HABERLER>DÜNYADAN
23 Temmuz 2021 Cuma - 21:18

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar’dan AB’ye sert tepki

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Avrupa Birliği’nin (AB) Kapalı Maraş bölgesinin açılması konusundaki olumsuz tutumuna tepki göstererek, “AB’nin ne kadar ilkesiz ve ikiyüzlü olduğu bir kez daha gözler önüne serildi” dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar’dan AB’ye sert tepki

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kapalı Maraş'ta bazı kamu alanlarının halka açılmasının ardından AB ve Rum tarafının konuyla ilgili olumsuz tutumlarına yönelik sert açıklamalarda bulundu. Kapalı Maraş'ın açılması konusunda ikinci aşamaya geçildiğini ve açılımların devam edeceğini belirten Tatar, “Maraş'ta ikinci adım uluslararası hukuk ile insan haklarına uygun şekilde mağduriyetlerin giderilmesi için atılmıştır” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, “Rum Yönetimi, bu açılımı engellemeye yönelik olarak her yolu ve yöntemi kullanmakta, Taşınmaz Mal Komisyonu'na başvuracak olan kendi vatandaşlarını tehdit etmekte, korku salmaktadır. Bunların yansıra üçüncü ülke vatandaşlarının da Güney'den KKTC'ne geçişleri çeşitli gerekçelerle engellenmektedir. İşte insan haklarına aykırı olan Rum Yönetimi'nin bu tutumudur” ifadelerini kullandı.

“İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM CENEVRE’DE MASAYA KONULDU”
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Rum Yönetimi'nin geçmişten bu yana diyalog ve uzlaşı çağrılarına olumsuz yanıt verdiğini ve Kıbrıs'ın tümüne sahip çıkma girişimlerini sürdürdüğünü belirterek, “Elbette ki buna karşı seyirci kalmamız mümkün değildir. Rum Yönetimi, federal temele dayalı çözüm şekli ile halkımızı azınlık yapmayı hedeflerken bir diğer hedefi de Türkiye'nin garantörlüğü aldırmak ve Türk askerini Kıbrıs'tan uzaklaştırmaktır” dedi.

Kıbrıs konusuyla ilgili 1968 yılında başlayan müzakere süreçlerinin de Rum tarafının olumsuz tutumu nedeniyle başarısızlıkla sonuçlandığını, özellikle Annan Planı referandumu ve Crans Montana'da yaşananların federal temele dayalı bir çözüm şeklinin mümkün olmadığını bir kez daha gösterdiğini vurgulayan Tatar, “Bunların neticesinde de Kıbrıs'ın ve bölgenin yararına olan egemen eşit iki devletin varlığına dayalı çözüm tarafımızdan gündeme getirilmiş ve Cenevre'de müzakere masasına konulmuştur. Bu çözüm önerimizden geri adım atmamız da asla mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

“AMACIMIZ MAĞDURİYETLERİ GİDERMEKTEDİR”
Tatar Kapalı Maraş konusunda ise, “47 yıldır çürümeye terk edilen kapalı Maraş konusunda da 2020 yılında büyük büyük bir açılım başlatılmış, uluslararası hukuk dikkate alınarak Kapalı Maraş'ta kamuya ait bazı bölgeler ile deniz sahilinin bir bölümü halkın kullanımına açılmıştır. Bu açılımın yankıları devam ederken, 20 Temmuz 1974 Barış Harekatı'nın 47'nci yıldönümünde açıklamış olduğum gibi kapalı Maraş açılımının ikinci aşamasına geçmiş bulunuyoruz. Buna göre, KKTC'nin bir parçası olan kapalı Maraş'ı açma kararımız, yıllardan beridir mallarına ve mülklerine gidemeyen eski sakinlerinin ve hak sahiplerinin mülklerinin iadesini mümkün kılacak son derece önemli bir açılımdır. Amacımız mağduriyetleri gidermektir. Bu açılım Taşınmaz Mal Komisyonu üzerinden gerçekleştirilecektir” dedi.

Bu çerçevede Kapalı Maraş'ın yüzde 3.5'una tekabül eden bölgenin askeri bölge statüsünün kaldırıldığını söyleyen Tatar, “Bu adımla iade talebiyle başvuran hak sahiplerine Taşınmaz Mal Komisyonu'nun bu yönde bir karar vermesine olanak sağlanacaktır. Bu açılım, uluslararası hukuka ve insan haklarına uygun bir şekilde gündeme getirilirken, AB ile bazı ülkelerden güç ve cesaret alan Rum Yönetimi, bu açılımı engellemeye yönelik olarak her yolu ve yöntemi kullanmakta, Taşınmaz Mal Komisyonu'na başvuracak olan kendi vatandaşlarını tehdit etmekte, korku salmaktadır. Bunların yansıra üçüncü ülke vatandaşlarının da Güney'den KKTC'ne geçişleri çeşitli gerekçelerle engellenmektedir. İnsan haklarına aykırı olan Rum Yönetimi'nin bu tutumudur” diye konuştu.

“AB’NİN NE KADAR İKİYÜZLÜ OLDUĞU BİR KEZ DAHA GÖZLER ÖNÜNE SERİLDİ”
Tatar, Annan Planı ile ilgili referandum sürecinde Kıbrıs Türklerinin “evet” demesi halinde izolasyonlar ve ambargoların kaldırılacağı, Kıbrıs Türklerinin açıkta ve soğukta bırakılmayacağı sözlerini veren AB'nin sözlerini yerine getirmediğini söyledi. Buna karşılık AB'nin ‘hayır’ diyen Rum tarafını tek yanlı ve haksız bir şekilde üyeliğe aldığını vurgulayan Tatar, “Verdiği sözleri yerine getirmeyen, Kıbrıs Türk halkının haklarını ayaklar atında çiğneyen AB, şimdi ise Kapalı Maraş açılımımıza karşı çıkarken, Rum yanılışı bir tutumla uluslararası hukuktan ve insan haklarından bahsetmektedir. Bu da AB'nin ne kadar ilkesiz ve ikiyüzlü olduğunu bir kez daha gözler önüne sermektedir” dedi.

“KAPALI MARAÇ AÇILIMIMIZ DEVAM EDECEKTİR”
Cumhurbaşkanı Tatar, “Uluslararası hukuk ile insan haklarını, Kıbrıs Türk halkı katledilirken, katliam çukurlarına gömülürken, aç ve susuz bırakılırken, bütün hakları ayaklar atında çiğnenirken seyirci kalanlardan öğrenecek değiliz. Kim ne yaparsa yapsın, kim ne söylerse söylesin Anavatan Türkiye tarafında desteklenen egemen eşit iki devletin varlığına dayalı çözüm önerimiz müzakere masasındadır. Kapalı Maraş açılımımız da devam edecektir. Asla geriye dönüş olmayacaktır” şeklinde konuştu.

 
Çöp sanıp topladı, bisikletçiler kayboldu
 
Usta oyuncu evinde ölü bulundu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Suikast kurbanı devlet başkanına veda
7 Temmuz’da uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden Haiti Devlet Başkanı ...
Kapalı Maraş'ta 47 yıl sonra ilk cuma namazı
KKTC'de Kapalı Maraş bölgesinde yer alan ve 20 Temmuz'da 47 yılın ardından ...
Fransa'da zorunlu aşı için ilk adım!
Fransa’da parlamentonun Ulusal Meclis kanadı, hastane ve bakımevi çalışanlarına ...
 
Avustralya'da,12-15 yaş için Biontech aşısı onayı
Avustralya'nın bağımsız ilaç düzenleme kurumu Terapötik Ürünler İdaresi ...
Lübnan'da ilaç stokları tükendi, eczaneler kapandı!
Lübnan'daki eczaneler ilaçların tükenmesi nedeniyle "zorunlu kapanma" kararı aldı.
Avrupa aşılamada hedefine yaklaştı
Nisan sonunda yetişkin nüfusun yüzde 70'ini aşılama hedefini açıklayan ...
 
İngiltere'de yüzbinlerce kişiye tecrit uyarısı!
İngiltere ve Galler'de Sağlık Bakanlığının geliştirdiği yeni tip corona ...
Uganda'da 800 kişiye sahte Covid aşısı yapıldı!
Uganda'da 800 kişiye sahte corona virüs aşısı yapıldığı bildirildi. bazı ...
Merkel'den Türkiye'ye övgü: Daha yakın ilişki istiyorum
Almanya Başbakanı Angela Merkel, düzenlediği basın toplantısında Türkiye’yi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva