HABERLER>GÜNCEL
7 Mart 2019 Perşembe - 09:51

Kaptan köşkünde bir Atatürk kadını

İzmir Büyükşehir Belediyesi filosunun gözde gemisi "1881 Atatürk"te kaptanlık yapan Kamile Koç, "erkek işi" olarak bilinen mesleğinin zorluklarını bir kenara bırakıp hemcinsleri adına iyi bir rol modeli oldu.

Kaptan köşkünde bir Atatürk kadını

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin deniz ulaşımından sorumlu şirketi İZDENİZ’de görev yapan Kamile Koç, İzmir Körfezi’ndeki "tek kadın kaptan" olmanın haklı gururunu yaşıyor. 18 yıllık uzun yol kaptanlığı sonrasında, 7 aydır İZDENİZ'in gözde gemisi 1881 Atatürk'te kaptanlık yapan Koç, mesai arkadaşları arasında "Körfezin Sultanı" olarak tanınıyor.

İzmirliler'in sıcaklığı ve samimiyetinden fazlasıyla memnun olan kadın kaptan, "İnsanlar gemiden inerken veya binerken beni görünce el sallıyorlar; alkışlayanlar bile var. İzmir’de yaşamaktan ve İZDENİZ’de olmaktan çok memnunum” diyor.

FIRTINADA YAŞANAN DEHŞET
İzmir Körfezi'ndeki görevinden önce okyanusları da aşındıran Kamile Kaptan, türlü maceralara da göğüs germiş. İlk uzun yol zabiti olarak çıktığı yolculukta Atlas Okyanusu’nu geçerken yakalandıkları Harikeyn Fırtınası, hiç unutamadığı anıları arasında ilk sırada yer alıyor:

“İngiltere Liverpool Limanı’ndan Amerika Charleston Limanı’na Titanik rotasıyla gittik. Ocak-Şubat gibi kış dönemiydi. Kuzeye doğru gittikçe fırtınaya yakalandık. İkinci kaptanın vardiyasıydı; ben de kendi vardiyam olmadığı için köprü üstünde değildim. Beni arıyorlar, iyi misin diye.. Dalgalar o kadar kötü ki, telefonu bile zor tutuyorum elimde. Her şey havada uçuşuyordu. Ama korktuğumu belli etmek istemedim. Bu yüzden en güvenl i yer olan köprü üstüne çıkmadım. Herkes korkudan köprü üstündeyken, ben aşağıda kaldım.”

O BATIL İNANCI YENDİK ARTIK
Denizi çocukluktan itibaren çok sevdiğini ve bu yüzden kaptan olmaya karar verdiğini söyleyen Kamile Koç, bir kadının isterse her şeyi yapabileceğini özellikle vurguluyor:

"Bu işi yapabilmek için yüksek gayret, sabır tabi ki inanç ve sevmek çok önemli. Vücut anatomisi olarak da güçlü olmak lazım. Bir zamanlar 'kadının gemide uğursuzluk getirdiğine' inanırlardı ama kadın kaptanların çoğalmasıyla bu inancı yendik. Fiziksel olarak çok efor gerektiren bir iş bu.. Tankerde çok çalıştım; pompa dairesine inip pompaları söküp taktığım olmuştur. Mesleğim boyunca yapabileceğim her şeyi yaptım. B u mesleği seçecek olan kadın arkadaşlarıma tavsiyem şudur: Kesinlikle kaptanlığa odaklanın. İnanırsanız ve çalışırsanız mutlaka başarırsınız."

BAŞARININ FORMÜLÜ...
Kamile Koç, erkeklerin egemen olduğu kaptanlık mesleğinde kadın olmanın verdiği dezavantajları ise  şöyle anlatıyor:

“Köprü üstü bizim gemiyi yönettiğimiz yer ve uzun yol kaptanlığında burada kılavuz kaptanlar gelerek bizim çeşitli limanlarda yanaşmamıza yardımcı olurlar. Maalesef kılavuz kaptalar her liman yanaşmamda köprü üstüne çıktıkları zaman kaptan aradılar. Yanımızda bulunan başmühendis erkek olduğundan, kaptanlığı onlara yakıştırdılar ve ilk onlara 'merhaba' dediler.  Başmühendislerin,  ‘kaptanımız burada’ uyarısından sonr a bana doğru döndüler ve çok şaşırdılar. Bunu çok yaşadım. Okulda da bitirme tezimizi alırken öğretmenler bize ‘siz zaten denizde değil karada çalışacaksınız, ona göre ödev verelim’ diyordu. Bunları hiçbir zaman dert etmedim. Her zaman çalıştım, çabaladım. Kendime inandım ve bulunduğum noktaya geldim."

7 AYDIR KÖRFEZDE
Üniversitede okurken bir kongre için İzmir’e geldiğini ve o tarihten itibaren İzmir’i çok sevdiğini söyleyen Koç, “İZDENİZ’de 7 aydır çalışıyorum. İzmir’i ve İzmir halkını çok seviyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin deniz taşı macılığında çok başarılı olduğunu gördüm. Bu gemiler sınıfında dünyanın en büyük gemileri.. Seferleri tamamlama oranımız yüzde 99,5. Her türlü kalite yönetim belgesine de sahibiz” şeklinde konuştu.

 
Soyer'den kadın dostu kent sözü
 
Cinsel organını göstermişti.... İzmir'deki iğrenç olayda yeni gelişme!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hasan Bolat 7 Mart 2019 Perşembe 16:17

Başarılarınız daim olsun,Kadın ilklerin öncüsüdür. Cumhuriyet Kadınlarımızın başaramayacağı iş yoktur.

Yorumu oyla      4      5  
Hür Düşünce 7 Mart 2019 Perşembe 14:30

Hazır körfez vapurlarından behsetmişken- eski yıllarda Efes ve Bergama gemileri vardı. Körfezdeki yeni gemilerinin isimleri verilirken Efes - Bergama isimleri unutuldu. Bu isimler dünyanın en önemli tarihi şehirlerinin isimleri ve dünya mirasları.Yeni gemilerde unutmayalım.

Yorumu oyla      4      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
O davada 18 sanığın mahkumiyeti onaylandı
Astsubay Ömer Halisdemir'in şehit edilmesine ilişkin 18 sanık hakkında ...
İZİKAD’lı kadınlardan Ata’ya “minnet” ziyareti
8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Anıtkabir’i ziyaret eden İzmir ...
Gazeteci Ertuğrul Akbay hayatını kaybetti
Gazeteci Ertuğrul Akbay, bir süredir tedavi gördüğü hastanede sabaha karşı vefat etti.
 
Ilıca'da Ekrem Oran coşkusu
Çeşme'nin Ilıca Mahallesi'nde Ilıcalılar ile buluşan CHP Çeşme Belediye ...
Güne katliamla uyandılar: 3 adreste 4 kişiyi öldürdü
Bir yıl önce cezaevinden çıkan Şinasi Gürkan, 3 adreste 2'si öz oğlu olmak ...
Mehmet KARABEL yazdı…“N’olacak bu seçim?” diyen bile kalmadı!
Mehmet KARABEL yazdı…“N’olacak bu seçim?” diyen bile kalmadı!
 
Milli Piyango İdaresi'nden yılbaşı talihlisi açıklaması
Milli Piyango İdaresi (MPİ) Genel Müdürlüğünce, 31 Aralık 2018 tarihli ...
Terör örgütü KCK davasında flaş karar
Terör örgütü KCK'nın Türkiye sorumlusu olduğu belirtilen firari Sara Aktaş, ...
Zülfü Livaneli'nin acı günü
Sanatçı Zülfü Livaneli'nin hayatını kaybeden 68 yaşındaki kız kardeşi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva