HABERLER>SPOR
22 Ağustos 2018 Çarşamba - 11:36

İzmirli Kardelen protez bacağıyla sporda engel tanımıyor

İzmir'de 15 yıl önce sağ bacağı olmadan dünyaya gelen Kardelen Yılmaz, protez bacağıyla sporda tüm engelleri yıkıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesinin okçuluk takımında yer alan genç sporcu Türkiye çapında dereceler elde ettikten sonra şimdi de buz pateni yapmaya başladı.

İzmirli Kardelen protez bacağıyla sporda engel tanımıyor

İzmirli Kardelen Yılmaz'ın (15) sağ bacağı doğuştan olmamasına karşın cesareti, çalışkanlığı ve protezi ile başarılı bir sporcu oldu.
Dünyaya gözlerini 2003 yılında açan Kardelen, protez için 5 ameliyat oldu ve uzayan boyuyla birlikte sık sık değiştirilmesi gereken protezine uyum sağlamaya çalıştı.
Eğitim ve sosyal yaşamını ameliyat süreci dışında aralıksız sürdüren Kardelen, okçuluk sporuyla ilgilenmeye başladı ve İzmir Büyükşehir Belediyesinin takımına girdi.
Okçulukta Türkiye üçüncülüğü, Ege Bölgesi birinciliği gibi birçok derece elde eden genç sporcu, çelik protezine takılan bakışlara aldırmaksızın çalışmaya devam etti, tekerlekli sandalye ile dans etmek istedi ve bir sosyal sorumluluk projesi olan Whellchair Project'te yer aldı. 

Son olarak da buz patenlerini giyen Kardelen, engeline takılmadan piste çıktı ve buz üstünde yürümeye başladı. ENGELLİLERE SESLENDİ
Cem Bakioğlu Anadolu Lisesi 2. sınıf öğrencisi Kardelen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kemik eksikliği nedeniyle küçüklüğünden bu yana çok kez ameliyat olduğunu, küçük sorunların düzeltildiğini ama protezsiz yürüyemediğini ifade etti.

Ailesinin kendisini iki yaş büyük ağabeyinden hiç ayırmadığını, bu nedenle özgüvenli yetiştiğini belirten genç sporcu, "Ağabeyimle futbol da oynadım, duvarlara da tırmandım. Bu da işe yaradı, 'Ben kimseden farklı değilim' inancı yerleşti." diye konuştu.
Spor aktivitelerine büyük ilgi duyduğunu anlatan Kardelen, yeni şeyler denemeyi sevdiğini, ailesinin de desteğiyle 6 yıl önce okçuluğa başladığını, önceleri ellerinin, parmaklarının yara olduğunu yine de vazgeçmediğini anlattı.

Kardelen, son olarak buz patenine merak saldığını anlatarak, "Protez bacak kullandığım için sokakta yürürken bile tuhaf karşılanıyor, insanlar dönüp bakıyorlar. Bir de buz patenine gelince iyice şaşırıyorlar. Ben bir yandan çalışırken bir yandan da onların tepkilerini görüyorum." dedi.

TOPLUM BASKISI
Yeni aktivitelerle sosyal çevresinin de genişlediğine işaret eden Kardelen, evden çıkmaya çekinen engellilere de şöyle seslendi:

"Engellilerin içindeki korkuyu toplum yerleştiriyor. Öyle bir toplum baskısı var ki herkesin kafasında belli bir tip var. O tipin dışındakiler tuhaf geliyor. Buna karşı çıkmak bizim içimizde başlıyor. Başkasını düşüncesiyle hareket etmez kendimiz için yaşarsak daha mutlu, daha başarılı oluruz." 
Kardelen, buz pateni yapmayı çok sevdiğini, ancak yeni değiştirilen protezine uyum sağlama aşamasında buz üstünde biraz zorlandığını da sözlerine ekledi. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi Aşık Veysel Buz Pisti antrenörlerinden Neşe Hünerli ise Kardelen'in azimli ve yetenekli bir sporcu olduğunu, bu nedenle yaz kış demeden farklı pistlerde de çalışmayı sürdürdüğünü dile getirdi.

"Bu spor sadece bir madalya savaşı olmamalı" diyen Hünerli, "(Kızım düşer, ayağına bir şey olur) diye düşünenler var ama bize katılanlar hem spor yapıyor hem eğleniyor hem de özgüven kazanıyor. Biz herkesin bu sporu yapabilmesi için imkan sunmaya çalışıyoruz." diye konuştu.(AA)

 
Karabağlar'da büyük destek: O kart 1200 aileye ulaştı
 
1 Ocak'tan itibaren parayla satılacak!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Göztepe üzgün ama gururlu
Spor Toto Süper Lig'de Evkur Yeni Malatyaspor'un ardından deplasmanda ...
Göz-Göz'ün gücü yetmedi!
Galatasaray, Spor Toto Süper Lig'in ikinci haftasında Göztepe'yi evinde ...
Altay puanı kaptı 1-1
ltay, genç kalecisi Emre’nin kalesinde devleştiği Afyonspor deplasmanından ...
 
DFB Başkanından açıklama: Daha çok destek vermeliydim
Alman Futbol Federasyonu (DFB) Başkanı Reinhard Grindel, ırkçı saldırılar ...
Karşıyaka Teknik Direktörü İskender: Güzel günler gelecek
TFF 3'üncü Lig 2'nci Grup takımlarından Karşıyaka'da teknik direktör Ufuk ...
Pınar Karşıyaka'da Campbell krizi
Tahincioğlu Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Pınar Karşıyaka'nın Alaska ...
 
Altınordu hazır değil!
Spor Toto 1'inci Lig'de Balıkesirspor Baltok'la deplasmanda 0-0 berabere ...
Bucaspor'a bayram dopingi
TFF 3'üncü Lig 3'üncü Grup temsilcisi Bucaspor'da geçtiğimiz hafta başkanlık ...
Altınordu'nun gücü yetmedi!
Spor Toto 1. Lig'in 2. hafta maçında Altınordu evinde Gençlerbirliği'ne 2-1 mağlup oldu.
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva