HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
17 Şubat 2021 Çarşamba - 10:25

Konut satışı da inşaatı da düştü!

İzmir Emlakçılar Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, konut kredisi oranlarının yüksekliği, mevduat faiz oranının yüksekliği ve artan maliyetler nedeniyle tüm konut projelerinin rafa kaldırıldığını söyledi, "İzmir'de sadece ihtiyacı olanlar konut alıyor, yatırım için kimse ev almıyor. Çünkü konut kredisi oranı çok yüksek ve ekonomi zemini, paranın yönünü değiştirdi" dedi

Konut satışı da inşaatı da düştü!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - TÜİK verilerine göre İzmir'de 2021 Ocak ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre konut satışında yüzde 43.7 oranında, neredeyse yarı yarıya azalma görüldü. Yine önceki yılın aynı ayına göre birinci el konut satışı yüzde 44.4 azalırken, 1233 konut satışı gerçekleştirildi. İkinci el konut satışı ise yüzde 43.3 düşüşle 2 bin 830 oldu. İzmir Emlakçılar Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, İzmir'in konut satışlarında dip yaptığını doğrularken, "Konut inşaatı projeri de konut satışları da durdu. Müteahhitler, inşaata başlama konusunda endişeli ve beklemede. Vatandaşlar da yatırım amaçlı konut satın almıyor, sadece ihtiyacı olanlar konut alıyor" açıklamasında bulundu.

KONUT KREDİLERİ YÜZDE 1.85'E KADAR ÇIKMIŞTI

Haziran ayında konut kredisi faizlerinin birinci elde yüzde 0.64, ikinci elde yüzde 0.74 gibi cazip bir orana çekilmesiyle İzmir'de çok sayıda konutun el değiştirdiğini belirten Başkan Güleroğlu, "Konut piyasasının hareketli olduğu o günler, mevduat faizleri artırılmadan önceydi. O günlerde mevduat faizi düşük olduğu için herkes konuta yönelmişti. Para, mevduattan çıktı, konuta aktı. Haziran, temmuz ve ağustos aylarında konut piyasası coştu" dedi ve bugünkü rakamlarla ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı:

"Ağustos ayından sonra döviz ve altında yükseliş görüldü. Bu artışla birlikte piyasa, altına, dövize kaydı. Konut kredisi faizleri yükseltildi. Hal böyle olunca, konuta ihtiyacı olan da yatırımcı da konut sektöründen elini ayağını çekti. Ekim, kasım aylarında döviz de altın da düşüşe geçti ama bu kez mevduat faizleri arttı. Konut kredileri yüzde 1.85'e kadar çıktı. Böyle bir durumda kim ev almak ister ki? Araya ABD seçimleri girdi. Kripto paralarda inanılmaz bir yükseliş yaşandı, bitcoin gibi... Şu anda yüzde 1.58 oranında konut kredisi var. Haliyle İzmir'de konut satışları, tahminlerin çok çok altında gerçekleşti. Bu düşüşe şaşırmamak gerekiyor. Şu günlerde sadece ihtiyacı olanlar ev alıyor."

FAİZ ORANLARI AŞAĞI ÇEKİLİRSE, SEKTÖR O ZAMAN CANLANIR

Reel sektörün, yüksek faiz nedeniyle sıkıntılı olduğuna dikkat çeken İzmir Emlakçılar Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, "Faiz oranları aşağıya çekilmeli ki, piyasaya hareket gelsin. Konut, 300 iş kolunu kapsıyor. Eğer faizler düşmezse, canlanma falan olmaz, işsizlik artar" dedi. Başkan Güleroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Haziran temmuz aylarında çok sayıda konut projesi anlaşması yapıldı. Konut yapmak çok basit ama satabilmek, reel ekonomiye kazandırabilmek, o kadar kolay değil. Hele hele bugünkü şartlarda hiç kolay değil. Müteahhitler beklemede. Demire yüzde 50'den fazla zam gelmiş, çimento zamlanmış. Dolar euro yüksek. Alıcı da uygun bir faiz oranı beklentisi içinde. Eğer bugün içinde bulunduğumuz şartlar değişirse, konut sektörü yeniden canlanır. Aksi takdirde bu düşüşün önüne geçilemez."

 
Türkiye'de bir ilk: İzmir için 'Yeşil Eylem Planı'
 
Harmandalı diken üstündeydi: İlk bulgular ortaya çıktı
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Sudan ucuz 17 Şubat 2021 Çarşamba 16:18

100 bin dolar 700 bin yapıyor. 700 bin liralık bir dairenin yaklaşık 30 bin liralık da tapu masrafı var. Hakikaten çok kolaymış.

Yorumu oyla      2      3  
Kskli 17 Şubat 2021 Çarşamba 12:18

Konut edinme çok kolaylaşmıştı artık normalleşiyor. İzmir fiyatları İstanbul'un yarısı. Türkiye yıllık 1 milyon nüfus artışı olan sürekli artan bir ülkede 100 bin dolar ile fakir Bulgaristan'da tavuk kümesi satıyorlar Türkiye'de yeni EV.

Yorumu oyla      2      4  
17 Şubat 2021 Çarşamba 10:34

Fiyatlar çok yüksek diye demiştim. 1+1'lere bile 500 bin isteyen var. Ankara'da 350-400 bine alabildiğin dairenin fiyatı İzmir'de 2-3 katı. İzmir'den değil de sanki New York'dan daire alıyorsun. Umarım satışlar daha da düşer de balon fiyatlar normale iner.

Yorumu oyla      6      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de konut satışlarında sert düşüş!
Konut satışları Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 37,9 ...
Emlak Müdürlüğü'nden 12 milyonluk kiralama
İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Milli Emlak Dairesi Başkanlığı ...
Bakanlık açıkladı: Kentsel dönüşümde kredi limiti arttı
Kentsel dönüşüm kapsamında hak sahiplerince bankalardan kullanılacak kredilere ...
 
Ev alma hayaliyle 300 bin kişi dolandırıldı!
Konutla Dolandırılan Hak Sahipleri Platformu Başkanı Özlem Hanelçi, TBMM ...
'Bekar erkeğe ev vermem' diyen ev sahibine ve emlakçıya ceza
Cinsiyete ve medeni haline göre kiracı arayan ev sahibine cevap Türkiye ...
İzmir’in dev mezbaha tesisi yine ortada kaldı... Yeniden ihale zamanı!
İzmir’de 2013-2017 yılları arasında atılan kalan ve Dülger Grup’a devredilerek ...
 
Milli Emlak Müdürlüğü, Çeşme'de satışta!
Çeşme Milli Emlak Müdürlüğü, mülkiyetinde bulunan ve aralarında denize ...
Selçuk Belediyesi'nden 5 milyonluk satış
Selçuk Belediyesi, mülkiyetinde bulunan 7 bin metrekarelik 'arsa' niteliğindeki ...
90 ağaç başka bir alana taşınarak kesilmekten kurtuldu
İZMİR Bornova’da hayata geçirilmesi planlanan 'Bornova Allways 1000 Evler ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva