HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
3 Mart 2021 Çarşamba - 20:59

Karşıyaka'da belediyeden 'sosyal donatı payı' iddiasına yanıtı!

İzmir'in Karşıyaka ilçesinde, 3 mahalleyi kapsayan kentsel dönüşüm imar planında arsa sahiplerinden yüzde 45 oranında sosyal donatı payı istendiğini iddiasıyla protesto gösterisi yapan mahalle sakinlerine Karşıyaka Belediyesi'nden cevap geldi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Karşıyaka Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Yıldırım, imar planlarının kanunen ve hukuken yapıldığına dikkat çekti.

Karşıyaka da belediyeden  sosyal donatı payı  iddiasına yanıtı!

İzmir'in Karşıyaka ilçesinde, 3 mahalleyi kapsayan kentsel dönüşüm imar planında arsa sahiplerinden yüzde 45 oranında sosyal donatı payı istendiğini iddiasıyla protesto gösterisi yapan mahalle sakinlerine Karşıyaka Belediyesi'nden cevap geldi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Karşıyaka Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Yıldırım, imar planlarının kanunen ve hukuken yapıldığına dikkat çekti. Yıldırım, "Biz, vatandaşlarımızın daha yaşanabilir bir çevrede oturmaları için imar planı çalışması yaptık. Bu çalışmalar bir kentsel dönüşüm çalışması değil. Burada vatandaşın istek ve arzusunu ön planda tuttuk. 2019 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan yönetmelikte imar parsellerinden düzenleme ortaklık payı (DOP) kesintisinin alınabileceği ve bunun yüzde 45 oranında olması gerektiğini belirtti. Bir şehrin en önemli özellikleri yeşil alanları, yolları okulları ve sosyal donatı alanlarıdır. Pandemi döneminde de yeşil alanların önemini bir kez daha anladık. Bizim burada yaptığımız çalışma da İmar Kanunu'nun bize zorunlu olarak belirlediği standartları sağlamaktı" dedi.

'MEVCUT SORUNLARI BÜYÜTMEK İSTEMİYORUZ'
Yeşil alan olarak kabul edilen bölgelerin hem anketlerle hem de yüz yüze görüşmelerle belirlendiğinin altını çizen Yıldırım, "Bu mahallelerde oturan vatandaşlarımızın da herkesle aynı haklara sahip olmasını istiyoruz. Bu alanlarda park ihtiyacı olduğunu yaptığımız anketler ve yüz yüze yapılan görüşmelerde belirlemiştik. Belediyelerin, İmar Kanunu mevzuatının verdiği yetkiler dışında yetki kullanması mümkün değildir. Yaptığımız iş de kanının belirlediği hususları yerine getirmek oldu. Bu bölgede daha geniş yollar açılmalı, yeşil alanlar olmalı, okul alanları ve sağlık ocağı alanları olmalı. Vatandaşlarımız kendilerinden kesinti yapılmamasını ve mevcut yerlerde inşaat yapılmasını istiyor. Ancak orada genellikle 2- 3 katlık yapılar var. Onları 6- 7 katlı yapılara çıkarırsak mevcut sorunları daha da yükseltiriz. Zayiat kesme sadece Karşıyaka'da değil, Türkiye'nin her yerinde uygulanıyor. Kimseden zayiat almadığımızı ve herkesin parselindeki metrekareleri kullandığımızı düşünelim. Yeşil alan ihtiyacını karşılamamız için parselleri kamulaştırmak durumdan kalacaktık. Vatandaşlara bedelini ödeyerek çıkın demek zorunda kalacaktık. Biz bunu istemiyoruz" diye konuştu.

'YEŞİL ALANLAR YEŞİL KALACAK'
Vatandaşların, belirlenen yeşil alanların ranta sebep olacağı iddialarının da doğru olmadığını belirten Yıldırım, şöyle devam etti:

"Vatandaştan yeşil alan olarak aldığınız yeri başka bir şeye dönüştüremezsiniz. Eğer dönüştürürseniz orası yeniden vatandaşa iade edilir. Bu durum kanunen de güvence altındadır. Amacımız vatandaşlara açık alanlar sağlamakken neden başkasına verelim? Vatandaşlarımız, müteahhitle anlaşmak zorunda değiller. Yapılacak olan parselasyon planlarından sonra kiminle anlaşmak istiyorsa anlaşabilirler. 'Paranı ödeyelim buradan çık' gibi bir hüküm söz konusu değildir. Burası kentsel dönüşüm alanı değildir. Yapılan sadece imar planı revizyonudur. Vatandaşlarımızın içi rahat olsun çünkü yaptığımız bu çalışma sadece burada değil, İzmir'in her yerinde yapılıyor."(DHA)

 
Otomobil bahçedeki çocuğun üstüne devrildi
 
Başkan Sürekli’den şampiyon öğrenciye ziyaret
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
4 Mart 2021 Perşembe 10:30

Yol geçecek, park yapacağız diye dairenin-arsanın yarısını ver dersen kentsel dönüşüm olmaz.

Yorumu oyla      5      3  
KSKLİ 4 Mart 2021 Perşembe 07:05

Karşıyaka Şemiklerde Nergizde Bahçelievlerde binalar 2-3 metre çekmeyle yapıldı o zaman DOP yok muydu.? Bu oranlarla insanlar evini yıktırıp üzerine mütahhite para verip ev sahibi olabilir. Tabi yapacak müteahhit bulunursa.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Koştu'dan 'köy malları' için o isme gönderme: Satan satmış, gitmiş zaten!
Belediye meclisinde konuşan Başkan Hakan Koştu, göreve geldikleri ilk ...
Disipline gönderilen isimden ilk açıklama: Kurban arıyorlar
Cumhuriyet Halk Partisi Menemen'de Başkan Vekili Aydın Pehlivan'a 65 milyon ...
Yıkımlarla ilgili konuştu: Hakkımızda soruşturma açıldı!
Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ 2B arazilerindeki yıkımlarla ...
 
Çiğli'de yüz yüze eğitim için dezenfekte harekatı
Çiğli Belediyesi tarafından, yeni normalleşme tedbirleri çerçevesinde ...
İzmir Kent Konseyi: Her 3 kadından 1'i mağdur!
Her üç kişiden birinin cinsel istismara maruz kaldığına dikkat çeken İzmirli ...
Savcılık tehdit ve hakaretten yargılama istemişti: Duruşmadan ne karar çıktı?
İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe ile MHP’li ...
 
Çiğli'de kahvehanelere normalleşme desteği
Çiğli Belediyesi, normalleşme kapsamında alınan yeni kararlar sonrası ...
Konak Belediyesi'nden esnafa işgaliye desteği
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, kontrollü normalleşme süreci ile birlikte ...
Tartışma yaratan ‘sayın anonsu’ için açıklama: Ben siyasetin âlâsını yapıyorum!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bayraklı'da Cumhurbaşkanı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva