HABERLER>GÜNCEL
28 Şubat 2014 Cuma - 14:55

İzmirli arabulucular derneklerini kurdu

İzmirli hukukçular, dünyanın pek çok ülkesinde uzun yıllardır kullanılmasına rağmen Türk hukuk sistemine alternatif bir çözüm yolu olarak yeni giren ve yargı yükünün azaltılmasını amaçlayan "arabuluculuk" mesleğinin topluma tanıtılabilmesi ve daha verimli hizmet verebilmek için İzmir Arabulucular Derneği çatısı altında birleşti.

İzmirli arabulucular derneklerini kurdu

İZMİR - İzmir Arabulucular Derneği Kurucu Yönetim Kurulu adına bir değerlendirme yapan Dernek Başkanı Hilal Çalkın; İzmir’deki arabulucuların, çok yeni olan ve henüz bilinmeyen bu çözüm yöntemini, her kesime tanıtmak, başvuruyu yaygınlaştırmak, bu yol ile daha çok anlaşmazlığın daha kısa sürede ve tatmin edici biçimde çözülmesine katkı sağlamak amacıyla örgütlenme kararı aldıklarını bildirdi. Arabuluculuğun, özel hukuk alanındaki anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması için başvurulan ve dünyada dostane çözüm yolları içinde en yaygın olan uyuşmazlık çözüm yöntemi olduğunu aktaran Çalkın, bu konuda eğitim almış tarafsız bir üçüncü kişinin, taraflar arasındaki iletişimi, müzakereyi kolaylaştırdığını ve tarafları, uyuşmazlık hakkında gönüllü bir karar vermeye teşvik ettiğini anlattı. Arabulucu Çalkın, toplumsal barışa katkı sağlamak için gönüllü olduklarını, bunun için mesleğin toplumca doğru algılanması gerektiğini ve bu konuda önemli bir misyon üstlendiklerini dile getirerek, şöyle devam etti:
"İzmirli arabulucular olarak işbirliği içinde çalışarak, mesleğin tanıtımı için yapılması gerekenler ve muhtemel çalışma alanlarını değerlendiriyoruz. İzmir’de faaliyet gösteren üniversite ve kurumlarla, meslek odalarıyla ortak çalışmalar yapılmasını, tanıtım ve eğitim faaliyetlerinde bulunulmasını kararlaştırdık. Ayrıca bu konuda Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı ile de işbirliği içindeyiz. Derneğimizin kuruluş çalışmaları sırasında arabulucu meslektaşlarımda gördüğüm inanç, coşku ve enerji, arabuluculuk mesleği ile kısa zamanda çok başarılı sonuçlara imza atılacağı yolundaki kişisel görüşümü perçinliyor. Arabulucu meslektaşlarım ve kurucu üyelerle birlikte, arabuluculuk yönteminin toplumsal barışa büyük oranda katkı getireceğine yürekten inanıyoruz."
İzmir Arabulucular Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Üyeleri şu isimlerden oluştu: Dernek Başkanı Hilal Çalkın,; Genel Sekreter Yasemin Tekin; Sayman Abdullah Öndeş; Başkan Yardımcıları Yüksel Okyay,  Hayriye Değirmenci, Sever Köz ve Ayşe Dağcı.
 
ARABULUCULUK NEDİR?
ABD, İngiltere, Hollanda ve Belçika başta olmak üzere birçok ülkede uzun yıllardır uygulanan arabuluculuk, Türk hukuk sistemine, 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu ile dahil oldu. Arabuluculuk müessesi, ilk arabulucuları ile Kasım 2013 tarihinden itibaren faaliyete başladı. Arabulucu olabilmek için; Hukuk Fakültesi'nden en az beş yıl önce mezun olmuş olmak, öngörülen eğitim programını tamamlamak, yazılı ve uygulamalı sınavlardan geçmek ve arabulucular siciline kayıt olmak gerekiyor.
Kanuna göre,  arabuluculuğa elverişli hukuki ihtilaflarda taraflar, mahkemeye gitmeden önce isterlerse arabulucuya giderek aralarındaki uyuşmazlığı çözme yolunu seçebiliyor. Devam etmekte olan bir davanın arabulucu yolu ile çözümü de mümkün.
 
100 BİNE YAKIN DAVALI VE DAVACI MESAJ YOLUYLA BİLGİLENDİRİLDİ
Arabuluculuk Daire Başkanlığı, UYAP sisteminde kayıtlı 100.000’ e yakın davacı ve davalıya “Davanızı Daha Kısa Sürede Arabuluculuk Yoluyla Çözebileceğinizi Biliyor musunuz?”, “Karşı Tarafla Arabuluculuk Yoluna Gidin, Kazanan Siz Olun!” şeklinde mesajlar gönderdi.
Taraflar, serbest iradeleriyle karar verebilecekleri kamu düzenini ilgilendirmeyen ve cebri icraya elverişli konularda arabulucuya gidebiliyor.

ARABULUCULUĞUN AVANTAJLARI NELERDİR?
Büyükşehirlerde bir duruşma günü almak için aylarca beklenirken, her iki tarafın arabulucu yolunu seçmesi halinde birkaç hafta içinde çözüme gidilmesi kuvvetle muhtemeldir.
Mahkemelerce yürütülen yargılamalarda duruşmalar ve dava dosyalarının içerikleri (mahkemece gizlilik kararı alınmamış ise) herkese açık iken, arabuluculuk görüşmeleri gizlilik içerisinde yürütülür. Gizlilik ilkesi bu çözüm yolunun cazibesini artırmaktadır. Gizlilik prensibi ile kişiler, özel hayatlarını, aile, akraba ve komşu ilişkilerinin mahremiyetini koruyabilecek; şirketler, işletme ve uygulama prensiplerinin mahremiyetlerini koruyabilecektir.
Dava başında peşin olarak ödenmesi gerekli harç ve yargılama giderleri, arabuluculuk yolunda söz konusu olmayacaktır.
Arabuluculuk yönteminin en cazip yanı, tarafların çözüme doğrudan katkı sağlaması, kendi sorununu çözme yolunda söz sahibi olmasıdır. Yargı sürecinde verilen kararların her iki tarafı aynı anda ve aynı oranda tatmin etmesi mümkün değildir. Hatta bazen varılan sonuç iki tarafı da tatmin edememektedir. Oysa arabuluculuk yönteminde, taraflar arabulucunun yönettiği oturumlarda varacakları sonucu kendileri belirlediklerinden sonuçtan duyulan tatmin çok daha yüksek olacaktır.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Flaş! '17 Aralık'ta bomba tahliyeler: Bakan oğulları ve...
17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında tutuklu bulunan ...
Yargı ‘Sarnıç vurgunu’ kararını verdi: Tandoğan suçlu değil mağdur!
Yaklaşık 4 yıldır süren ve Altay camiasında büyük çalkantılara yol açan ...
Bilgisayar oyunları sokaktaki hayvanları vuruyor!
Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlknur Peder, günümüzde çocukların ...
 
4 yeni ses bombası daha: Ada, öğütücü, ‘sigara’ ve ana yemek!
Türkiye günlerdir Youtube’a düşen ses kayıtlarına kilitlendi. Ve dün video ...
‘Kayınpeder’den kritik Kabataş mesajları: İnanıyorum ki…
Gezi olayları esnasında Başbakan Erdoğan'ın iddiasıyla Kabataş'ta saldırıya ...
Çiğli’de çöp gerginliği: AK Parti ile işçiler karşı karşıya!
Çiğli'de belediye ile işçiler arasındaki maaş krizi nedeniyle oluşan temizlik ...
 
İzmir’de ‘gizli belge’ davasında pilot çifte şok suçlama!
İzmir’deki ‘gizli belge’ davasında son skandal: Pilot koca, eşini ‘Kadın ...
Agora'da Roma yolu heyecanı!
İzmir'in kent merkezindeki tarihi ören yeri Agora'nın kuzeyinde ortaya ...
Sahilde gizemli bilgisayar kasası!
Rize sahilinde Ulaştırma Bakanlığı logolu bir bilgisayar kasası bulunduğu öne sürüldü.
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kent Üzerine: İzmir için yeni ufuklar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Konserve bamyadan zehirlendi suikast zannetti!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ah Alaçatı vah Alaçatı!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Vasatlar Baharı
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva