HABERLER>SAĞLIK
25 Temmuz 2019 Perşembe - 21:27

Katarakt ameliyatlarında akıllı göz merceği dönemi

Katarakt ameliyatıyla birlikte Miyop, Hipermetrop, Astigmat gibi görme kusurlarını da ortadan kaldıran Akıllı Göz Merceği Uygulaması hakkında bilgiler veren Dr. Yeşilbalkan, ‘’bu tedavi yönteminin belirlenmesinde kişinin göz yapısı, yaşı, mesleği, sosyo-kültürel seviyesi belirleyici etken oluyor. Uygun görülürse kişi ömür boyu uzak-yakın gözlüğü kullanmadan günlük aktivitelerin hepsini yapabiliyor’’ dedi.

Katarakt ameliyatlarında akıllı göz merceği dönemi

Katarakt ameliyatında uygulanan Akıllı Göz Merceği tedavisi ile kişilerin uzak-yakın gözlüklerini de bıraktığını ifade eden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tayfun Yeşilbalkan, ‘’ Kişinin yaşı, mesleği, sosyo-kültürel seviyesi, uğraşıları, hobileri, istedikleri ameliyatı ve ameliyatta kullanılacak merceği belirlemedeki önemli etkenler. Örneğin kişi şoför ise işi gereği uzağı, kişi yazar ise yakını görmeyi daha çok kullanacak, bir sanatkar ise yakın görmenin daha konforlu olmasını isteyecektir. Bir eğitimci ise hem uzağı hem yakını iyi görmek isteyecektir. Bunu seçerken muhakkak ileri ölçümler yapılmalıdır.  Katarakt ameliyatına karar verirken, katarakt dışında başka bir problem yoksa yani gözün korneasında, özellikle de görme aksında yani göz bebeği noktasında, irisinde, sinir tabaksında, görme sinirinin makulasında (sarı noktasında) sorun yoksa korneadaki ölçümleri de uygunsa, kişinin beklentisini karşılayabilecekse akıllı mercek yöntemi çok güvenilir bir yöntemdir.  Eğer kişinin korneasında, görme aksında, irisinde, retinasında ciddi önem arz eden bir problem varsa o zaman tek odaklı kişiye özel mercekleri tercih ediyoruz. Biz bu kişileri gözlükten kurtarabilme prosedürüne giriyoruz. Uzak-yakın gözlüğü kullanmadan günlük aktivitelerin hepsini yapabiliyor’’ dedi. 

‘’Detaylı Göz Muayenesi Şart’’

Akıllı Göz Merceği uygulaması öncesi detaylı göz muayenesinin şart olduğunu belirten Atagöz Göz Hastalıkları Dal Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tayfun Yeşilbalkan, ‘’ Biz gözlüğü bırakmak isteyen kişilere öncelikle detaylı göz muayenesi yapıyoruz, bu muayene içinde göz tansiyonundan, retinaya, sinir tabaksına, görme merkezine, görme siniri başına bakıyor hepsini ölçüyoruz. Hastanın ‘’ben geldim, bunu olacağım’’  demesiyle değil, göz yapısı uygunsa bu teknik uygulanabiliyor’’ dedi.

‘’Katarak’ın Tek tedavi Yöntemi cerrahi’’

Katarkat’ın tek tedavisinin cerrahisi olduğunun altını çizen Op. Dr. Tayfun Yeşilbalkan, ‘’Katarakt göz merceğindeki şeffaflığı yitirmeye bağlı az görmedir. Hastalar bize genelde ‘’iyi göremiyorum’’ şikayetiyle geliyorlar. ‘’iyi göremiyorum’’ kısmını açacak olursak puslu, perdeli, bir suyun arkasından, bir buharın, bir dumanın arkasından görme şeklinde ifade edebiliyorlar. Bunun dışında katarak ile birlikte katarakt buğusu olarak ışık hassasiyeti, gözlerde zaman zaman sulanma, tuhaflık, farklılık, ağırlılık gibi hissiyatlarla görmede azlık olabiliyor. Kataraktın bilinen tek tedavisi cerrahidir. Cerrahi dışında başka bir tedavi seçeneğimiz yok.

‘’Beyin ve Göz Koordinasyonu Sağlandıkça Görme İyileşiyor’’

İyi görmenin beyin ve göz koordinasyonuyla sağlandığına değinen Dr. Yeşilbalkan, ‘’Beyin göz koordinasyonu iki göz ameliyat olduktan sonra birinci hafta iyi bir seviyeye geliyor, bazen bir aya kadar uzayabildiği de ender olsa da görülebiliyor. Beyin ve göz koordinasyonu sağlandıkça görme iyileşiyor’’ dedi şu bilgileri verdi;

Akıllı mercek hastada ömür boyu kalıyor, yani hasta ömür boyu numaralı gözlük kullanmaya ihtiyaç duymuyor, ek bir bakım, ek bir müdahale gerektirmiyor.

Ameliyat sonrası özellikle 3 gün bizim için önemli, eğilmek, toz, duman, rüzgar gibi etkenlerden kendimizi koruyoruz. Su değdirmemeye çalışıyoruz. Ortalama 2-3 hafta ilaç tedavisi sürerken özen göstermek gerekiyor. Hasta gezebilir fakat deniz, havuz, sauna, güneşlenme gibi eylemlerde bir müddet dikkat etmek gerekiyor. Güneş gözlüğü kullanılabilir.

 
CHP'li gençlerden istismara tepki yürüyüşü
 
Rusya'dan S-400'ler için ortak üretim mesajı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Migren iş performansını olumsuz etkiliyor'
OMÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özkan, "Migren hastalarının ...
Karadeniz'den Norveç somonuna alternatif balık
Karadeniz alabalığının, Norveç somonuyla benzer besin değerlerine sahip olduğu belirlendi.
Asistan hekimler için nöbet kararı
Ankara Bölge İdare Mahkemesi, Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görev ...
 
Nisa'nın fizik tedavisi için sarma sarıyor
Beyin felci (SP) hastası 8 yaşındaki kızı Nisa Suzan Turan'ın tedavisi ...
Batı Nil Virüsü tehlikesi! Griple karıştırılıyor...
Prof. Dr. Keskin, "Ender de olsa yaşamı tehdit edebilen Batı Nil Virüsü ...
İzmir'de hastalara nefes ve yoga tedavisi
İzmir'deki özel bir onkoloji merkezinde hastalar için 'Nefes farkındalığı ...
 
Balık pulu hastası Seda'nın gelinlik hayali gerçek oldu
İzmir'de yaşayan, doğuştan balık pulu hastalığı olan 19 yaşındaki Seda ...
Hastanın kendi kanı ile üretilen serum gözü tedavi edecek
Göz hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Canan Gürdal, "İleri seviye durumlarda ...
Bakanlık'tan 'gıda zehirlenmeleri' uyarısı
Sağlık Bakanlığı, özellikle yaz aylarında artış gösteren gıda zehirlenmelerine ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva