HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
29 Nisan 2021 Perşembe - 14:39

Konak’ta toplu sözleşme bayramı

Konak Belediyesi’nin şirketlerinden MERBEL A.Ş personellerine yönelik toplu iş sözleşmesi DİSK’e bağlı Genel-İş 5 Nolu Şube arasında imzalandı. İmza töreninde konuşan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, emekten ve çalışandan yana bir başkan olmaya çalıştığını belirtti. Batur, "Şu anda saldım çayıra mevlam kayıra halde yönetilen bir ülke. Kurtuluş yolu ilk sandık geldiğinde CHP iktidarında bunların hiçbiri yaşanmayacak. Dayanışma içinde mücadeleyi sürdüreceğiz. CHP’nin iktidarı demek DİSK’in iktidarı demek" dedi. Sözleşme kapsamında ilk yıl için yüzde 16 zam uygulandı.

Konak’ta toplu sözleşme bayramı

EGEDESONSÖZ- Konak Belediyesi ile DİSK Genel-İş 5 Nolu Şube arasında MERBEL A.Ş personellerini kapsayan toplu iş sözleşmesi gerçekleştirilen törenle imzalandı.

İmza törenine CHP grup Başkanvekili Özgür Özel, Konak Belediyesi Başkanı Abdül Batur, CHP İzmir Milletvekilleri Murat Bakan, Sevda Erdan Kılıç, Tacettin Bayır; Konak CHP İlçe Başkanı Çağrı Guruşçu ve Genel-İş Genel Başkanı, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ve şube başkanları katıldı.

Törende konuşan Başkan Batur, imza töreninin 1 Mayıs öncesine denk gelmesine dikkat çekerek, “Emekten yana, çalışandan yana bir belediye başkanı olmaya çalıştım. Emekçi kardeşimiz sokağı iyi süpürürse, park bahçelerdeki arkadaşlarımız parkı doğru sularsa bu belediye başkanına puan getirir. Emekçi arkadaşlarımızın kafasında bir maaş sorusu kalmasın. TİS’te şu kural çok önemlidir; işçiyi enflasyona ezdirmemek. Genel Başkanı’mızın bir talimatı vardı; 3 bin TL’den az maaş olmayacak. Bugün emeklilere ikramiye veriliyorsa, asgari ücret bu seviyeye gelmişse mimarı Kemal Kılıçadaroğlu’dur. Biz her zaman işçi ve emekçiyle bir arada dayanışma içinde bu işi bitireceğiz” dedi.

“CHP’NİN İKTİDARI DEMEK DİSK’İN İKTİDARI DEMEK”
Koronavirüs pandemisi sürecinde belediye gelirlerinin azaldığını belirten Başkan Batur, “Pandemi süresince belediye gelirlerimiz yüzde 20 dolayında azaldı. Şu anda saldım çayıra mevlam kayıra halde yönetilen bir ülke. Kurtuluş yolu ilk sandık geldiğinde CHP iktidarında bunların hiçbiri yaşanmayacak. Dayanışma içinde mücadeleyi sürdüreceğiz. CHP’nin iktidarı demek DİSK’in iktidarı demek. Çok sevgili bir dostumuzun Veli Ağbaba’nın sizlere saygı ve selamlarını iletiyorum. Ağbaba bugün yurtdışına kaçak gönderilen işçilerin peşinde. TİS’ten sonra sizlere büyük görev düşüyor. Bizim tatilimiz yok. Belli oranlarda arkadaşlarımızla çalışacağız. Bu süreci bu şekilde atlatacağız” diye konuştu.

Başkan Batur, konuşmasında pandemi sürecinde yaşanan sıkıntılardan bahsederek, “Sağlık çalışanlarımıza minnettarız. Sağlık çalışanlarından sonra en fazla çalışan emekçiler belediye emekçileridir. Geçtiğimiz aralık ayında 106 kişi koronaya yakalandı. Bu sayı 20’ye kadar düştü. Sahada olan sizsiniz. Sizlerin de aşı olması gerekiyor. Sağlık müdürlüğü bizden liste istedi ama netice sıfır” dedi.

Pandemi dolayısıyla 2 yıldır 1 Mayıs’ın alanlarda kutlanılamamasına karşı üzüntüsünü dile getiren Başkan Batur, “20 senedir 1 Mayıs’ta alanlardaydık ama maalesef iki senedir böyle olmuyor. Yine alanlarda kutlamak istedik ama CHP iktidarında alanlarda kutlamak istiyoruz. 1 Mayıs Emekçi Bayramı’nızı canı gönülden kutluyorum. Sendikal sözleşme iki tarafın da anlayışla yürüteceği bir sözleşme şartıdır. Hepimize hayırlı olsun. Yaşasın 1 Mayıs, Yaşasın emekçilerin bayramı” ifadelerini kullandı.

ÖZEL: ÖRGÜTÜ DOĞRU SENDİKAYI SEÇECEKSİN
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanvekili Özgür Özel ise, “Bugün iki taraf yok. Kol kola girmiş iki ev sahibi var. Görevini olması gerektiği yapan iki oluşum yan yana ev sahipliği yapıyor. Emeğiyle Konak’a katkı sağlayan herkese şükranlarımı sunuyorum. Sizleri seviyor sizlerle gurur duyuyoruz” diyerek sözlerini şu şekilde devam ettirdi:

“Bundan 6 ay kadar önce burada bu iki yapı Türkiye’ye örnek olacak bir sözleşmeyi imzalamışlardı. Muhalefette iken ortaya koyduğu toplumsal sorunların takipçisi olarak taşerona kadro sözü veren Kılıçdaroğlu… Kimsenin emeğini sömürmek değil sözünde işini yaptılar. Merkezi iktidar tarafından ortada bırakılmış arkadaşlarımıza sözleşme imzalayarak çok önemli bir adım attı. O günkü sözleşmeden alınan dersler: Örgütlü olacaksın, doğru örgütü doğru sendikayı seçeceksin, örgütlü olduğun kurumun siyasi bilinçlerini göreceksin ve bu görüşün iktidar olmasını sağlayacaksın.”

HER GÜN BU ÜLKEDE SOMA FACİASI YAŞANIYOR
Sözleşmeyle birlikte ayrım yapılmadan eşit işe eşit ücret verilmesi sağlandığına vurgu yapan Özel, “Kazanımlarla 9’uncu dönem sözleşmesi imzalanmış bulunuyor. Burada elde edilen her kazanımın örgütlenme hakkının bir kazanımı olduğunu biliniz. Bütün kazanımlarını alkışlıyoruz. Elbette Konak’ta iyi bir sözleşme imzalamakla işçilerin sorunları bitmiyor. Daha önümüzde yürüyecek çok yolumuz var. Pandemi sürecindeyiz ve Türkiye en çok vaka açıklayan en çok ülkeden biri. Her gün bu ülkede Soma faciası yaşanıyor” dedi.

İŞÇİSİZ BİR TÜRKİYE OLMAZ OLSUN
Tam kapanma kararıyla ilgili konuşarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’yi  büyük bir faciayla birlikte bıraktığını söyleyen Özel, “Kötü kapanan esnafa nasıl bir gelir desteği sağlayacaktı? Herkes o gün nefesini tuttu. Erdoğan nefesini aldı ve ‘Rabbim yar ve yardımcınız olsun’ deyip kürsüden indi. Bugün meclisin kapatılmasını kabul etmiyoruz. Biz CHP olarak yoksulların ve emekçilerin daha fazla ezilmesini kabul etmiyoruz. Bu haksızlıklara son vereceğimiz yarınların umuduyla mücadelemizi sürdürüyoruz. Bu sözleşme bir bayram hediyesidir dendi. 1 Mayıs Emekçi Bayramı’nızı en içten dileklerimle kutluyorum. Sizleri seviyoruz. İşçiler için geleceğe daha umutlu bakabileceğimiz bir iktidarımız olmasından hepimize yük düşüyor. CHP’nin nasıl umut vaat ettiğini biz söylersek siyaset derler, siz söylerseniz hayatın içine değer. Bayramınız kutlu olsun, işçilerin emeği, sağlıkları var olsun. Onlarsız bir Türkiye olmaz olsun.”

KARA: EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET
İmza töreninde konuşan Genel-İş 5 Nolu Şube Başkanı Ali Haydar Kara, eşit işe eşit ücret imkanının sözleşme ile sağlandığını belirterek, “Tüm arkadaşlarımız eşit ücret alacak. Biz 9'ncü dönem toplu sözleşmemizi yapıyoruz ve İzmir ölçeğinde bu sözleşme çok önemlidir. Bu sözleşme sonucunda en düşük ücretimiz oldukça iyi bir seviyede. Toplu sözleşmeler ile 4 kişilik bir ailemizin alacağı ücretle eşdeğerdir. Veren el alan elden üstündür deler, bizde veren ele yani belediye başkanımıza teşekkürümüzü iletmek isterim” dedi.

ÇALIŞKAN: ZOR ZAMANLARDA BÖYLE GÜZEL TABLOLAR BİZE GÜÇ VERİYOR
DİSK Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan ise sözlerinde 1 Mayıs’ın alanlarda kutlanamamasına değindi. Sözleşme hakkındaki görüşlerini ifade eden Çalışkan, şu ifadeleri kullandı:

“Pandemiden dolayı geçen yılda böyle oldu, bu yıl da maalesef 1 Mayıs'ı istediğimiz gibi kutlayamıyoruz. Salgın maalesef devam ediyor ancak tam kapanma dense de bizler, işçiler çalışmaya devam ediyoruz. Zor zamanlarda bu görevi yürütmek çok önemli bir değer ve emektir. Bu emeğe değer verenleri de başımızın üstünde taşırız. Emek dostu, işçi dostu, emeğin ve işçinin yanında olan Abdül Batur'u buradan kutluyorum. Laf ile olmuyor. İşçinin yanında olmak budur. Zor zamanlarda böyle güzel tablolar bize güç veriyor. Bu zor zamanlarda bir arada olmamız güçlü olmamız lazım. Toplu sözleşmelerden kazandığımız, alın terimizi böyle bir tablo oluşturduk. Ülkenin içinde bulunduğu durumu asla yok sayamayız. Hem ekonomik hem de siyasal krizin üzerine gelen bir pandemiyi yok sayamayız. Salgına rağmen alanlarda, meydanlardayız. Bizim emeğimizi kendine kaynak gören bir hükümet anlayışı ile karşı karşıyayız.  Bizim açımızdan sendikal mücadele emek ve demokrasi mücadelesidir. Biz demokrasinin olmadığı ortamda bu görüşmeleri gerçekleştiremeyiz. Aldığımız hakları yarınlara taşımalıyız, korumalıyız. Çokta iyi biliyoruz, demokrasi ancak işçi sınıfının mücadelesi ile gelir, biz buna hazırız. Biz her alanda söylediğimiz gibi, biz kadro hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz ve kadromuzu alana kadar direnişe devam edeceğiz. Tam kapanma dendi ancak bu tam kapanma değil, çarklar dönmeye devam ediyor. Acil ve zorunlu işler dışında bütün işler bir süreliğine durdurulmalıdır. Herkese aşı ve gelir desteği diyoruz.”

SÖZLEŞMENİN DETAYLARI
İlk yıl yüzde 16, ikinci yıl ise TÜFE oranı artı 1 puan refah payı verildi. İşçilerin sosyal hakları, gıda yardımı, prim, ikramiye ve eğitim yardımında ise devrim gibi artış yapıldı. Sözleşmeye göre gıda yardımı yüzde 31 zam ile enflasyon oranının üzerine çıktı. Yılda beş kez verilen ikramiyeler 283’er TL’den 500’er TL’ye yükselerek yüzde 77 oranında arttı.

Eşit işe eşit ücret
Yapılan sözleşme ile yıllardır statü değişikliği bekleyen yaklaşık 450 personel de yaptıkları iş ve eğitim durumlarına göre unvan değişikliği aldı. Statü değişikliği ile eşit işe eşit ücret verilerek iş barışı da sağlanmış oldu. Bu kapsamda ağır ve tehlikeli işlerde çalışan ancak statü farklılığı nedeniyle prim alamayan işçiler de 222 TL ek ödeme hakkı kazandı. Teknik kadroda çalışan ancak memurların aldığı ek hizmet tazminatı alamayan işçiler de yeni sözleşme ile ilk kez ek hizmet tazminatı hakkını elde etti. Öte yandan bugüne dek en fazla yüzde 16 zam gören vardiya ödemeleri de ilk kez yüzde 20 oranında artış alarak kendi için yüzde 25’lik bir artış sağlanmış oldu.

Eğitime yüzde 100 katkı
Eğitim katkı paylarında ise rekor artış yaşanarak yüzde yüz oranında zam yapıldı. Çocukları İlk ve ortaokula devam eden işçilere daha önce 195 TL eğitim katkı payı verilirken yüzde yüzlük artış ile eğitim yardımı 400 TL’ye çıkarıldı. Çocuğu lisede eğitim görenler 500 TL, üniversiteye devam edenler ise 750 TL eğitim katkısı alacak. Engelli çocuğu olan işçiler ise 1000 TL’lik bir destek alacak. Yeni sözleşme ile okul öncesi eğitim çağında çocuğu olan işçiler de 400 TL eğitim yardımı alma hakkı kazandı.  

 
Pınar Karşıyaka'da 'korona arası' bitiyor
 
Bakanlıklardan kreş açıklaması
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TLG 29 Nisan 2021 Perşembe 16:53

hep derim bu neyin gösterişi?? dağıttığınız babanızın parası değil halkın parası.. enflasyon neyse onun verilmesi lazım. Ne azı ne fazlası.

Yorumu oyla      2      3  
Tayyar ÖNDER 29 Nisan 2021 Perşembe 16:39

Saldım Çayıra Mevlam Kayıra Deyimi İzmir'i Yöneten Belediye İçin Daha Uygun Duruyor...

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir Belediyesi’nden 'S plaka' ihalesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentteki servis aracı ihtiyacını dikkate ...
Bayraklı'da gençlere AB dayanışma programı semineri
Bayraklı Belediyesi ve Pi Gençlik Derneği iş birliğiyle Erasmus Plus ve ...
İzmir'de toplu ulaşıma tam kapanma ayarı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı toplu ulaşım kuruluşları ve TCDD-Büyükşehir ...
 
Bergama Belediyesi 'tam kapanmaya' hazır
Koronavirüs nedeniyle 29 Nisan – 17 Mayıs 2021 tarihleri arasında uygulanacak ...
Çiğli’de erken 1 Mayıs coşkusu
Çiğli Belediyesi, Pandemi şartları dolayısıyla geçen yılın ardından bu ...
Menderes evde belediye görevde
Menderes Belediyesi tam kapanma sürecinde tüm ekipleriyle birlikte çalışmalarını sürdürecek.
 
Karabağlar Belediyesi ‘tam kapanma'da sahada olacak
Karabağlar Belediyesi, koronavirüs salgınına karşı alınan önlemler kapsamında ...
Kemalpaşa Belediyesi harekete geçti: Evde kalma sizden, alışveriş bizden!
Kemalpaşa Belediyesi, geçtiğimiz sene başlayan pandemininilk aylarında ...
Buca’da tam kapanma öncesi 1 Mayıs kutlaması
Buca Belediyesi emekçileri, sokağa çıkma yasağı gölgesinde alanlarda kutlanamayacak ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva