HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
17 Ocak 2021 Pazar - 10:37

Karşıyaka Çarşısı için yol haritası hazır

Kentin en önemli marka değerlerinden biri olan Karşıyaka Çarşı’nın revizyonu için Karşıyaka Belediyesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi iş birliğiyle hayata geçirilen projenin ilk etabı tamamlandı.

Karşıyaka Çarşısı için yol haritası hazır

Katılımcı anlayışla şekillendirilen ve “Çarşı birlikte güzel” sloganıyla hayata geçirilen proje çerçevesinde, DEÜ akademisyenleri tarafından 300 sayfalık bir rapor hazırlandı. Tarihinden fiziksel özelliklerine, ticari yapısından kültürel değerlerine kadar tüm yönleriyle Çarşı’nın fotoğrafını ortaya koyan raporda; tespit edilen sorunlar, bölgedeki potansiyeller ve ihtiyaçlar bir bir sıralandı.

ORTAL AKIL DEVREDE

Projenin ikinci etabı da yine ortak akıl ilkesi doğrultusunda düzenlenen iki ayrı çalıştayla başlatıldı. DEÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Tutku Didem Altun tarafından, sivil toplum örgütleri ile ilgili kamu kurumlarının temsilcilerine, Karşıyaka Belediyesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratlarına ve Karşıyaka Belediye Meclisi üyelerine rapora ilişkin kapsamlı sunumlar yapıldı. Katılımcıların hem sözlü hem de yazılı görüşleri alındı. Anket formları dağıtılarak, belirtilen sorunların öncelik sıralamasına dair fikirleri ve çözüm önerileri soruldu. Bundan sonraki süreçte de DEÜ Mimarlık Fakültesi tarafından bir final raporu hazırlanarak, tüm görüş ve tespitler ışığında öneriler sunulacak ve Çarşı’nın revizyonu için bir vizyon ortaya konulacak. Bu raporun esas olacağı bir şartname ile Karşıyaka Belediyesi tarafından ulusal çapta ‘Kentsel Tasarım Yarışması’ açılacak ve uygulama sürecine geçilecek. Belediye ayrıca, bir ‘Çarşı Yönetmeliği’ hazırlayacak.

“KARARLILIKLA İLERLİYORUZ”

Çarşı’yı aklın ve bilimin ışığında, tarihi değerlerini koruyarak geleceğe taşımak istediklerini vurgulayan Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay “Karşıyaka’nın simgelerinden biri olan Çarşı’yı daha çağdaş ve daha paylaşılır hale getirmenin yanında; kent kimliğini belirleyen değerlerini yaşayan, yaşatan ve geleceğe taşıyan bir yaşam merkezine çevirme kaygısıyla yola çıktık. Her alanda olduğu gibi şeffaf ve katılımcı bir tavırla hareket etmeyi temel edindik. Tüm iyi niyetimiz, samimiyetimiz ve kadrolarımızla yılların ihmallerini, yorgunluklarını gidermeye kararlıyız. Dokuz Eylül Üniversitesi’ne ve değerli akademisyenlerimize katkılarından dolayı bir kez daha çok teşekkür ediyorum. Hepimiz, gözbebeğimiz Karşıyaka’nın geçmişine saygılı, bugününe duyarlı, yarınlarına karşı sorumlu davranmak zorundayız. Bu anlayışla çıktığımız yolda kararlılıkla ilerlemeye devam edeceğiz” dedi.

GEÇMİŞTEN GELECEĞE KÖPRÜ

Karşıyaka Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Yıldırım da “Çarşı sadece içinden gelip geçtiğimiz bir yer değildir. Çarşı bir yaşamdır, bir kültürdür. Tüm bölgeye hitap eden bir potansiyeli vardır. Bu anlamda bizim yaklaşımımız sadece fiziksel mekan düzenlemesi değildir. Her dönem bu konu gündeme gelmiştir; tabelaları düzeltelim, zemindeki kaplamaları elden geçirelim, birkaç binayı boyayalım denmiştir ama bizim yaptığımız böyle bir çalışma olmayacak. Bizim amacımız derinlemesine bir tahlil yaparak, Çarşı’nın özellikle tarihsel geçmişinden geleceğe bir köprü kurmaktır. Karşıyaka Belediyesi olarak bu süreci sonuna kadar götürmeye niyetliyiz” diye konuştu. 

MEKANLAR, HİKAYELER, İZLER

“Karşıyaka Çarşı Bölgesini Geliştirmeye Yönelik Çalışmalara Temel Olacak Analiz, Sentez ve Olası Mekânsal Gelişme Senaryolarının Oluşturulması” başlıklı projenin koordinatörü Prof. Dr. Tutku Didem Altun ise “Biz öncelikle tarihsel süreçteki Karşıyaka’yı ve Çarşı’nın bugüne nasıl geldiğini anlamaya çalıştık. Bölgenin çok ciddi bir tarihsel birikime sahip olduğunu, günümüze pek çoğu ulaşamamış olsa da bellekteki sürekliliğini hala koruyan mekanlar, hikayeler, izler bulunduğunu gördük. Esnafın ve halkın Çarşı’ya olan aidiyet duygusu çok yüksek. Bu her kentsel bölge için kolay sağlanabilen bir şey değil. Mutlaka korunmalı ve yaşatılmalı” dedi.

KARMAŞA VE İŞGAL

Saha çalışmalarıyla bölgenin tüm fiziki ve ticari yapısını haritaladıklarını, sorunları belirleyip çözüme yönelik önerilerini paylaştıklarını aktaran Prof. Dr. Altun, şöyle devam etti: “34 hektarlık alanı tüm yönleriyle, bilimsel kriterler altında derinlemesine analiz ettik. Öne çıkan en büyük sorun ‘karmaşa’ oldu. Bunun içerisinde işgaliye konusu yoğun şekilde öne çıktı. İşgaliye ticari hayatta hep var olmuş, ticaretin sokağa taşma ve halkla diyaloğa geçme biçimini ifade eden bir kullanım. Elbette bir şekilde olması gereken, varlığının ortadan kalkmasının tartışılamayacağı bir konu. Ancak mutlaka işgaliyelerin düzen altına alınması gerekiyor. Ayrıca işgaliye derme çatma formlar altında gerçekleştiğinde ve niteliksizleştiğinde, halkın yaşadığı sıkıntıların yanında, esnafın ve Çarşı bütününün marka değerine ve kalite algısına da büyük zarar veriyor. Dolayısıyla ticari hayatın potansiyelini düşüren bir sorun haline geliyor. Bununla birlikte tabela ve üst örtü kullanımlarında da birbirini tetikleyen sorunlar var.”

ALT MEYDAN ÖNERİLERİ

Raporda, bölgedeki bazı uygun noktaların alt meydan olarak düzenlenmesini önerdiklerini aktaran Prof. Dr. Tutku Didem Altun, ”Çarşı bölgesinde İZBAN hattı, sahil kesimi ve Osman Bey Parkı civarı dışında alanda neredeyse hiçbir oturma, dinleme ünitesi ve ilişkili kentsel donatı yok. Buradan hareketle potansiyeli olan, alt meydan ve dinlenme alanı olarak düzenlenebilecek 6 farklı nokta önerisi getirdik. Ayrıca, Çarşı bölgesindeki özellikle 19. yüzyıldan kalan mevcut tescilli yapıların yanı sıra çok nitelikli Cumhuriyet dönemi yapıları olduğunu da gördük. Ancak çoğu perdelenmiş, bakımsız kalmış ve değerlendirilememiş durumda. Bunlar içerisinden bir grubun tescilini önerdik. Dönemin nitelikli yapılarının, belirli mimari özellikleriyle alana karakter veren binaların varlıklarının sürdürülmesi ve öne çıkarılması gerektiğini vurguladık” diye konuştu.

HERKES SAHİPLENMELİ

Planlanan ve önerilen çalışmaların hayata geçirilmesi noktasında her kesimin desteğine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Altun, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Geliştirmekte olduğumuz çalışmayı tüm tarafların görüşlerini katarak tamamlayacağız. Yani final raporumuzu da bu katılımcı süreci işleterek hazırlayacağız. Elbette bu kadar sorun ve ihtiyacı hemen çözüme kavuşturmak mümkün değil, mutlaka öncelikleri belirleyip bir etaplama yapmamız gerekiyor. Temelde bizim yapmaya çalıştığımız şey, tek hamlede uygulanacak bir proje ortaya çıkarmanın ötesinde, sürecin ilkesel çerçevesini belirlemektir. Bu süreç de sadece yerel yönetimin değil, tüm ilgili kamu kurumlarının, halkın ve esnafın sahiplenmesi ile doğru şekilde işleyebilir. En büyük temennimiz bunun sağlanması ve yaptığımız çalışmanın en doğru şekilde yaşama geçirilebilmesidir. Karşıyaka Belediyesi’ne ve destek veren herkese teşekkür ediyoruz.”

 
İzmir'de 4 ayrı terör örgütüne operasyona 5 tutuklama!
 
İzmirli Gazeteci Aytekin Yenisey yaşamını yitirdi
YORUMLAR
Toplam 36 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İsmet Çabuk 19 Ocak 2021 Salı 09:24

Öncelikle iskele önü panayır havasından kurtulmalı gidiş geliş iki parçalı yürüyen merdivenden oluşan üst geçit yapılmalı

Yorumu oyla      2      3  
Süleyman koç 19 Ocak 2021 Salı 04:43

Cok guzel bi düşünce geç kalınmış bir proje izmire ve karsiyakaya yakışır bir çarşı olmasını diliyorum Ve bu cesaretle yapılması gerekir karsiyaka belediye başkanını kutluyorum ve buyuksehir belediyesinde izmirin gururu olmak zorundasınız

Yorumu oyla      2      3  
Binnur talipler 18 Ocak 2021 Pazartesi 22:39

23 yıldır karşıyaka yaşıyorum. Nihayet aklıselim bir proje görüyorum. Teşekkürler.... umarım bitişini görüp keyfini çıkarabilirim saygılarımla

Yorumu oyla      2      3  
Ayhan Yüksel 18 Ocak 2021 Pazartesi 22:12

Çok değerli örnek bir çalışma.Ortak akıl sonucu yapılacak proje Karşıyaka Çarşısını İzmir''in en güzel yeri yapacaktır.Vizyon sahibi başkana ve Üniversitemize gönülden sabırsızlıkla bekliyorum ??????

Yorumu oyla      2      3  
Ali ece 18 Ocak 2021 Pazartesi 21:10

Eshot sokagindaki kokoreccilerin yuzunden yolda yurulmuyor iyice kemeraltina çevirdiler her geçeni taciz ediyorlar biktik.çikin gidin karsiyakadan istemiyoruz sizi

Yorumu oyla      2      3  
Aslı Karaderya 18 Ocak 2021 Pazartesi 20:50

Akbank sokağını güzelleştiricez diye mahvoldu o sokakta yaşlı insanlar en kötüsü engelliler mahvoldu çamur taş yığınları yollar engebeli yarısından fazlası bitti taşlar tam oturmuyor neden bir iş proje yaparken yaşlılar ve engelliler düşünülüyor Allah korusun ambulans lık bir iş olsa hayatta giremezlerdi inşallah çünkü bunlar düşünülmeli esnaf ise kan ağladı iş yok güç yok tesadüf oradan geçcen yola atlıyolar buyurun dıye bu şekil bir proşe olamaz sök taşları döşe taşları en güzel iş

Yorumu oyla      2      3  
Sedat Ayabakan 18 Ocak 2021 Pazartesi 13:40

Yapılan ve düşünü len konular yerinde güzel olacaktır bende bir Kaşıyaka lı olarak Vapur iskelesi ile çarşı caddesinitamamen yaya ya açarak korkusuzca yayaların geçmesi sağlanır. Trafik akışını da yer altına alınması ile görünüş kullanım daha iyi olacak.Aynı zamanda yapılan alt geçit nedeniyle trafik durmadan akıp gidecek düşüncem gale alınırsa sevinirim Çalışmalarınızda ba?arilar

Yorumu oyla      2      3  
Önder yıldıran 18 Ocak 2021 Pazartesi 12:19

Izban hattı boyunca cafeler masa sandalye atıyor banklarda bile oturulmuyor gelip ne alırsınız diye soruyorlar nargile dumanları berbat.

Yorumu oyla      2      3  
Yavuz bayraktar 18 Ocak 2021 Pazartesi 11:55

Yine birilerinin cebini şişirecekler. Alt yapı sorunu dağlara ulaştı karşıyakada .kaldırımlar yürünmez halde. Otopark sorunu her geçen gün artmakta.yeşil alan yok denecek kadar az.şimdi tutmuş çarşının düzenlenmesini planlıyorlar. Birisi lütfen belediyecilik nasıl yapılır bunlara anlatsın.

Yorumu oyla      2      3  
Ali Günerli 18 Ocak 2021 Pazartesi 09:54

Çok kapsamlı hazırlanmış olan projenizde Çarşı ve çevresinin en önemli sorunu olan tuvalet ( kaç adet) ihtiyacına yer verdiniz mi? Teşekkür ederim.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karabağlar'da asfalt seferberliği
Karabağlar Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, sokağa çıkma kısıtlaması ...
Malatya'dan Bayraklı'ya kardeşlik köprüsü
Bayraklı Belediyesi, İzmir Mağara Araştırmaları Derneği ile yaptığı iş ...
Yıldırım’dan Menemen’e destek telefonu: Her zaman arkanızdayız
Menemen Belediyesi birim sorumluları ile tanışma ve değerlendirme toplantısı ...
 
Buca'da can dostlar karda yalnız kalmadı
Buca Belediyesi, hafta sonu soğuk hava ve kar yağışının etkisi altında ...
Konak'ta sevimli dostlar emin ellerde
Son bir yılda Hayvan Sağlığı Merkezinde yaklaşık 6 bin sokak hayvanının ...
İzmir’de evsizler yalnız değil!
İzmir’de hava sıcaklıklarının hızlı bir şekilde düşmesinin ardından sokakta ...
 
Buca Belediyesi’nden kar mesaisi
Buca Belediyesi, ilçenin yüksek kesimlerinde etkisini gösteren ve bembeyaz ...
Batur'dan çarpıcı plan yorumu: Pakistan değil Paris...
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Gültepe semtinin planlamasının ardından ...
Torbalı'da yavru aslan bulundu
İzmir’in Torbalı ilçesindeki bir çiftlikte yasa dışı yollardan ülkeye ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva