirken, ikinci el konut satışı 1 milyon 30 bin 333 oldu.

YABANCI REKORU
Kurdaki artışı fırsata çevirenler sayesinde yabancıya konut satışında da rekor kırıldı. Yabancılara yapılan konut satışları 2021 yılı aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 77.1 artarak 7 bin 841 olurken, yıl genelinde bir önceki yıla kıyasla yüzde 43.5 artarak 58 bin 576’ya yükseldi. Böylece hem aylık hem de yıllık satışta tüm zamanların en yüksek rakamı görüldü. İran vatandaşları 2021’de Türkiye’den 10 bin 56 konut satın aldı. İran’ı, 8 bin 661 konut ile Irak ve 5 bin 379 konut ile Rusya vatandaşları izledi. Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı 26 bin 469 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul’u 12 bin 384 konut satışı ile Antalya, 3 bin 672 konut satışı ile Ankara takip etti. Gayrimenkul sektörü bu yıl ise yabancıya 70 bin konut satışı hedefliyor.

KADINLARIN PAYI ARTIYOR
Türkiye genelinde 2021 yılında kadınlar yüzde 34 pay ile 506 bin 495, erkekler yüzde 54.9 pay ile 819 bin 730 konut sahibi olurken, yüzde 1.9 pay ile 28 bin 900 konut kadın ve erkek tarafından ortaklaşa alındı. Kadınların gayrimenkul satışından aldığı pay 2020’de yüzde 32.2, 2019’da yüzde 31.2, 2018’de ise yüzde 30.6 seviyesindeydi.(Hürriyet)

 
Bucalı miniklere fırsat eşitliği
 
Denizli'de gölde aranıyordu... Konya'da olduğu ortaya çıktı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konut satışları 2021'de geriledi
Türkiye genelinde konut satışları 2021 yılında yüzde 0,5 düşüş kaydetti.
OYAK’tan Çiğli’de toplu konut projesi
OYAK, Çiğli’de toplu konut projesi yapmak için düğmeye bastı. 216 konuttan ...
Urla’da SİT alanına hançer... Şirketten koordinat oyunu!
İlk yaptığı başvuru bakanlık tarafından geri çevrilen maden şirketi koordinat ...
 
TMMOB'un emsal kararına müteahhitler de isyan etti!
TMMOB'un Bayraklı ilçesi için alınan emsal artışı kararına itirazını ...
Emsal kararları davalık oldu! TMMOB'tan hukuka aykırılık vurgusu
TMMOB, Bayraklı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin emsal artış planlarına ...
Protokol imzalanmıştı... O projeyi kimler yapacak?
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Karşıyaka Örnekköy’de yapacağı kentsel ...
 
Foça'da 9 milyonluk konut satışı
Foça Belediyesi bünyesinde bulun 11 adet konut ve dükkan nitelikli taşınmazını ...
Bergama’da 13.5 milyonluk satış
Bergama Belediyesi, ilçe genelinde 36 tarlayı satışa çıkardığını duyurdu. ...
Tartışmalı projenin ÇED raporuyla ilgili kritik tarih belli oldu!
İzmir’in Menderes ilçesinde tartışmalara neden olan katı atık bertaraf ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva