HABERLER>GÜNCEL
19 Temmuz 2017 Çarşamba - 12:04

Karaburun'a 'çiftlik' kuşatması: Dev tesis projesine halk seti!

Agromey firması tarafından Karaburun’da hayata geçirilecek dev balık çiftliği projesine ve 25 Temmuz’da gerçekleşecek İDK toplantısında halkın katılımı bölümünün yer almamasına tepki gösteren ilçe halkı itiraz dilekçelerini hazırladı.

Karaburun a  çiftlik  kuşatması: Dev tesis projesine halk seti!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ - Cennet doğasıyla İzmir’in en özel bölgelerinden olan Yarımada’da geçmiş dönemde yaşanan balık çiftlikleri krizi yeniden hortladı.

Agromey firması tarafından bakanlıktan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) vizesi alınması sonrasında Karaburun’da hayata geçirilmesi planlanan projeye ilçe halkından tepki geldi.

Karaburun sularında 4 milyon metrekarelik deniz alanını kaplayacak tesiste yılda 7 bin 500 ton balık üretimi hedeflenirken öte yandan bölge halkı çevre kirliliği ve doğa katliamı yaşanabileceğini belirtti.

Ambarseki bölgesinde tesisi bulunan firma yeni projeyle birlikte taşıma yapacak ve Agromey 1, Agromey 2 ve Agromey 3 olarak tüm üretim merkezini tek bir noktada toplayacak.  

Karaburun Kent Konseyi tarafından hazırlanan bilgilendirme yazısında durumdan dolayı tedirginliklerini ifade eden vatandaşlar ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’ne gönderilmek üzere itiraz dilekçesi düzenledi.

Konseyin açıklamasında ilçedeki kurum ve kuruluşların da bu tesise karşı olduğu vurgulanırken, “Karaburun halkı, belediye başkanlığı, tüm muhtarlar, parti temsilcileri, esnaf odası, su ürünleri kooperatifleri, dalgıç okulları ve tüm sivil örgütleriyle hep birlikte projeye itiraz etmektedir” ifadelerine yer verildi.

Konsey ayrıca, 25 Temmuz’da yapılacağı ilan edilen İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu Toplantısı’nda (İDK) ‘Halkın Katılımı’ bölümünün yer almamasına tepki gösterdi.

SADECE KARABURUN’UN DEĞİL İZMİR’İN DE KONUSUDUR
Yayınlanan bilgilendirmede, “Karaburun’da Agromey balık çiftliği projesine itiraz ediyoruz. İzmir’in Karaburun ilçesinde 4 milyon metrekare deniz alanına Agromey firması tarafından yeni bir balık çiftliği kurulmak isteniyor. Balık çiftliği, işgal edeceği alanla, kimyasallar ve balık dışkılarıyla kirletileceği deniz ve kıyı ile gürültü ve görüntü kirliliğiyle; dünyanın en nadir memelilerinden olan ve uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınan Akdeniz foklarının kalan son yaşama ve üreme alanlarından birinin daha yok edilmesine, denizlerin akciğeri ve deniz canlılarının yuvası olan deniz çayırlarının yok olmasına, doğa ile barışık turizme, kıyı ve geleneksel dalyan balıkçılığına kısaca yerel ekonominin büyük zarar görmesine neden olacaktır. Karaburun halkı, belediye başkanlığı, tüm muhtarları, parti temsilcileri, esnaf odası, su ürünleri kooperatifleri, dalgıç okulları ve tüm sivil örgütleriyle hep birlikte projeye itiraz etmektedir. Bu kapsamda, ‘halkın katılımı’ toplantısı yaptırılmamış, ayrıntılı itiraz gerekçelerimiz T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve ilgili tüm kurumlara iletilmiş, Ankara ve İzmir’de bu kurumlara gidilerek açıklamalarda bulunulmuş, bireysel itiraz dilekçeleri gönderilmiştir. Karaburun’un ortak talebi ÇED sürecinin durdurularak projenin iptalidir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Agromey projesi için 25 Temmuz’da İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı yapılacağını ilan etmiştir. Komisyonun değerlendireceği ÇED raporunda ise, raporun parçası olması gereken “halkın katılımı” bölümüne, yer verilmemiştir. Yani, halkın tüm bileşenleriyle birlikte projeye şiddetle karşı çıkışı ve gerekçeleri karar verecek komisyon üyelerine aktarılmamıştır. Konu yalnız Karaburun’un değil, körfez ve İzmir’in konusudur. Bu çerçevede; Karaburun denizlerinin, doğasının, yerel kalkınma olanaklarının korunması için, Karaburun’da balık çiftliğine yer yok demek için, Karaburunluların, Karaburun sevenlerin İDK’na itirazlarını bir kez daha iletmeleri için 25 Temmuz’a kadar kısa bir süre var” açıklaması yapıldı.

AKDENİZ FOKLARI YOK OLACAKTIR!
Maddeler halinde hazırlanan itiraz dilekçesi örneği:

Karaburun İlçesinde Agromey Gıda ve Yem San.Tic.A.Ş. tarafından Balık Çiftliği kurulmasının planlandığını ve 25 Temmuz 2017 tarihinde projenin İnceleme Değerlendirme Komisyon Toplantısının yapılacağını öğrendik.

Agromey Balık Çiftliği; işgal edeceği alanla, kimyasallar ve balık dışkılarıyla kirletileceği deniz ve kıyı ile gürültü ve görüntü kirliliğiyle;

- Tertemiz deniz ve kıyıları, mavi bayraklı plajları ile turizmi ve buna bağlı yerel ekonomiyi baltalayacak, kıyı ve geleneksel dalyan balıkçılığını yok edecektir.

- Uluslararası anlaşmalarla koruma altına alınmış olan Akdeniz foklarının kalan son üreme ve yaşam alanlarından birinin daha yok olmasına neden olacaktır.

- Denizlerimizin akciğeri, yavru ve ergen deniz canlılarına büyüme ortamı olan ve yine uluslararası anlaşmalarla koruma altında olan deniz çayırlarının barındığı canlılarla birlikte yok edilmesine yol açacaktır.

Karaburun Yarımadasının batı kıyılarında (Gerence ve Ildır Körfezleri ile Küçükbahçe) kurulan balık çiftlikleriyle, bunun somut örneklerini yaşıyoruz.

Balık Çiftliği sadece yaşayan insanları değil gelecek kuşaklar adına emanetçisi olduğumuz Karaburun’un eşsiz ekosistemini de tehdit etmektedir.

Tüm bu nedenlerle, denizlerimize, kıyılarımıza, Karaburun’a, Karaburun halkına yönelik olan yaşamsal tehdit oluşturan Agromey Gıda ve Yem San. Tic. A.Ş. Su Ürünleri Yetiştiriciliği Projesi’nin Çevresel Etki Değerlendirmesi sürecinin durdurulması ve projenin iptalini, talep ve arz ediyoruz.

MÜDÜRLÜĞE GİTMEK İÇİN OTOBÜS KALDIRIYORLAR!

Karaburun ilçesi açıklarında kurulması planlanan balık çiftlikleriyle ilgili Karaburun Belediyesi'nde bilgilendirme toplantısı düzenlendi. CHP İzmir Milletvekilleri Tacettin Bayır, toplantıya katılarak konuşma yaptı. Karaburun'da kurulacak yeni balık çiftlikleri ve yerleri hakkında Karaburun Belediye'sinde düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan ilçe Belediye Başkanı Ahmet Çakır, balık çiftliklerinin kurulmasını istemediklerini belirtti.  Çiftliklerin yapılmasının önüne geçmek için itirazda bulunacaklarını aktaran Karaburun, “İzmir Çevre İl Müdürlüğü'nden randevu aldık yarın gidip itirazımızı yapacağız. Bu müracaatımıza katılmak isteyen vatandaşlar için ücretsiz otobüs kaldıracağız” dedi.  CHP İzmir Milletvekilleri Tacettin Bayır ise, gelecek nesillere temiz bir deniz ve çevre bırakılması gerektiğini vurguladı. Karaburun Kent Konseyi ise konuya ilişkin yaptı açıklamada, 4 milyon metrekarelik deniz alanına yeni bir balık çiftlikleri kurulmak istendiğini belirterek, balık çiftliklerinin kirliliğe neden olacağı gerekçesiyle yapılmasını istemediklerini kaydetti. 

 
Sinan Oğan'ın MHP'den ihracı kesinleşti
 
Almanya vatandaşının tutuklanmasını kınadı
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
yasemin dağaçar 24 Temmuz 2017 Pazartesi 12:35

Doğamıza ve denizimize sahip çıkmak istiyoruz ,eğer bu proje gerçekleşirse bu karaburun'un sonu olur ama bunu göremeyecek kadar para ve hırs bürümüş insanların gözünü yazık hemde çok yazık...

Yorumu oyla      11      5  
Kemal eke 20 Temmuz 2017 Perşembe 10:56

Denizlerimize çok büyük zarar veren bu çiftliklerin yapmış oldukları tahribat inanılmaz ölçüde..

Yorumu oyla      11      5  
İzmirli 19 Temmuz 2017 Çarşamba 14:52

Bu çiftlik kurulursa denize girmeyi bırakın sahilde kokudan pislikten yürünmez hale gelinir ben şahsen çiftlik balığı yemiyorum sizde yemeyin denizleri çöplüğe çeviriyor

Yorumu oyla      13      5  
sezarın hakkı sezara 19 Temmuz 2017 Çarşamba 13:25

yunanistanın yolladıgı çiftlikleri AKP hükumeti izmirde kabul ediyor. AKP savunucuları Niye bunlara ses çıkarmıyor? bu çiftliklerin hepsi bakanlıktan özel izinle buralara geliyor.

Yorumu oyla      14      5  
Zafer Zafer 19 Temmuz 2017 Çarşamba 12:45

Demek ki ortada öylesine büyük bir rant(bence kara para) dönüyor ki, bu tür doğa/ve insanlık düşmanı firmalar her dönem ortaya çıkıp işlerini yürütebiliyorlar. Halka rağmen/devleti hiçe sayarak/ve tabii köşebaşlarındakileri satın alarak...

Yorumu oyla      13      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'in su ihtiyacını karşılayan alana zehir operasyonu!
İzmir’in Menderes İlçesi’nde bulunan ve İzmirliler'in su ihtiyacını karşılayan ...
FETÖ itirafçısı eski savcı tahliye oldu
FETÖ'nün yargı yapılanmasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan ...
Başbakan açıkladı: İşte yeni kabine!
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Yıldırım arasında yapılan sürpriz görüşmeden ...
 
İzmir'de pes dedirten hırsızlık: Bakın neyi çaldılar!
İzmir’in Urla İlçesi’nde bulunan Cumhiriyet Meydanın’daki AVM girişine ...
Hero tişörtü giyen 2 üniversiteli için karar çıktı!
Erzurum'da, Türkçesi "kahraman" anlamına gelen İngilizce "Hero" yazılı ...
Mehmet Karabel yazdı... Güzellik yarışmaları nasıl tarihe karıştı?
Mehmet Karabel yazdı... Güzellik yarışmaları nasıl tarihe karıştı?
 
Aylin Akdoğan yazdı... İzmir'in sanat haftası
Aylin Akdoğan yazdı... İzmir'in sanat haftası
Türkiye'den Katar'a yeni askeri sevkiyat
Türkiye, Katar'daki askeri üsse yönelik yeni bir askeri sevkiyat gerçekleştirdi.
İzmir'de feci kaza: Ölüm onu daha 18'inde yakaladı...
İzmir'in Seferihisar ilçesinde iki otomobilin çarpışması sonucu bir kişi ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva