HABERLER>İŞ DÜNYASI
15 Mart 2019 Cuma - 09:49

İzmir Ticaret Borsası'nda sıvı ve katı yağ sektörü konuşuldu

İzmir Ticaret Borsası üyeleri arasında iletişimin geliştirilmesi, sektöre ilişkin konuların tartışılması, güncel durum değerlendirilmesi yapılarak bilgi alışverişinde bulunulması amacıyla meslek komiteleri ve gruplarının katılımıyla düzenlenen sinerji toplantıları kapsamında Sıvı ve Katı Yağların Toptan Ticareti Meslek Grubu üyelerinin katılımlarıyla gerçekleştirilen buluşma 12 Mart 2019 Salı günü Borsa Tarihi Meclis Salonu’nda yapıldı.

İzmir Ticaret Borsası nda sıvı ve katı yağ sektörü konuşuldu

Toplantıya İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve Sıvı ve Katı Yağların Toptan Ticareti Meslek Komitesi Üyesi Işınsu Kestelli ve meslek grubu üyelerinin yanı sıra; Genel Sekreter Dr. Erçin Güdücü, Başkanlık Danışmanı Dr. Pınar Nacak, Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Cemil Çumak, Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Ünal Kaya katıldı. Toplantının moderatörlüğünü ise İTB Sıvı ve Katı Yağların Toptan Ticareti Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Tolga Onan üstlendi.

Genel olarak, sektöre ilişkin sorunlar ve çözüm önerileri ile sektörün ulusal ve uluslararası pazarını geliştirmeye yönelik faaliyetler konusunda fikir alışverişinde bulunulan toplantının açılış konuşmalarını Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Cemil Çumak ve Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Ünal Kaya gerçekleştirdi.

Zeytinyağının ülkemiz için oldukça önemli bir emtia olduğunu ve Türkiye’nin İtalya, İspanya, Yunanistan ve Fas gibi Akdeniz ülkeleriyle birlikte dünyanın önde gelen zeytin ve zeytinyağı üreticilerinden biri olduğunu belirten Işınsu Kestelli, zeytinlik alan açısından son 10 yılda hızlı bir artış kaydedilmesine rağmen dane zeytin üretiminde hava şartlarının da etkisiyle yıllara göre değişiklikler yaşandığını ve 2018/2019 sezonunda bir önceki sezona göre zeytinyağı üretiminde yaklaşık yüzde 30 düşüş meydana geldiğini ifade etti. Kestelli, sektörde verim ve kalite artışı olması ile birlikte ülkemizin dünya piyasalarındaki konumunun daha da güçleneceğini, bunun için sektörün tüm aktörlerinin iş birliği ve güç birliği içinde olması gerektiğini belirtti.

Açılış konuşmalarının ardından açık kürsü konuşmaları bölümüne geçildi. İTB Sıvı ve Katı Yağların Toptan Ticareti Meslek Komitesi Üyesi Recep Çöpten, zeytinyağının üretim aşamalarında yaşanan sorunlara değinerek kalite ve üretimin arttırılması yönünde çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı.

İTB Meclis Üyesi Süleyman Mehmet Oktav da zeytin ve zeytinyağı sektörünün sorunlarını dile getirerek, girdi maliyetlerinin yüksekliğine dikkati çekti ve 2019 yılı mahsulünün yetersiz olduğunu belirtti. Sektöre ilişkin en büyük sorunlardan birinin de köylerde zeytin işleyecek genç nüfusun şehirlere göç etmesi olduğunu söyleyen Oktav, bu şekilde devam ederse yakın gelecekte zeytin işleyecek hiç genç kalmayacağını ifade etti.

Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ise konuyla ilgili olarak üretimdeki sorunların eğitim ile çözülebileceğini ve konuya ilişkin olarak budama, hasat ve zeytinyağı üretim süreci ile ilgili eğitimlerinin Borsa Akademi kapsamında verilebileceğini söyledi.

Toplantının karşılıklı soru-cevap bölümünün ardından, alınan kararlar doğrultusunda Türkiye ekonomisi açısından önemli bir katma değer yaratan zeytinyağında üretim, kalite ve verim artışı sağlanması için zeytin sineği ile mücadele edilmesine yönelik proje çalışmalarına başlanmasına, ayrıca zeytinyağında tağşiş denetimlerinin artırılması ve perakende zeytinyağın ticaretinde KDV oranının yüzde 1’e indirilmesi konusunda Borsa tarafından girişimde bulunulmasına karar verildi.

Ayrıca, Zeytincilik Araştırma Enstitüsü, Tarım Orman İl Müdürlüğü, İş Kur ve İzmir Ticaret Borsası arasında protokol imzalanarak, zeytin sineği projesinin yürütülmesi, budama, hasat, zeytinyağı üretim süreci konusunda eğitimlerinin düzenlenmesi hususunda işbirliği yapılması kararlaştırıldı.

 
Kocaoğlu’ndan patates göndermesi: Artık deniz bitti!
 
Cami saldırılarına Erdoğan'dan kınama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gençlere denizde fırsatlar var
“Denizde iş var, denizde gelecek var” diyerek İstihdam Seferberliği 2019 ...
Torbalı ihracatta 66 ili solladı
2018 yılı ihracat rakamları açıklandı: Eskişehir, Trabzon, Samsun ve Aydın ...
DTO'dan 'Denizde İş Var' kampanyasına destek
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, ...
 
‘Büyümede yeni yolların bulunmasına ihtiyaç var’
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu  Başkanı Ender Yorgancılar, ...
İzmirli genç girişimciler başkanını seçti
Türkiye Odalar ve Borsalar birliği (TOBB) İzmir Genç Girişimciler Kurulu ...
Teknoloji devinden Türkiye'de üretim hamlesi
Dünya teknoloji devlerinden Samsung, Türkiye'de üretmeye başladığı televizyonun ...
 
Torbalı’da girişimci kadınlara ‘bilinçli beslenme’ eğitimi
Torbalı Ticaret Odası Kadın Girişimciler Kurulu tarafından, Dünya Emekçi ...
Sofralık zeytin ihracatı Olivtech’te konuşuldu
Olivtech – 9. Zeytin, Zeytinyağı, Şarap ve Teknolojileri Fuarı kapsamında ...
TOBB'de kadın ve genç girişimciler seçildi
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Torbalı Genç Girişimciler Kurulu ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva