HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
18 Nisan 2023 Salı - 11:37

Karşıyaka'da olağanüstü meclis… Cumhuriyet Planları için kritik karar!

Olağanüstü gündemi ile toplanan Karşıyaka Belediye Meclisi’nde gündem Cumhuriyet Mahallesi planları oldu.  108 hektarlık alanda yapılan çalışmalar son bulurken, ilgili planlar meclisten oy birliği ile kabul edilerek İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gönderildi.

Karşıyaka da olağanüstü meclis… Cumhuriyet Planları için kritik karar!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Karşıyaka Belediyesi olağanüstü gündem ile meclis oturumunu gerçekleştirdi. Belediye meclis toplantı salonunda gerçekleştirilen oturuma Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay başkanlık yaptı.

Meclisin gündeminde ise Afet İşleri Müdürlüğü’nün kurulması önerisi ve ilçede en çok tartışmalara neden olan Cumhuriyet Mahallesi Planları yer aldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da tartışmalara dahil olduğu planlama sürecinde Karşıyaka Belediyesi yeni adımlar atarken, Cumhuriyet Mahallesi 1. ve 2. Etap dışında kalan 108 hektarlık alana ilişkin hazırlanan 1/1000 ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planı komisyonlardan meclis gündemine getirildi.

ÖZTÜRK: PLANLAR ÖZEL BİR ŞİRKETE KOMİK BİR RAKAMLA VERİLDİ
Planların doğrudan temin usulü ile özel bir şirkete verildiğini ifade eden AK Partili Meclis üyesi Adem Öztürk, “Bunu iki açıdan değerlendirmek istiyorum. Birincisi halka vatandaşa bakan yönden, diğeri de planın bir tarihçesi oluştu. Uzun metrajlı bir dizinin kaçıncı bölümü kaçıncı sezonu oldu. Plan biz seçilmeden önce önceki dönemde yapılmıştı. Başkanımız seçildiğinde bir irade ortaya koydu ve eski planları uygun görmediğini ve yeni planlar yapacağını söyledi. Yaptığı planlar neticesinde ilk sene komisyonlarda olmamıza rağmen ‘en kötü plan plansızlıktan iyidir’ diyerek planı kabul ederek İzBB’ye gönderdik. İzBB’den onaylanan planlar askıya çıkarıldı ve çok büyük itirazlar geldi. 1200’e yakın dilekçeler oldu. Bunların dile getirilmesinde söz alıp 25 dakika civarında konuşmuştum. Planı detaylı inceleyip teknik ve hukuki yönlerle ilgili tespitlerde bulunmuştum. Ancak o zaman dikkate alınmamıştı. Ancak o günkü tespitlerimiz ile bugünkü planları karşılaştırdığımızda sanki söylediğimiz her şey uygulanmış gibi görüyoruz. Bu meclis o itirazları reddetmişti ve plan değişik bir sürece girmişti. Ancak tam bu esnada değişik bir durum oldu ve sihirli bir el dokundu planlara. Bu sihirli elin kim olduğunu herkes biliyor zaten. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir’e geldiğinde Cumhuriyet Mahallesi’ne ziyarete gitti. Sonra bir söylem neticesinde bu plan bürokratçıların, meclisin elinden çıktı ve yeniden düzenlenmesi için bir safhaya girildi. Hatta öyle bir sürece girildi ki o sihirli el burada Genel Merkez buluşmalarını gerçekleştirdi, belediye önünde kavga eden başkanımız ve karşı taraf makamında doğum günü pastaları kestiler. Bizde kendi kendimize ‘ne oluyor?’ dedik. Merak ederken bu plan ilginç bir şekilde bir sayfa ile doğrudan temin usulü ile özel bir şirkete komik bir rakamla verildi. 200 bin TL rakamla. Belgesi cebimde mevcut. Ben bu işi yapan biri olarak 108 hektarlık alanın planlamasını kim, nasıl 200 bine yaptırıyor anlam veremedik. ŞPO’ya çağrıda bulunup ‘bu miktarda yaptırmak mümkün mü?’ diye sormak lazım. Tabii ki siz bu miktara yaptırırsanız arkasından gelecek dedikoduların önüne geçemezsiniz. Bu planlamayı kim yaptırdı, kim finanse ettirdi, arkasındaki beklentileri nelerdi? Bütün bunlar hepsi bizce malum, ancak kişileri ve kurumları zan altında bırakmamak adına çok fazla işin detayına girmeyeceğim” dedi.

BU KADAR GİZLENEN, SAKLANAN VE ACİL GÜNDEMLE GELEN NE VAR?
Meclisin olağanüstü toplanmasına anlam veremediklerini söyleyen Öztürk, “Bu plan buraya geldiğinde bugün meclis olağanüstü gündemle toplandı. Neden? Sırf bu plan içinse yazık. Çünkü önümüzdeki ayın 15’ine kadar İzBB Meclisi toplanmayacak. Keşke bu plan biraz daha önümüzdeki ayın başına kadar devam etseydi de komisyonlar biraz daha görüşseydi, en azından bizler biraz daha inceleme fırsatı yakalasaydık. Plana erişmemiz bugüne kadar engellendi. ‘Cuma günü gidip planları inceleyeyim’ dediğimde, ‘hayır, meclis üyeleri planları inceleyemez’ denildi. Bütün bunlar alt alta geldiğinde ne oldu diyoruz. Bu planın içeriğinde ne var? Bu kadar gizlenen, saklanan ve acil gündemle gelen ne var? Kamuoyunun da bilgi sahibi olması gerektiğini düşünüyorum. Biz bu planın bu meclise gelmeden kimlerin elinde dolaştığını, kimlere sunumlar yapıldığını, plana hakim olanların aslında meclis üyeleri, komisyon üyeleri ve planlama dairesi değilken, başka kişilerin planlara hakim olduğunu üzüntüyle bildik. Ben kendim bile bu planları meclise gelmeden önce gördüm. Bunları niye anlattım? Bilinsin diye. Biz her şeyin farkındayız. Bunlar görülmez şeyler değil. Bütün bunlara rağmen…” diye konuştu.

İZBB’DE BU PLANI ÖKSÜZ VE YETİM BIRAKMAYIN
İzmir Büyükşehir Belediye Meclis üyelerine çağrıda bulunan Öztürk, “bu planda görüyorum ki emsaller kök tapuya dönerek arttırılmış. Bu güzel bir gelişme. Önceki plandakilere göre 2 kat bazı yerlerde üstüne çıkmış. Yeşil alanlar azaltılmış. Normal konut alanları, ticaret seçenekli konut alanları yapılmış. Bunlarda da değişik atraksiyon var. Planlardaki yoğunluğu düşürmek için normal konut alanlarını ticaret konut alanları yapmışlar. Ticari ve konut alanlarını zemin alanlarının tamamının ticari olması Cumhuriyet Mahallesi için nasıl bir sonuç doğuracak bu da ayrı bir soru. Çünkü konut sadece İnönü Mahallesi’nde yapılmamış, geri kalanlar konut ve ticaret alanı olarak yapılmış. Bunlar alt alta koyunca ‘Bunları biz Karşıyaka meclisinden çıkaralım da nasılsa Büyükşehir meclisinden geçmez. Geçse bile Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası dava açarak iptal ettirir’ anlamı çıkarıyor. İzBB’deki arkadaşlarımıza rica ediyoruz. Biz bu plana onay vereceğiz ve reddetmeyeceğiz. Çünkü vatandaş bu işte karlı. Bu nedenle kabul edeceğiz. Ancak istiyoruz ki planı gönderdikten sonra İzBB’de bu planı öksüz ve yetim bırakmayın. Sahip çıkın. Burada ‘evet’ dedikten sonra orada ‘hayır’ demeyin. ŞPO dava açmadan gidip görüşün, planı anlatın, bölgenin ihtiyacından bahsedin” ifadelerini kullandı.

AYDIN: NİYET OKUMAKTAN VAZGEÇİN
Öztürk’ün eleştirilerine cevap veren CHP’li Meclis Üyesi Murat Aydın, “Adem Beyin söylediğinden anladığımı söyleyeyim. Diyor ki, ‘bu plan aslında doğru değil ama madem ki vatandaşın yararına oy vereceğiz.” Ben böyle anladım. Sonra da, ‘bu plan doğru değil, Büyükşehir’den bu reddedilmesin’ diyerek bize de peşinen bir görev veriyor ve ‘oradan da geçerse gidin Şehir Plancıları Odasına söyleyin dava açmasınlar.’ Bu sözün neresini düzelteyim bilmiyorum açıkçası. Kendisi de biliyor ki ilçe belediyelerinden Büyükşehir’e giden planlar ya da kararlar Büyükşehir’de değerlendirilirken Büyükşehir 30 ilçenin yaklaşımlarıyla birlikte hareket eder. Kendi emsal uygulamalarına göre hareket eder. Bu zaman zaman ilçeyle bu konudaki kararlar çatışır. Örneğin geçen hafta Büyükşehir Belediyesi’nde yine Karşıyaka ile ilgili bir konuda biz ‘hayır’ oyu verdik o ‘evet’ verdi. Buradaki oy ise tam tersiydi. Çünkü biz orada başka bir değerlendirme yaptık. Rica ediyorum; bu ülke bütün sıkıntılarına rağmen anayasasında hala hukuk devleti olduğunu yazan bir ülke. Kişilere, kurumlara, odalara, yurttaşlara, kurumlara gidip dava açmayın denebilir mi? Ya da insanlara dava açıyorsunuz diye eleştirilebilir mi? Bunu söylediğim için başka bir yere gidiyor tartışma. Zaman zaman kendileri de AK Parti’nin meclis üyeleri de ilçelerin ya da Büyükşehrin kararlarına karşı dava açıyorlar. Bizim doğru olduğuna inandığımız ve verdiğimiz bir kararın dava ile yolu ile iptalini savunmamız doğru olabilir mi? Aynı eleştiriyi burada geçen 2020 planları için de yaptılar. Dediler ki, ‘siz bu planı buradan geçireceksiniz, Büyükşehir’de ret edeceksiniz. Olmazsa iptal davası açar iptal ettireceksiniz.’ Bu kehanet ve niyet okumaktan vazgeçin. İkincisi böyle bir şey olmadı. Büyükşehir’den geçti o plan. Evet bazı düzeltmeler yapıldı. Değişiklikler onandı. Dava açtılar ve davaları mahkeme bizim belediyenin kararı doğrultusunda reddetti. Burada bizim doğru bir iş yaptığımızı tescil etti mahkeme. O gün o söylediğiniz laflar için bugün gelip, ‘biz yanıldık, kusura bakmayın’ diyen var mı? Bugün yine aynı lafları söyleyip geleceğe dair bizi itham altına almanın anlamı yok” dedi.

BÖYLE İMALAR HİÇBİR MECLİS ÜYESİNE YAKIŞMAZ
Öztürk’ün sözlerindeki imayı da eleştiren Aydın, “Burası Karşıyaka Belediye Meclisi. Karşıyaka halkının oylarıyla seçilmiş meclis. Burada her söz görüntülü, sesli ve yazılı olarak kayda geçiyor. Burada bir laf söyleyecekseniz lafınızı yarım bırakamazsınız. İşte, ‘böyle diyorlar ama ben o konuya girmiyorum, şöyle şöyle laflar var ama onu ellemeyeyim’ filan diye konuşulmaz bu mecliste. Söyleyeceğiniz sözün hukuken, ahlaken, siyaseten arkasındaysanız söylersiniz. Değilseniz susarsınız. Bu meclisteki hiçbir meclis üyesine böyle yarım yamalak imalı istediğiniz yere çekebilecek tonla söylemek yakışmaz. O yüzden rica ederim; bu plan kamu yararına, hukuka, imar mevzuatına uygunsa ‘evet’ oyu verin ki bizim grubumuz böyle düşünüyor. Değilse ‘hayır’ oyu verirsiniz ve çıkar nedenini de anlatırsınız. Öbür türlüsü burada tırnak içindeki anlamıyla siyaset yapmak olur. Bu tarz siyaset de doğru bir yaklaşım değil kanımca” diye konuştu.

TUGAY: BEN UZUCA YAPILDIĞINI DÜŞÜNMÜYORUM
Son olarak söz alan ve eleştirilere yanıt veren Başkan Tugay, “Akıllara şüphe düşürücü cümleler kurmak doğru değil. Şüpheniz neyse  dile getirin. Ancak böyle sanki usulsüz bir şey yapmışız gibi konuşulması çok yanlış… Siyaset yapıyoruz, hepimiz siyaset çerçevesinde hepimizin sihirli ellerle dokunuşları olabiliyor. Bunları yok farz edebileceğimiz dünyada yaşamıyoruz. Bizler her zaman doğru bildiğimiz yapmaya çalıştık. 50-60 sene içinde plansız yapılaşmış bir mahalle var. Mevcut hali ile pek çok sorun barındırıyor ve tüm bunlara başa çıkarak plan çalışması yapmak zor. Çok kolay bir iş yapılıyormuş gibi düşünmemek lazım. Planlama bölümünde çalışan arkadaşlarımız kendi anlayışları içinde bir plan çalışması yaptılar. Bu çalışmada olabildiğince fazla insanlara inşaat hakkı verebilelim, sosyal donatı alanları verelim düşüncesini ortaya koydular. Bunun neticesinde biraz olumsuz propagandaların neticesinde yapılan planlara tepkiler oldu. Bu tepkilerin yarattığı sonu elbette olacak. Ancak neticede hep çözüm aradık. Biraz daha  bizim planlama ekibinin dışarıdan bir gözle de bakacak bir yollarda çözmeyi hedefleyerek yaptık. Burada anlayamadığım eleştiri niye ucuza yapıldığı... Genelde niye pahalıya yapıldı diye eleştirilir. Ben ucuza yapıldığına inanmıyorum. Değişik, çeşitli fiyat önerileri alınmıştır. Bunun üzerinden karar verilmiştir. Tabii ki belediyenin fazla para ödememesi hepimizin ortak çabasıdır. Orada bizim herhangi bir usulsüzlük içinde olma ihtimalimiz sıfır. Karşıyaka Belediyesi   hiçbir zaman böyle bir şeyin içinde olmadı olmaz. Böyle bir şeyin ima edilmesi bile büyük bir talihsizlik. Bu cümlenizi ya düzeltin… Akıllarda şüphe oluşturmayın. Bilgi verilmedi diyorsunuz. Bilginin verilmediğini iddia ettiğiniz aşama, planla ilgili imar komisyonu ve ilgili arkadaşların teknik  çalışmalarının devam ettiği dönem. Son haline gelmeden bir bilgi vermek yanlış bir duruma neden olabilirdi. Planın gizlenecek saklanacak durumu yok. Bunlar herkes tarafından görülecek şekilde askıya çıkacak.  Bir şey saklanıyor gibi sözleriniz de bence talihsiz söylem. Olağanüstü mecliste  neden görüşüyoruz diyorsunuz… Aslanda olağanüstü meclis yapmakla ilgi  kararımız afet işleri müdürlüğünün kurulmasından sonra oldu. Destek hizmetleri müdürlüğümüzün yapısını değiştirme kararı aldık. İki farklı birime ayıracağız. Burada yapacak çok iş var ve bunu bir an önce yapmak istedik. Ancak bu mecliste aynı zamanda planla ilgili komisyon raporunun görüşülüp geçirilmesi memnun edici oldu. Büyükşehir’de bu oyalanmasın bakış açısına bizde sahibiz” ifadelerini kullandı.

EN BÜYÜK SORUN MÜLKİYET HAKKI
Vatandaşların hakkını savunmak için özen gösterdiklerini dile getiren Tugay, “Yeşil alanın azaltılması, emsalin artırılması ile ilgili bir şeyler dediniz. Teknik olarak konuyu bildiğiniz için insanların daha fazla inşaat hakkına sahip olması,  bölgedeki talebi karşılanması için bulunan tek yolun bu olduğunu biliyorsunuz. Biz bu planı yaparken, bu plan yürürlüğe girer düşüncesi ile yaptık. Mahkemeden dönüp dönmeyeceği ile ilgili kimse bir şey diyemez. İtirazların olup olmayacağı ile ilgili ne yaparsanız yapın itiraz olacaktır. Cumhuriyet Mahallesi mülkiyet sorunu olan bir yer. Bunlar planın dışında olan bir konudur. Sizlerle birlikte verilen kararda yüzlerce vatandaşa tapular verdik. Yeni tapuların verilmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Bizim dışımızda Büyükşehir'in mülkiyetin olan yerler var onlar da gereğini yapacaktır. Ancak mülkiyet sorunlarını plandan ayırmakta fayda var.   Tapu problemi olan insanlarımızın sorunun çözmek planla alakalı bir şey değil. Ancak bu plan onlarında hakkını savunacak şekilde yapılmıştır. Biz onların hakkını savunmak için özen gösterdik. Onaylayacağınızı söylemeniz bizim için olumlu durumdur. İzBB’nin her türlü değerlendirmesine saygımız sonsuzdur. Kendimiz gerek bürokrat ekibimiz ile gerek imar komisyonu arkadaşlarımız, gerek kendim ben konuyla ilgili kararlarımızı neden aldığımız anlatıyoruz. Murat Bey’in söylediği gibi İzBB başka bir kurum. Onlar daha üst ölçekli ve İzmir ölçeğinde bakıyorlar çalışmalara. O nedenle farklı değerlendirmeler olabiliyor. Bize tekrar iade edilen ya da kabul edilmeyen konuda öne sürülen gerçekleri dikkate alarak yeni bir çalışma yaprak tekrar gönderiyoruz. Bunun hukuken ve siyaseten çok doğru bir yaklaşım olduğunu düşünüyorum. Ne olursa olsun herkes sorunun çözülmesi için çaba gösteriyor. İzBB’yi bu anlamda takdir etmek lazım. Herhangi bir siyasi partinin özel olarak gözetilmediği, Cumhur İttifakı belediyelerinin planları kolayca kabul edilebilirken, CHP’li belediyenin planlarını kabul edilmemesinin bu olaya sadece doğru açılardan bakmanın sonucu olduğunu gösteriyor diye düşünüyorum. İzBB’nin tarafsızlığı için kutlamak lazım. Halka güven verdiğini düşünüyorum. Meslek odaları hakkında laf etmek istemem. Ülkemizin bağımsız ve sigortası niteliğinde yapılarıdır. Onlara yönelik haksız ithamların hiçbir zaman tarafı olmadım. Ancak karşılıklı bilgilendirmeler ile iyi bir iletişim ile yine uzlaşı noktalarına varabileceğini düşünüyorum” diye konuştu.

İlgili gündem maddesi yapılan görüşmeler sonrası ilgili komisyon raporu oy birliği ile kabul edildi.

 
AK Partili İnan'dan muhalefete 'liste' çıkışı: İzmirliler hesap soracaktır!
 
Putin'den Herson ve Luhansk bölgelerine ziyaret!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Cumhuriyetli 21 Mayıs 2023 Pazar 12:23

Kimsenin umrunda olmadığı için yorum bile yazılmamış ben yazayım Olağanüstü toplanıyor karşıyaka ama izmir belediyesi olağanüstü toplanmıyor. Seçimi kaybedeceksen bu yüzden kaybedeceksin.

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'e yeni turizm rotası... Yukarıköy'de kadınların vakti!
Narlıdere Belediyesi, bölgenin ilk yerleşim yeri Yukarıköy’ü bir turizm ...
Bayraklı'nın yeni parkı açıldı!
Bayraklı Belediyesinin Smyrna Lions Kulübü iş birliğiyle yapımını tamamladığı ...
Bornova'daki yerleşkede Atatürk paneli yapıldı
Ata Derneği Başkanı Kültür ve Turizm eski Bakanı Namık Kemal Zeybek, Bornova ...
 
Karşıyaka Çarşı'da 4 bin kişilik iftar!
Ramazan Ayı boyunca farklı mahallelerde iftar sofraları kuran Karşıyaka ...
İzmir Tarımı Danışma Hattı kuraklıkla mücadele için çalışıyor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan İzmir Tarımı Danışma ...
İZENERJİ'de adım adım greve... Gözler Soyer'le yapılacak görüşmede!
Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İZENERJİ işçilerinin bugün iş bırakması ...
 
Başkan Soyer’den 2024 mesajı: Bir dönem daha başkanlık yapmak isterim!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 2024 yılında yapılacak yerel ...
Aydın Büyükşehir'in iftar programları devam ediyor
Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu geleneksel iftar sofraları, binlerce ...
Millet İttifakı'ndan ortak iftar!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Kadir Gecesi’nde Millet ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva