HABERLER>GÜNCEL
30 Ekim 2015 Cuma - 09:39

Karaburun yargıya rağmen RES’e direnecek!

RES'lere karşı yaşam mücadelesi veren ve Yarımada'yı savunmak için haklarını yargıda arayan Karaburun halkına yine üzücü haber geldi. Mahkeme tarafından ÇED izinleri iptal edilen Çalık Enerji'ye ait Sarpıncık RES projesi için süreci yeniden başlatan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bu hamlesi halktan yine büyük tepki topladı.

Karaburun yargıya rağmen RES’e direnecek!

Karaburun Belediyesi ve Karaburun Kent Konseyi başta olmak üzere, halk ve diğer sivil toplum örgütlerinin karşı çıktığı ve Çalık Enerji tarafından düzenlenen halkın katılım toplantılarını protesto edildiği Sarpıncık RES projesiyle ilgili kriz git gide büyüyor.

Yüzde 70'i enerji yatırımlarına tahsis edilen Yarımada'da Çalık Enerji tarafından yapılmak istenen ancak, 17 Eylül tarihinde ÇED olumlu raporu mahkeme tarafından iptal edilen RES projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni izin için kolları sıvadı.
 
BAKANLIK YENİDEN İZİN VERECEK Mİ?
Konuyla ilgili değerlendirme yapan ve halk adına yazılı bir açıklama yayınlayan Karaburun Kent Konseyi, açılan yurttaş davalarında haklı çıktıklarının ve mahkemenin Yarımada lehine  karar verdiğini hatırlatarak şunları dile getirdi: "Sarpıncık RES Projesi için yürütmenin durdurulması yönünde verilen yargı kararı ve gerekçesi  Yarımada halkı ve bileşenlerinin haklılığının göstergesidir. Davanın 19 Ekim’de yapılan duruşmasında, Karaburun Yurttaş Davacıları, Belediye Meclisi üyeleri, Kent Konseyi ve yerel STK temsilcileri hep birlikte mahkeme salonundaydı. Salonu dolduran biz Karaburunlular’ın, “ikinci konut sahibi rantçılar” olduğunu iddia eden davalı tarafın savunmalarından; “üç metreye bile ulaşamayan, senede 2-3 kez atılan  havai fişekler ile kedilerin kuşlara türbinlerden daha fazla zarar verdiğini” öğrendik! En acı dersi de “kamu yararı” ile  “temiz enerji” adı altında firma çıkarlarını dinlediğimizde aldık! Mahkemece görevlendirilen bilim insanlarından/akademisyenlerden oluşan bilirkişi heyetine yönelik küçük düşürücü ifadeler kullanan  firma avukatlarının, aceleyle mahkemeye sunduğu “uzman” görüşleri ve uzmanların nitelikleri ise davanın neticelenmesinden sonra kamuoyuyla ayrıca paylaşılması gereken bir konudur.
 
DOĞAL YAŞAMA RES'LER DEĞİL KEDİLER ZARAR VERİYORMUŞ!
Duruşmanın ertesi günü, 20 Ekim’de, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı web sayfasında Sarpıncık RES için yeni bir ÇED Raporuyla 27.10.2015 tarihinde “İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK)” toplantısı daha yapılacağı duyuruldu. Bakanlık, Çalık Enerjinin  talebi üzerine “…yürütmenin durdurulması kararında belirtilen gerekçelerle yeniden düzenlenen  revize ÇED raporunu…” değerlendirmeye almayı uygun bulmuştur. Bu karar, dayanak olarak gösterilen 13/02/2009 tarihli Genelgeye dahi uygun değildir. Çünkü, Mahkeme kararının yukarıda belirtilen gerekçesi yeni bir değerlendirmeye izin vermeyecek ölçüde açık ve ÇED Raporunun eksik bir bölümüyle değil tamamıyla ilgilidir.  “… yeni bir projenin daha bu alanda faaliyete geçmesi  Yarımada’da yaşayan canlıların sığınacağı başka bir yaşam alanı bırakmayacaktır…” Daha da Türkçesi: Adı ister Sarpıncık ister başka bir şey olsun yeni bir RES yatırımı Yarımada’da canlılara başka bir yaşam alanı bırakmayacaktır!
 
YENİDEN SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAKLAR
Bu durumda, İDK toplantısının yapılarak yeni bir ÇED sürecinin yürütülmesi halinde yetkililer hakkında mahkeme kararlarını uygulamamak nedeniyle suç duyurusunda bulunulacaktır. Şu soruyu açıkça soruyoruz: Yarımada’da, yaşam mı yoksa Türkiye’nin toplam enerji üretiminin sadece %0,046’sını karşılaması öngörülen Sarpıncık RES Projesi mi? Bu ve benzeri projelerin maliyeti parasal değeri ölçülemeyecek doğanın, yaban hayatının, sosyal yaşamın, insan sağlığının  ağır şekilde tahrip olması, kaybolan tarım, hayvancılık ve turizm gelirleridir. Karaburun yaşayanları olarak, Yarımadamızın, doğasını, bugününü ve geleceğini korumaya kararlıyız; Yarımadamızın, kendi doğal-ekonomik değerlerine dayalı kalkınma iradesini yok sayarak sadece bir enerji üretim alanına dönüştürülmesine karşı bugünümüz ve gelecek kuşaklar adına davacıyız ve davacı olmaya devam edeceğiz. Verilen mücadele sadece bir çevre mücadelesi olmaktan çıkmış, tüm canlıları kapsayan bir yaşam hakkı ve kırsal kalkınma olanaklarını savunma mücadelesine dönüşmüştür.

 
Ödemiş’te fener alayı
 
Geleceğin futbol yıldızları Buca’da yetişiyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Devlet üç vatandaşa 5 yıl sonra pardon dedi!
Şırnak'ta, 2010 yılında PKK'ya yardım ettikleri gerekçesiyle gönderilen ...
Org. Akar: Önceliğimiz sivil güvenliği
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, terörle mücadelede önceliklerinin ...
Kayyum atanan 2 gazete hangi manşetle çıktı?
2 gün önce kayyum atanan Koza-İpek Holding’e ait Bugün ve Millet gazeteleri ...
 
5 liraya 12 can: Bu 3 belirtiye dikkat!
Sahte rakıdan hayatını kaybedenlerin sayısı 12’ye yükseldi. Etil alkol ...
Emek ve Demokrasi Güçleri sordu: Nasıl bir Cumhuriyet?
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle birçok etkinlik düzenlenen kentte ...
İzmir'de Cumhuriyet'in 92.yıl kutlamalarına muhteşem final
İzmir'de Cumhuriyet Bayramı kutlamaları muhteşem bir finalle sonlandı. ...
 
Sağlık Bakanlığı'ndan 'sahte içki' açıklaması
Sağlık Bakanlığı, İstanbul'da sahte içki sonucu zehirlenerek ölenlerle ...
Sertel ve Dikmen’den kayyum tepkisi
Bugün Gazetesi'ne atanan kayyumun gazetenin bugünkü nüshasının "Kayyumla ...
Hacıosmanoğlu 17 yıl hapis ile yargılanabilir
Hakemlerin stadyumdan çıkmaması talimatı veren Trabzonspor Başkanı İbrahim ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Eskiçağ İnançlarında ve Ritüellerinde Şarap
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ha’di, öldür beni!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva