HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
9 Nisan 2021 Cuma - 15:07

Konut fiyatları dünya gündeminde... İzmir dünya ikincisi!

Londra merkezli gayrimenkul danışmanlık şirketi Knight Frank'in verilerine göre 2020 yılı üçüncü çeyrek raporlarında İzmir'deki gayrimenkul fiyat artışı dünyadaki 150 şehir arasından ikinci sırada yer aldı. Rapora göre İzmir'deki artış yüzde 27,8 seviyelerinde bir artış gösterdi.

Konut fiyatları dünya gündeminde... İzmir dünya ikincisi!

Hürriyet'ten Sevin Turan ve Gaye Kobal'ın ortak hazırladığı habere göre, Londra merkezli küresel gayrimenkul danışmanlık şirketi Knight Frank'in ocak ayında açıklanan küresel konut fiyatları endeksi 2020 yılı üçüncü çeyrek sonuçlarına göre İzmir, Ankara ve İstanbul, fiyat artışında 150 şehir arasında 2, 3 ve 4'üncü sırayı elde etti. Endekse göre, İzmir'deki artış yüzde 27,8, Ankara'daki artış yüzde 27,2, İstanbul’daki artış ise yüzde 25,7 oldu. Artan fiyatlara karşın 2020 yılında Türkiye’de konut satışında da bir rekor yaşandı. Hürriyet Gazetesi Emlak Editörü Gülistan Alagöz'ün 15 Ocak 2021 tarihli haberine göre, geçtiğimiz yıl 1 milyon 499 bin 316 kişi ev sahibi olurken tarihi rekor olan 2017’deki 1 milyon 409 bin rakamı da aşıldı.

Gayrimenkul Uzmanı Ahmet Büyükduman, İzmir'deki bu fiyat artışına karşın değerlendirmelerde bulundu. Büyükduman, Türkiye’deki artışları temelde arzın azalması ve inşaat maliyetlerinin artmasına bağlarken, İzmir’in yanı sıra Antalya ve Muğla gibi Ege-Akdeniz kıyı şeridindeki illerdeki artışın pandeminin getirdiği yeni yaşama ve çalışma koşullarıyla açıklanabileceğini söyledi. Büyükduman bu şehirlerdeki artışın ülke ortalamalarını da yukarı çektiğinin altını çizdi.

KONUT DIŞI GAYRİMENKULDE DE ARTIŞ YAŞANIYOR
Fiyatların piyasada arz-talep ilişkisine bağlı olarak oluştuğunu hatırlatan Büyükduman, “Türkiye’de son iki yılda arz tarafında bir zayıflık söz konusu. Yeni inşaatlar yeterli olmadığından demografik talep nedeniyle fiyatlar yükselme eğiliminde ancak inşaat maliyetlerindeki artışı da göz ardı etmemek gerekiyor.  Son bir yılda inşaat maliyetleri yüzde 30 düzeyinde yükseldi. Aynı dönemde konut fiyatları da yüzde 30 yükseliş gösterdi” dedi.

Peki fiyatlar satışların geneline nasıl etki ediyor? Büyükduman’a göre burada konut ve konut dışı ayrımını yapmak gerek:

“Krediye bağlı olmayan konut satışları görece uzun dönemli ortalamaları etrafında dalgalanırken ipotek satışlar faizlerin de etkisiyle düşüş göstermiş durumda. Bu nedenle toplam konut satışlarında gerileme görülüyor.

Konut dışı dediğimiz arsa, tarla, bağ, bahçe ve diğer yapılı gayrimenkullerin satışları ise bir önceki yıllara göre artış gösteriyor. Muhtemelen salgının etkisinden uzaklaşmak isteyenler, ılıman bölgelerdeki henüz arsa-tarla vasfı taşıyan ama içerisinde konut barındıran gayrimenkullere yönelmiş olmalılar.”

PANDEMİ İZMİR'İ MUĞLA'YI ANTALYA'YI UÇURDU
Büyükduman’ın altını çizdiği başta İzmir olmak üzere ılıman bölgelerdeki talep artışını da şu sözlerle açıkladı:

“Pandemi nedeniyle uzaktan çalışma pratiğinin yaygınlaşması, yeni otoban nedeniyle İstanbul’a erişimi kısalan İzmir’e yönelik ilgiyi artırdı. Erişim ve iklim koşullarının yanı sıra kentin sosyal dokusunun da etkili olduğunu söyleyebiliriz. Ancak fiyat artışında İzmir yalnız değil. Muğla ve Antalya da ılıman iklim özellikleri nedeniyle fiyat artışlarından etkileniyor. Son bir yılda bu iki ilde fiyat artışları yüzde 43’ler düzeyine ulaştı.”

Peki konut satış fiyatlarında artış yaşanmasına paralel olarak kiralık konutlara yönelik talebin arttığını söylemek mümkün mü? Büyükduman, bunun tam tersinin geçerli olduğunu belirterek, “Kira rayiçlerindeki artış mekan talebinin daha somut bir göstergesidir. Mekan talebinin karşılanmadığı durumlarda önce kiralar daha sonra ise konut fiyatları artış gösterir. Ancak finansman kolaylıkları nedeniyle kiralarda artış olmaksızın da konut fiyatları artış gösterebilir” diye konuştu.

 
Fatih YAPAR yazdı... Körfez kendini temizler mi?
 
Büyükşehir Belediyesi'nden Ramazan dayanışması
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
KSKLİ 9 Nisan 2021 Cuma 19:21

İzmir konut fiyatları İstanbula kıyasla yarı fiyatı. İnşaat sektörünün yatırımı azaltması artan nüfus deprem sonrası eski binalardan kaçış fiyat yükseltiyor muhtemelen.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çeşme'de 'İzale-i Şuyu' satışı: Tam 147 milyon TL!
Yerli ve yabancı turistlerin en çok tercih ettiği alanlar içinde yer alan ...
Bakanlıktan İzmir’de satış yağmuru: Denize sıfır, altın araziler!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çeşme ilçesinde de 2 adet 'konut alanı'nı ...
Dikili'de 9 taşınmaz satış vitrininde
Dikili Belediyesi, bünyesinde bulunan üç adet 'arsa', beş adet 'tarla' ...
 
İzmir'de depremzedeler için yapılan konutlar yükselmeye başladı
İzmir'de depremzedeler için yapılan konutlar yükselmeye başladı
Menderes'te hobi bahçeleri için yıkım kararı!
İzmir'in Menderes ilçesinde 'hobi bahçesi' adı altında alınan alanlara ...
Karşıyaka'daki yanlış yıkım sonrası bakanlıktan hamle!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yıkım yapacak müteahhitlerin teknik ...
 
Milli Emlak'tan İzmir'de 27 milyonluk satış!
İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Millî Emlak Daire Başkanlığı 8 ...
Çeşme'de tatil köyü 21 yıldır atıl durumda!
İzmir’in Çeşme ilçesinde, 100 konut ve havuzlu sosyal tesisten oluşan ...
Karabağlar'a eğitim kampüsü
AK Parti Karabağlar İlçe Başkan İrfan Doğruca, Emniyet Müdürlüğüne ait ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva