HABERLER>EKONOMİ
22 Nisan 2015 Çarşamba - 12:17

Kocaoğlu’ndan ekonomiye reçete: Üretim!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Ticaret Odası’nda düzenlenen beyaz eşya zirvesine katıldı. Sektörün sorunlarının görüşüldüğü toplantıda Kocaoğlu ülke ve İzmir ekonomisine temas etti. Türkiye’nin üretim eksikliğine değinen Kocaoğlu, seçim öncesi bu politikanın değiştiğini söyleyerek, “Zararın neresinden dönülürse kârdır” dedi. Öte yandan İzmir’in turizmde aldığı payı yüzde 1 olarak nitelendiren Kocaoğlu, bu yönde çalışmaları hız kazandırıldığını ifade etti.

Kocaoğlu’ndan ekonomiye reçete: Üretim!

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - İzmir Ticaret Odası(İTO), 26. Ev Aletleri ve Züccaciye Meslek Grubu Toplantısı’nı gerçekleştirdi. Piyasadaki  eksikliklerin, sorunların ve çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı toplantıya, sektörde eskiden hizmet veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu katıldı.
 
İTO meclis salonunda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Aziz Kocaoğlu ülke ve İzmir ekonomisini değerlendirdi. İzmir’in turizm eksiğini gidermek için çalıştıklarını ifade eden Kocaoğlu Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın üretim hamlesi hakkında yorum yaptı.


 
TÜRKİYE’NİN RESMİ EKONOMİK KRİZDİR
Toplantının açılış konuşmasını İzmir Beyaz Eşya Satıcıları Derneği (İZBEYDER) Başkanı Metin Aztekin yaptı. Beyaz eşya sektöründeki temel problemlere değinen Aztekin, “Biz siyasi istikrarın olmadığı bir ülkede ticaret yapmaya çalışıyoruz. Gelinen noktada ülke ekonomisinin resmi, krizdir. Türkiye şu an yangın yeridir. Bundan kısa süre önce yabancı şirketler buraya akın etti. Burada bir esnaf geleneği varken kredi kartı ile satış sisteminin batacağı belliydi. Bu yüzden bizim ne gibi önlemler almamız lazım bunu tartışmalıyız. Büyük alışveriş merkezlerinin hepsi çekip gitti. Bizim için en önemli rakip firmalar ortadan kalktı. Biz para kazanmak için ticaret değil, günü kurtarmak için ticaret yapıyoruz. Şu an bizim en büyük rakibimiz internettir. İnternet kurulu internet piyasasındaki satış fiyatlarını denetlemelidir” ifadesini kullandı.


 
HAKSIZ REKABETİN TAKİPÇİSİYİZ
Sektör ile ilgili sorunlara karşı önlem aldıklarını ifade eden İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, “Piyasanın genel sorunları var, haksız rekabet ortamı var. Çok sıkı takipteyiz. Büyük mağazalar maliyeti fiyatın altına çekiyor, bunu fark eder etmez hemen uyarıyoruz. Ama internet satışlarını takip etmemiştik. Bununla ilgili gerekeni yapacağız. Biz İzmir Ticaret Odası olarak sizlerin yanındayız” diye konuştu.
 
SEKTÖRÜ DEĞERLENDİRDİ
Toplantıda konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu da uzun süredir hizmet verdiği beyaz eşya sektörünü değerlendirdi. Kocaoğlu, “Benim beyaz eşya konusunda konuşacak bir şeyim kalmadı. Uzun yıllardır belediyedeyiz koptuk. Ama çocuklarımız aracılığı ile sektörü biliyoruz. Sektörde problemler hep var. Burada herkesin işinin düzelmesinin anahtarına bakmamız lazım. 1980’li yıllarda beyaz eşya sektörünün hızla artmasından beyaz emtia sektöründe 15-20 sene altın çağ yaşattı. Biz o çağları yaşadık. Hızlı bir büyüme sağladık. Ama bugüne baktığımızda beyaz emtia fiyatları diğer ürünlere göre çok düştü. Buna karşı maliyetlerimiz arttı. Bu sebeple cirolarımız artmadı. Bizim burada bir doymuşluk oluştu. Burada satılmayan ürünler Anadolu’da hala hızlı bir şekilde satılabiliyor. Ama bu bizim mesleğimiz bu işi sürdürmeye devam edeceğiz” diye konuştu.
 
ZARARIN NERESİNDEN DÖNÜLÜRSE KARDIR
Kocaoğlu beyaz eşya sektöründe ve diğer sektörlerde yaşanan esas problemin Türkiye ekonomisinin büyüyememesi olduğunu ifade etti. Kocaoğlu, “Bir büyüme var ama 78 milyonluk bir ülkenin insan potansiyeli kadar bir büyüme yok. Bu süreçte üretim desteklenmedi. Üretim açığını sadece hizmet sektörü ile kapatmak istenildi. Ekonomik açığımızın kurtulamadığımız müddetçe gelir düzeyimizde bir artış olmayacaktır” ifadesini kullanan Kocaoğlu, Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın politikalarını değerlendirdi. Kocaoğlu, ” Sayın Babacan üretim konusunda ciddi söylemler geliştirmeye başladı. Seçim arifesinde gündemde üretimi arttırmak var.  Sadece inşaat ile yürünemeyeceği belliydi. Şimdi üretim için çalışılıyor. Zararın neresinden dönersen kârdır. Ben üretim derken her sektörden bahsediyorum sadece sanayi değil.  kültürden turizme her sektörde üretimin gerçekleşmesi lazım” dedi. 


 
TURİZMDE POTASİYELİMİZE GÖRE YÜZDE BİR PAY ALIYORUZ
Kocaoğlu, İzmir’de kalkınma için çalıştıklarını ifade ederken, turizm sektörüne isyan etti. Kocaoğlu, ”Biz 11 senedir yerelde kalkınmayı İzmir’de uygulamaya çalışıyoruz. Kentin kalkınması içi İzmir Büyükşehir Belediyesi, alt yapı çalışmalarını nasıl yapmalıdır konusunun peşine düştük. Sanayi sektörü ile hizmet sektöründe bu kent potansiyeli büyük bir kent. Bu kent ayağa kalktığı zaman çok şey başaracak bir kenttir. Biz bunun tozunu silkelemeye çalıştık. Biz bu süreçte şunu tespit ettik İzmir, sanayisi OSB olarak devam edecek, tarımda devam edecek ama, bir dünya nimeti olarak hizmet sektörü ve turizmde pay almıyor. Potansiyelinin yüzde 1’i kadar pay alıyor. O zaman bütün enerjimizi buraya kanalize etmemiz lazım. Biz de bu sektörde ne yapabiliriz bunu tartışıyoruz” şeklinde konuştu.
 
HEDEF 3 MİLYAR TL
Kocaoğlu, turizm ile ilgili yaptığı çalışmaların başında Fuar İzmir’i gösterdi. Kocaoğlu, “Bizim iktisat kongresinden kalma bir fuarımız vardı. Geçtiğimiz ay Fuar İzmir’i açtık. Burada yapacağımız fuarlar İzmir’in tanıtımında ve dünya alıcılarının kaynaşması, ürünlerimizin satılması doğrultusunda öncü olacak. Biz bunu hep birlikte, İzmir’in fuarcılığını belli bir seviye ye çıkardığımızda İzmir önemli bir potansiyele ulaşacak. Eski kentin ayağa kalkması gerekli. Çevre yatırımlarından, suya, gıdaya, ulaşıma kadar tüm yatırımların yapılması gerekli. Biz de bunları düzeltmeye çalışıyoruz. Eski fuar  700 – 800 milyon TL ciro bırakıyordu. Şimdi 5 katı büyüttük. Biz 2 – 3 milyar TL hizmet sektörüne ulaşabilirsek İzmir’e ciddi oranda bir katkı sağlayacağız” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
23 Nisan 2015 Perşembe 15:36

turizm tamam güzel o da olsun ancak yenilenebilir enerji elektrikli araçlar ve buna uygun yollar vs gibi teknolojilere yatırım yapılamalı.izmir ilklerin şehridir ve teknolojide önde gitmelidir.

Yorumu oyla      12      5  
Semih 22 Nisan 2015 Çarşamba 18:14

İnciraltı konusunda hep haksızlık ..hala inciraltı kelimesi bile konuşulmaz oldu..

Yorumu oyla      14      6  
Mustafa Y 22 Nisan 2015 Çarşamba 13:05

benim hem büyükşehire hemde izto ya izmir turizmi ile ilgili önerim olacak.izmirin yurt dışı tanıtımında homerosu, st.policarpı, sabetay seviyi kullanınız.izmire direkt uçuşu olan avrupa şehirleri billboardlarına izmir reklamı veriniz, tv.ve sinemalarına izmir reklam filmlerini oynatınız. büyükşehir ve izto turizmde tanıtım bütçesi oluşturmalıdır.izmirin hristiyanlık ve musevi mirasları anlatılmalı..

Yorumu oyla      19      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP’nin seçim bildirgesi topuna Babacan da girdi!
Cumhuriyet Halk Partisi'nin geçtiğimiz hafta sonu açıkladığı ekonomiye ...
Kredi kartı sayısında tarihi rekor
Kredi kartı sayısı, mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,4 ...
Asgari ücrette vaat yarışı: Çıta Bin 800 TL’ye çıktı!
Genel seçimler yaklaşırken, partilerin ekonomi programlarında asgari ücret ...
 
İzmir’deki gıda zirvesinde 2 farklı tarım fotoğrafı!
Ege İhracatçı Birlikleri, Gıda AR-GE Proje Pazarı’nın üçüncüsünün startını ...
Tavan fiyat kalktı, akaryakıta çifte zam geldi
Tavan fiyat uygulamasının sona ermesinden sadece saatler sonra fiyatlar zamlandı.
ABD’de Babacan'a en çok sorulan soru: İstikrar…
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Washington’da, G20 Dönem Başkanı Türkiye ...
 
Akaryakıtta tavan fiyat uygulaması sona eriyor
Tavan fiyat uygulaması bu gece 00.00 itibariyle sona eriyor. Konuyla ...
Aslan’dan işsizlik fonu çıkışı: Nerede kullanıldığı meçhul!
Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, İşsizlik Fonu’nun yürürlüğe girdiği ...
Fiyatlar tarladan sofraya yüzde 400 artıyor!
Enflasyonun yükselişinde en büyük etkenlerden biri olarak gösterilen gıda ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva