HABERLER>GÜNCEL
23 Ocak 2020 Perşembe - 11:46

İzmirlileri rahatlatan açıklama: Büyük deprem endişesine gerek yok!

Manisa’da yaşan depremin ardından açıklamalarda bulunan Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Öziçer, “Ege bölgesinde son 100 yılda 7 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmedi. Bu bölgede yaşayanların büyük deprem endişesine gerek yoktur” dedi.

İzmirlileri rahatlatan açıklama: Büyük deprem endişesine gerek yok!

EGEDESONSÖZ- Jeofizik Mühendileri Odası İzmir Şube Bakanı Sinan Öziçer Sonsöz TV’de yayınlanan Günaydın Ege Programı’na katıldı.

Akhisar’da yaşanan 5.6 büyüklüğündeki depremi yorumlayan Oda Başkanı Öziçer, “Ege bölgesindeki hatların yapısı Kuzey Anadolu Fay Hattı’ndan çok farklıdır. Normal fay dediğimiz yine zıt ama aşağı düşen şekilde hareket eder ve 6.6’yı geçen büyüklerde yaşanmaz. Ege’de yaşayanların büyük deprem endişesine gerek yoktur” dedi.

Başkan Öziçer yaptığı açıklamada ayrıca, “Ege Bölgesi için beklenilen depremlerdi. Ege Bölgesi’ndeki illerin hepsini içine alan bir tektonik yapı var ve bu tektonik yapının oluşturduğu fay hattında bir boşalım oldu. Bu normaldir. Vatandaşlarımızın da buna alışması gerekir. Depremi ben de şiddetli bir şekilde hissettim ama nerede diye düşündüm, anlayamadım ilk önce. Biraz uzun sürdü. Sonra İstanbul ve Bursa’da hissedilen deprem haberlerini gördüm, ardından Kandilli Rasathanesi’nden gelen haberle gerçek merkez üssüyle ilgi bilgi aldık’’ diye konuştu.

NEDEN BU KADAR GENİŞ ALANDA HİSSEDİLDİ?
‘Deprem neden bu kadar geniş alanda hissedildi?’ sorusuna cevap veren Öziçer, “İki yorum var. Öncelikle orta büyüklükte bir deprem olması sebebiyle korkutan bir deprem oldu. Dalga meydana geldikten sonra özellikle merkez üssü sığ ise ki 6.8 kilometre derinliğindeydi. Bu da sığa yakın demektir.  Zeminin de özelliğiyle birlikte sismik dalgalar yayılır. Bu dalgalar kayalarda farklı, alüvyonlu ve olumsuz zeminde farklı ilerler ve büyür. İstanbul’a kadar bu dalga yayıldı ve İstanbul’un özellikle zemini kötü yerlerinde hissedilen dalgalar küçük bile olsa acaba İstanbul depremi mi diye düşünülebilir. İkinci bir yorum ise şu;  Akhisar depreminden 10-15 dakika önce İstanbul’da da merkez üssü Marmara olan küçük bir deprem yaşandı ve iki sallantı beraber hissedilip bu şekilde yorumlandı. Zaten sürekli depremler yaşıyoruz. Daha az önce kontrol ettim dün yaşanan Akhisar depreminden şu ana kadar 188 deprem daha olmuş. Bu art arda sarsıntılar birleşip İstanbul’da gerekenden fazla bir sarsıntı yaşanmış olabilir’’ ifadelerini kullandı.

‘’EGE’DE YAŞAYANLARIN BÜYÜK DEPREM ENDİŞESİNE GEREK YOKTUR’’
Öziçer tekrar yaşanabilecek deprem korkusuyla ilgili ise, “Türkiye’de ciddi aktif fay hatları var. Ege Bölgesi’nde de birbirine girmiş fay hatları var ve bu faylar birbiriyle zıt hareketler oluşturabilir. İstanbul’un içinde yer aldığı Kuzey Anadolu fay hattının oluşumu doğrultu atımı fay hattı olarak geçer ve bunun oluşturduğu deprem büyüklükleri 7 ve üzeridir. Zamanı 5-6 yıl gibi sık olmaz. Ama Ege Bölgesi’ndeki hatların yapısı çok farklıdır. Normal fay dediğimiz yine zıt ama aşağı düşen şekilde hareket eder ve 6.6’yı geçen büyüklerde yaşanmaz. Ege’de yaşayanların büyük deprem endişesine gerek yoktur. Vatandaşlarımızın bilimsel verilerle anlatılan inanması gerekir. Sürekli herkesin ağzından çıkan şiddet kelimesi vardır. Çok eski depremleri anlatırken kullanılan bir kavramdır. 1,2,3,4 diye gider ve şiddet,  deprem meydana geldiğinde oluşan hasarla ölçülür. Mesela 4.4 büyüklüğündeki bir deprem, kerpiç binaların, yağma binaları olduğu yerde olursa bu yapılar yıkılır. Hasar fazla olacağı için bu depremin şiddetine 7 diyebiliriz. İzmir’de yerleşim yerine en yakın deprem 2005’te oldu. 5.9 büyüklüğünde uzun süren depremlerdi. İzmir’de de İstanbul’da da depremler bekleniyor tabii. Bilim ve matematiğe göre hareket etmemiz gerekir. Ege Bölgesi’nde son 100 yılda 7 büyüklüğünde bir deprem zaten meydana gelmedi. Bu konuda felaket tellallığı yapılmaması gerekiyor. Kamuya hizmet eden insanlarız. Halkımızın menfaatleri için çalışıyoruz’’ dedi.

BUNUNLA NASIL YAŞARIZ?
Depreme karşı alınabilecek tedbirin önemini vurgulayan Öziçer, “Deprem suistimal edilebiliyor. Bizler tabii ki meslek odaları, sivil toplum örgütleri, belediyeler olarak her şeyi yapmaya çalışıyoruz. Bu hazırlıklar ve önemler hemen olacak şeyler değildir. Ama vatandaşlar bu suistimalle başa çıkabilir. Daha önce yaşanan depremlerden sonra üzerlerine düşen eşyalarla hayatını kaybeden çok vatandaşımız var. Vatandaşlarımızın öncelikle üzerlerine düşebilecek dinamik eşyaları sabitlemeleri gerekir. Bu alınan önlem yüzde elliye kadar bu sebeple ölüm bu riski düşürür. Bir diğeri deprem anında endişelere yer vermemek ve sert eşyaların olduğu yerlere gidip, örneğin bir sandık, çamaşır makinesi gibi,  sırtlarını oraya dayayıp cenin pozisyonunda depremin geçmesini beklemeli gerekir. İnce ayaklarla tutturulmuş bir masa sağlam değildir. Masa ve kapı altları gibi alanlardan uzak durulması gerekir. Depremin yeri, zamanı ve büyüklüğü maalesef daha önceden bilinemez. Bu yüzden vatandaşlarımız sadece bilimsel gerçeklere inansınlar. Bu depremler daha büyüğünü tetikler mi bilemeyiz. Depremlerin de daha önceden tahmin edilmesi çok çok zor bir şeydir. Bununla ilgili çalışmalar çok sağlıklı değildir bu yüzden bunlara çok inanılmasın. Hangi bilimsel verilere göre bunların söylenildiğine bakılması lazım. Vatandaşlarımız gündelik yaşamlarına devam etsinler, tedbirli korkmadan yaşamaya devam etsinler’’ açıklamalarında bulundu.

EKSİKLER GİDERİLDİ Mİ?
Öziçer, “2019 yılında yeni deprem yönetmeliği girdi. Bu yönetmelik diğerlerine göre daha üst düzeyde. Yine de sahte raporları denetleyebilecek çalışanlar hala bütün ilçelerimizde yok. Belediyelerde jeofizik ve jeoloji mühendislerinin olmaması bir sıkıntı ve çoğu belediyede maalesef istihdam yok ve bu konuyla ilgili bir kaygım var. Önümüzdeki zamanda olmayacak anlamına gelmez fakat bunların istihdamı çok önemli. İleride bir depremde can kaybı yaşandığında yıkılan binaya verilen onay sebebiyle bunun gerçekleştiğini anlar ve bununla ilgili soruşturma başlatma imkanı sağlanır” dedi.

 
Bornova’nın nohutu Ovacık’tan!
 
Çeşme'de Genco Erkal’dan ‘Yaşamaya Dair’
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hür Düşünce 23 Ocak 2020 Perşembe 15:46

Eyy uzman, ne olacağı belli olmaz , bu işler de tedbiri elden bırakmamak gerek üstelik İzmir deprem bölgesi ve altından bir sürü fay hattı geçiyor.

Yorumu oyla      5      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doktorun yazdığı ilaç genç kızı bu hale getirdi!
Antalya'da sağlık meslek lisesi öğrencisi Hikmet Mina Kara'nın (17), sınav ...
FETÖ'nün beyni tutuklandı!
İzmir'de düzenlenen operasyonda yakalanan FETÖ'nün sözde "kadim abisi" Yusuf Bekmezci tutuklandı.
Mehmet KARABEL yazdı... Manisa sallandı, İstanbul'un nasıl ödü koptu?
Mehmet KARABEL yazdı... Manisa sallandı, İstanbul'un nasıl ödü koptu?
 
Üsküdar'da 'Çanakkale Köprüsü' dolandırıcılığı!
Yapımı devam eden Çanakkale Köprüsü dolandırıcıların iştahını kabarttı. ...
Terk edene 10 bin TL para cezası geliyor!
Artık hayvanlar 'eşya' olmaktan kurtulup "canlı' gibi korunacak. Hayvan ...
Ankara'da arka arkaya iki deprem
Dün akşam art arda meydana gelen ve birçok şehirde hissedilen depremlerin ...
 
MHP İlçe Başkanı evinde intihar etti
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Gürsu İlçe Başkanı Ali Osman Beysir (46), ...
Soyer'den açıklama: İzmir'de deprem teyakkuzu!
Manisa'nın Akhisar ilçesinde meydana gelen 5,4 büyüklüğündeki depremle ...
Bekmezci'den sorguda skandal sözler: Gülen'i severim, terörist diyemem!
İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ekiplerinin aylar süren çalışmasının ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva