HABERLER>GÜNCEL
7 Mart 2021 Pazar - 11:08

Kadın Başkanlardan 8 Mart vurgusu

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle İzmir iş dünyasının kadın başkanları birer açıklama yaptı. İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasını isteyen kadın başkanlar, kadına yönelik şiddetin önlenmesini istediler ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin önemine vurgu yaptılar.

Kadın Başkanlardan 8 Mart vurgusu

İZİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Betül Sezgin yaptığı açıklamada, "8 Mart, bildiğiniz üzere Amerika Birleşik Devletleri’nde 8 Mart 1857'de bir tekstil fabrikasında grevci işçilere polisin saldırması sonucu çıkan yangında 120 kadının ölmesinin anısına belirlenmiş bir gündür.

İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına vesile olan 8 Mart, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 16 Aralık 1977 tarihindeki kararı ile "Dünya Kadınlar Günü" olarak kabul edilmiştir. 8 Mart’ın tarihçesi ile kendimizi sınırlamadan, tüm insanlığın tarihine baktığımızda kadınların hemen hemen her kültürde, her toplumda öncelikli var olma, yaşama, sonra toplumda kabul görme, iş yaşamında kendini var etme ve en nihayetinde erkeklerle ile eşitlik mücadelesi verdiklerini görüyoruz.

Ülkemiz kadınlarının da durumu farklı değil. Ancak toplumsal cinsiyet eşitliği temelinde verilen mücadelede “birlikte güçlüyüz” demek, bu uğurda verilen mücadeleye daha fazla güç katacaktır. Bu vesile ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, sadece kadınlarla değil toplumsal cinsiyet eşitliğine inanan ve bu konuda kendi konumlarını hiçbir zaman gözden geçirmekten çekinmeyen erkeklerle beraber kutlandığında daha anlamlı olacaktır. O sebeple tüm kadınların ve kadın erkek eşitliğine inanan tüm erkeklerin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun" dedi.

İstanbul Sözleşmesi’nin tartışılmasını talihsizlik olarak değerlendiren EGİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Kılıç ise yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun demek isterdik elbette ancak özellikle ülkemiz kadınlarının içinde bulunduğu durum nedeniyle 8 Mart’ı bir kutlamadan ziyade bir farkındalık günü olarak değerlendirmemize neden oluyor. 2020 yılında 400’ün üzerinde kadın erkek şiddetiyle öldürülerek yeni bir rekor kıran ülkemizin kadına yönelik şiddet konusunda atması gereken çok büyük adımlar bulunuyor.

İstanbul Sözleşmesi’nin eksiksiz uygulanması gerekirken iktidarın bu sözleşmeden çekilmenin konusunu tartışmaya açmasını kadınlar açısından talihsizlik olarak görüyorum. Tabi kadına yönelik ayrımcılık, şiddet ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği konusunda dünyanın diğer bütün ülkelerinde de sorunlar olduğundan hareketle, 8 Mart Dünya Kadınlar günü, küresel anlamda bir farkındalık günü olarak değerlendirilmelidir. Bir örnek vermek gerekirse, gelişmişlik seviyesi ile dünyanın en önde gelen ülkelerinden kabul edilen Almanya’da 2019 yılında 176 kadın eski eşi veya erkek arkadaşı tarafından öldürülmüş vaziyette. Küresel bir sorun olan kadına şiddetin önlenmesi için 8 Mart Dünya Kadınlar Günü toplumsal cinsiyet eşitliği için farkındalık günü olarak değerlendiriyor, kadınlarımızın öldürülmediği, tacize uğramadığı bir ülke hayalimi paylaşmak istiyorum."

İKKB Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Serter, "8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü bir kutlama değil bir farkındalık günüdür" dediği açıklamasında, "Toplumsal cinsiyet eşitliği meselesi ülkemizin demokrasi, adalet ve haklar alanındaki ana sorun maddelerinden biri olmayı sürdürürken, kadına yönelik şiddet tüm hızıyla devam ederken 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutlamamızın hiçbir gerekçesi yoktur" dedi. Kadına yönelik şiddetin bertaraf edilmesi için İstanbul Sözleşmesi hükümlerinin istisnasız, amasız uygulanmasının önemli olduğunun altını çizen Serter, "Bu anlaşmadan çekilmenin konuşulduğu bir ortamda kadına yönelik şiddetin engellenmesi bir yana, erkek şiddetini körükleyen bir ortam yaratmaktadır. Biz kadınlar toplumsal cinsiyet eşitliği için mücadele etmeye, İstanbul Sözleşmesi’nin hükümlerini işletmek için çalışmaya devam edeceğiz. Eğitimde, ekonomide, istihdamda, siyasette ve hayatın tüm alanlarındaki karar süreçlerinde nüfusunun yarısına diğer yarısından farklı haklar ve uygulamalar sunan bir toplumun gelişme ve ilerlemesinden bahsetmek mümkün değildir. Mustafa Kemal Atatürk’ün yıllar önce bizlere sunduğu kazanımların değerini bilerek hayatın her alanında kadın-erkek eşitliğini savunmak ve her zaman gündemde tutmak bizler için bir zorunluluktur. 8 Martları kutlayacağımız eşit yarınlar dileğiyle" ifadelerini kullandı.

KESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Seçil Beydemir Kaynak da, "Toplumsal cinsiyet eşitliği önündeki engeller kaldırılmalı” diyerek, "8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Türkiye’deki kadınların durumuna baktığımızda ülkemizdeki bugün yaşanan temel kadın problemlerinin temelinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin olmadığını görüyoruz. Maalesef kadınlarımızın en temel hakkı olan yaşam hakkına el uzatan bir kültürel yozlaşma içerisindeyiz.

Ülkemizde her yıl yüzlerce kadın, eşleri, sevgilileri, kardeş veya babaları tarafından, yani çevrelerindeki en yakını olan erkekler tarafından öldürülüyor. Bu büyük bir sorun. Hatta bu ülkenin temel problemlerinden biri diyebiliriz.

İş insanları olarak kadının iş yaşamında daha çok olması, kız çocuklarımızın eğitiminin desteklenmesi, kadının kendi ayakları üzerinde duracak gücü üretebilmesi açısından bu tarz farkındalık günlerine destek vermeye, bunu gözetmeye ve bu konunun görünür kılınmasına çalışıyoruz.

Tüm kızlarımız okumalı, tüm kadınlarımız iş hayatında olabilmeli. KESİAD’ın ilk kadın başkanı olarak toplumsal cinsiyet eşitliğinin önündeki tüm engellerin kaldırıldığı bir Türkiye özlememiz her zaman bakidir. Bu yolda çaba göstermeye ve bu yolda yürümeye devam edeceğiz. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü tüm dünya kadınlarına kutlu olsun" açıklamasını yaptı.

 
Başkan Oran pazarda soğan kavurdu
 
İki dernekten ortak Kadınlar Günü söyleşisi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li Beko'dan Neptün Soyer'e ziyaret
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, İzmir Tarımsal Kalkınma ve Diğer Tarımsal ...
EBSO'dan Kadınlar Günü mesajı: Birlikte güçlenelim!
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar “Güçlü bir Türkiye” kadını ...
Karaçorlu'dan Kültürpark yorumu: Daha geniş kesimler tarafından korunmalı
Kültürpark Platformu'nun eylemini desteklediklerini belirten Doğal ve ...
 
7 bin personeli ilgilendiren toplu sözleşmede Büyükşehir’den ilk teklif!
İzmir'de yaklaşık 7 bin işçiyi ilgilendiren Toplu İş Sözleşmesi ( TİS) ...
Pandemi kısıtlamaları iklim değişikliğini etkileyecek mi?
Yeni bir araştırmada, pandeminin uzun dönemli olarak iklim değişikliği ...
Üniversitelerdeki kadın akademisyen sayısı artıyor
Yükseköğretim Kurulu verilerine göre, Türkiye'deki 170 bin 561 akademisyenin ...
 
Sokağa çıkma kısıtlamasında, alkollü ve ters yönde yakalandı!
İzmir'in Konak ilçesinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında ...
İzmir için kara rapor!
2020 yılı için hazırlanan iş cinayeti raporlarına göre Türkiye’de 2 bin ...
Muhittin AKBEL yazdı... Trafikte öfke yönetimi
Muhittin AKBEL yazdı... Trafikte öfke yönetimi
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Dön evine bitsin bu çile' demek yeter mi?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Uzlaşma, akıl ve kızıl düve üzerine!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva