HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
12 Haziran 2018 Salı - 13:53

Jeoloji Mühendisleri'nden çıkış: Heyalanla hayatınız kaymasın!

Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Karabağlar Uzundere’de yapılan kentsel dönüşüm çalışmaları ve inşaat alanının heyelan riski taşıdığını açıkladı. Oda yaptığı açıklamada, “Bilim ranta kurban edilmemelidir. Heyelanla hayatınız kaymasın” dedi.

Jeoloji Mühendisleri nden çıkış: Heyalanla hayatınız kaymasın!

EGEDESONSÖZ- İzmir’in Karabağlar İlçesi Uzundere Mahallesi’nde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın başlattığı kentsel dönüşüm çalışmaları sürüyor. Bakanlığın yaptığı ihale sonrası bölgede bulunan boş arazilerde yeni inşaatlar yükselirken TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası’ndan flaş bir açıklama geldi. Oda Başkanı Alim Murathan yaptığı değerlendirmede bölgenin heyelan riski taşıdığını ve kayma ihtimalinin bulunduğunu söyledi.

Yapılan açıklamada, “Uzundere Bölgesi, yeni imara açılan bölgeleri ile kısa sürede yatırımcıların gözdesi haline gelmiştir. Ancak rant uğruna yapılan bu çalışmalarda bölgedeki heyelan riski göz ardı edilmektedir. İzmir Fuar alanının karşısında bulunan  krokide gösterilmiş olan alan heyelan riskinin en fazla olduğu bölgelerden birisidir” denildi.

TÜRKİYE’DEKİ EN BÜYÜK HEYELAN ALANI!
Arazinin jeolojik durumu ve yapısı hakkında da ayrıntılı bilgiler verilirken, “Çevre Şehircilik Bakanlığının 05.06.2015 tarihinde onayladığı Karabağlar Kentsel Dönüşüm Planının kuzeyinde kalan ve aşağıda Bakanlıkça  onaylı Jeolojik- Jeoteknik raporun ekinde yer alan  haritada (Uygun Olmayan Alan) ile simgelenen bölge Türkiye’deki en büyük heyelan alanlarından birisidir. Yine haritadan da görüleceği gibi Bakanlık kendi onayını hiçe sayarak bu bölgenin topuk kısmından Karayolu imalatı olan bir haritayı da onaylayarak kendisiyle çelişmektedir. Heyelan alanı yaklaşık 600 m uzunluğunda 350 m genişliğinde bir alanı kapsamaktadır. Yaklaşık 22 m derinliğe kadar kayma dairesi olan ve günümüzde heyelan aktivitesi devam eden bir alandır. Bu alanda Kiltaşı-Marn birimleri bulunmaktadır. Yeraltı suyu 0-5 mt derinliktedir. Yapılan arazi çalışmalarında heyelanın aktif olduğunu gösteren kütle hareketi sonucunda oluşan toprak kaymaları, yığılma, heyelana bağlı olarak iki küçük göl oluşumu ve kabarmalar çok belirgin olarak gözlemlenmiştir. Ancak şu anda alanda heyelan görünümü kapatmak için dolgu malzeme konulmuş, heyelan riski daha da artmıştır.  Heyelanın üzerine yük konulduğunda heyelan artık önlenemez hale gelir ve diğer göreceli sağlam yerler de hareket eder. Karabağlar Kentsel dönüşüm alanı içerisinde kalan planlamaya göre ulaşım yolları, planlama haritalarına göre heyelan içerisinde kalmaktadır. Aynı zamanda Planlanmaya göre heyelanın Güneyinde inşaa edilmesi planlanmış olan Ticaret Konut Alanları, Sağlık Alanı, Belediye Hizmet Alanı ve Eğitim Alanı herhangi bir heyelan olması durumunda birinci derece etkilenecek alanlardır” açıklaması yapıldı.

İŞTE DİĞER TESPİTLER
-Bakanlıkça onaylı Jeolojik-Jeoteknik etüt raporunda heyelan sahası olarak gösterilen alanın topuk kısmına, planda karayolu ve oto parklar konulmuştur.

-Bu durumda Bakanlık kendi onayladığı jeolojik-jeoteknik raporla çelişkiye düşen bir plan hazırlamıştır.

-Jeolojide, temel kural olarak, heyelan bölgesinde veya eğimli bir topografyada, topuk kısmında yapılacak bir kazı yeni kaymaları sonuçlar. 

-Heyelan topuğunda karayolu imalatına girişilmesi ile yapılacak kazı işlemleri nedeniyle heyelanın tetiklenerek heyelanın güneyinde inşa edilmesi planlanmış olan Ticaret Konut Alanları, Sağlık Alanı, Belediye Hizmet Alanı ve Eğitim Alanı olarak gösterilen bölgenin de duraylılığını olumsuz olarak etkileyebilir.

-UOA-2.1 (Uygun Olmayan Alan) ile simgelenen Heyelan sınırları etrafında Önlem Alınabilecek Nitelikte Stabilite Sorunlu Alanlar (ÖA-2.1) ile Önlem Alınabilecek Nitelikte Şişme, Oturma Açısından Sorunlu Alanlar (ÖA-5.1) ve Dolgu alanlar (ÖA-5.2) bulunmaktadır. Yani heyelan sahası etrafı da yerleşim açısından tamamen güvenli bir alan değildir. Dolayısıyla bu alanlarda da, plan gereği yapılacak yapılaşma amaçlı kazılar sırasında da heyelanın tetiklenerek, heyelan sınırlarının genişlemesine yol açılması riski vardır. Bu nedenle heyelan sahası etrafında, tehdit yaratmayacak bir tampon bölge belirlenmesini hedefleyen ikinci bir jeolojik-jeoteknik etüt yapılarak, heyelanın etrafında plan gereği yapılacak kazıların tehdit oluşturmasını engelleyecek şekilde plan yenilenmelidir.

-Yukarıda bahsedilen stabilite sorunlu alanlarda yapılan ve yapılacak yapılar için alınan önlemler halkımıza net ve açık bir şekilde bildirilmelidir. Ve bu alanı imara açan Bakanlık alınan önlemlerin yeterli olduğuna garantör olmalıdır.

-Bölgenin depremselliği konusunda yapılan çalışmalar halkımıza açıklanmalıdır. Alınan önlemlerin olası bir depremde nasıl davranacağı detaylı bir şekilde tekrar incelenmeli ve sonuçları kamuoyu ile paylaşılmalıdır.

Bu sebeplerle bu alan kesinlikle imara açılmamalıdır. Yapılaşma olan yerlerde oluşacak bir heyelanda yaşanacak kötü sonuçlarda tüm vebal bu bölgeyi imara açan kurumların olacaktır.

 
Ege Denizi'nde balık bolluğu
 
Başkan Kocaoğlu'ndan İZBAN çıkışı: Hesabı neden verilmez?
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
sıkmayın canınızı 12 Haziran 2018 Salı 21:38

TAMAM dedik ya, 24 haziran gecesi bitecek bu tür rant soygunları. Belediye orada proje geliştirmişken ..

Yorumu oyla      9      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tapuda üç boyutlu dönem! İlk adım tamam
Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Adlı, "Gölbaşı'nda 13 bin konutu kapsayan ...
İzmir imar barışına koştu!
13 milyon konutun imar sorununun çözülmesi hedefiyle yapılan düzenlemenin ...
Herkes yarını bekliyor: İzmir'den 1 milyon başvuru!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ...
 
Maliye'den Hazine arazilerini kullananlara müjde
Maliye Bakanı Naci Ağbal, "2B arazilerini doğrudan satın alma hakkı olup ...
Büyük dönüşümde ikinci etap: Uzundere LivaHome vitrinde
İzmir Karabağlar'da kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında Folkart tarafından ...
Orjin Gruptan, İzmir’e 2 Milyar Liralık Yatırım: İstinyePark İzmir
İstanbul denilince akla gelen ilk alışveriş merkezi İstinyePark, 2 milyar ...
 
İzmir'deki AVM inşaatı için çağrı: İptal edildi, durdurun!
'İzmir'e Sahip Çık Platformu' üyeleri, Üçkuyular Fahrettin Altay Meydanı'nın ...
İzmir'de imar affı tartışması!
Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürü Selahattin Varan ve Şehir Plancıları ...
Rektör Budak'tan o ilçeye çıkarma: 5 bin personel hazır
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Torbalı’nın ekonomik ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Doğarken ağladı insan!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva