HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
14 Kasım 2016 Pazartesi - 20:52

Kocaoğlu istedi, olumlu yanıt geldi: Başkent’te acil grev zirvesi!

Mecliste İZBAN’ı devre dışı bırakan grev hakkında konuşan Başkan Kocaoğlu sendika ile görüştüğünü ve Bakanlık ile Genel Müdürlükten acil bir toplantı talep ettiğini açıkladı. Talebe Ankara'dan olumlu yanıt geldi, kritik toplantı yarın yapılacak.

Kocaoğlu istedi, olumlu yanıt geldi: Başkent’te acil grev zirvesi!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı olağan meclis toplantısının ilk oturumu Başkan Aziz Kocaoğlu idaresinde gerçekleşti.

Oturuma kentte toplu ulaşımın can damarı İZBAN’ı devre dışı bırakan grev krizi damga vurdu.

- İZBAN krizinde Delican’dan 5 maddelik salvo!

- İzmir’de grevin 8.gün raporu: Sendikadan Başkan’a mesaj var!

- İZBAN topuna Güven de girdi: AKP isteseydi grev olmazdı!

Dilek ve temenniler bölümünde konuşan AK Parti ve CHP’li meclis üyeleri zaman zaman tansiyonu yükseltti. Ayrıca geçtiğimiz dönem Kent Kart’ın yerini alan İzmirim Kart için 6 liralık değişim ücreti ve son yayınlanan KHK ile bazı ilçe belediyelerinin ihtiyaç sahibi öğrencilere sunduğu eğitim ve öğretim hizmeti veren dershanelerin kapatılması da mecliste gündeme geldi.

6 LİRALIK DEĞİŞİM ÜCRETİ…
AK Parti Grubu, İzmirim Kart için talep edilen 6 liralık değişim ücretinin alınmamasını talep etti. Konak Kaymakamlığı’na bağlı Tüketici Hakem Heyeti’ne taşınan itirazları da hatırlatan AK Parti’li meclis üyeleri karardan geri adım atılmasını istedi. Kocaoğlu, “Bu parayı almak durumundayız. Almadığımız takdirde ESHOT bürokratlarına zimmet çıkacak. Yeni kartlarda eskilerinden farklı özellikler var. Konu madem yargıya intikal etti, sonucuna hep beraber katlanırız. Yargı çerçevesinde bu parayı da geri öderiz” dedi. Önerge oy çokluğuyla reddedildi.

METRO HARİÇ TÜM ŞİRKETLER ZARAR EDİYOR
AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan bir haftadır süren İZBAN grevi hakkında söz alarak, “Aktarma uygulamasının ardından vatandaşların yaşadığı çile daha etkisini kaybetmemişken bir de grev çıktı. Haziran’dan beri geliyorum diyen bu greve önlem alınmadı ve İzmirliler mağdur edildi. İzmirliler bir haftadır çile çekmeye devam ediyor. Seferler durduğundan ötürü İZBAN’ın bir haftalık zararı 1 milyon 650 bin TL’ye yaklaşıyor. Sözleşme ile işçilerin istediği maaş farkı ise yaklaşık 600 bin lirayı buluyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi inisiyatif kullanıp İzmirliler daha fazla mağdur olmasın diye katkı koymasını bekliyoruz. İl Başkanımız İzmirliler mağdur olmasın diye çabalıyor. Sendikanın talepleri uzlaşılabilir nitelikte, karşılanabilir taleplerde bulunuyorlar. Neden bu sorunu çözmek istemediğinizi anlıyorum. Belediyenin 11 şirketi var. Belediyenin Metro hariç tüm şirketleri zarar ediyor. Bu zam onlara yansır mı diye düşünüyorsunuz. Gelin İzmirlileri daha fazla duraklarda, sokaklarda bekletmeyin. Sokaklarda kalmasın. İnisiyatif alın bu grevi bitirin” dedi.

AYDOĞAN- DOĞAN GERGİNLİĞİ!
Doğan’ın eleştirilerine tepki gösteren CHP Grup Başkanvekili Sırrı Aydoğan, “Bu iş il başkanlarının işi değil. Bizim dileğimiz grevin işçinin de işverenin de lehine mutlu şekilde sona erdirilmesi. Kendini bakanın yerine, bölge müdürünün yerine koyamaz. Sapla samanı birbirine karıştırmayın. Sayın Delican iktidar partisinin İzmir İl Başkanı… Ama onun il başkanlığı burada sökmez. Burası belediye meclisi… Üst düzey makamları yanına takıp ulaştırma bakanı gibi, hakem heyeti gibi davranamaz. İZBAN’ı çözmek sendika ile yönetimin anlaşmasına bağlıdır. Toplu sözleşme öyle çok çabuk bitmez. Gönül ister ki, herkes on bin lira maaş alsın. Devletin, belediyenin verebileceği bellidir. Lütfen İZBAN’ı siyaset malzemesi yapmayalım” diye konuştu.

 CHP’li Aydoğan’ın konuşmasının ardından AK Partili Doğan konuyu imar sorunlarına getirdi. İki grup başkanvekili birbirlerine karşı seslerini yükseltirken salondaki tansiyon tavan yaptı.  Aydoğan, “Türkiye’deki imar komisyoncusu benim” dedi.

KOCAOĞLU’NDAN ELEŞTİRİLERE TOPLU CEVAP
Konuşmaların ardından eleştirilere cevap veren Başkan Kocaoğlu, şunları söyledi: Seferlerin normale dönmesi için büyük çaba harcıyoruz. Aktarmalı ulaşım sistemi çile değildir. Koordine olmuş, Türkiye’nin en gelişmiş sistemidir. Üç tane büyük ili söylüyorum. Eleştirmek için söylemiyorum. İstanbul Belediyesi’nin toplu taşıma araçlarıyla, nüfusuna oranla taşıdığı yolcu, Ankara’nın taşıdığı yolcu ve İzmir’i kıyasladığımızda bize hayranlıkla bakıyorlar. İyi burada halk otobüsü olmamış diyorlar. İzmir Büyükşehir Belediyesi hepsinden daha fazla yolcusunu taşıyor.

“Grev Haziran’dan beri geliyorum dedi” diyorlar…
Son dakikaya kadar hiçbir sendika toplu sözleşme imzalamaz. Para kayıp-kazanç işiyle grev konuşulmaz. Üç günlük zararı şu kadar hesapları nereden çıkıyor? Toplu sözleşme kanunundan doğan bir haktır. Sendika ve işveren pazarlık eder. Bugüne kadar kimse ile görüşmedim. İZBAN’da 8 yönetim kurulu üyesi var. Bizim tek başımıza bir şey yapmamız mümkün değil... Tüm gücümüzü seferber ettik, vatandaşın mağduriyetini minimuma indirmeye gayret ettik. Sayın Delican Perşembe günü beni aradı. TCDD müdürü ile sendikaya gidip görüşme yaptığını, İZBAN Genel Müdürü ile görüştüğünü ve benimle görüşmek istediğini bildirdi. ‘Bu konuyla ilgili görüşmem’ dedim. Pazarlıkta böyle şey olmaz. Kendi partisi adına her türlü beyanatı verebilir ama bu yaptığı toplu sözleşmeyi at pazarlığına çevirmektir. Gelip bunu sulandırırsa o sözleşmeden hayır çıkar mı? Benim tepkim buna… Yaptığı bana göre yanlıştır. Pazarlıkta karşımdaki sendikanın elini güçlendirmeyeyim diye randevu talebini bu sebeple kabul etmedim. Sen hiç toplu sözleşme pazarlığı yaptın mı? Toplu sözleşmenin ne olduğunu bilmiyorsun. Kurallarını, nasıl işlediğini bilmiyorsun…

ANKARA’DA ACİL ZİRVE!
Bugün sendikayı çağırdım, görüştük. Bakan’ı arayacağım ve TCDD Genel Başkanı, yönetim kurulu üyeleriyle ile görüşeceğim, sendikanın genel başkanı ile Ankara’da görüşeceğim dedim ve bakanlık ile genel müdürlükten acil toplantı talep ettim. Ücretlerde çok ciddi bir iyileştirme söz konusu. Böyle bir sözleşmeyi bugüne kadar ne belediye ne de Türkiye Cumhuriyeti’nde herhangi bir devlet kurumu imzaladı. Geçen sene TCDD’nin verdiği zam yüzde 11’dir. Bu kentin yararına sustum. O konuşunca cevap vermek zorunda kaldık. Ankara’ya gideceğiz, konuşuyoruz. Umuyorum tatlıya bağlanır. En geç Perşembe günü umuyorum bu iş sonlanır.  İşin göbeğindeyim. İşi çözmek için her türlü olanaklarımla uğraşıyorum. Ben evcilik oynamıyorum… Grevin başından itibaren fedakarca çalışıp sizi işlerine, evlerine, okullarına taşıyan tüm mesai arkadaşlarıma özellikle teşekkür ediyorum.

TARAFLAR YARIN TOPLANIYOR! 
Öte yandan Kocaoğlu'nun mecliste açıkladığı çağrıya Ankara'dan olumlu yanıt geldi. Ulaştırma Bakanlığı, tarafları yarın (15 Kasım Salı) toplantıya davet etti.

NE İSTİYORSUNUZ?
OHAL kapsamında çıkan KHK ile belediyelerin eğitim kurumu açmasının yasaklanmasının da konuşulduğu mecliste söz alan Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, “AKP’li arkadaşların İzmir’in sorunları karşısındaki bu hassasiyetine teşekkür ederim. Bugün İzmir’de yaklaşık 15 bin öğrenci ve ailesi mağdur olmuştur. Bunun için lütfen gerekeni yapınlar” dedi. CHP’li meclis üyesi Hatica Tatlı ise, “Ne istiyorsunuz bu Atatürkçü eğitim veren kurumlardan” ifadelerini kullandı.

 
‘KHK şoku’nda Sındır’dan yol haritası: İptal edilene kadar…
 
İzmir'den 'Süper Ay' manzaraları
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Buca 15 Kasım 2016 Salı 11:03

Başkanın yapacağı tek is var, tazminatları verip kapıyı göstermek. Sen benim halkıma zulmedemezsin deyip İzmirliyi korumak!

Yorumu oyla      11      5  
Tayfun 15 Kasım 2016 Salı 10:32

dun bir haberde TUÜRKİŞ başkanı 2017 icin asgari ucretin 1600 TL ye yani % 14 zammi kabul edecegini acıklamıs . Bu haber dogru ise IZBAN yonetimi % 15 zammı verdigini acıkladı da Turkiş olarak neden kabul etmiyor da greve gidiyorsunuz? Bu nasıl bir anlayıştır?hukumetten asgari ucret icin % 14 iste ama iş İZBAN a gelince % 15 bile kabul etme greve git ? bu nasıl bir iki taraflılık ???

Yorumu oyla      11      5  
15 Kasım 2016 Salı 02:08

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı dayanışmayı büyütme çağrısı yapmış. Grevin başarısı için “Demiryol-İş trenleri, metroyu durdursun biz de otobüsleri durduralım” demiş. Siz şehri komple kitleyip neyi amaçlıyorsunuz? İZBAN'da en düşük 2200 lira maaş veriliyor, evli olanlar 3 bine yakın ama maaş beğenmiyorlar, üstüne tüm ulaşımı kitleyelim diyorlar. Amaç ne amaç? Yüzde 16 verilmedi diye greve git, sonra teklif yüzde 15 den de istenilen rakam verilsin, yok ondan da vazgeçtim, daha da isteriz deniliyor, binlerce insan günlerdir mağdur ediliyor.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova'dan sonra Buca: 'Eğitim hakkı' isyanı!
OHAL kapsamında çıkan KHK ile belediyelerin eğitim kurumu açmasının yasaklanmasının ...
Bornova'da Ata'ya Saygı Yürüyüşü
Bornova Belediyesi’nin Türkiye Dağcılık Federasyonu işbirliğiyle düzenlediği ...
Karşıyaka'da satranç turnuvasına büyük ilgi
Karşıyaka Belediyesi’nin Atatürkçü Düşünce Derneği ile birlikte gerçekleştirdiği ...
 
Ön projeye onay: Tramvayda yeni rota Çiğli!
Konak ve Karşıyaka tramvaylarının yapımını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, ...
'Sakin Şehir'de çocuk belediyesi göreve başladı!
Yeni seçilen Çocuk Belediye Başkanı Selin Ada ve yönetim kurulu üyeleri, ...
Konak’ta başkanlar nikah masasında buluştu!
Konak Belediye Başkanı Pekdaş, Midyatlılar Derneği Başkanı Abdülkadir ...
 
Bakanlar Kurulu’ndan Çiğli’ye dönüşüm müjdesi
Çiğli Belediyesi tarafından kentsel dönüşüm planı hazırlanan Güzeltepe ...
Başkan Kocaoğlu hedef gösterdi: Kendimiz üretmeliyiz!
İzmir’deki “Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı Toplantısı”nda konuşan Başkan ...
Bornova'da 3 cephede kültür merkezi mesaisi!
Atatürk Mahallesi Kültür Merkezi’nin tamamlama aşamasına getiren, Doğanlar ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva