HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
4 Mart 2021 Perşembe - 11:40

Kentsel dönüşüm İzmir'de iki yılda hız kazandı

İzmir’de kentsel dönüşüm çalışmaları İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in belediye şirketi İZBETON’u ihale süreçleriyle dâhil etmesiyle birlikte yeni bir ivme kazandı. Örnekköy’de üçüncü ve dördüncü etaplara geçildi, Ege Mahallesi’nde ise yıllardır beklenen dönüşümün başladı. Başkan Tunç Soyer, İZBETON’un ihaleye girmesini sağlayarak bu süreci hızlandırdıklarını belirterek, “Bugüne kadar hak sahiplerince Büyükşehir’e 332 bin metrekare arsa teslim edildi. Vatandaşımız bize güveniyor, uyguladığımız kentsel dönüşüm modelinden memnun” dedi.

Kentsel dönüşüm İzmir de iki yılda hız kazandı

Yerinde dönüşüm ve yüzde yüz uzlaşı esasıyla Türkiye’ye örnek bir kentsel dönüşüm modeli uygulayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentteki riskli konut alanlarını etaplar halinde güvenli hale getiriyor. Tehlikeli konut alanı sınıfında olan gecekondu ve ruhsatsız kaçak yapıların bulunduğu Uzundere, Gaziemir, Örnekköy, Ege Mahallesi, Ballıkuyu ve Çiğli Güzeltepe’de anahtar teslim kentsel dönüşüm projelerini sürdüren Büyükşehir Belediyesi, bugüne kadar yaklaşık bin bağımsız bölümü hak sahiplerine teslim etti. 2 bin 200 bağımsız birimin inşaatı başladı ve yaklaşık 4 bin 600 bağımsız bölümün de tüm uzlaşma, devir, tapu ve imar uygulamaları tamamlanarak yapım ihalesine hazır hale getirildi.

1 milyarlık liralık ihale bedeli
248 hektar alanda kentsel dönüşüm çalışması yürüttüklerini söyleyen Başkan Tunç Soyer, “Kentsel dönüşüm çalışmalarına hız kazandırmak için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketlerinin de ihalelere katılması için Meclis’te karar aldık. Böylece işin içine Büyükşehir iştiraki İZBETON da dâhil oldu. 2016 yılından bu yana yavaşlayan bir süreç vardı; bunu hızlandırmış olduk. Bu sayede Örnekköy’de üçüncü ve dördüncü yapım etabına geçtik. Ege Mahallesi’nde yıllardır beklenen dönüşüm başladı. Bu, göreve geldikten sonra yaklaşık 1 milyar lira ihale bedeli olan dönüşüm için yapım işi anlamına geliyor. Ege Mahallesi’nde 418 milyon, Örnekköy’de ise 520 milyon liraya mal olacak bir projeden söz ediyoruz” dedi.

   

Ruhsatlı yapılar için de harekete geçildi
Altı bölgede devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarıyla beraber ruhsatlı yapılar için de dönüşümü kolaylaştıracak önemli bir adım attıklarını hatırlatan Başkan Tunç Soyer, “30 Ekim depremi bize sadece gecekondu ya da kaçak yapıların değil ruhsatlı binaların da dönüşmesi gerektiğini gösterdi.  Bu kapsamda İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 30 Ekim depremi sonrasında ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen yapılar ile 1998 sonrasında ruhsat alan veya 6306 sayılı yasayla riskli kabul edilen yapıların dönüşümü için kolaylık sağlayan düzenleme oy birliğiyle geçti. Kentin yapı stoku envanterini çıkarmak için de çalışmaya başlıyoruz. Belediye olarak binalara deprem zemin ve yapı niteliğini anlatan yapı karnesi vereceğiz. Bunun yanında depremden etkilenen 5 bin 800 orta hasarlı hane için bir model geliştiriyo ruz. Bu konutların dönüşümü için vatandaşın kaynak sorununu çözmek amacıyla Dünya Bankası ile temastayız.  İzmir’de büyük dönüşüm için düğmeye bastık” dedi.

Rant fırsatçılığı yok
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin altı bölgede Türkiye’de örneği olmayan bir kentsel dönüşüm modeli uyguladığını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Suphi Şahin ise “Büyükşehir, kentsel dönüşümde müteahhit ile vatandaş arasında garantör olarak hem yüklenicinin hem de vatandaşın risklerini üstleniyor. Yerinde dönüşüm olduğu için oluşan rantın tamamını da bölgedeki yurttaş paylaşıyor. Vatandaşı kura çekiminde de öncelikli hale getiriyoruz. Vatandaş kurasını çektikten sonra geriye kalan daireler müteahhide veriliyor. Kimsenin deniz gören daireleri özel olarak seçmesi gibi bir durum yok. Tahliye aşamasında bölge sakinlerine kira desteğini de Büyükşehir veriyor. Bina başına değil hane başına kira desteği veriyoruz. Bölgedeki tüm altyapı işlerini de belediye kendi bütçesinden yapıyor. Model sadece vatandaş için değil yüklenici için de avantaj getiriyor. Örneğin yüklenici tahliye işlemleriyle, kira ödemeleriyle, hak sahiplerinin ikna edilmesiyle ilgilenmiyor. Tapu ile uğraşmıyor. Yapı denetimini biz yapıyoruz. Yüklenici altyapıyla da ilgilenmiyor. Büyükşehir yeşil alanlar ve sosyal donatı alanları da yaparak alanı sağlıklı hale getiriyor” dedi.

Çok kapsamlı bir iş modeli
Büyükşehir’in uyguladığı kentsel dönüşüm modeli çok kapsamlı bir iş sürecini kapsıyor. Birinci aşamada sınır ilanı var. Sınır ilanını Cumhurbaşkanı onaylıyor, böylece yetki Büyükşehir Belediyesi’ne geçiyor. İkinci aşamada tespit, proje ve uzlaşma var. Ekipler hem sahada hem kurumlarda bütün bilgi ve belgeleri topluyor, tespitleri ayrıntılı olarak yapıyor. Ardından proje hazırlanıp, alanda kentsel dönüşüm ofisi açılıyor. Bu ofislerde vatandaşa proje tanıtılıp sözleşme imzalanıyor. Teknik tespit aşamasında hak sahiplerinin evleri, sahip oldukları alanlar bahçesindeki ağaca kadar ölçülüyor ve krokilere eklenip bilgisayara yükleniyor. Böylece hak sahipliği belirleniyor. Uzlaşmaya geçmeden önce her proje alanı için ayrı uygulama esasları geliştiriliyor ve hak sahipliğine ilişkin Meclis kararı çıkartılıyor. Ü&ccedi l;üncü adımda yapım var. Belediye anahtar teslim yapım ihalesine çıkarak inşa sürecini başlatıyor.

Hangi bölgede ne aşamada?
Uzundere’de birinci etap kapsamında 308 konut ve 33 işyerini hak sahiplerine teslim eden Büyükşehir, 436 konut ve 40 işyerinin yer aldığı ikinci etabın yapımını tamamlayarak hak sahiplerine anahtar teslim işlemlerine devam ediyor. Örnekköy kentsel dönüşüm alanında birinci etapta bulunan 130 konut ve 13 işyerini bitiren Büyükşehir,  170 daire ve 20 işyerinden oluşan ikinci etabın yapımı için yüklenici firmaya yer teslimini yaparak temel atma aşamasına geldi. Büyükşehir, yaklaşık bin adet bağımsız bölümden oluşan üçüncü ve dördüncü etabın yapımına yönelik İZBETON ile protokol imzalayarak yer teslimini yaptı ve mevcut yapıların tahliyeleri ile yıkımına başlandı.

Ege Mahallesi kentsel dönüşüm alanında ise 120 bin metrekarelik alanda bin 200 adet bağımsız bölümün yer aldığı birinci etapta yüklenici firmaya yer teslimi yapıldı, yıkım aşaması tamamlandı. Gaziemir Aktepe ve Emrez mahalleleri kentsel dönüşüm projesinin ilk etabı için hak sahipleri ile uzlaşma görüşmeleri devam ediyor.

Ballıkuyu’daki kentsel dönüşüm alanında uzlaşma görüşmeleri sürerken afete maruz bölge ilan edilen yaklaşık 1 hektarlık alanda da tahliye ve kamulaştırma süreci başladı. Ayrıca Çiğli Güzeltepe kentsel dönüşüm projesi tamamlandı; önümüzdeki aylarda kamuoyuna tanıtımı yapılarak uzlaşma görüşmeleri başlayacak.

 
Ümit Özdağ İYİ Parti'den istifa etti
 
JP Morgan, TCMB'den faiz artırımı bekliyor
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
KSKLİ 4 Mart 2021 Perşembe 17:46

Dönüşüm gerektiren çoğu yerin imar planı yok neye göre yapacaksın kaç kat olacak. Plan yapıyorsun insanlar kat sayısını beğenmiyor itiraz ediyor. İzmir düzelmez böyle kalır.

Yorumu oyla      3      4  
Gürkan haklı 4 Mart 2021 Perşembe 14:57

Yorumcu Gürkan'a katılıyorum. Uzaylı gelmesi dışında afetlerin hepsi ziyaret ettiğine göre bundan sonra mazeret kalmamış demektir. İzban hattı boyunun acilen ya boşaltılması ya dönüşüme dahil edilmesi gerektiğine de katılıyorum, çağdaşlık söylemlerinin altını boşaltan bir görüntü çünkü!

Yorumu oyla      10      3  
Akıllıca ama yetmez 4 Mart 2021 Perşembe 14:55

Mütahitler birliği başkanı AKP milletvekili olduğu sürece kentsel dönüşüm projelerine mütahitlerin katılması mümkün değildi! İzbeton'un sürece katılması akıllıca olmuş ama yetmez. Ege-Koop'u da bir şekilde devreye almalı.

Yorumu oyla      7      4  
Gürkan 4 Mart 2021 Perşembe 12:38

Daha merkezi yerlerde de kentsel dönüşüm yapılmalı. Bu arada, Gürçeşme Caddesi genişleme çalışmaları ne oldu? Tünel de öyle kaldı. 10 senede yol mu genişler? Tünel çoktan bitmesi gerekirken daha işin başında ve çalışma yok. Yeşildere güzergahı, İZBAN güzergahı vb. yerlerde de kentsel dönüşüm çalışması yapılmalı. Hiçbir proje yok. Niye yok? 10 yıl önce belli bir yerde gecekondular yıkıldı ama gerisi gelmedi. Havaalanından İZBAN'A bin, Alsancak'a doğru gelirken görülen manzara rezalet. Bu rezil görüntü kimseyi rahatsız etmiyor mu? Metronun Hilal İstasyonu'ndan etrafa bak tam bir rezillik. Türkiye'nin 3.büyük şehri mi belli değil. Hilal, Kemer 'in etrafı ne zaman dönüşecek? Buralar şehrin dışı değil, tam göbeği ama kaderine terk edilmiş.

Yorumu oyla      13      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Soyer: Türkiye örnek bir tesis kazanacak
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Nisan’da hizmete açılması ...
Menderes’te ‘Ayırmak Sizden, Dönüştürmek Bizden’ dönemi
Menderes Belediyesi tarafından sıfır atık projesi kapsamında ilçenin dört ...
Söz verdi, yerine getirdi: Çaylar, şekerler Başkan Batur'dan!
“Kahvehanelerin açıldığı gün, çayı, şekeri bizden” diyen Başkan Batur, ...
 
Başkan Erdoğan'dan çağrı: Cezaevi arazisi için takasa da satışa da hazırız
Karaburun Belediyesi, ilçe merkezinde bulunan ve imar planlarında “kamu ...
BAYSEM’de öğrenciler hijyen paketiyle karşılandı
Bayraklı Belediyesi Sosyal Etkinlik Merkezi BAYSEM'de yüz yüze eğitimler ...
Bornova’da 8 Mart’a özel etkinlikler
Bornova Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, kadınlardan kadınlara ...
 
İzmir'de yeni korona kararları!
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger başkanlığında toplanan İl Hıfzıssıhha ...
Mehmet KARABEL yazdı... Dirençli şehir!
Mehmet KARABEL yazdı... Dirençli şehir!
Karşıyaka'da belediyeden 'sosyal donatı payı' iddiasına yanıtı!
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde, 3 mahalleyi kapsayan kentsel dönüşüm imar ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva