HABERLER>YAŞAM
18 Nisan 2022 Pazartesi - 11:39

Karikatürleriyle zamana ok attı!

İzmir'de görsel sanatlar öğretmeni Hilal Özcan, hobi olarak yaptığı karikatürlerle katıldığı 20 farklı uluslararası yarışmada derece elde etti. Karikatürleriyle öğrencilerine ilham kaynağı olan Özcan, "Öğrencilerin önünde somut bir örnek olması onları da sanata yönlendiriyor. Ben kendi karikatürlerim için 'Zamana ok atmak' diyorum. Attığınız okun kimi, nerede, ne zaman, zihninden mi, kalbinden mi vuracağı belli olmuyor" dedi.

Karikatürleriyle zamana ok attı!

Çeşme ilçesindeki Sıdıka Kelami Ertan Ortaokulu'nda görsel sanatlar öğretmenliği yapan Hilal Özcan, uzun süredir ilgilendiği karikatür sanatında 20 farklı uluslararası yarışmada derece elde etti. Tablet bilgisayarından yaptığı evrensel daldaki karikatürleri ile toplumsal mesajlar ileten Özcan, öğrencilerine ilham kaynağı olarak, sanata yönlendiriyor. Özcan, son olarak ABD'de düzenlenen 'Embracing our Differences' yarışmasında 17 bin 900 kişi arasından ilk 50 yarı finalist içinde yer aldı. Yarışma kapsamında 50 kişinin eserlerinin yeniden değerlendirileceğini anlatan Özcan, ülkesine yeni bir dereceyle dönmek istediğini ifade etti. Öte yandan Özcan'ın yarışmada beğeni gören 'Öğretmenler Günü' eseri, Sarasota'da bulunan Bayfront Park'ta büyük reklam panolarında sergilendi. Karikatürlerini ‘Zamana ok atmak’ olarak niteleyen Hilal Özcan, "Yazısız olduğu için ve konuları evrensel olduğu için attığınız okun kimi, nerede, ne zaman vuracağını bilmiyorsunuz. Üstelik zihninden mi, kalbinden mi vurulacak bunu da bilmiyoruz" diye konuştu.

Görsel sanatlarla ilgilendiği için karikatür sanatına uzak olmadığını anlatan Özcan, "Karikatür benim kendi alanıma çok yakın. Bu alanda üretimlerim ulusal ve uluslararası yarışmalarda ödül aldı. Ülkeme ödül getirmekten onur duydum. Yarışmalar aslında sanatçıların motivasyon kaynağı değil ancak yarışmalar da bizim enstrümanlarımızdan biri. Çalışmamın ismi 'Öğretmenler Günü' idi. Bu sergilenen 50 eser içinden yeni bir halk oylaması yapılacak. Bu yarışmadan ülkeme bir dereceyle daha dönmek istiyorum. Köy yaşantısında öğrenciler öğretmenle hediyeleşmek ister fakat bunun için bir dükkan bulamazlar. Bu karikatürde de öğretmenine mısır koçanı getiren bir öğrenci yer alıyor" dedi.

'İLHAM KAYNAĞI OLUYORUM'
Karikatürist bir eğitimci olmasının öğrenciler üzerindeki etkisinden söz eden ve evrensel karikatür çalıştığından bahseden Özcan, "Bu yarışmaların öğrenciler üzerinde ilham kaynağı olması çok değerli. Biz sanat dalları öğretmenleri olarak çocuklar için birer rol model ve ilham kaynağıyız. Öğretmenler olarak geleceğin sanatçılarını da yetiştiren bizleriz. Bu ülkenin ressamları, şairleri, karikatüristleri, senaristleri çocukluk dönemlerinde öğretmenleriyle karşılaşıyorlar. Ben bu anlamda üreten öğretmenleri değerli buluyorum. İlham kaynağı açısından öğrencilerin önünde somut bir örnek oluyor. Okulda karikatür çalışmaları da yapıyoruz ve bu sanat dalıyla ilgilenen pek çok öğrencim var. Evrensel karikatürler çalışıyorum. Evrensel karikatür yazısız, sözsüz karikatürlerdir. Biz genelde karikatürlerin balonlu formlarına alışığız. Evrensel karikatür bu anlamda karikatürün daha sanatsal biçimidir. Yazısız olması dolayısıyla dünyanın bütün dillerinde görsel olarak okunabiliyor" ifadelerini kullandı. (DHA)

 
Mevlüt Kaplan anlattı: Köy Enstitüleri yaşatılsaydı…
 
Pençe-Kilit Operasyonu'ndan yeni görüntü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Zekeriya Beyaz son yolculuğuna uğurlandı
Tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden ilahiyatçı Prof. Dr. Zekeriya ...
Zekeriya Beyaz yaşamını yitirdi
Bir dönem televizyonların popüler ismi olan ilahiyatçı Zekeriya Beyaz yaşamını yitirdi.
Orhan Pamuk 10 yıllık sevgilisiyle evlendi
2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü Türkiye'den kazanan tek isim olan ...
 
Haldun Dormen, 94'üncü yaşını dans ederek kutladı
Türk sinemasının efsane isimlerinden Haldun Dorman, 94. yaşını sevenleriyle ...
Merve İldeniz yıllar sonra ortaya çıktı!
90'lı yılların en ünlü mankenlerinden olan ve her defilede yeri hazır ...
Hayvansever çiftten örnek davranış!
İzmir'de yaşayan Murat Tabakoğlu ve nişanlısı Ülkü Cambaz, 10 yıldır ormanlık ...
 
Tiyatro ve dizi oyuncusu Erkan Kaledibi ölü bulundu
Tiyatro oyuncusu ve dizilerde rol alan Erkan Kaledibi, Sakarya'daki evinde ...
Gazeteci Aydın Engin yaşamını yitirdi
Ödemişli gazeteci Aydın Engin 81 yaşında hayatını kaybetti. Engin, bir ...
İzel'den yıllar sonra gelen itiraf
İzel-Çelik-Ercan 90'lı yıllara damga vurmuş ve adlarından sıkça bahsettirmiş ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva