HABERLER>GÜNCEL
5 Nisan 2017 Çarşamba - 11:44

Koç: İcra ve İflas Kanunu çağdışıdır!

25. Dönem İzmir Milletvekili Murat Koç, 1932 yılından bu yana kullanımda olan İcra İflas Kanunu’nun artık değişmesi gerektiğine dikkat çekerek, ‘neden ilkel koşullarda çalışıyoruz?’ dedi.

Koç: İcra ve İflas Kanunu çağdışıdır!

25. Dönem İzmir Milletvekili Murat Koç, İcra ve İflas Kanunu’nunda düzenlemeye gidilmesini vurguladı. 

Konuşmasında bakanlara, STK’lara ve odalara da çağırıda bulunan Koç, ‘1932 yılında çıkartılan İcra İflas Kanununun 355, 356 ve 357 numaralı maddeleri uyarınca, çalışan personellerin maaşlarına konulan hacizler, icra daireleri tarafından iş yerlerine bildiriliyor. İş veren tarafından söz konusu haciz miktarının çalışanın maaşından kesilerek icra dairesine yatırılma zorunluluğu konuluyor. Çeşitli nedenlerle bu zorunluluk yerine getirilmediği takdirde çalışanın borcunda iş yeri mesul tutuluyor, iş yeri borçlu kabul ediliyor. Bu yasayı göz önüne alacak olursak, yasa 1932 yılında çıkmıştır. 1932 yılında Türkiye’nin her yerinde icra dairesi yoktu, yaygınlaşmış banka şubeleri ve kullanımı mevcut değildi. Büyük iş yerleri pek fazla değildi buna ilaveten şirketlerin personel sayıları da günümüzdeki istihdam ile kıyaslanamayacak kadar azdı. Teknoloji ilerlememiş, birçok iş yerine girmemişti. Günümüze bakacak olursak ve bu yasaları günümüz koşullarında değerlendirmek istersek, Türkiye’nin her yerinde bankalar mevcut, icra iflas daireleri mevcut ve personel sayıları binleri aşmaktadır.’

İNSANLAR BORÇLARINA SADIKTI
İnsanların günümüzde kazandığından daha çok harcadığını vurgulayan Koç, bankalar arasındaki rekabetin, insanların borca batmasına sebep olduğuna dikkat çekerek, ‘O tarihte yani 1932’de insanlar arasındaki borç alma ve ödeme şekilleri asimile olmamıştı yani borçlanan borcuna sadık kalır ve öderdi. İş yerleri icralık olan işçi ile binde bir karşılaşırdı.  Bu yüzden de çalışan borcundan doğan yükümlülüklerin uygulaması, günümüzdeki gibi ayrıca personel çalıştırmaya gereksinim bırakmazdı. Günümüze dönecek olursak, çoğalan bankalar ve bankaların kendi arasındaki rekabetten dolayı, sokaklara stantlar kurarak, kredi kartlarının dağıtıldığı, ihtiyaç kredilerinin çok cazip hallere getirilerek herkese verildiği ve milletimizin tamamının borçlandırıldığı bir dönemde ve asgari ücret ile çalışan bir insana on tane kredi kartının verilerek borçlandırıldığı bir ortamdayız. Şartlara baktığımız zaman İcra ve İflas Kanununda yer alan ilgili maddelere girmeyen bir vatandaş ve bir iş yeri de kalmamıştır. Buradaki en büyük sıkıntı çalışan sayısı binleri aşan firmalar, personelinin icra dosyalarını takip edemeyecek hale gelmiştir. Her gün iş yerlerine yüzlerce icra bildirisi tebliğ edilmektedir. Bu tebliğleri cevaplamakta, sıraya koymakta zorlanılıyor. Kesintileri götürüp icra dairelerine yatırmak için ilgili personel kendi işini yapamıyor ve sadece bu işleri takip etmesi adına yeni personellere ihtiyaç duyuluyor. Türkiye’nin çeşitli yerlerinde şubeleri oluşan firmaların, yetkilileri ile çalışanları arasında iletişim eksikliği olabiliyor. Bunun çok sebebi var ve şubelere yapılan tebliğler merkezlere bildirilmekte geç kalınıyor, unutuluyor ya da ihmal ediliyor. Böyle olunca da iş yerleri direk borçlu konumuna düştüğü için, iş yerinin borcu kendisinin ödemesi mecbur hale geliyor.’ dedi. 

‘BORCU VEREN BAŞKASI, PARAYI ALAN BAŞKASI, CEREMEYİ ÇEKEN İSE İŞ YERİ!’
Kanunların günümüz teknoloji ve koşullarına uygulanması gerektiğini vurgulayan Murat Koç sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün alt yapısı hazır olan ve tüm maaşların da bankalardan yattığı bir günde isek, neden hala 1932 senesinin yasaları ile iş hayatımızı çıkmaza sokuyoruz? Yapılacak olan şu; icra daireleri ile bankalar temas ederek, borcu olan kişinin maaşı hangi bankadan yatırılıyorsa, zaten kimin nereden maaş aldığı ne kadar aldığı biliniyor, biliniyor ki iş yerlerine tebligat gidiyor. Zaten borcu veren de alacaklı da bankalar, neden kendi aralarında alacaklarını sıraya koydurarak, kendi tahsilatlarını yapmıyorlar? Niçin icra daireleri ile birebir koordineli çalışmak varken, iş uzatılıyor ve üçüncü kişiler mağdur ediliyor? Kesinti direk bankadan yapılarak, icra dairesine ödemeyi aktarabilir yahut direk kendi hesabına aktararak icra hesabından düşüş yapar. 

Gelişmiş ülkelerin ve gelişmekte olan ülkelerin birçoğunda bu işlemler ya bizzat borçlu tarafından ya da bankalar tarafında yürütülüyorken niçin Türkiye’de hala 85 yıl öncesindeymiş gibi işlem yapılmaya çalışılıyor? Buradan Sayın Gümrük ve Ticaret Bakanımız Bülent Tüfenkçi’ye, Sayın Adalet Bakanımız Bekir Bozdağ’a ve Sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Dr. Mehmet Müezzinoğlu’na sesleniyorum ve diyorum ki, Türkiye’deki işverenler bu sistemden mustarip haldedir. Teknolojimiz, sistemimiz, altyapımız yeterli ve bu işi çözümleyecek, sonuçlandıracak donanımda. Bu işlemler kişinin borçlu olduğu banka ile maaşını aldığı banka ve icra daireleri arasında çözüme kavuşturulabilir.
Kesintiler artık öyle bir hal aldı ki, personelimiz bunları icra dairelerine götürürken yolda güvenlik sorunları ile de karşılaşabiliyor. İşlemleri takip eden personelimizin başına, mesai saati içinde, şirket dışında bir hal gelirse, yine zor durumda kalan ve borçlandırılan iş yeri oluyor. Gelişmişlik düzeyinin arttığı dünyada, ilkel koşullarda yaşamak zorunda bırakılmayalım. 

Bugün bile çıkarılan yasalara baktığımızda, sanki hala 1932 kafasında kalmışız gibi geliyor. Bir BES yasası çıkarıldı, sanki yıl 1932. Yine sorumlu işveren oldu ve işveren bir personel hakkında yanlış bir işlem yaparsa ceza-i müeyyide ile karşılaşıyor. Bir başkasının emekliliğine, işverenin alacağı – vereceği ne? Bankadan direk kendisi halledebilir. Ne kadarlık bir tutarın kesileceği bildirilir, o tutarı direk banka keserek, devletin yatırılması gereken kurumuna yatırır. Neden işverenler bu kadar gereksiz yükümlülük altına sokulmaktadır? Dünyada para ortadan kaldırılıyor, tüm işlemler internet üzerinden yapılıyorken bu yasa çok çağ dışı kalmıştır.

Ayrıca şu da çok önemli bir sorun teşkil etmektedir ki, iş yerlerinin büyük çoğunluğu icralık personellerin işlemleri ile uğraşmamak için, kişinin işine son vermekte yahut hiç işe almamaktadır. Bu da zaten borçlu olan vatandaşı uçuruma doğru sürüklemektedir. Hem iş yerlerinin hem de personellerin mağduriyetini önlemek adına hem sayın bakanlarımızın, hem sivil toplum kuruluşlarının, hem de ticaret odalarının bir an önce harekete geçmesi gerekmektedir.  Ticaret odaları her işvereni kendine üye yapıyor ve sadece aidat alıyor. İş camiasının sıkıntılarını hiç dile getirmiyor, hiç çözüm üretmiyorlar. Ben ticaret odalarını da, sanayi odalarını da iş dünyasının sıkıntılarını çözümlemeye yönelik çalışmalara davet ediyorum."

 
Erdoğan'dan CHP'ye salvo, muhtarlara müjde
 
Fahriye Evcen ve Burak Özçivit düğünü nerede olacak?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İrenbe anneleri Oyuncu Anne Şermin Çarkacı ile buluşturdu
Sosyal medyada Oyuncu Anne olarak tanınan Şermin Çarkacı, İrenbe’nin konuğu ...
Ali İsmail Korkmaz davasında karar
Eskişehir'deki Gezi Parkı olaylarında dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz ...
Akşener'in avukatı FETÖ'den tutuklandı
FETÖ'nün avukat yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında Meral Akşener'in, ...
 
Mehmetçik hazır: İşte Türkiye'nin yeni hedefi
Suriye’deki Fırat Kalkanı Harekâtı’nı başarıyla tamamlayan TSK, her operasyona ...
Bingöl'de terör operasyonu: 1 korucu şehit
Bingöl'ün Genç ilçesinde terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonda bir güvenlik ...
İzmir’de ‘Huzur Türkiye-4’ operasyonu raporu
İzmir'deki operasyonda, kentin 64 ayrı noktada gerçekleştirilen denetimlerinde ...
 
İzmir’de film gibi kovalamaca!
Urla ilçesinde bir kişinin otomobilini çalarak kaçan asker firarisi, polisin ...
71 bin personelle huzur operasyonu!
Türkiye genelinde, Emniyet Genel Müdürlüğü ile Jandarma ve Sahil Güvenlik ...
Dursun Çiçek'e 'Balyoz' davasından tazminat
Balyoz Planı davası kapsamında beraatine karar verilen CHP İstanbul Milletvekili ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Ayıptır söylemesi' denilirken…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva