HABERLER>POLİTİKA
26 Eylül 2021 Pazar - 13:07

Kılıçdaroğlu’ndan Bayraklı’da ‘emsal artışı’ talimatı!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bayraklı’da depremde evleri hasar gören vatandaşların sorunlarının çözümü konusunda “emsal artışı” talimatı verdi. Kılıçdaroğlu yaptığı açıklamada “İzmir gibi çok daha kapasiteyi içeren yeniden yapılanmanın maliyetini 11 büyükşehir belediyesinin karşılaması mümkün değil. Doğrusu nedir, kat yüksekliği vereceksiniz gelip yapacaklar, maliyetini karşılayacaklar, kimsenin cebinden ek ücret çıkmayacak. Sosyal belediyeciliğin anlamı budur” dedi.

Kılıçdaroğlu’ndan Bayraklı’da ‘emsal artışı’ talimatı!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - 30 Ekim tarihinde İzmir'in Seferihisar açıklarında yaşanan 6.9 şiddetindeki deprem sonrası kent genelinde 118 kişi hayatını kaybederken, yüzlerce ev için ağır, orta ve hafif olmak üzere çeşitli hasar kayıtları oluşmuştu.

Genel Başkan Kılıçdaroğlu, TÜLOV’daki programında ardından İzmir’de 30 Ekim depremi sonrası proje alanları mağdurları ile bir araya geldi.

KILIÇDAROĞLU'NDAN TÜLOV BULUŞMASINDA GENÇLİK REÇETESİ

Baro Bahçesi'nde düzenlenen etkinliğe CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yanı sıra İYİ Parti Türkiye Büyük Millet Meclisi Grup Başkan Vekili Müsavat Dervişoğlu, İYİ Parti Genel Başkan Baş Danışmanı Aytun Çıray, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İYİ Parti İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, CHP İzmir Milletvekilleri, CHP PM Üyesi Devrim Barış Çelik, İlçe Belediye başkanları yer aldı.

SİZE KAĞIT İMZALATIYORLAR VE SİZİ BORÇLANDIRIYORLAR
Genel Başkan Kılıçdaroğlu yaptığı açıklamada iktidara yüklendi. Mağdur olan depremzedelerin yeni yapılacak konutlarla ilgili borçlandırılmasını eleştiren Kılıçdaroğlu “Deprem olmuş can kayıpları var, sıkıntılar yaşanmış… Can kayıpları için bir şey yapamayız ancak mal kayıpları için sosyal devletin bir şey yapması lazım. Sizlere kağıt imzalatıp ne kadar borcunuz olduğunu söylemiyorsa o zaman karşınızdaki sosyal devlet değildir. Bütün depremzedelere seslenmek isterim; Hakkınızı arayın, haklarınız aradığınız süreci biz yanındayız. Zaten zar zor ev sahibi olmuşsunuz ve sosyal devletin size yardımcı olması lazım. Ancak gelip size kağıt imzalatıyorlar ve sizi borçlandırıyorlar.  Normalde sosyal devlette bir kişi depremzedeyse onun tüm zararının karşılanması lazım. Bu konuda İzmir milletvekillerinin verdiği kanun teklifleri var. Onlar açıklandığında siz göreceksiniz kimler afetzedenin yanında kimler değil diye…” açıklamasında bulundu.

EMSAL ARTIŞI ÇAĞRISI
Emsal artışının yapılması ile sorunların çözülebileceğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Kat yüksekliği konusunda Sayın Tunç Başkan, eğer vatandaş bunu ödeyemiyorsa ve bunu başka yoldan karşılamak gerekiyorsa sizden isteğim emsal artışı yapılması. Buradaki yüksek binalar yapılıyor, diğerleri niye yapılmıyor? Engel mi çıkaracaklar? Onlar engel çıkarırsa bunu İzmirliler hesabını sorar. Ama engel bizden çıkmasın. Yangın bölgesinde de 1-2 katlı evler vardı. Onlara da kağıt imzalatmışlar. Zararınızı biz karşılayacağız dedik. İzmir gibi çok daha kapasiteyi içeren yeniden yapılanmanın maliyetini 11 büyükşehir belediyesinin karşılaması mümkün değil. Doğrusu nedir, kat yüksekliği vereceksiniz gelip yapacaklar, maliyetini karşılayacaklar, kimsenin cebinden ek ücret çıkmayacak. Sosyal belediyeciliğin anlamı budur. Merak etmeyin, konunun takipçisiyiz. İYİ Parti’nin de milletvekilleri burada onlar da aynı dikkatle takip ediyorlar” dedi.

ÖRNEK BİR SÜREÇ YAŞANDI
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer etkinlikte yaptığı konuşmada deprem sürecinde Büyükşehir Belediyesi olarak iyi bir koordinasyon sağladıklarını belirtti. Soyer açıklamasında “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak koltuğa oturduğum ilk günlerde deprem daire başkanlığı kurduk. Çünkü İzmir'in deprem bölgesi olduğunu bilerek geldik görece. İyi ki kurmuşuz o daire başkanlığımızı… Onun vasıtası ile çok büyük bir çalışma başladı 30 Ekim itibari ile. En mühimi 30'ncu günde 50 bin insanını dışarıda kaldığı depremde bir tek çadır bırakmadık. Büyükşehir’in koordinasyonunda tüm İzmir seferber oldu ve olağanüstü destek kampanyaları yapıldı. Halkımız depremzedelere sahip çıktı ve Türkiye’ye örnek bir deprem süreci yaşandı”

Deprem sonrası fay hatlarının tespiti ve yapı envanteri çalışmaları yürüttüklerini söyleyen Soyer, “Geldiğimiz noktada Bayraklı’daki hasarların giderilmesi ile ilgili vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi için biz ne yapabiliriz diye baktım. 10 üniversite ve 84 akademisyen ile İzmir'in röntgenini çekmek için dev bir proje başlattık. Tüm İzmir'i tarayıp sondajlar yapıp diri fay hatlarının tespitini yaparak İzmir'in neresi güvenli, neresi değildir diye ilgili araştırma yapıyoruz. Türkiye’de böyle bir çalışma hiç yapılmamış. İnşaat mühendisleri odamızla da bir çalışma başlattık. 33 bin 100 hanenin deprem güvenlik karnesini çıkartıyoruz. Onları bitirince diğer binalara başlayacağız. En önemli mesele yaşadığımız şehirde güven duygusu ile yaşamamız gerektiğidir” dedi.

ADA BAZLI EMSAL ARTIŞI
Emsal artışı talepleri ile ilgili olarak yeni bir çalışmaya hazırlandıklarını söyleyen Başkan Soyer, “Öncelikle şehrimizin güvenliğini ortaya çıkartmak istiyoruz. Bunu yaparken imar mevzuatı ile uygun olmayan çözümler üretmek zorunda kalacağımızı fark ettik. Hasar görmüş binalar ile ilgili yeni düzenleme yapma ihtiyacı ortaya çıktı. Tablo çok büyük hak kayıplarına yol açacak bir tabloydu. Biz de K alanı dediğimiz bir düzenleme yaptık. Emsal artışını biz bir biçimde vermiş olduk. Ancak biz sizleri dinledikten sonra, genel başkanımızın talimatı ile Büyükşehir ve Bayraklı Belediyesi olarak ada ölçeğinde yada daha geniş ölçekli revizyon yaparak emsali arttırmak için ne gerekiyorsa yapacağız. İlçe başkanlarımızdan gelecek öneriler doğrultusunda artış için ne yapılması gerekiyorsa yapacağız” şeklinde konuştu.

ALİ ÖZTUNÇ'A YETKİ
Diğre yandan kentsel dönüşüm ve yıkılan binalarla ilgili kendisine iletilen raporları inceleyen Kılıçdaroğlu kaldığı Swiss Otel’de zirve gerçekleştirdiği belirtildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’le bir araya gelen Kılıçdaroğlu’nun emsal artışı konusunda “çalışın, gerekli çalışmayı yapın” dediği öğrenildi. Kılıçdaroğlu, kentsel dönüşüm ve planlama konularında yetkili olan Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç’a da konuyu takip görevi verirken kısa sürede konunun meclis gündemine getirilerek hızlandırılması yönünde talimat verdiği yansıdı

 
MEB'den İzmir'deki o okulla ilgili açıklama
 
AK Parti Torbalı'da yoğun katılımlı danışma
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İzzet atakan 29 Eylül 2021 Çarşamba 08:11

Öğretmen evi civarı deprem olmuş binalar yıkılmış. Her taraf berbat park yenileme niye. Yeni binalar yapıldıktan sonra olmaz mı yazık paralara

Yorumu oyla      2      3  
İzmir 27 Eylül 2021 Pazartesi 08:54

Dönüşüm için daha fazla inşaat ve beton istemek bugüne çare olur ama yarın ve geleceğimiz için pişmanlık olur. Bu işin çözümü daha fazla inşaat ile, daha fazla beton ile değil ödediğimiz vergilerin bize geri dönmesi ile, devletimizin ekonomik desteği ile olur. Mevcut dar yollar, olmayan otoparklar ve az sayıda yeşil alanlara daha fazla nüfus, daha fazla otomobil gelecek ve o dar sokaklarımıza trafikten ne ambulans girebilecek ne itfaiye. Bu iş ya ekonomik destekle yada bütüncül bir kentsel dönüşüm ile olur. Ama maalesef bizler vatandaş olarak hem geniş yollar, otoparklar, yeşil alanlar istiyoruz ancak bunlar bizim parselimizden alınarak olsun istemiyoruz. Yani bu tür şeyleri konuşurken lütfen yarını da düşünelim. Şehrimizi ve doğal kaynaklarımızı da düşünelim.

Yorumu oyla      7      3  
T.C. Vatandaşı 27 Eylül 2021 Pazartesi 08:38

Emsal artışı söylemi, çok tehlikeli sonuçlar doğuracak ve bitmeyecek tartışmalara konu olacak bir yaklaşımdır. Ulu-orta konuşulacak kadar gayri ciddi bir konu değil. Atalarımızın dediği gibi " bin düşünüp, bir söylenecek.." konulardan biridir. NOKTA

Yorumu oyla      8      3  
Bayraklı 26 Eylül 2021 Pazar 21:48

Kendiniz çalıp kendiniz oynuyorsunuz.işimize geldiği gibi bayraklıda imar pilanlarını menfaat varsa uçunda inşaat ruhsatı veryorsunuz buda olamdı oturma ruhsatı sözüde kesin ondada sorun yok vay garibanın haline.Belediye ayak basan meblasını verip işini haledeiyor kılıçdaroğluda dürüstlükten bahsediyor.Belediye başkanlarının dosyaları sende var hatta seyit torunda bile var nasıl yolsuzluk yapıldığı tek tek yazıyor.sen koltuğunu koru başkanlar ve yandaşları ilçelerini kendi çıkar amaçlarında yöneltsinler sizin başkanlarınızın zihniyeti bu işte kemal bey.

Yorumu oyla      5      8  
İzmir'li 26 Eylül 2021 Pazar 19:12

Peki binası çürük olan ve kentsel dönüşüme giren diğer binaların durumu ne olacak. Oralarda yaşayan yenilenecek binaların inşaat maliyetlerini karşılayamayan düşük gelirli vatandaşın durumu ne olacak.Onlarada mı emsal artışı vereceksiniz.Onlara verirseniz kordonda bulunan binalaradamı vereceksiniz.Sanıyorum ki emsal artışı kararı önceden belediye başkanları ve yetkililer ile görüşülmeden o an verilmiş adil olmayan eşitlik ve şehircilik ilkelerine aykırı bir karardır.Çok yazık.

Yorumu oyla      5      4  
TC misafir 26 Eylül 2021 Pazar 17:19

Birilerini herşey hakkında bilip bilmeden konuşmakla eleştireceksin sonra da kalkıp en ufak bir akademik bilgin ve fikrin olmadığı bir konuda ahkâm keseceksin. Be kardeşim bu ne perhiz bu ne lahana turşusu. Buradaki konutlar için kaynak bulunamaz diyorsun, peki daha önceden bunu yaparım şunu yaparım kaynak var diyen sen değil misin? Emsal artışıyla sosyal belediyecilik olmaz müteahhit belediyeciliği olur, sosyal belediyecilik salt kamu kaynaklarıyla ücretsiz verilir. Başımızdaki iktidar ile aynı mantığa sahip olacaksınız sizin iktidarı devralmanız neyi değiştirecek ki? Hesap uzmanı olan kişi şehircilik ile ilgili görüşü ne kadar sağlıklı olur oldu olacak Ali Erbaşa da sorun tam olsun.

Yorumu oyla      6      11  
Mehmet 26 Eylül 2021 Pazar 15:24

Yanlış hamle bölge zaten yoğun. Trafik içinden çıkılamaz hal alacak. Üstelik gökdelenleri örnek göstermek yanlış. Her yere gökdelen izni hiçbir ülkede verilmez. Hem gökdelenler kazık çakıyor. Sen kazık çakabilecek misin? Bu binalar ilk depremde yıkılır.

Yorumu oyla      10      5  
Ercan Köksal 26 Eylül 2021 Pazar 14:40

İşte budur sayın genel başkanımız Kemal kılıçtaroglu Emsal değerlerin artması Belediyecilik anlayışı budur

Yorumu oyla      4      10  
Lombak 26 Eylül 2021 Pazar 14:28

Tamam güzel de kentsel dönüşüme giren tüm ilçelerde uygulanmalı. Millet anlaştı. Evini yıktırdı. Fazladan müteahhite paraları verdi. Depremden 1 yıl sonra aklınıza emsal artışı nihayet geliyor!

Yorumu oyla      6      8  
Bayraklı 26 Eylül 2021 Pazar 13:54

Sayın genel başkan 30 Ekim depreminde kolonları kesilip süpermarket ruhsatını mahalle muhtarları mı? Verdi sanırım,lütfen atamalar ile getirdiğiniz belediye başkanlarını daha yakından izleyin,sadece vatandaşa hakaret eden belediye başkanına,soruşturma açıp ihraç etme işini göstermelik yaparak bir yere gelinmez,seçimler geliyor,parti içinde demokrasi ve kıdem liyakata dikkat edilmezse sonuç ne olur?...

Yorumu oyla      9      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Partili İnan Kılıçdaroğlu’na sert çıktı: İzmir’in turist vekili
AK Parti Genel Merkez Gençlik Kolları Başkanı Eyyüp Kadir İnan İzmir’de ...
Kılıçdaroğlu'ndan İzmir'de 'gençlik' reçetesi: Yüksek yetenek inşası
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir’de bir dizi program ve açılışa ...
CHP'li Bakan'dan Maarif Vakfı iddiası!
Maarif Vakfı ile ilgili konuşan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, “Umutsuz, ...
 
AK Parti'nin gençlik başkanı İnan'dan Soyer'e çağrı: Şato'yu öğrencilere tahsis et!
AK Parti Gençlik Kolları Genel Başkanı Eyyüp Kadir İnan, İzmir Büyükşehir ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kimse bize müdahale edemez
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın New York ziyareti sırasında CBS ...
'Yurt yokmuş gibi yalan kampanyalar sürdürülüyor'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Darülaceze'de kültürel tesis açılışında açıklamalarda ...
 
AK Parti'de 30 ilçede danışma kurulu heyecanı… Sürekli açıkladı: 4 ayda üyelik akını!
AK Parti İzmir’de 30 ilçede aynı anda danışma kurulları başladı. Menemen’de ...
İYİ Parti'den İzmir Büyükşehir'e çağrı: İstanbul ve Ankara'ya yurt yapılabilir
Son dönemlerde yaşanan yurt krizi için İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ...
İYİ Parti İzmir'den Akşener'e 'parlamenter sistem' desteği: Bu ucube sistemin talibi olmayız!
İYİ Parti İzmir İl Gençlik Kolları Mazbata Töreni'nde açıklamalarda bulunan ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva