HABERLER>İŞ DÜNYASI
2 Aralık 2020 Çarşamba - 10:53

Kısa çalışma ödeneğine başvurular başladı

Kısa çalışma ödeneğine yeni başvuru süreci dün başladı. Daha önce başvurmayan işyerleri kısa çalışma kapsamına girebilecek. Başvurmuş iş yerleri yeni işçileri için ödenek talep edebilecek. Öte yandan Sosyal Koruma Kalkanı kapsamında işe dönüş desteği için başvuru süresi de 31 Aralık'ta sona erecek.

Kısa çalışma ödeneğine başvurular başladı

Salgınla mücadele sürecinde 3.5 milyon çalışana 21.7 milyar liralık destek sağlayan kısa çalışma ödeneğinin süresi uzatıldı, yeni başvurulara kapı açıldı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan karara göre, yeni başvurular dün itibarıyla yeniden başladı. Kararla 30 Haziran'dan önce başvuruda bulunmayan işyerleri de başvuruda bulunabilecek.

Bu tarihe kadar ödeneğe başvurmayan işyerleri 31 Aralık tarihine kadar başvurmaları halinde 1 Aralık 2020 tarihinden itibaren 3 ay süreye kadar ödenekten yararlanabilecek. Daha önce ödenekten yararlanan işyerleri ilave işçi için de ödenek talebinde bulunabilecek.

YENİDEN BAŞVURU YOK
Kısa çalışma ödeneği başvurusu süresinin uzatılmasına ilişkin karar dün yürürlüğe girdi. Karar kapsamında yapılan ödemeler başlangıçta belirlenen işsizlik süresinden düşülmeyecek.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk da kararın detaylarına ilişkin bilgi verdi. Daha önce başvuruda bulunmayan işyerlerinin başvuru yapabilmelerinin sağlandığını belirten Bakan Selçuk, ödeneğe yeni başvuruların dün itibarıyla alınmaya başladığını söyledi. Düzenlemeye göre, Covid-19 nedeniyle 30 Haziran'a kadar ödeneğe başvurmayan işyerleri 31 Aralık tarihine kadar Türkiye İş Kurumu'na başvurarak düzenlemeden yararlanabilecek. Bu işyerleri 1 Aralık 2020 tarihinden sonraki dönem için 3 ay süresince kısa çalışma ödeneği alabilecek.

İLAVE İŞÇİYE DE ÖDENECEK

Daha önce ödenekten yararlanan işyerleri ilave işçiler için de ödenek talebinde bulunabilecek. Bu işyerleri daha önce kısa çalışma uygulamasından yararlanmayan çalışanlarını da bildirerek başvuru yapabilecek. Daha önce ödenekten yararlanılan işçiler için yeni bir başvuruya ihtiyaç bulunmuyor. Uzatma kapsamında ödeneklerden yararlanmaya devam edilecek.

BAŞVURULAR SADECE E-DEVLETTEN
Kısa çalışma başvuruları sadece e-devlet üzerinden yapılabilecek. Bunun dışında posta, e-posta kanalı ile herhangi bir başvuru alınmayacak. Kısa çalışma ödeneği başlama tarihinin 1 Aralık 2020 veya sonrası olarak bildirilecek. Desteklerin toplam tutarı 42 milyar liraya yaklaştı. 2 milyonun üzerinde çalışana 5 milyar liranın üzerinde nakdi ücret desteği, 3.5 milyon çalışana 21.7 milyar lira kısa çalışma ödeneği, 882 bin kişiye 4.4 milyar liraya yakın işsizlik ödeneği yatırıldı.

30 GÜNLÜK SÜREYİ KAÇIRMAYIN
Sosyal Koruma Kalkanı kapsamında işe dönüş desteği için başvuru süresi de 31 Aralık'ta sona erecek. Sigortalı veya sigortasız çalıştırırken işten çıkardığı işçisini işe alan işverene ayda bin 324 lira destek verilecek. Daha önce işten çıkardığı veya halen çalıştırdığı sigortasız işçisini sigortalı çalıştırmaya başlayan işveren geçmişe dönük cezai yaptırımlardan kurtulacak.

AYLIK BİN 168 LİRA DESTEK
Söz konusu işçileri 31 Aralık'a kadar işe alacak işverene, işçi başına günlük 44.15 lira ödenecek. İşveren işe aldığı işçileri ücretsiz izne ayırmak zorunda kalırsa, işçilere aylık bin 168 lira nakdi ücret desteği verilecek.

 
Soyer 'vakit kaybetmeyelim' dedi: Kültürpark ve Fuarİzmir, Sahra Hastanesi yapılmalı!
 
Yeni bir aşk yeni bir iş
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İşletmelerin bildirim ve kayıt süreleri uzatıldı
Sığır cinsi hayvanlar 6 aya kadar, koyun ve keçi türü hayvanlar 1 yaşına ...
TTO’da güvenli hizmet tescillendi
Pandemi sürecinde yaptığı faaliyetler ile üyelerine önemli hizmetler sunan ...
TESK: Esnafa kredi yapılandırma kolaylığı sağlandı
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), Finansal Yeniden ...
 
Rekabet Kurulu'ndan Google'a milyonluk ceza
Rekabet Kurulu, Google hakkında yürütülen soruşturma sonucunda, 196 milyon ...
‘Birlikten İzmir Doğar’ kampanyasında son durum ne?
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ...
İTO Başkanı Şekib Avdagiç koronaya yakalandı
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, corona virüsü testi ...
 
Torbalı iş aleminden İzmir’e yardım
Torbalı Ticaret Odası’nın Bayraklı’daki depremzedelere ulaştırılmak üzere ...
Mango, plastik poşet dönemine son veriyor
İspanya merkezli giyim markası Mango, plastik poşet dönemine son vermeye ...
Turkish Cargo Avrupa'nın en iyisi
Türk Hava Yolları’nın hava kargo markası Turkish Cargo, AirCargo News ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva