HABERLER>İŞ DÜNYASI
5 Aralık 2023 Salı - 16:46

İZTO’dan 100’üncü yıla özel sergi!

İzmir Ticaret Odasının düzenlediği törenle Hanrı Benazus Özel Koleksiyonu’ndan “Cumhuriyet Kazanımları Öncü Kadınlar Fotoğraf Sergisi” açılışı yapıldı. Sergi dört gün boyunca sanatseverler için kalacak.

İZTO’dan 100’üncü yıla özel sergi!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- İzmir Ticaret Odası (İZTO)’nun Cumhuriyetin 100. yılına özel düzenlediği etkinlikler kapsamında, Kadınlara  Seçme ve Seçilme Hakkının Verilmesinin 89. yıldönümünde, İBB Arşivi Hanrı Benazus Özel Koleksiyonu’ndan “Cumhuriyet Kazanımları Öncü Kadınlar Fotoğraf Sergisi” açıldı. 

ÖZGENER’İ DUYGULANDIRAN AN
Sergide ise Türkiye’nin ilk kadın milletvekillerinden ve Özgener’in büyük babaannesi olan Hatice Özgener’in fotoğrafı yer aldı.

Özgener açıklamasında "Benim için bu serginin ayrı bir anlamı daha var. Türkiye’nin ilk kadın milletvekillerinden, büyük babaannem Merhum Hatice Özgener’in fotoğrafının da bu kıymetli sergide yer alması, benim için büyük gurur kaynağı. Türkiye Büyük Millet Meclisi 5. Dönem seçimleri ile 17 kadın milletvekili ilk kez meclise girmişti. 13 Ocak 1936 tarihinde yayınlanan gazetelerde büyük babaannem Hatice Özgener’in Çankırı milletvekili olduğu ve 5. Dönemin 18. Milletvekili olduğu açıklanıyordu. Bu vesileyle; Büyük Babaannem başta olmak üzere ülkemizin tarihine yön veren, tüm öncü kadınlarımızı saygı ve minnetle anıyorum” dedi.

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener açılış töreninde, “Türkiye’de kadınlar siyasal haklarını ilk kez 1930 yılında yapılan Belediye Seçimlerinde kullandı. Kadınlar, ilk defa İzmir ve İstanbul’un belediye meclislerine girmeye başladı. Bugün hep birlikte açılışını yapacağımız sergimizde, Atatürk fotoğrafları derleyicisi ve Yazar Sayın Hanri Benazus, 5 Aralık Kadın Hakları Gününe özel olarak hazırladığı seçkiyle Cumhuriyet tarihinin öncü kadınlarını ziyaretçiler ile buluşturuyor” dedi.

EGE BÖLGESİ VE İZMİR ÖNCÜ OLDU
Özgener, Mustafa Kemal Atatürk sayesinde Türkiye’de kadınların dünyanın birçok ülkesinden daha önce seçme ve seçilme hakkına sahip olduğunu vurgulayarak, “5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkının Verilmesinin 89. Yıldönümü olan bu anlamlı günde, İzmir Büyükşehir Belediyesi Arşivi, Hanri Benazus Özel Koleksiyonu’ndan “Cumhuriyet Kazanımları Öncü Kadınlar Fotoğraf Sergisi” açılış töreninde siz değerli dostlarımla bir arada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. 5 Aralık 1934 Yılında Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile kadınlara ilk kez oy kullanma ve aday olma hakkı tanındı. Türk kadınları, Fransa ve İtalya’dan 11 yıl, Romanya’dan 12 yıl, Bulgaristan’dan 13 yıl, Belçika’dan 14 yıl, İsviçre’den 36 yıl önce seçme ve seçilme hakkına sahip oldu. Hiç şüphesiz bu önemli kararın yolunu açan, Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vizyonu ve devrimleriydi. Kadınlar, ilk defa İzmir ve İstanbul’un belediye meclislerine girmeye başladı. Ege Bölgesi ve İzmir her konuda olduğu gibi bu konuda da öncü oldu” şeklinde konuştu.

EN BÜYÜK ATATÜRK FOTOĞRAFLARI KOLEKSİYONU
Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 89. Yıl dönümümde sergilenen ve alanında öncü kadınların yer aldığı “Cumhuriyet Kazanımları Öncü Kadınlar Fotoğraf Sergisi” nin İZTO’da sergilenmesinden mutluluk duyduğunu ifade eden Özgener şöyle konuştu:

“Türkiye’de kadınlar siyasal haklarını ilk kez 1930 yılında yapılan belediye seçimlerinde kullandı. Bugün hep birlikte açılışını yaptığımız sergimizde, Atatürk fotoğrafları derleyicisi ve Yazar Hanri Benazus, 5 Aralık Kadın Hakları Günü’ne özel olarak hazırladığı seçkiyle Cumhuriyet tarihinin öncü kadınlarını ziyaretçiler ile buluşturuyor. ‘Cumhuriyetin öncü kadınları sergisi’ 5-9 Aralık tarihleri arasında odamızda ziyaretçilerini bekliyor olacak. 5 bin adetle Türkiye’nin en büyük Atatürk fotoğrafları koleksiyonuna sahip olan Sayın Hanri Benazus’a, sanatseverleri adeta zaman tünelinde yolculuğa çıkaran bu sergiyi bizlerle buluşturduğu için teşekkürlerimi sunuyorum”şeklinde konuştu.

 
Affedildi, 24 saat sonra aday oldu!
 
Çam ve Bayır kararını verdi... Hedef büyükşehir!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
EFE 5 Aralık 2023 Salı 18:46

İZMİR HİZMET BEKLİYOR

Yorumu oyla      2      3  
HAMZA DAĞ 5 Aralık 2023 Salı 18:45

BÜYÜKŞEHİRE ADAY OL

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ÇED süreci başlatıldı... Kozak'a dinamit!
Doğal güzellikleri ile bilinen Kozak Yaylası’na bir granit ocağı daha ...
İş dünyasından Kemeraltı atağı
İzmir Kemeraltı Bölgesi’nin geleneksel ve kültürel mirasını koruma ve ...
Bakanlık ÇED'i sonlandırdı… Tarih kurtuldu!
Bergama’da birinci derece arkeolojik SİT alanını içine alan ve Perperene ...
 
E-ticarette tüm zamanların rekoru kırıldı!
E-ticarette kasımda tüm zamanların satış rekoru kırıldı. Geçen ay 300 ...
Borsa haftaya yükselişle başladı
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 0,38 yükselişle 8.056,72 puandan başladı.
Bankaların faiz yarışı kızıştı!
Merkez Bankası TL’yi cazip kılmak adına adımlarını atmaya devam ediyor. ...
 
İzmir'in Abantı'ndaki madene talipli çıkmadı!
İzmir'in doğal güzellikleri arasında yer alan Gölcük Gölü'nün yanı başında ...
Ege'den 1,5 milyar dolarlık ihracat!
Ege İhracatçı Birlikleri kasım ayında ihracatını yüzde 2’lik artışla 1 ...
TİM Başkanı Gültepe: 2023 ticarette soluklanma yılı
2023 yılını ticarette "soluklanma yılı" olarak değerlendiren TİM Başkanı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çok mu çok oluyor bu Çeşme?
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva