HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
17 Mayıs 2021 Pazartesi - 19:50

Karşıyaka Meclisi'nde Atakent'teki 130 itiraz reddedildi

Atakent Mahallesi'ndeki imar planı notlarına, 1252 bağımsız üyeden 130'unun yaptığı itirazı değerlendiren İmar Komisyonu'nun ret kararı, Meclis'ten kısmen oyçokluğu, kısmen oybirliğiyle geçti. Başkan Cemil Tugay, imar kanununun dışına çıkmalarının mümkün olmadığını, doğru bir plan yapıldığını ifade etti.

Karşıyaka Meclisi nde Atakent teki 130 itiraz reddedildi

EGEDESONSÖZ - Karşıyaka Belediye Meclisi'nin 3 Mayıs'ta yapılması gereken ancak tam kapanma nedeniyle ertelenen bu aya ait ilk oturum, dün Karşıyaka Zübeyde Hanım Nikah Sarayı'nda gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay'ın başkanlığındaki oturumda, Belediye Başkanı ve Meclis üyelerince gündeme ilave edilmesi istenen önergeler, oybirliğiyle kabul edildi.Önergeler, ilgili komisyonlara havale edildi. En büyük tartışmanın yaşandığı Atakent Mahallesi'ndeki imar planı notlarıyla ilgili itirazlar, önce komisyon, daha sonra da Meclis tarafından reddedildi.

AYDIN: DEMEK Kİ ORADA DOĞRU PLAN YAPILMIŞ

Atakent plan notlarıyla ilgili olarak 1216 bağımsız üyeden 130'unun planın askı sürecinde yaptığı itiraz, Karşıyaka Belediyesi İmar Komisyonu'nda görüşüldü ve itirazlar reddedildi. İmar Komisyonununun raporu, Meclis'ten olduğu gibi geçti. İmar Komisyonu Başkanı Murat Aydın, "Atakent plan notlarına itirazlar yapıldı. 1252 bağımsız bölümden 130'unun itirazı oldu. Oradaki çoğunluk planı kabul ediyor. 130 kişinin itirazı da reddedilmiş oldu.1252 hak sahibinden 130'unun itiraz etmesi, orada doğru bir plan yapıldığının göstergesidir.  Bundan sonra oradaki binalar, varolduğu haliyle kalacak. Yani park alanları, yeşil alanlar korunacak. Hak sahibinin binası kaç katlıysa, o kadar kat çıkabilecek. Bazı hak sahipleri, daha çok inşaat alanı olsun, müteahhide daha az para ödesin istiyor ama kanuna göre mümkün değil" dedi.

AŞIK: . 40 PARSELDEN 28'İNDEN İTİRAZ DİLEKÇESİ GELDİ

AK Partili Meclis üyesi Adem Öztürk'ün itirazı, tartışmalara sebep oldu. İmar Komisyonu Üyesi Nilüfer Bakoğlu Aşık, şunları söyledi:

"Atakent Mahallesi sınırları içerisinde Emlak Bankası 2. Etap Konutları olarak bilinen Planlama Alanı, onandığı dönemin planlama yaklaşımı ve gösterim tekniklerini yansıtan; vaziyet planları üzerinde belirlenen kütleler uyarınca yapılaşmış 11,5 hektar büyüklüğünde bir bölgeyi kapsamaktadır. Planlama Alanı ilk olarak 1977-1982 yılları arasında inşa edilen 2.  Etap Emlak Bankası Konutlarıdır. 2. Etap olarak da adlandırılan Planlama Alanı, Atakent Mahallesi'ndeki 40 parselden oluşmaktadır. Parsellerin toplamı 71.194 metrekaredir. Alanda halen toplam 1252 bağımsız bölüm bulunmakta olup, bunun 33 adedi ticari birim, 1219 adedi bağımsız konut birimidir.  Planlama Alanında son yıllarda kentsel yenilemeye talep artmaktadır. Atakent Mahallesi sınırları içerisinde Emlak Bankası 2. Etap Konutları olarak bilinen Planlama Alanına ilişkin 1/1000 ölçekli uygulama imar planı plan notu ilavesi ile yerleşik dokunun nitelikli kentsel peyzaj karakterinin ve aynı zamanda mevcut teşekküllerin korunması amaçlanmaktadır. Ayrıca halen yürürlükte olan Plan Notları açısından oluşan tereddüdü gidermek açısından önem taşımaktadır. Bölgede halen yürürlükte olan 1/1000 Ölçekli 21.12.1984 Kıyı Kesimine istinaden Bakanlık onanlı İmar Planları ile bir bütün olan plan notlarına göre “1/1000 ölçekli İzmir Özel Uygulama İmar Planı özel işaretler ve uyulması zorunlu diğer koşullar tablosuna göre uygulama yapılacaktır” ibaresi bulunduğu,  Uyulması Zorunlu Diğer Şartlar kısmının 14. maddesinde? “Uygulamada imar adası içindeki tescilli parselasyon planlarında belirlenen kitle nizamına uyulacaktır.” şeklinde plan notu yer aldığı belirtilmektedir. İzmir Büyükşehir Belediyesince onanan planlara askı süreci içinde yapılan itirazları değerlendirdiğimizde; 40 parselde 1252 bağımsız bölümden 130 adet itiraz dilekçesi ile bu kapsamda  itirazlar değerlendirilmiştir. Toplamda 40 parselden 28 parselde yer alan yapıdan itiraz dilekçesi bulunmaktadır. İtirazlar incelendiğinde bazı parsellerdeki yapılaşmaların zaten % 40 civarında olduğu,  İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 18.12.2020 tarihli ve 05.1184 sayılı kararı ile değişiklikle onanan plan notu ilavesi ile 1979 yılında belirlenen kitle ölçülerine göre imar haklarının korunduğu, Yürürlükte olan İzmir Şehri Plan Notlarının 14. maddesinde hüküm altına alınan “Uygulamada imar adası içindeki tescilli parselasyon planlarında belirlenen kitle nizamına uyulacaktır.”

TUGAY: MAHKEMENİN VERECEĞİ KARAR HEPİMİZİ BAĞLAYACAKTIR
Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Emlak Konutları ile ilgili meclis gündemi ile ilgili, "Tam tersi yönde karar alsaydık o zamanda diğer insanlar diyecekti ki ' Biz bu binaları alırken burası böyle değildi, bu nedenle burada yaşıyoruz, bu mahalleni daha yoğun yapılaşması bizi mutsuz eder ve olumsuz etkiler' diyebilirler" dedi ve ekledi:

 "Benim doktor olduğum bu işlerden anlamadığım yönünde bir şeyler söyleyenler var. Bazen anlamsız bulduğum şeyler duyuyorum. Nilüfer hanım diyor ki, burası zamanında planlanırken bu şekilde planlanmış, bu şekilde insanlara imar hakkı verilmiş ve bu imar hakkıyla satın aldıktan sonra imar kanunu değişikliğinden doğan bir durumda tabii ki talepleri haklı görebiliriz ancak burada bir hak kaybı olmamasını gözeterek karar aldık, bu hak kaybı olmamasının mantığı o bölge halkının kendi kararları ile alakalı. Bin 252 bağımsız birimden 130 itiraz gelmiş. Yüzde 10 civarında itiraz demektir bu. Değişik gerekçeler ile insanlar itiraz edemediler denebilir ama bizimde şimdi somut gözlemlerimiz var. Burada gerçekten halkın çoğunluğunun bu konuda itirazı olmadığı ve bu durumun devam etmesi yönünde talepleri olduğu var. Bunun en somut göstergelerinden bir tanesi de bu itiraz oranlarıdır.  Diğer taraftan,  daha önceden 2 tane binaya ruhsat verilmiş ve bizim dönemimizde de 1 tane bina var. O 2 tane bina yapılırken , o bölgedeki herkes bu duruma şiddetle itiraz etmişler. Zaten buradaki insanlar itiraz etmemiş olsaydı, biz bu konuyla ilgili özel bir karar alma gereği belki duymayacaktık.  Oldukça kuvvetli ve kötü ifadelerle, 'siz bu bölgeyi ranta açıyorsunuz' gibi suçlamalar ile itiraz edilince bu konuyu değerlendirmek durumunda kaldık. Değerlendirirken de insanların ne düşündüğüne baktık. İtiraz oranında olduğu gibi aslında büyük çoğunluğun mevcut durumun devamı konusunda  tercihi olduğunu gözlemledik. Bunu daha önce birçok toplantıda da saptadık ve bu gün bu itiraz oranı da bunun kanıtıdır. Bizim imar durumu verdiğimiz binada da, bizden önce riskli yapı kararı aldırılmış, bina yıkılmış ve ön ruhsat verilmiş bizden önce. Bu durumda oradaki insanların mağdur olmaması adına böyle bir şeyi kabullendik, ancak böyle bir kabullenme ve karar bu plan değişikliği kararından öncedir. Yani bu bir eşitsizlik ve adaletsizlik oluşturmaz diye düşünüyoruz. Bu karar hukuk yolu açıktır. Benim hukuka başvurulmayan imar planı değişikliği kararı olduğu yönünde bir bilgim yok. Nerede ne plan kararı alırsanız mutlaka mahkemeye gidilir. Mahkemeye gidilmesi planın kötü olduğu anlamına gelmez.İnsanlar haklarıdır, tabii ki mahkemeye gidebilirler, bizde mahkemede kendi gerekçelerimizi anlatırız. Mahkemenin vereceği karar hepimizi bağlayıcıdır ve bizde buna saygı duyarız. Tabii ki mahkemeye gidilmesini istemeyiz, yani böyle çözüm bulmasını istemeyiz ancak diğer tarafı düşünülmüyor olayın. Yani tam tersi yönde karar alsaydık o zamanda diğer insanlar diyecekti ki ' Biz bu binaları alırken burası böyle değildi, bu nedenle burada yaşıyoruz, bu mahalleni daha yoğun yapılaşması bizi mutsuz eder ve olumsuz etkiler' diyebilirler. Her durumda biriler mahkemeye gidiyor ve yine gidilecektir.  Bu sadece buraya özel bir şey değil."

SEDAT SÖZER'İN ADI KARŞIYAKA'DA YAŞATILACAK

CHP'li Meclis Üyesi Ali Ekber Güneş, AK Partili Ahmet Uğur Baran, grupları adına İsrail'in Filistin saldırılarını kınayan birer konuşma yaptılar. Başkan Tugay da iki meclis üyesiyle birlikte çirkin saldırıları kınadı, "Dünya harekete geçmeli ve bu katliam sona ermeli" temennisinde bulundu. Bu arada Başkan Tugay'a, Karşıyaka'nın Ardahan ile kardeş belediye olması konusunda yetki verildi. Engelli ve Yaşlılar komisyonu ikiye ayrıldı. Engelli Komisyonu, Engelsiz Karşıyaka adını alırken, komisyon üyelerinin görevlerine devam etmesi kararlaştırıldı. Yaşlılar Komisyonuna 11 ay görev yapmak üzere Sevim Kirpiksiz, Emine Çağatay, Cemil Yün, Ahmet Diker ve Ali Ekber Güneş seçildi.  Aile ve Çocuk Komisyonu da Faruk Yıldırım, Birgül Çağrı, Murat Ilgın, Şevket Balla ve Gamze Uğurlu'dan oluşturuldu. Başkan Tugay, geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Karşıyaka Belediyesi Basın danışmanı Sedat Sözer'in adının yaşatılması konusunda adımlar atacaklarını bildirdi.

 
Konak'ta 'gecikmeli' faaliyet maratonu! 'Oyumuz yüzde 70'
 
CİMER krizi meclis gündeminde: Kedi buradaysa ciğer nerede?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konak'ta 'gecikmeli' faaliyet maratonu! 'Oyumuz yüzde 70'
2020 yılı Faaliyet Raporu tartışmaları hakkında kendisine yöneltilen eleştirilere ...
Karaburun’da ‘iskele’ tartışması: Başkan Erdoğan'dan detaylı açıklama
Karaburun’da yapılması planlanan yüzer iskele yapımı ile ilgili eleştirilere ...
Bergama Meclisi'nden İsrail’e kınama
Bergama Belediyesi Mayıs ayı olağan toplantısı, Belediye Başkanı Hakan ...
 
Saruhanlı'da esnafa bin lira nakit desteği
Saruhanlı Belediyesi, Covid-19 tedbirleri kapsamında faaliyetlerine geçici ...
Meclisten plan notu hamlesi: Bayraklı için kat sınırlaması yolda!
Bayraklı Beleye Meclisi’nde Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı, İsrail’in ...
Avrupa'nın en büyüğü Ödemiş'te kuruluyor!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in çöpün kaynak olarak ekonomiye ...
 
Bornova Meclisi'nde 'deprem etüt merkezi' krizi!
Bornova Belediyesi bünyesinde kurulması planlanan 'Deprem Etüt Merkezi' ...
Mobil kent rehberi Visitİzmir erişime açıldı
Mobil turizm uygulaması Visitİzmir, 30 ilçeyi kapsayan 11 kategori ve ...
Başkan Sandal'dan 19 Mayıs mesajı
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva