HABERLER>GÜNCEL
10 Temmuz 2014 Perşembe - 12:40

Kırmızı ışığı 3 kez ihlal eden yandı!

İçişleri Bakanlığı 'Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde önemli değişikliklere gidecek. 1 Ocak 2015'te başlanması planlanan aday sürücülük uygulamasında, adayların üç kez kırmızı ışık ihlali yapması ve hız limitlerini üç kez ihlal etmesi durumunda ehliyetleri iptal edilecek.

Kırmızı ışığı 3 kez ihlal eden yandı!

İçişleri Bakanlığı ''Karayolları Trafik Yönetmeliği''nde önemli değişiklikler yapacak bir tasarı üzerinde çalışmalarını yürütüyor.
 
Çalışmaları son aşamaya gelen yönetmelik tasarısına yıllardır uygulamaya konması beklenen ‘aday (stajyer) sürücülük’ ile ilgili düzenlemeler yer alıyor.
 
Önümüzdeki günlerde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi beklenen düzenleme ile aday sürücülük uygulaması 1 Ocak 2015’ten itibaren başlayacak.
 
2 YIL ADAY SÜRÜCÜLÜK GELİYOR
Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren ilk defa sürücü belgesi alanlar belgenin alındığı tarihten itibaren 2 yıl süreyle aday sürücü olarak kabul edilecek.
 
Düzenlemede önemli bir ayrıntı da yer alacak. Aday sürücülük uygulaması hem yeni ehliyet alanlara hem de çeşitli nedenlerle (alkollü araç kullanma, 100 ceza puanını aşmak, sürücü olmayı engelleyecek ölçüde sağlık şartlarının değişmesi ve sürücü belgesi almaya engel teşkil eden türden mahkumiyet alınması, 1 yıl içinde hız sınırı yüzde 30'dan fazla 5 defa aşıldığında) sürücü belgesi iptal edilmiş olup da yeniden sürücü belgesi alanlar da artık aday sürücü olacak.
 
Aday sürücülükte, alkollü araç kullanımı, emniyet kemeri takmamak, yayaya yol vermemek gibi çeşitli davranışlardan dolayı ceza yazılacak.
 
75 CEZA PUANINI DOLDURANIN EHLİYETİ GERİ ALINACAK
Aday sürücülük süresi içerisinde (2 yıl) üç kez kırmızı ışık ihlali, alkollü olarak araç kullanılması nedeniyle sürücü belgesinin geçici olarak geri alınması, hız limitlerinin üç kez ihlal edilmesi, sağa ve sola dönüşlerde, yaya ve okul geçitlerinde ve kurallara uygun olarak karşıya geçen yayalara yol verilmemesi nedeniyle üç kez trafik cezası alınması, emniyet kemeri takmama nedeniyle üç kez trafik cezası alınması, 75 ceza puanının doldurulması, araç cinsine bakılmaksızın 0,20 promilin üzerinde alkollü olarak araç kullanıldığının tespit edilmesi durumlarında sürücü belgesi trafik görevlilerince iptal edilecek.
 
Belgesi iptal edilen aday sürücüler tekrar sürücü belgesi almak zorunda kalacak. Bu kişilerin sürücü kurslarına devam etmeleri ve yapılan sınavlarda başarılı olarak yeniden motorlu taşıt sürücüsü sertifikası almaları gerekecek. Ayrıca ehliyeti iptal edilen ve yeniden sürücü belgesi almak zorunda olan kişilerin sürücü kurslarında eğitime başlayabilmeleri için, psiko-teknik ve psikiyatri uzmanı raporu almaları zorunlu hale getirilecek.
 
STAJYER SÜRÜCÜLÜK BİRÇOK AB ÜLKESİNDE UYGULANIYOR
Sistem Almanya, Fransa, İtalya ve Danimarka gibi birçok Avrupa Birliği (AB) ülkesinde uygulanıyor. AB ülkelerinde stajyer sürücülerin uymaları gereken katı kurallar bulunuyor.
 
İki yıl boyunca 5 kez kırmızı ışıkta geçen, 5 kez hız limitini aşan, alkol ve uyuşturucu aldığı halde araç kullanan, asli kusurlu olarak ölümlü ve yaralamalı kazalara karışan, 100 ceza puanını dolduran stajyer sürücülerin belgeleri geri alınarak iptal ediliyor.
 
Bu kişilerin stajyerlik belgesini alabilmesi için yeniden sürücü kurslarında eğitim görmeleri gerekiyor. Eğitimlerini başarı ile tamamlayanlar yapılan sınavları tekrar başarılı olmalı. Ayrıca, psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı tarafından muayene edilerek rapor almaları da isteniyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Eliznur'dan acil servise teşekkür ziyareti
Ödemiş’te yolun karşısına geçerken taksinin altında kalıp ağır yaralanan ...
İzmir sıcağı en çok onu yakıyor!
İzmir’in Basmane semtinde, Sibirya kurdu olarak bilinen Husky cinsi bir ...
İzmir’de örgüt için infaza film gibi takip
Ekipler karpuz sattı, parkta örgü ördü, günlerce takip etti ve Interpol’ün ...
 
Karanlık 90’ları aydınlatan korkunç tapeler
Eski MİT Daire Başkanı Mehmet Eymür'ün, esrarengiz biçimde ortadan kaybolan ...
Sendika başkanı makamı bıraktı, aracı bırakmadı!
Türk-İş Eski Genel Başkanı Mustafa Kumlu’nun sıfır değeri 300 bin lira ...
Topbaş’ın kurduğu Ensar Vakfı Urla villalarına komşu oldu!
Hacılar Koyu’nun hemen bitişiğindeki DHMİ tesislerini barındıran Zeytineli ...
 
Çankaya Köşkü'ne tünelle bağlı hastane!
Çankaya'da Cumhurbaşkanlığı Köşkü'ne tünelle bağlanacak 18 katlı hastane ...
Van'da iki uzman çavuşa linç girişimi!
Van'da iki uzman çavuş ile otomobille aşırı hız yaptıklarını iddia eden ...
Flaş! İhsanoğlu’nun katılacağı iftar yemeğinde silah sesi
Ekmeleddin İhsanoğlu, Ayvansaray'da katılacağı iftar yemeğinden duyulan ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva