HABERLER>POLİTİKA
28 Haziran 2022 Salı - 19:54

İzmirli vekiller deprem sorununlarını komisyona taşıdı!

CHP İzmir Milletvekilleri Atila Sertel ve Bedri Serter, Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu’nda TOKİ Başkanı Ömer Bulut'a İzmir depreminden sonra yaşanan sorun ve sıkıntıları anlattı. Sertel, yeni yapılan binalarda çatlama görüntüleri olduğunu öne sürdü. Serter ise kura çekimlerinde adaletsizlikler yaşandığını iddia ederek komşuların birbirini şikayet ettiğini söyledi.

İzmirli vekiller deprem sorununlarını komisyona taşıdı!

EGEDESONSÖZ – CHP İzmir Milletvekilleri Atila Sertel ve Bedri Serter, Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu’nda İzmir Depremi’nden sonra yaşanan sorun ve sıkıntıları dile getirdi. Vekiller, komisyona katılan TOKİ Başkanı Ömer Bulut’a sorularını iletti.

SERTEL: YAPILAN BİNALARDA ÇATLAMA GÖRÜNTÜLERİ VAR
Şehir hastanesi üzerinde bulunan ve depremden sonra rezerv alan olarak belirlenen yere dair sorularını ileten Sertel, bölgeye ait sorunların olduğunu ve birçok alanda çatlama görüntülerinin ellerine ulaştığını belirtti. Sertel konuyla ilgili şunları söyledi:

Benim birinci sorum şu: Siz bu şehir hastanesinin üzerindeki o konut üretim alanlarında bir zemin etüdü çalışması yaptırdınız mı? Kim yaptı ya da kimler yaptı ve ne kadar para harcandı bu konuda? Bunu öğrenmek istiyorum. Ayrıca, yapılan konutların içine giren aileler oldu mu, taşınan aileler oldu mu? Bir de bu yapılan konutlarla ilgili biz çok sayıda şikâyet almaya başladık Sayın Genel Müdür, tam da bu maddeye uygun. Kesin kabulü yapılmadan önce orada mutlaka çok ayrıntılı bir inceleme yapmanız gerekiyor çünkü burada görseller var elimde, bunları size de teslim edebilirim. Mesela camları çatlak, balkon kısmında çatlakları olan, bu mutfak bankolarının kenarları çatlamış görüntüler vatandaşlar tarafından bize ulaştırıldı. Mesela kalorifer borularının altındaki bu yer döşemelerinde bozukluklar, kapı altları kırıkları, balkon demirlerinde eğrilmeler gibi depremzelerden böyle çok sayıda fotoğraf elimize geliyor. Tabii, siz büyük bir gayret sarf ediyorsunuz yani "Bunu hızla yapalım, çabuk yapalım" diye ve ihalelere çıkıyorsunuz, bu arada da tabii ihaleleri değişik firmalar alıyor. O ihaleleri alan firmaların üretiminde bazı aksaklıklar elbette olacak ama sizin kesin kabulde vatandaşlarımızın bu mağduriyetlerini gidermeniz noktasında çok önemli bir işlev göreceğinizi düşünüyorum.

’20 YIL SÜRELİ SIFIR FAİZLİ KREDİ İZMİR’DE DE UYGULANSIN’
Elazığ’da yaşanan deprem sonrasında yirmi yıl süreli ve sıfır faiz ödemeli kredi verilecek olması üzerine Sertel, bu uygulamanın İzmir’de de olması gerektiğini belirterek, “Bir de Gürsel Erol söyledi yani bu çok güzel bir uygulama eğer o genelge çıkarsa Elâzığ'da kentsel değişim konutları, afet konutları gibi görülerek yirmi yıl süreli sıfır faiz ödemeli bir uygulama yapılacaksa bir felaketi yaşamış İzmir kentinde de vatandaşlarımız için bu uygulamanın yapılması gerekir diye düşünüyorum. Çünkü Elâzığ da bizim kentimiz İzmir de bizim kentimiz yani Elâzığ'a bu konuda bir söz verildiyse İzmir'e bu uygulamanın mutlaka getirilmesi ve burada mağduriyet içerisinde olan vatandaşların yani bir felaket yaşamış olan vatandaşların deprem bölgesinin "afet bölgesi" ilan edilmemesinden kaynaklanan ve faizle konut yapmaya çalışan yurttaşların çektiği sıkıntıları sadece yıkılanların değil çok hasarlı olan, ağır hasarlı olanların ve orta hasarlı olanların da evlerini yıkmak zorunda kaldıklarını ve o bölgede yaşayan insanların... Siz de geldiniz, Sayın Bakanla beraber şahsen bana eşimin taziye ziyaretinde bulundunuz; onun için de teşekkür ediyorum size, o sırada da size dile getirmiştim; o bölgede yaşayan yurttaşlar, emekli yurttaşlar yani emekli olurken geçmişte emekli maaşıyla bir konut alabilir noktadaydı memurlar. Şimdi, o kalktı ortadan ama o dönemde emekli olurken ya da kooperatiflere girerek birikimleri ucu ucuna yetiştirip... Sonuçta emekli olup bir konut sahibi olan insanların şimdi o konutları yeniden satın almakla baş başa kaldıklarını ve daire yenilenmesinde müteahhitlerin eline bırakıldığını ve müteahhitlerin de onların konutlarını yenilemek noktasında yüksek fiyatlar istediklerini, hele demirin, çimentonun ve inşaat malzemelerinin aşırı zam görmesinden sonra bu rakamların o vatandaşlar tarafından karşılanamayacak boyutlara geldiğini bilmenizi isterim” önerisinde bulundu.

SERTEL’DEN ‘ORTA VE AĞIR HASARLI KONUT SAHİPLERİ’ İÇİN ÖNERİ
Orta ve ağır hasarlı konut sahiplerinin de önünün açılması gerektiğini belirten Sertel, komisyondaki sözlerini şu şekilde noktaladı:

Benim önerim şudur: TOKİ'nin bu konuda da önderlik yapması lazımdır, ağır hasarlı ve orta hasarlı konut sahiplerine bir ön açmalıdır ve onların konutlarının yapılması noktasında da onlara da destek verilmesi noktasında devletimiz sahip çıkmalıdır. Çünkü TOKİ'nin bu işlevinin çok önemli olduğuna inanıyorum.

Ayrıca, arkadaşlarımız... Burada siz yanıt verdiğiniz için kısaca ona da değinmek isterim. Siz diyorsunuz ki: "TOKİ ihtiyaca binaen konutlar üretiyor ve öyle devam ediyor." Ben biliyorum ki bundan üç, dört sene önce son derece lüks konutlar üretilip İstanbul'un çok zengin insanlarına satıldığını ve bu konutların da TOKİ tarafından üretildiğine tanığım. Bunu Ankara'da da belli merkezî bölgelerde TOKİ konutlarının üretildiğini ve çok sayıda insanın buradan satın alma yoluyla konut sahibi olduğunu biliyorum. Sadece dar gelirlilere değil bu tip projeleri de belki para kazanmak için TOKİ bunları yapmış olabilir ama ben TOKİ'nin kesinlikle rant için var olduğunu düşünmüyorum ve düşünmediğimi söylüyorum. TOKİ elbette ki sorunların çözümü için de vardır, öyle olmalıdır. Benim sizden hassaten ricam şu: Eksik imalatlar, konut içerisinde yapılan hatalar; vatandaşlara, ailelere verilen konutların içerisinde bulunan kusurların içine de girse vatandaş, teslim de alsa mutlaka onların bir gözden geçirilerek sorumlu olan müteahhit tarafından düzeltilerek teslim edilmesinde yarar görüyorum.

SERTER: FAY HATTI ORADAN GEÇİYOR
Komisyonda konuşan Serter ise şehir hastanesi üzerinde yapılan alanın zemininden fay hattını geçtiğini belirterek konunun açıklığa kavuşturulması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

Ben İzmir milletvekiliyim. Deprem olduğu an itibariyle bütün vekil arkadaşlar İzmir’e geldiler ve o afeti hep beraber yaşadık. Bir anda ikinci gün Çevre Bakanı’nın afet koordinasyon merkezi toplantısında şehir hastanesi üstündeki bölgenin derhal yapılacağı dile getirildi. Bu bölge daha önce sizin araştırmalarınızla şehrin gelişim bölgesi miydi ve burası iyi araştırıldı mı? Çünkü benim jeoloji mühendislerinden aldığım bilgi şu ki; Manisa ve Turgutlu’dan gelen fay hattının oradan geçtiği ve fay hattının geçtiği noktada minimum 20 metre sağı ve solunun sadece tünelin değil mutlaka inşaatsız geçilmesi gerektiği açıklandı. Bunun açıklığa kavuşmasını istiyorum.

‘MİLLET BAHÇESİ Mİ İNSANLARIN YAŞAM ALANI MI ÖNEMLİ?’
Bayraklı ve Bornova’nın afet alanı olması gerektiğinin altını çizen Serter, sadece binaların yıkılmadığını ve kirada kalan vatandaşların geçim sıkıntısı yaşadığını belirtti. Serter, “Ek olarak deprem bölgesi olarak Bayraklı ve Bornova bölgemizdeki her yerin afet alanı olarak açıklanması şart. Orada depremde sadece kümülatif yıkılan binalar değil, evsiz barksız kalan birçok vatandaşımız var. Bu vatandaşlarımız şu anda kiralarda. Geçim sıkıntılarında da çok zor günler yaşamaktadırlar. Son günlerde de şu anda denize yakın olan depremden sonra konulan konteynerlerin kaldırılmaması için insanlar ellerinden gelen bütün çabayı göstermekte. Valiliğin aldığı karar kaldırmaktı ama onlar tepki gösterince kaldırılmayacak. Halen bir buçuk seneyi geçmesine rağmen buradaki arkadaşlarımızın buradaki arkadaşlarımızın deprem konutları yerine konteyner binalarda yaşaması bu yüzyılda kimsenin hakkı değil. Millet Bahçesi mi, insanların yaşam alanları mı önemli?” ifadelerini kullandı.

‘KOMŞULAR BİRBİRİNİ ŞİKAYET EDİYOR’
Deprem alanında kat sayısının 5’e düşürülmesine tepki gösteren Serter, ayrıca kura çekimlerinden dolayı adaletsizlik yaşandığını ve komşuların birbirini şikayet ettiğini belirterek sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

Bayraklı deprem alanında 8-10 katlı binalarımız yıkıldı. Teknoloji o kadar gelişti ki binaların temel sorunlarını çok rahatlıkla çözülmekte ama bir anda 8-10 katlı binalar 5 kata düştü ve buradaki insanlarımız kura çekiminde de 2+1, 3+1 dairelere kavuşmak için birbirlerini yer hale geldiler. 117 tane canımızı unutmuş vaziyetteyiz oradaki insanların ev çırpınışlarından dolayı. Burada neden 8-10 katlı yapılaşma düşünülmedi? Önündeki sahil yapısında 50 katlı gökdelenlerimiz var. Benim çocukluğum orada geçti, zeminin yapısını çok iyi bilmekteyim. Türkiye’nin en güzel marulunu ve ıspanağını yerdik. Maalesef oraya inşaatlar geldi. Benim kısır bilgimle kıyıya yaptığımız gökdelenlerin kazıkları deniz suyunun bir kısmını karaya ittirdi bir kısmını denize ittirdi. Karaya ittirdiği zaman alüvyon olduğu için bu depremde yok oldu. İzmir çok deprem geçirdi ama böyle bir felaket geçirmedi. Kısır düşünüyorum, sizler çok daha iyi değerlendirebilirsiniz. Yine o yapının üzerine 8-10 katlı binalar yapılırdı, hak sahipleri orada o evlerini yitirenlere orada o binalarda da hak etme hakkına sahip edilebilirdi. Kura çekimlerinde hala adaletsizlik var bazı noktalarda ve bazı binalara komşular birbirini şikayet ettiğinden dolayı hak sahibi olan kişiler yerlerine oturamıyorlar. Bu da orada 2-3 binada yaşanıyor hemen hemen 120 haneye tekabül eden bir konu.

 
İzmirli lokantacılardan Narlıdere'ye çıkarma
 
'Kendi doğalgazımızı hanelere ulaştıracağız'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Özhaseki açıkladı: İl sayısı 100'e çıkacak mı?
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, il sayısının 100'e çıkarılması ...
Kılıçdaroğlu'ndan, Türk Ocakları açıklaması
Partisinin grup toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, ...
AK Partili Kırkpınar’dan çarpıcı iddia: İzmir’de birinci olacağız!
Muhalefetin yaptırdığı anketlerde bile AK Parti’nin oylarının düşmediğini, ...
 
AK Partili Kırkpınar'dan STK'lara ziyaret!
AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, İzmir Terziler ve Konfeksiyoncular ...
Beko'dan yasa çıkışı: Sansüre izin vermeyeceğiz!
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, “AKP sansürle, özgürlükleri baskılayarak ...
Bahçeli'den idam mesajı: Destek vermeye hazırız
MHP lideri Devlet Bahçeli kadın cinayetleri ve tecavüzü, orman yangınları ...
 
Vekil Kılıç'ın korona testi pozitif!
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, şiddetli ...
CHP'den Aykut Erdoğdu açıklaması
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, telefon görüşmesine ilişkin kayıtları internette ...
Şentop, Avusturyalı mevkidaşıyla görüştü
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Avusturya Meclis Başkanı Wolfgang Sobotka ile görüştü.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva