HABERLER>GÜNCEL
25 Mayıs 2022 Çarşamba - 17:59

İZTO Başkanı Özgener'den 'enflasyon' yorumu: Yangın bir an önce söndürülmeli!

İzmir Ticaret Odası'nın Mayıs ayı olağan meclis oturumunda konuşan İZTO Başkanı Mahmut Özgener çarpıcı açıklamalarda bulundu. Dünyadaki ve Türkiye'deki enflasyon rakamlarına dikkat çeken Özgener, Türkiye'de ilk olarak enflasyon ile mücadele edilmesi gerektiğini ve enflasyondaki 'yangının' söndürülmesi gerektiğini söyledi. Özgener ayrıca kruvaziyer gemileri için Seatrade Med 2024 Fuarı'na İzmir'in aday olduğunu ve bu konuda lobi çalışmalarına başlayacaklarını duyurdu.

İZTO Başkanı Özgener den  enflasyon  yorumu: Yangın bir an önce söndürülmeli!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Ticaret Odası Mayıs ayı olağan meclis oturumunu gerçekleştirildi. İzQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya Selami Özpoyraz başkanlık yaptı.

REKABET ALANINDA BÖLGESEL EŞİTSİZLİKLERİN ARTTIĞINI GÖREBİLİYORUZ
Meclis konuşmasında enflasyon oranına dikkat çekerek incelemerin iyi yapılması gerektiğini vurgulayan Özgener, "Enflasyon, küresel ekonominin en önemli sorunlarından biri olmaya devam ederek hane halklarını, reel sektörü, finansal sistemleri tahrip ediyor. Politika yapıcıların enflasyona verdiği tepkide geç kaldığına ilişkin eleştirilerde giderek yükseliyor. Her ne kadar FED’in faiz artışlarının 2022’de geleceği bir süredir bilinse de, yükselen enflasyon karşısında sertleşen söylemler, dünyadaki bütün piyasaları tahmin edilenden daha fazla sarsmaya başladı. Bu durumda büyüme ile ilgili riskleri artırıyor. Sene başında ihracat piyasalarımız için yaptığımız büyüme ve satış tahminlerini yakından takip etmemiz gerekebilir.  Piyasalara baktığımızda, gayrimenkul dışında her varlık grubunun değer kaybettiği bir ortamdan geçtiğimizi görüyoruz. İşler, global ekonomide hiç daha önce görmediğimiz şekilde gelişiyor/evriliyor. Varlık değer kaybının bu kadar hızlı ve hemen hemen her grupta olması, finansal istikrarsızlığın tetikleyebileceği borç krizlerine karşı dikkatli olmamız gerektiğine işaret ediyor.  Şirketlerde de farklılaşan yapılar var. 90’lı yılların sonunda bankalar ve enerji firmaları en değerli şirketler iken bugün teknoloji firmaları küresel ekonomiye liderlik ediyor. Teknolojik üstünlük ile küresel markaların bölgesel alanları domine ettiğini rekabet alanında bölgesel eşitsizliklerin arttığını görebiliyoruz.  Orta ve uzun vadeli olarak ise uluslararası sistemde  ve global ekonomik işleyişte çözümlenmesi gereken iki ana problem var. Birinci problem, iklim değişikliği, ikinci problem ise globalleşmenin çözümleyemediği ve hatta arttırdığı göç konusu. Bu iki problem mevcut bakış açısı ile sonuçlandırılamıyor ve ülkemizi birçok ülkeden daha fazla etkileme gücüne sahip. Farklı bakış açıları ortaya konması ve yeni politika setleriyle geleceğimiz için çok önemli olan bu iki soruna odaklanılması gerekiyor" diye konuştu.

SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL
Enflasyona bir an önce müdahale edilmesi ve çözüm bulunması gerektiğini belirten Özgener, "Globalleşmenin yarattığı kırılım, mutlaka önceliklendirme yapılarak değerlendirilmeli. Konunun önemi nedeniyle bir kez daha vurgulamak isterim ki, öncelikli çözüm yolumuz enflasyonla mücadele olmalı ve enflasyondaki yangın söndürülmelidir. Enflasyon konusundaki yaklaşımımızı değiştirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Geleneksel yöntemlerle ve küresel yabancı sermayeyi çekecek yönde hızlıca enflasyonun düşürülmesine gidilmesinin kaçınılmaz olduğunu düşünüyoruz.Enflasyonu düşürmek veya en azından daha da yükselmesini önlemek için Merkez Bankası'nın politikasını değiştirmesi gerekiyor. Çünkü enflasyonun yüksek seyri, mevcuttaki kırılmayı daha da arttırıyor. Hem enflasyonun diğer tüm ülkelerden kopan seviyesi, hem de rezerv politikası, ülke riskinin gittikçe artmasına ve daha önce görmeye alışık olmadığımız seviyelere çıkmasına sebep oluyor.  Türk Lirası’nın faizini diğer ülkelere göre bu kadar düşük tuttuğumuz bir durumda, Türk Lirası’nın seviyesini uluslararası rezervlerle korumaya çalışmak hem çok riskli, hem de sürdürülebilir değil. Küresel para akımlarının bir süre sonra eskiye döneceği beklentisi ise şu an için çok iyimser bir beklenti gibi gözüküyor. Orta vadede gelir eşitsizliği konusunda 2000’li yılların başında yakaladığımız ivmelenmeye ulaşmamız gerekiyor.Bu durum, orta vadede tüm ekonominin işleyişini, verimliliğini ve büyüme kapasitesini sınırlıyor.  Çin bile, yüksek büyüme yerine orta sınıfının büyümesini baz alarak sistemini değiştiriyor. Bizim de büyüme stratejimizi gözden geçirmemiz gerekiyor. Eşitsizlik yaratan ve yeterince istihdam üretemeyen büyüme yapısını dönüştürmeliyiz.  Yatırım önceliklerimizi küresel alandaki eğilimler dikkate alınarak yeniden düzenlemeli, globalleşmedeki çoklu kriz alanlarındaki enerji ve gıdadaki yatırımlarımızı gözden geçirmeliyiz. Gıda tedarik zincirlerinin değişmesi nedeniyle bir arz problemi olarak karşımızda. Gıda ve enerjiye yerel anlamda eğilmeliyiz, bu alanda milli politikalarımızı gözden geçirmeliyiz. Yüksek büyümenin getirdiği ek finansman ihtiyacını azaltmalıyız ve global ekonomide yaşanan kırılmalarla, sermaye akımlarını çekerken yüksek büyüme oranımızın yarattığı risklerin farkına varmalıyız. Biz aynı düşük faiz-yüksek büyüme politikasında devam ederken ve tüm kaynaklarımızı ve gücümüzü yüksek büyümeye ayırırken; global ekonomide riskler gelir adaleti, düşük enflasyon, sürdürülebilir gıda ve enerji tedariği, uzun vadeli bölgesel istikrar ve işbirliği etrafında yeniden şekilleniyor. Bu yeni denklemi görmezden gelmek ya da mevcut dinamiklerin geçici olduğunu düşünmek, bizi global ekonominin merkezinden uzaklaştırır.  Yüksek büyüme, yüksek enflasyon ve artan makroekonomik riskler ile global ekonomideki değişime ayak uyduramayız" dedi.

VATANDAŞLARIN EV SAHİBİ OLMASI GİTTİKÇE ZORLAŞIYOR
İnşaat sektörünün yaşadığı sıkıntılara da dikkat çeken Özgener, "Odamızın en çok üyesinin faaliyet gösterdiği inşaat sektörü, malzeme fiyat artışları nedeniyle zor günler geçiriyor. Projeler durma noktasına geldi. Yüksek fiyatlar nedeniyle vatandaşların ev sahibi olması gittikçe zorlaşıyor. Bu koşullar karşısında üyelerimiz kredi olanaklarının arttırılmasını talep ediyorduz. Bu talebe yönelik, Sayın Cumhurbaşkanımız 9 Mayıs’ta yeni finansman paketlerini açıkladı. Paket ile küçük ölçekli müteahhitlere, şehir içindeki küçük parsellere konut yapabilmeleri için metrekaresini belli bir fiyatın üzerinde satmamaları şartıyla uygun maliyetli kredi kullandırılacak.  Düşük gelir grubundaki vatandaşlarımızı ev sahibi yapmaya yönelik sosyal konut projeleri için TOKİ’ye 30 milyar liralık finans sağlanacak. Ayrıca ilk konutunu alacak vatandaşların uygun maliyetli kredi imkanıyla konuta erişimleri sağlanacak.Çözüm paketlerinin inşaat sektörüne can suyu olmasını diliyoruz.

İZMİR, SEATRADE MED 2024 FUARI’NA DA TALİP
Kruvaziyer turizminin önemini vurgulayarak bu konuyla ilgili çalışmalarının olduğunu belirten Özgener, "Benzer bir hareketliliği kruvaziyer gemilerde görüyoruz. Bu gelişmelerle ilgili sizi bilgilendirmek isterim. Miami Kruvaziyer Fuarı’ndaki temaslarımızın ardından Costa Crociere şirketi ile yaptığımız görüşmelerde tur operatörleri, turizm yazarları ve blogger ile influencerların 17 Mayıs’ta İzmir’e gemi ile geleceğini ifade etmeleri üzerine; Odamız evsahipliğinde bir organizasyon yapılmasını önerdik ve kabul gördü.  Valiliğimiz, İzmir Büyükşehir Belediyemiz, İl Kültür Turizm Müdürlüğümüz, TÜRSAB ve İzmir Rehberler Odası koordinasyonunda Unesco, gastronomi, deneyim odaklı yeni rotalar, Efes- Kent Merkezi ve Urla aksında yapılan turlar ile bu insanlara tanıtıldı. 18 farklı ülkeden gelen katılımcılar İzmir’i deneyimleme fırsatını yakaladı.  Odamız ev sahipliğinde düzenlenen yemekte, Valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız ve kardeş Odalarımızın katılımlarıyla buluştuk. Heyetle birlikte gelen Costa Crociere Akdeniz Yeni Pazarları, İngiltere, Doğu Avrupa ve Orta Doğu Pazarlarından Sorumlu Satış ve Pazarlama Direktörü Alessandro Bottaro ile yapılan görüşmeler de son derece verimli geçti. İzmir, Seatrade Med 2024 Fuarı’na da talip. 2 yılda bir Akdeniz kentlerinde düzenlenen kruvaziyer fuarında Akdenizli rakiplerimiz karşısında lobi faaliyetlerine başlayacağız" diye konuştu.

 
AK Partili Nasır’dan Karşıyaka'ya plan müjdesi: Dönüşüme engel kalmadı!
 
Yeğenini av tüfeğiyle yaralayıp kaçan şüpheli yakalandı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
mehmet 26 Mayıs 2022 Perşembe 09:10

Bir tane İzmir iş dünyası işçin icraat yapamadınız.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'in tulum peyniri tescillendi!
İzmir Ticaret Odası (İZTO) girişimleri ile coğrafi işaret kaydı alınan ...
İzmir'de yasa dışı geçişe geçit yok: 297 göçmen yakalandı!
İzmir'in Urla, Çeşme ve Seferihisar ilçelerinde yasa dışı geçiş yapmaya ...
Pençe-Şimşek bölgesinde 3 terörist etkisiz hale getirildi
Irak'ın kuzeyindeki Pençe-Şimşek bölgesinde tespit edilen 3 PKK'lı terörist ...
 
Uzaya gitmek için kaç başvuru yapıldı?
Türkiye'nin ilk uzay yolcusu projesine 2 günde 31 bin kişi müraacat etti, ...
İzmir'de bahis operasyonu: Çok sayıda gözaltı!
Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından aralarında İzmir'in de bulunduğu 44 ...
Uzay için 31 bin Türk gönüllü!
Türkiye'nin ilk uzay yolcusu projesine 2 günde 31 bin kişi müraacat etti, ...
 
Otomobilde 60 litre sahte etil alkole 1 tutuklama!
İzmir'in Buca ilçesinde, polis ekiplerince otomobilde yapılan aramada, ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan şehit askerlerin ailelerine başsağlığı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pençe-Kilit operasyon bölgesinde şehit olan askerlerin ...
İzmir şehidini gözyaşlarıyla uğurladı... Büyük acı!
Kuzey Irak'ta devam eden Pençe-Kilit Operasyonu sırasında teröristlerle ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva