HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
12 Ağustos 2014 Salı - 18:11

Karşıyaka Opera'da bir deprem daha: Akpınar Şef'ten sonra...

Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar dünyaca ünlü orkestra şefi Güler Aykal’dan sonra Karşıyaka Opera ve Tiyatro Sahnesi Müdürü Serdar Ongurlar’ın da görevine son verdi. Ongurlar yaptığı açıklamada, “Düşüncelerini sanatçılarla, hele hele yakınındaki bulunan sanatçıyla paylaşmayan bir başkan, sanat adına kentine ne verebilir? Koca bir hiç” dedi.

Karşıyaka Opera da bir deprem daha: Akpınar Şef ten sonra...

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Karşıyaka’da Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar’ın bürokrat değişikliğinin ardından opera ve tiyatro sahnesinde başlattığı değişim rüzgarı sürüyor. Geçtiğimiz haftalarda Dünyaca ünlü tanınmış sanatçı Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın şefliğini de yapan Güler Aykal’ın görevine son veren Belediye Başkanı Akpınar, bu kez belediyenin sanat danışmanlığını yapan Opera ve Tiyatro Sahnesi Müdürü Serdar Ongurlar ile yollarını ayırdı.

KARŞIYAKA BELEDİYESİ ORKESTRA ŞEFİNİN İŞİNE SON VERDİ!

Ongunlar, yaptığı açıklamada Belediye Başkanı Akpınar’ı sert sözlerle eleştirdi. Ongurlar, “Özellikle son iki sezondur, gerçekleştirdiği etkinliklerle bırakın İzmir ve Türkiye’yi, Avrupa çapında da bir üne ulaşan Karşıyaka Belediyesi Opera ve Tiyatro Sahnesi genel koordinatörü olarak çalışırken belediye başkanı tarafından görevime son verilmiştir. Hiç de nazik olmayan, başkan adına başkan yardımcısı tarafından kuru bir teşekkürle geçiştirilen “yollarımızın ayrılma” bildirisi şifahen tarafıma iletilmiş bulunmaktadır.

2009 yılında temeli atılan, 25 Mayıs 2011’de çalışmalarına başlayan opera ve tiyatro sahnesi, bugüne değin 249 etkinlik gerçekleştirmiş ve yaklaşık 100 bin izleyici ile buluşmuş bir kurumdur. Temelinden açılışına, seyir-sahne düzeninden tüm programına, akustik ve teknik çalışmalarından izleyicisine kadar her bir taşında emeğim olan bu güzel kurumdan yalnızca Karşıyaka Belediye Başkanı’nın iki dudağından çıkan sözle hiçbir gerekçe gösterilmeden uzaklaştırılmış bulunmaktayım. Yine bilindiği gibi şahsıma yapılan bu olay geçtiğimiz günlerde önce büyük sanat adamı, değerli şef ve büyüğümüz Sayın Gürer Aykal’a da yapılmıştı. Siz saygıdeğer sanatçı arkadaşlarımın bunu şaşkınlıkla karşıladığını düşünüyorum. Çünkü biliyorum ki, girişimci ve özverili insanlar olarak biz sanatçılar, sahne sanatları ve çok sesli müzik ile topluma ışık olabilmek adına görevlerimizi yerine getiriyoruz. En önemlisi aydın olmanın sorumluluğu ile estetik kaygıyı her zaman başat, asla ihmal edilemez bir ölçüde değerlendirerek programlarımızı hazırlıyor ve sanatseverlerin huzuruna çıkıyoruz. Bu anlamda yerelden ulusala, ulusaldan evrensele ulaşmayı amaçlayan bir bakışta kimliği ispatlanmış bir kurum olarak, çok kısa bir süre içinde Karşıyaka Opera ve Tiyatro Sahnesi’ni Sanat Arenasına çıkarttık. Otoriteler bunu gördüler ve geçtiğimiz sezon kurumumuzu Semiha Berksoy Opera Vakfı olarak “Özel Ödülü” ile taçlandırdılar” dedi.

HİÇE SAYILDIK
Açıklamasında belediye başkanı Akpınar’dan takdir beklerken olumsuz tepki aldıklarını da anlatan Ongurlar, “Üç sezondur neler yapmadık ki! İsteğimiz şuydu: Müzik ve sahne sanatlarıyla uğraşan tüm iyi sanatçıların yolu bir gün Karşıyaka’dan geçsin. Geçti de. Bu amaç çerçevesinde içlerinde sevgiyi hisseden birçok sanatçı dostumuzla çeşitli projeler yaratarak bunu sanatseverlerle paylaştık. Çok övgü aldık. Bunlar bize güç verdi. Aldığımız bu güçle, müzik ve sahne sanatlarına, kısacası kültür ve sanata verilen değerin önemiyle, izleyicilerimizin yaşamlarını nasıl daha anlamlı etkinliklerle güzelleştireceğine kafa yorarak, kılı kırk yararak, Sanat Kurulumuz ile hazırladığımız 2014-15 Sanat Programını Karşıyaka Belediye Başkanlığımıza sunduk. Son üç sezondan edindiğimiz deneyimle, içeriği ile etkisi olacağına inandığımız yapımları Karşıyaka’ya getirmek adına yaptığımız bu çalışma, belediye başkanlığımız tarafından hiçe sayıldı, incelenmedi, herhangi bir görüşme yapılmadı, soru sorulmadı; yapılan yalnızca Gürer Aykal ve Serdar Ongurlar’ın işine son vermek oldu. Bu arada Başkanlığa sunduğum 2014-15 programını görevime son verildiği için geri çektiğimi, kullanılmasına izin vermeyeceğimi Başkan Yardımcısına özellikle belirttiğimi vurgulamak isterim. Hem seçim bildirilerinde hem de çeşitli açıklamalarında “Karşıyaka’yı Kültür ve Sanat Kenti Yapacağım” diyen Belediye Başkanımız Sayın Hüseyin Mutlu Akpınar, Karşıyaka’ya emek vermiş sanatçıları harcayarak mı buna ulaşacak? Bunu anlamakta güçlük çektiğimizi sizlerle paylaşmak istiyorum. Takdiri size bırakıyorum” diye konuştu.

SANAT ANIDA GÖRÜŞÜNÜ PAYLAŞMADI
Ongurlar şunları söyledi: “Ben, yaşadığım bölge olan Karşıyaka ve sanatı adına emek vermiş bir insanım. Belediye Başkanımız Sayın Hüseyin Mutlu Akpınar ile iki veya üç kez görüştüm. Benimle sanat adına hiçbir şey paylaşmadı, görüşlerini (!) ve ne yapacağı konusunda bir fikir yürütmedi, son beş yıldır Karşıyaka sanatına yön veren insan olarak bana düşüncelerimi sormadı. Yalnızca yakın çevresinden ve basından izlediğim kadarıyla “Söz verdiğimiz gibi her şeyi Karşıyakalılar ile yapacağım, sanatı halka indireceğim” gibi sözlerini anımsıyorum. Öncelikle şunu sormak isterim: “Ben 45 yıldır Karşıyaka’da yaşıyorum Sayın Başkan. Benim düşüncelerimi almak hiç aklınıza gelmedi mi?” Ekliyorum: Ben sanat adamıyım. Mezun olduğum Üniversite de Güzel Sanatlar Fakültesi. Bize ilk derste öğretilen ‘sanat halka indirilmez, halk sanatın yanına yüceltilir.’ Popülist politika bunun tersini söyler, siz de bunu yapıyorsunuz. Düşüncelerini sanatçılarla, hele hele yakınındaki bulunan sanatçıyla paylaşmayan bir Başkan, sanat adına kentine ne verebilir? Koca bir hiç! Var olan değerlerini karşısına alıp konuşacağına, yardımcısına talimat vererek, “zamanının olmadığını da söyleyerek”, hiçbir gerekçe (yazılı ya da sözlü) göstermeden Türkiye’nin en önemli şefini ve kendisine bağlı bir kurumu sınıf atlatarak belli bir düzeye getiren Sanat Koordinatörünü görevden uzaklaştıran bir yöneticinin kültür ve sanat anlayışının hangi düzeyde olduğunu kamuoyunun takdirlerine bırakıyorum.

Önceki Belediye Başkan’ının destekleriyle, benim ve Sayın Gürer Aykal’ın girişimleriyle oluşturulan, gerçekleştirdiği az sayıda konserle, otoriteler tarafından da çok büyük övgüyle söz edilen belediye flarmoni orkestrası bu göreve son vermeler yüzünden, artık tarihe karışmıştır. Yüce Atamızın partisi olan CHP’li bir belediye, Atatürk’ün en önem verdiği çok sesli müzik ve bunun sonucu Orkestra konusunda, üstelik var olan bir orkestranın gelişimine set çekmiştir. Bu, Cumhuriyet tarihimizde önemli bir olay olarak yerini alacaktır. Bunun aydın Karşıyakalılar ve sanat dünyamız için ne kadar önemli bir olay olduğunu bilmem anlatmama gerek var mı?

Sayın Sanatseverler, Değerli büyüğüm saygıdeğer şef Sayın Gürer Aykal başkanlığındaki Sanat Kurulumuz (başkemancı Sayın Ersun Kocaoğlu, Nefesli Sazlar Sorumlusu Sayın Ferhat Göksel, Danışmanımız Sayın Erdoğan Davran) Sahnemizi taçlandıran, sahnemize ilgi duyan yer alan ya da yer alamayan sevgili Sanatçı dostlarım, Belediyedeki dostlarım, beni her zaman destekleyen çalışma arkadaşlarım ve de Basınımızın değerli temsilcileri: Karşıyaka Belediyesi Opera ve Tiyatro Sahnesi’ne veda ederken, şunu söylememe izin verin lütfen. Ülkemizde belki de hiçbir merkezde rastlanmayacak izleyici rakamlarına sizlerin sayesinde ulaştık. Hepinize göstermiş olduğunuz candan ilgiden dolayı şahsım ve yaşadığım belde Karşıyaka adına gönül dolusu teşekkürler. Sanat, karanlıkları aydınlatmayı sürdürdüğü ölçüde, yollarımız mutlaka kesişecektir”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
NURETTİN 14 Ağustos 2014 Perşembe 09:00

Belediye değil, rant dağıtım dükkanı.

Yorumu oyla      11      5  
mehmet 13 Ağustos 2014 Çarşamba 17:11

Eski yönetimde sanat vardı ama halk yoktu. Bu yönetimde halk var, ihtiyaçlar var. Halkın istekleri doğrultusunda eminim ki sanatta gelicektir.

Yorumu oyla      12      5  
Kültürcü 13 Ağustos 2014 Çarşamba 15:17

Varsa yoksa kültür merkezi, sanat merkezi. Milletin karnını mı doyuruyor bunlar?

Yorumu oyla      13      6  
hüseyin 13 Ağustos 2014 Çarşamba 10:55

Küfürbaz başkana da bu yakışır zaten. Karşıyaka'nın yüz karası olacağı kesin bu başkanın

Yorumu oyla      16      11  
kemal sunal 13 Ağustos 2014 Çarşamba 09:15

adalardan garson getirerek (istanbul büyük adadadan)ulaşacak hedefe

Yorumu oyla      14      8  
Sevgi TÜRKESEVGİ 13 Ağustos 2014 Çarşamba 00:29

Atamis bir insan sanat adina ancak böyle bir katliam yapar tebrikler hice saydiginiz icin sanati sanatciyi ,sanat sevicisi detone siyasiler ayiptir günahtir karsiyakaya hic yakismiyorsunuz sayin baskan ....Yolun acik olsun hocam açiklamarin ve tespitlerin cok dogru gecmis doneme ait ne varsa guzellik adina hepsini yikmaya gelmis bir yönetimle karşi karşiyayiz sanat kenti KARŞIYAKAMIZ DA.....

Yorumu oyla      16      10  
kamil ak 13 Ağustos 2014 Çarşamba 00:13

Sayin serdar hocam başarilariniz yaptiklariniz unutulmaz bundan sonraki yaşaminizda başarılar...

Yorumu oyla      17      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pamucak’ta temizlik çalışmaları başladı
Selçuk Belediyesi ve Devlet Su İşleri (DSİ) Pamucak’ta ortak çalışma başlatarak ...
AK Parti ve CHP Buca için tek yürek!
AK Parti İzmir milletvekili ve Buca teşkilatı, ilçenin CHP’li belediye ...
Karşıyaka'da ‘çocuk kulübü’ kuruldu
Çocukların sosyal ve kültürel gelişimi için çalışmalarını hızlandıran ...
 
Okuma aşkı 60’ında öğrenci yaptı
Konak Belediyesi’nce açılan 'İngilizce kursu' eğitimin yaşı yok sözünü ...
Bornova’da yarı olimpik havuzlarda yaz serinliği
Bornova Belediyesi’nin Işıkkent Spor Tesisleri’ndeki yarı olimpik yüzme ...
Japon sanatçılar Gaziemir’i coşturdu
Japon grubu Pyramidos, Güzelbahçe'de muhteşem bir konser verdi.
 
Menderes Belediyesi'nden şezlong operasyonu!
Menderes Belediyesi Zabıta ekipleri, sahil şeridinde ki şikayetler üzerine ...
Spor kenti Çiğli için Ataşehir Spor Salonu yola çıktı
Çiğli Belediyesi tarafından “Spor Kenti Çiğli” sloganıyla başlatılan “sağlıklı ...
Büyükşehir’den ‘tarihi’ mücadele: Dergiler hazır
İzmir Büyükşehir Belediyesi, özel idare malları nedeniyle mahkemelik olduğu ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva