HABERLER>EKONOMİ
1 Aralık 2022 Perşembe - 08:34

İzmirli servisçiler kooperatifleşti

İzmir Otobüsçüler ve Servis Araçları Esnaf Odası Başkanı Erdem Mert, seçim vaadi olan kooperatifi hayata geçirdi. Resmen kurulan kooperatif, 6 bin 500 servisçiye akaryakıttan lastiğe, tamir bakımdan servis işini doğrudan almaya kadar pek çok alanda hizmet verecek, esnafın pastasını büyütecek.

İzmirli servisçiler kooperatifleşti

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Tarımsal ve hayvanlar üretim yapan üreticilerden sonra esnaf da kooperatifleşmeye başladı. İzmir Şekerciler ve Pastacılar Odası’ndan sonra İzmir Otobüsçüler ve Servis Araçları Esnaf Odası da kooperatif kurdu. 16 Ocak 2022’de yapılan genel kurulda 28 yıllık iktidarı devirip oda başkanı olan Erdem Mert ve arkadaşları, seçim vaatleri olan İzmir Servisçiler Kooperatifi’ni kurdu. 10 milyon lira sermayeyle kurulan kooperatif, yakında faaliyetlerine başlayacak.

10 MİLYON LİRA SERMAYEYLE KURULDU
İzmir Servisçiler Kooperatifi, Oda Başkanı Erdem Mert’in başkanlığında ve oda yönetimindeki isimler tarafından 10 milyon lira sermayeyle kuruldu. Başkan Mert, kooperatif kurma hedefinin seçim vaatleri arasında da yer aldığını belirterek, “Servisçi esnafının pastasını büyütmek hedefiyle yola çıktık. İzmir Servisçiler Kooperatifi, 6 bin 500 servisçiye akaryakıttan lastiğe, tamir bakımdan servis işini doğrudan almaya kadar pek çok alanda hizmet verecek” dedi. Başkan Mert, kooperatifle ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu:

OKUL VE FABRİKA SERVİSLERİNDE ARACILAR ORTADAN KALDIRILACAK
“İzmir Servisçiler Kooperatifi, esnafın daha çok kazanması için çalışacak. Mesela bizim servisçi esnafımız fabrikalardan, özel okullardan direkt iş alamıyordu, karşımıza mutlaka aracı kurumlar çıkıyordu. Bu sistemde esnafımız, paranın ancak yarısını alabiliyordu. Kooperatifimiz, öncelikle okullardan, fabrikalardan işi doğrudan doğruya esnafımıza verilmesi için faaliyet gösterecek. Böylece esnafımızın pastasını büyüteceğiz. Yarı yarıya pay alıyorduk. Bizim sırtımızdan para kazanıyordu aracı kurumlar. En başta bu sistemi ortadan kaldıracağız, işi kooperatifimiz aracılığıyla doğrudan servisçilerle buluşturacağız. Üretici tarlada domatesini yetiştiriyor, 5 liraya tüccara satıyor. Pazarcı, tüccardan 10 liraya alıyor, pazarda 15 liraya satıyor. Biz servisçi esnafımızla, aradaki tüm aracıları kaldırıp kooperatifimizle doğrudan pazara çıkacak.”

AMORTİSMAN GİDERLERİNİ DÜŞÜRECEK ANLAŞMALAR YAPILACAK
Kooperatifin, servis araçlarıyla ilgili amortisman giderlerine de büyük katkılar koyacağını belirten Başkan Erdem Mert, şu değerlendirmelerde bulundu:

“En büyük giderimiz akaryakıt. Bazı akaryakıt istasyonlarıyla anlaşmalar yapacağız, oralardan indirimli akaryakıt alacağız. Lastik firmalarıyla oturup pazarlık yapacağız, anlaşmalar imzalayacağız ve lastiği makul fiyattan alacağız. Tamir bakım için de servislerle anlaşmalar yapacağız, esnafımızın tamir bakım masraflarını da bir nebze olsun düşüreceğiz. Kooperatif, bizim bir seçim projemizdi. 2020 yılında temelini attık. Oda çatısı altında kooperatifi kurup esnafın gelirlerini artırmayı hedefledik. Büyük bir esnaf desteğiyle oda yönetimine geldikten sonra, hayallerimizi gerçekleştirmeye başladık. Kooperatif başkanlığını ben yapacağım, oda yöneticilerimiz de aynı zamanda kooperatif yönetimini oluşturuyor. İzmir’de 6 bin 500 servis aracı var S plakalı ve bunların 3 bin 500’ü merkezde. Diğer ilçelerimizdeki odalarla birlikte 6 bin 500 kişilik bir aileyiz.  İlçelerde faaliyet gösteren arkadaşlarımız da kooperatifimizin hizmetlerinden yararlanabilecek. Kurucu üyelerin koyduğu paralarla, 10 milyon lira sermayeyle kooperatifimizi kurduk. Servisçi esnafına hayırlı olsun.”

 
Arjantin ve Polonya da son 16 turunda!
 
Mehmet KARABEL yazdı... Neredeydik? Nerelere geldik!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
30 yıllık Servisçiyim 1 Aralık 2022 Perşembe 15:45

1= Odalar ticari işletme değildir. olamaz. oda mümessilleri de yöneticilikten gelen yetkilerini kendi ticari kazançları için kullanamaz. Bu girişimler biz servisçilerin üzerinden gelir elde etmeye girer. servisçi esnafı şirketlerden kurtardınız da şimdi de kendi hegomayanyanıza mı aldınız. ?

Yorumu oyla      2      3  
zfg 1 Aralık 2022 Perşembe 12:20

Başarınız daim olsun.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EİB Başkanı Eskinazi’den çarpıcı ‘enflasyon’ yorumu: Türkiye 30 yıl geriye gitti!
Ege İhracat Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, enflasyon ...
Başkan Özgener’den asgari ücret için çağrı: Çalışan-işveren dengesi korunmalı!
İzmir Ticaret Odası Kasım ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi. İzmir ...
Açlık sınırı 7 bin 786 liraya yükseldi
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (TÜRK-İŞ) araştırmasına göre; ...
 
Üçlü görüşmede gündem: EYT ve asgari ücret
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ...
Bakan Nebati'den 'büyüme' değerlendirmesi
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Ekonomimiz 2022 yılı 3'üncü ...
Türkiye ekonomisinin kritik verileri açıklandı!
Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 3,9 büyüme kaydetti.
 
İzmir’in ‘dolandırıcılık’ röntgeni… O paylaşımı tıklayan yanıyor!
Son günlerde artan telefon alım satımlarında, sosyal medya, kredi kartı ...
Hasılat azalınca işi bıraktılar… Minibüste şoför krizi!
İzmir Minibüsçüler Odası Başkanı Mehmet Kayışdikici, odaya kayıtlı bin ...
İhracatta artış sürüyor: 21 milyar doları aştı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayına ilişkin dış ticaret istatistiklerini ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva