HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
7 Ekim 2022 Cuma - 17:42

Karabağlar Meclisi'nde milyarlık bütçeye onay!

Mecliste tartışmalara neden olan Karabağlar Belediyesi’nin 1 milyar 250 milyonluk gider bütçesi ve 1 milyar 150 milyonluk gelir bütçesi oy çokluğu ile kabul edildi. Kabul edilen mali bütçeye göre belediyeye 100 milyonluk borçlanma yetkisi de verildi.

Karabağlar Meclisi nde milyarlık bütçeye onay!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Karabağlar Belediyesi Ekim Ayı Meclis toplantısının üçüncü oturumu gerçekleştirildi. Belediye Meclis Salonu’nda Başkan Muhittin Selvitopu’nun yönetiminde gerçekleşen oturumda ana gündem 2023 Yılı Performans Programı ve 2023 Mali Yılı Bütçesi oldu.

Başkanlık tarafından 2023 yılı için hazırlanan tahmini mali tabloya göre gider bütçesi 1 milyar 250 milyon TL olarak belirlenirken gelir bütçesi ise 1 milyar 150 milyon TL olarak ifade edildi. Tabloda 100 milyon borçlanma da öngörüldü.

EN BÜYÜK PAY MAL VE HİZMET ALIMLARINA
1,25 milyarlık gider bütçesinin en büyük payının ‘Mal ve Hizmet Alımları’ kalemine aktarıldığı görülüyor. Bu kalem için yaklaşık 494 milyon bütçe aktarılırken personel giderleri için prim giderleri birlikte yaklaşık 239 milyon, sermaye giderleri için yaklaşık 389 milyon, cari transferler için yaklaşık 32 milyon, faiz giderleri için 12 milyon, yedek ödenek için 76 milyon bütçe öngörüldü.

EN BÜYÜK GELİR MERKEZİ BÜTÇE
1,15 milyarlık gelir bütçesinde ana gelir kalemi ise ‘kişi ve kurumlardan alınan paylar’ oluşturdu. 768 milyonluk bu gelir kaleminin ana getirisi 625 milyon TL ile ‘merkezi idare vergi gelirlerinden alınan paylar’ oluşturdu. İkinci sırada gelir kalemi ise yaklaşık 275 milyon ile vergi gelirleri oluşturdu. Teşebbüs ve mülkiyet gelirlerinden 33 milyon, bağış ve yardımlardan 42 milyon, sermaye gelirlerinden 13 milyon bekleniyor.

CHP GRUBU'NDAN BÜTÇEYE DESTEK
CHP Grup Başkanvekili Zafer Levent Yıldır, son 3 yıllık gelir ve gider bütçesi öngörüleri ve gerçekleşme oranlarının başarılı olduğunu belirterek  “2022 yılı için öngörülen kredinin kullanılmamış olmaması önemli bir göstergedir. Dikkatimizi çeken bir diğer konu makine parkı,  makine parkına katkı yapılmasının ve giderek daha da güçleniyor olmasını önemsediğimizi belirtmek isterim. Diğer taraftan temel belediyecilik hizmetlerinde başarılı bir kurumsallık ve bilincin yerleştiğini görmekten dolayı memnunuz. Asfalt üretiminin belediyemiz tarafından yapılıyor olması ve gayet etkin bir şekilde kullanılması nedeniyle vatandaşlarımızın memnuniyetini görmekten mutluyuz. Hayvan sağlığı konusunda yapılan çalışmalar etkin ve anlamlıdır. Veteriner müdürlüğünün son olarak hayata geçirdiği tesisin çok önemli olduğunu düşünüyor ve takdirle karşılıyor. Bildiğiniz gibi Karabağlar bir mobilya kenti olarak da anlıyor, bu doğrultuda büyük çabalarla gerçekleştirilen Mobilya Akademisi’nin Karabağlar mobilya dünyasına çok önemli katkıları olacağına olan inancımız tamdır.  106 hektarlık alanın planlarının onaylanmış olması bizim için bir sevinç vesilesi olmuştur. Yine dikkatimizi çeken bir başka noktayı belirtmek isterim. Pazar yerleri için ayrılan kaynak çok yerinde olmuştur. Önümüzdeki dönemde de belediyemizin her zaman olduğu gibi bundan sonra da her şeye rağmen yatırım hızının aynı şekilde sürdüreceğine inancımız tamdır. Sonuç olarak gerek bütçe ve gerekse de performans programı grubumuzca çok olumlu ve anlamlı bulunmuştur” dedi.

'YATIRIMA AYRILAN PAY YÜZDE 10'
AK Parti Grup Başkanvekili Alper Güldalı da yatırımlar için gerekli payın ayrılmadığını belirterek “Belediyemizin bütçesinin %60’ ına yakını sadece belediyemizi idame ettirebilme adına kullanılan bir bütçe, geriye kalan yüzde 40’lık bölümünün de belediye hizmetlerinde günlük kullanımları aktarılması gereken bir rakam… Yatırıma ayrılan kısmı sadece %10 olduğunu görüyoruz. Yani biz Karabağlar Belediyesi olarak bu kadar büyük bir ilçe için olarak yeni planladığınız, yatırımlarınız görebildiğim sadece bir pazaryeri Yeşilyurt’ta, taziye ve semt evi ve bir iki pazaryerinin çatısının onarımı ile olduğunu görüyorum. Bunlarda koca bir bütçe içerisinde 95 milyon TL olarak yer alıyor.  Bunun haricinde performans olarak baktığımızda 58 mahallesi olan bir ilçede 6 km diye bahsettiğimiz asfaltlama çalışması görüyoruz, bunun ne kadarını yaptık. Göremiyoruz. O yüzden biz bütçe ve performansa olumsuz kullanacağımızı bildiririz” diye konuştu.

BÜTÇEMİZ GERÇEKÇİ BİR BÜTÇE

Daha sonra kürsüye gelen Başkan Selvitopu, eleştirileri tek tek yanıtladı. Tüm meclis üyelerine teşekkür ederek konuşmasına başlayan Başkan Selvitopu, “2023 bütçemizin diğerlerinden bir farkı var. Bugüne kadar hep faiz giderleri için eleştirildik. Bugün faiz giderleri yüzde 1’e kadar düştü. İzlediğimiz ekonomi ve tasarruf politikaları sonucu belediyemiz gelir gider dengesi yanında ekonomik istikrara da kavuşmuş durumda. Bunlar tesadüfen olmadı. Bütçeyi doğru yaparak ve değerlendirerek bu noktalara geldik” dedi.

2023 bütçesinde yatırım oranının ilk defa yüzde 30’ların üzerine çıktığını aktaran Başkan Selvitopu,

Atatürk Gençlik ve Spor Merkezi, pazaryerleri, asfaltlama, park, kaldırım yapımları, kentin temiz tutulması gibi çalışmaların aralıksız devam edeceğini vurguladı. Karabağlar Belediyesi'nin bir çok proje ve hizmeti, kendi ekipleriyle, piyasa standartlarının üzerinde yaşama geçirdiğini belirten Başkan Selvitopu, “Sadece bu yıl 10 bin tonun üzerinde asfalt döktük. Önümüzdeki yıl buna daha fazla ağırlık vereceğiz. Temizlik çalışmalarımızda modernleşmeye gittik. 3 “Çaça” aracı aldık, 3 tonluk yeni bidonlar koyduk. Böylece maliyetleri aşağı düşürüp kaliteyi artırıyoruz” diye konuştu.

Karabağlar'da önemli bir eksikliği giderecek Atatürk Gençlik ve Spor Merkezi'nin inşaatın yüzde 37'ler düzeyinde olduğunu bildiren Başkan Selvitopu, bu önemli yatırımı gelecek yıl tamamlamak istediklerini vurguladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yüzde 70 düzeyinde destek verdiği projede müteahhit alacağı olmadığına dikkat çeken Başkan Selvitopu, “Bu tesisin Karabağlar için önemini biliyoruz. Özellikle amatör sporcular için anlamlı bir hizmet olacak. Arkadaşlarımız yapım maliyetinin kaç lira olacağını soruyor ama biz de tam olarak bilemiyoruz. Örgörümüz, hesap kitabımız var ama yarın öbür gün inşaat maliyetlerinde nasıl bir artış yaşanacak bilemiyoruz. O nedenle tedbirli gitmeye çalışıyoruz” dedi.

Yeşilyurt Pazaryeri'nin kapalı hale getirilip modernleştirilmesi için gerekli ihaleyi yıl sonuna kadar tamamlamak istediklerini belirten Başkan Selvitopu, Esenyalı, Yurtoğlu pazaryerleri için de projelerin hazır olduğunu bildirdi. Üçkuyular'daki pazaryeri sıkıntısının çözümü için İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Ali Erentürk İlkokulu arkasındaki alanda kamulaştırma çalışmalarına devam ettiğini vurgulayan Başkan Selvitopu, “Orada sadece pazaryeri değil, modern bir belediye hizmet kompleksi hayata geçirilecek” dedi.

Başkan Selvitopu, Karabağlar'da ulaşımın rahatlaması için İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü çalışmalarla da ayrıntılı ilgili bilgi verdi.

Başkan Selvitopu konuşmasında, Karabağlar Belediyesi'nin çok boyutlu bir sosyal belediyecilik anlayışıyla çalıştığına da dikkat çekerek, şu bilgileri paylaştı:

“Bütçede ayırdığımız 11 milyon liralık rakam sizi yanıltmasın. Örneğin Atatürk Yükseköğrenim Kız Öğrenci Yurdu'muzda öğrencilerden yıllık 15 bin lira alıyoruz. Peki Türkiye'de aynı standartlarda hizmet veren yurtlar ne alıyor? 40-50 bin lira. İşte bu desteği, bu mecliste aldığımız kararla, hep birlikte yapıyoruz. Yine bu yıl ilkokula başlayan 3 bin 500 öğrencimize, 875 bin liralık Eğitim Kart dağıttık. Aileler bu kartlarla ilçedeki kırtasiyeci esnafından çocuklarının ihtiyaçlarını karşıladı. Böylece hem bütçelere katkı koyduk, hem esnafımızın kazanmasını sağladık. Yine KARBEM'de 1500 öğrencimize eğitim desteği veriyoruz. Burada 38 öğretmen, memur var. Diğer giderleri var. Her ay yaklaşık 3 bin aileye Sosyal Destek Kartı veriyoruz. Asker ailelerinin yanında oluyoruz. Bunların hepsi sosyal destek çalışması. Karabağlar Belediyesi bütçe olanaklarına göre, elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyor. Gelecek yıllarda da bu anlayışla çalışmaya, dar gelirli ailelerin yanında olmaya devam edeceğiz.”

Karabağlar'a yeni bir kent meydanı kazandırılması için İzmir Büyükşehir Belediyesi'yle çalıştıklarını belirten Başkan Selvitopu, bunun için hukuki sürecin tamamlanmasını beklediklerini söyledi.

Başkan Selvitopu konuşmasının sonunda 2023 bütçesinin Karabağlar'a hayırlı olmasını dileyerek, “Özü itibariyle 2023 bütçemiz gerçekçi bir bütçe. Bugüne kadar bir çok yatırımı özgücümüzle gerekçekleştirdik. Destek olan kurumlara da teşekkür ederiz. Karabağlar'da yaşayan 500 bin insanımıza, sosyal belediyecilik anlayışıyla, nitelikli hizmet vermek için gayret etmeyi sürdüreceğiz” dedi.

Konuşmaların ardından performans ve bütçe taslaklarının oylanmasına geçildi. 2023 Yılı Performans Programı ve 2023 Mali Yılı Bütçesi meclisten oy çokluğu ile geçildi.

 
Altay tankı, TCG Anadolu'ya çıktı
 
Torbacılara operasyon: 4 kişi tutuklandı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Beydağ Belediyesi, üreticilerin yollarını yeniliyor
Beydağ Belediyesi, yerel üreticiye destek olmak adına kırsal mahallelerdeki ...
Başkan Gümrükçü’nün esnaf buluşmaları hız kesmiyor
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, esnaflara yönelik düzenlediği değerlendirme ...
Buca Cezaevi için kritik gelişme…Plan değişikliği meclis gündeminde!
İzmir’de tartışmalara neden olan Buca Cezaevi’nin alanı ile ilgili İzmir ...
 
Başkan Batur’dan ‘üç soruşturma’ için yorum: Soyer bizim simgemiz!
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ...
Başkan Sandal’dan huzurevine anlamlı ziyaret
Haftanın her günü toplumun farklı kesimleri ile bir araya gelen Bayraklı ...
Başkan Sengel sahaya indi: Halk için hakla birlikte...
“Halk İçin Halkla Birlikte” sloganıyla düzenlenen Mahalle Sohbetleri, ...
 
Başkan Erdoğan'dan beraat yorumu: 'İzmir'de hakimler var' dedim
Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan ve beraberindekilerin ...
EuroVelo heyeti keşif için İzmir'de
Avrupa Bisiklet Rotası Ağı'na (EuroVelo) Türkiye'den seçilen ilk kent ...
Güzelbahçe'de kurslar başlıyor
Güzelbahçe Belediyesi’nin 30’a yakın el sanatları, hobi ve spor kursları ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva